ASZTROLOGOSZ, Kozma Szilárd - karma-asztrológus fóruma

Asztrológiai fórum: Kozma Szilárd és feleségének valamint asztrológus-barátainak fóruma
Pontos idő: 2020.02.18. 23:24

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 23 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010.06.04. 14:39 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2009.10.24. 21:34
Hozzászólások: 233
Napjegy: Vízöntő
Aszcendens: Ikrek
Még sehol sem találkoztam olyasmi összehasonlítással, mint amit most fogok írni, mert az emberek általában megggyőződésesen hisznek a saját elméletükben, és ritkán hajlandóak felülbírálni azt.
Már legalább 10 éve foglalkozom azzal, hogy mit eszem. Ezalatt rengeteget olvastam a témakörben, és különböző elméletekkel ismerkedtem meg. Ezek alapján, illetve saját tapasztalataim szerint, kialakítottam saját stílusomat. Pár hónapja azonban megismerkedtem Szendi Gábor Paleolit táplálkozás c. könyvével; illetve, a pontosság kedvéért, nem olvastam a könyvet, viszont a neten a Paleo fórumon sokat.
Most már teljes bennem a kuszaság, hogy mit, mikor, miért és hogyan. Ezért úgy gondoltam, felteszem ide az ismeretanyagomat, és beszéljük meg! :-)

Tehát, a különböző táplálkozási irányok:

1. Vega: attól még, hogy valaki nem eszik húst, egyáltalán nem biztos, hogy másban egészségesen étkezik, attól még ehet sok finomított ételt, illetve cukrot, alkoholt.
2. Bio (általában vega): Teljeskiőrlésű gabonák nagy szerepe. Zöldség-gyümölcs. Sok szójatartalmú élelmiszer, ami pedig sok tanulmány szerint nem jó. Léteznek bio húsok, és tejtermékek is. Vegáknál hüvelyesek nagy szerepe a fehérjebevitel miatt.
3. Ún. Lúgosító: hasonlít a biovegára, de a legtöbb gyümölcsöt tiltja, mivel szerintük a túl magas cukortartalom igen káros. Sok zöldség, kevés gabona és hüvelyes, ezt úgy kell érteni, hogy max 20%. Főtt étel alig-alig, csak ami feltétlen szükséges (gabona, hüvelyesek). Nyilvánvalóan mindenféle finomított és tartósított étel tilos, ahogy a tejtermékek is.
4. Szendi Gábor/Paleolit: elmélete szerint az ember emésztőrendszere nem alkalmazkodott a gabonák fogyasztásához, hiszen azokat leginkább csak azóta esszük, amióta van földművelés, tehát 10-20 ezer éve. Szerinte a legtöbb betegség onnan származik, hogy túl sok szénhidrátot eszünk. Úgy kellene étkeznünk, ahogy évszázezredeken keresztül az őseink, kb. a kőkorszak idején, innen a Paleolit táplálkozás kifejezés. Vagyis: amit le tudtak vadászni (állatok, tojás), és amit a természetben termesztés nélkül meg lehet találni (gyümölcsök, a legtöbb zöldség, de a magas szénhidráttartalmúak nem, pl krumpli, kukorica, hüvelyesek), magvak. A tejtermékek fogyasztását kifejezetten tiltja, mert az is rengeteg betegség szülőágya. Tartósítószereket minél jobban kerülni. Cukor tiltva. Alkohol a magas szénhidráttartalom miatt tiltva.
Nem a Paleo része, de Szendi szerint sok betegség a napfényhiány miatt van, ezért nagy dózisban D-vitamint ajánl (annak, aki ezen az éghajlaton él). Illetve sok de mértékletes napozást!

Egyéb irányelvek:
• Testkontroll: szűken értelmezve, mindent ehetünk, de egy étkezés alkalmával vagy csak fehérjetípusút, vagy csak szénhidráttípusút, mivel szerintük a gyomor és a vékonybél nem tud egyszerre savas és lúgos közeget teremteni az emésztéshez, és ha mégis egyszerre eszem krumplit (szénhidrát) és húst (fehérje), az elégtelen emésztéshez vezet.
• Zöldség-gyümölcsöt minél kevésbé vágjunk, mert minél nagyobb a vágási felület, annál jobban elillannak a vitaminok, károsodnak az enzimek.
• Tejtermék: általában minden tudományosabb „iskola” megegyezik abban, hogy a tejtermékek nem jók.
• Néhány magyar természetgyógyásztól azt olvastam, hogy reggelire „meg kell szólítani az epét”, vagyis reggelire együnk tojást, olajos halat.
• Mások azt mondják, hogy délig csak gyümölcsöt szabad enni, mert addig méregtelenít a test, tehát a gyors felszívódású gyümölcsökkel támogatjuk ezt a munkát.

Én az olvasmányaim, illetve a saját testem megfigyelése alapján körülbelül így étkezem (ideális nap, erre törekszem):
Reggeli: nagymennyiségű gyümölcs
Ebéd: főtt étel, általában hús nélkül, törekszem a gabona-hüvelyes kombinációra
Vacsora: idényzöldségekből saláta, általában joghurttal és/vagy sajttal.
Kávé: igyekszem naponta egynél többet nem inni, ezt valamikor a délelőtt folyamán.
Alkohol: alkalmanként, mértékletesen.
Hús: magamnak nem főzök már vagy 10 éve (vagyis mióta főzök egyáltalán :-)). Ez nekem nem áldozat, mert nem vagyok oda érte. Ha máshol azzal kínálnak, és tetszik, akkor megeszem, ez mondjuk hetente egyszer. Egyébként ha garantáltan kapirgáló tyúkhoz, és makkot túró disznó húsához jutnék, akkor nem lenne olyan nagy ellenszenvem a húsevés iránt, de akkor sem többször, mint most.

Amit megfigyeltem magamon, és ami miatt a Paleo valamennyire szimpatikus, az az, hogy valóban, ha sok szénhidrátot eszem egy nap, akkor sokkal fáradtabb vagyok, mint egyébként. Ugyanakkor nem értem, miért kellene nekem úgy étkeznem, mint 100 ezer éve élt ősöm, amikor teljesen mások az életkörülményeim. A szénhidrát megvonást sem tartom feltétlenül helyesnek. De ha tegyük fel, mégis lemondok minden gabonáról/hüvelyesről/krumpliról, akkor mivel 1) nem eszek húst 2) nem ennék gabonát 3) nem ennék tejterméket, akkor valójában már tényleg csak a zöldség-gyümölcs marad, meg a magvak, ezt egyelőre megvalósíthatatlannak tartom. Hogy miért? Itt van néhány hátráltató tényező:
- egész nap ennem kéne, hogy elég energiám legyen pusztán nyers növényi táplálékból
- csak biozöldséget enni drága mulatság, de rémisztő cikkeket lehet olvasni a boltban kapható zöldség-gyümölcsök vegyszertartalmáról
- még egyedül csak-csak, de ha a család nem hajlandó velem tartani?
- Legfőképp: az étel mint élvezeti forrás. Ami azért fura, mert véleményem szerint ez az utóbbi kb 100 évben van így, hogy az étkezés ennyire fontos, és így hozzászoktunk.
- Sajnos, a multis (vagy bármilyen), nem teljes lélekkel végzett munka monotonitása közben az ember hajlamos arra, hogy kicsit „megajándékozza” magát édességgel, vagy legalább egy tejeskávéval... én itt a cégnél mogyorót, aszalt gyümölcsöket tartok, hogy ha rámtör az ilyen vágy, akkor azokat nassoljam. (A munka közbeni Istenellenes, sorsellenes gondolatokról már nem is beszélve... „miért kell ezt nekem csinálnom?”)
- Nem tudom elképzelni, hogy ne egyek sajtot, pedig tudom, hogy nem kéne... vagy egy tejszínes spenótos tésztát... :-) (dupla vétség Szendi szerint:-)).

A Paleoról egyébként rengeteg ember ír pozitívan. Cukorbetegeknek állítólag szuper jó, én mondjuk azért gondolkoztam el rajta, mert sokan írták, hogy a bőrük megszépült, nekem pedig már tini korom óta problémáim vannak a bőrömmel.

Csak ugye, számomra teljesen természetes, hogy a bőrproblémáimat a lelki megoldatlan gondjaim „számlájára” írjam, és elsősorban ne a táplálékban keressem az okot. Viszont, ez most egy csavaros kérdés, akkor vajon miért szépül meg azoknak a bőre, akik a Paleo étrenden vannak? Vagy ez csak ideiglenes eredmény? És más, esetleg durvább formában üzen majd nekik a lelkük?

Szóval ilyeneken gondolkozom..... szerintetek?:-)

_________________
"... Istennel lehetetlenség együtt lenni napszemüvegben." Bono


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.06.04. 21:26 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.20. 20:31
Hozzászólások: 483
Tartózkodási hely: Kolozsvár
Napjegy: ikrek
Aszcendens: szüz
Szia, Gabi!

Nekem épp ma jutott eszembe, hogy az ember nem eszik átszellemülten. Illetve szinte semmit se csinál átszellemülten.

Nem az a lényeg , hogy mennyi -tudományosan lemért- vitamin és nyomelem jut be a szervezetbe, mert ha így vesszük, azt jelenti, úgy gondolkodunk, hogy az anyagi táplálék tart fenn és elfelejtjük szellemi gyökerünket, vagy nem azt tartjuk legfontosabbnak.

Szerintem az a táplálék jó, ami nagyon egyszerű és nincs agyonfőzve és nem koncentrált. Tehát mértékletes és minél nyersebb.
De olvasgasd el ami itt le van írva ebben a topikban és ha lehet, csak akkor olvass egyéb "szakértőket", amikor már igazán meg vagy győződve arról, hogy érted mi a helyes táplálkozás és miért. Előszőr tehát csak ilyen metafizikai szemlélet szerinti fejtegetéseket olvass és gyakorolj.

Én is írtam egy cikkecskét a táplálkozásról. Ha kedved tartja nézd meg a (készülő) honlapomon: http://www.cslinda.net, vagy a blogomon is megvan ez és még egy rövidebb. Blog: http://www.cslinda.blogspot.com

Linda

_________________
Semmi sem fontosabb, mint hogy az embernek az érthetetlennel állandó kapcsolata legyen.


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.06.08. 09:07 
Offline
Asztrológus
Asztrológus
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.17. 16:18
Hozzászólások: 822
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Oroszlán
Aszcendens: Oroszlán
Szendi Gábor írt le már pár merész dolgot, amiket kinyomozott, de úgy látszik a mélyen a múltba visszanyúló témák már abszolút nem az erősségei, mert a paleolit táplálkozásról szóló írásában máris sok a hibás elmélet, pedig még csak azt olvastam, amiket Gabi említ itt.

A szénhidrát fogyasztás a földműveléshez kötni, de egyáltalán a magvak, hüvelyesek fogyasztását is a föld műveléshez kötni... hát, megdöbbentő butaság. Magvakat semmikép sem "csak" azóta eszünk, hanem már jóval, de jóval régebb óta (gyűjtögető életmód) tehát akkor szerintem kellőképp hozzászoktunk, sőt, alaptáplálék.

Egy érdekes cikk:
"A Beth Israel egészségügyi központ kutatói jelentős kapcsolatot találtak a szénhidrátszegény-fehérjedús étrend és a szív koszorúereiben történő plakk-képződés között.

Egerekkel végzett kísérletek során megfigyelték, hogy a 12 százalék szénhidrát, 43 százalék zsír és 45 százalék fehérje, valamint 0,15 százalék koleszterin összetételű étrenden tartott egerek között 28 százalékkal kevesebb volt az elhízott, mint a kontrollcsoportban, de 6,5 százalékkal gyakoribb volt az érelmeszesedés.

Azt is megállapították, hogy a szénhidrátszegény-fehérjedús táplálkozás mellett csökken a szervezet azon képessége, hogy új egészséges ereket fejlesszen ki a vérrel nem kellően ellátott szövetekben – hasonlóan, mint szívinfarktus esetén.

A vizsgálatból kiderült az is, hogy a szív-érrendszeri kockázatok bizonyos jelzői, például a koleszterinszint, nem változott az új étrend hatására.

– A koleszterinszint meglepően jól alakult szénhidrátszegény-fehérjedús étrend fogyasztásakor, de kutatásaink szerint, legalábbis állatoknál, ennek az étrendnek káros hatásai lehetnek a szív-érrendszerre, ami laboreredményekkel nem kimutatható, mondja dr. Anthony Rosenzweig, a Harvard egyetem kutatója."
forrás: http://www.informed.hu/eletmod/dieta/el ... hid=132125

Laboreredményekkel nem kimutatható, nem tudom, miért. Ugyanis a német Schnitzer a 80-as években is kísérletezett azzal, hogy a gabona fogyasztás, hogyan hat szív-betegekre, vérnyomás problémásokra. Schnizter az általa javasolt diétát (?) az ősi avagy természetes táplálkozás névvel is illeti.

Amelyik táplálkozás-típusban szerepel a hús, mint ajánlott étel - hát, ezen elméletek vallóitól ne várjunk tiszta információkat, főleg ne a táplálkozásról.

Gabi, szerintem meg lehet oldani, hogy csak zöldségen és gyümölcsön él az ember, tavasztól-őszig, de télen nem. Viszont annak nem sok értelmét látom, hogy csak télen egyek gabonát, burgonyát (és magvakat), amikor az év többi részében is elérhetőek.
De ez nem kérdés, hiszen hús-fogyasztásra nem alkalmas az emberi emésztőrendszer, míg szénhidrátokéra viszont igen. Egyértelmű, hogy először is a húst kell mellőzni a táplálkozásunkból. Az alkoholt, az ipari cukrot persze, hogy mellőzni kell, de az alkoholt nem a szénhidrát miatt, hanem, mert tömény bomlás termék (erjesztve készülnek) az ipari cukrot pedig azért, mert készítésekor olyan kémiai változáson megy keresztül, hogy a végeredmény olyan kémiai szerkezetű lesz, amit nehéz lebontanunk, vagyis mű-étel lesz belőle. A szénhidrátoknak viszont épp az a lényege, hogy viszonylag hamar le tudjuk bontani, s hamar lesz belőle energiánk.

S a végére ismét bemásolok egy nagyon korrekt cikket, a szénhidrátok védelmében:

"A szervezet fűtőanyaga

"Szervezetünk a működéséhez szükséges energiát a táplálékkal bevitt szénhidrátból, fehérjéből és zsírból nyeri - figyelmeztet dr. Zsigri Szabolcs családorvos, fitneszedző. - Ideális esetben a táplálékunknak 15-20 százalékban fehérjét, 50-60 százalékban szénhidrátot és 20-30 százalékban zsírt kell tartalmaznia. Ha az utóbbi kettőből felesleget viszünk be a szervezetbe, az zsír formájában raktározódik. Az elraktározott zsírtól viszont már nem olyan egyszerű megszabadulni, szakértők és dilettánsok a legkülönbözőbb trükköket próbálják bevetni a hatékonyabb zsírbontás érdekében."Mitől működik?

"A szénhidrátok bizonyos mennyiségig az izmokban és a májban raktározódnak glikogén formájában - folytatja a szakértő. - Ha a szervezetünknek energiára van szüksége és elfogy a vérben keringő vércukor, először a raktározott glikogént alakítja vissza glükózzá, és ezzel gyorsan felhasználható tápanyaghoz juttatja a sejteket. Ha azonban ezek a raktárak teljesen kiürültek, más forrást kell találni, és ekkor, de csak ekkor jön el a zsírpárnák végórája. A szénhidrátfóbiás diéták tehát azon a feltételezésen alapulnak, hogy ha nem fogyasztunk szénhidrátot, nem kerül a raktárakba glikogén, és a szervezet kénytelen a felhalmozott zsírt felhasználni. Ez a szép elmélet azonban nem teljesen állja meg a helyét, mert a szervezet körülbelül fele-fele arányban használja fel az elraktározott zsírt és a fehérjét. Tehát nem csak az úszógumi apad, de a nehezen megszerzett izomzat is! Ezért olyan gyors a fogyás a szénhidrát elhagyásának első szakaszában."Csak óvatosan!

Ahhoz, hogy igazán jól mutassunk, nem elég megszabadulni a felesleges párnácskáktól. Ahol úgy tetszetős, ott izmosan gömbölyűvé kell formálnunk az alakunkat. Ez viszont lehetetlen, ha nem biztosítunk elegendő tápanyagot izmainknak.
Amikor sportolunk, szervezetünk kisebb-nagyobb mértékben mindhárom energiaraktárat (szénhidrát, fehérje, zsír) használja. A mozgás kezdetén legfőbbképpen szénhidrátból nyeri az energiát, és nagy intenzitású mozgás - például gyors tempójú futás vagy súlyzózás - során ez így is marad. Közepes vagy alacsony intenzitású mozgásnál fokozatosan egyre több zsírt kezd bontani, ehhez azonban bizonyos mennyiségű szénhidrátra is szükség van. Ahogy sportberkekben mondják: a zsír szénhidrát-tűzben ég el.

"Ha tehát elfogy az izmokban raktározott glikogén, a zsírok bontása is lehetetlenné válik, a teljesítmény rohamosan lecsökken, elfáradunk, majd megállni kényszerülünk - hangsúlyozza dr. Zsigri Szabolcs. - Ha valaki a szénhidrátmegvonásos diéta szabályai szerint él, annak felesleges említésre méltó eredményt várnia magától, fejlődésről pedig szó sem lehet. Ráadásul a koncentráció és az erőnlét csökkenésével megnő a balesetveszély is. Azok az izmok, melyek glikogénraktárai üresek, jóval sérülékenyebbek. Szigorúan szénhidrátmentes diétát csak szakszerű ellenőrzés mellet szabad folytatni. Ha azonban valaki rendszeresen sportol, az ne akarja jó teljesítményét, megszerzett erőnlétét, hosszú idő alatt felépített izomzatát e fontos tápanyag mellőzésével tönkretenni."A tökéletes megoldás: ellenőrizze a GI-t!

A szénhidrátokra tehát szükség van, de nem mindegy, melyik típusát választja. A fehér kenyérnél jobb a teljes kiőrlésű, a fánknál az étcsokoládé, a görögdinnyénél a szilva. Miért is? Az ételek GI-jéből, azaz a glikémiás indexéből azt tudhatjuk meg, mennyire emelik meg a szervezetben a vércukor szintjét. Az alacsony glikémiás indexszel jelölt ételek, például az alma, a liszt nélkül készült főzelékek, a sovány sajtok lassan és fokozatosan emelik meg, amitől tovább tart a jóllakottságérzés. A magas GI-jűek viszont, mint például a fehér kenyér, a főtt krumpli, a finomított élelmiszerek, a vércukorszint hirtelen gyors emelkedését, majd hirtelen lecsökkenését idézik elő, ami kínzó éhségérzetet vált ki. Ha alacsony glikémiás indexű ételeket eszik, nem csak a fogyást gyorsítja meg, de az edzést is jobban bírja majd, és utána hamarabb regenerálódik a szervezete. "
forrás: http://www.fittelet.hu/fogyokura/cikk_77.php

_________________
"Egy csepp realizáció többet ér egy könyvtárnyi elméletnél." - Hamvas
És: A bolondság az egyetlen pajzs, és az egyedüli biztos talaj.

http://aldottelet.com/


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.06.08. 10:09 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 22:01
Hozzászólások: 4142
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Skorpió
Aszcendens: Oroszlán
Csak arra vigyázzatok, hogy ezzel a Szendi Gáborral, nehogy megint a GYOMORVALLÁS, vagy az emésztőrendszer vallása nevű, tudományos - materialista dogma-labirintusba keveredjetek.
Szeretnék ezzel a Szendi Gáborral találkozni és például egy öttusa szerű párviadalon az egészségünket és az erőnket össze mérni. Ő a tudományosan kretén étkezésével, én a húsmentes, de amúgy, ahogy esik úgy suppan-étkezésemmel, persze, a tartósítókat kerülve. Ne hülyéskedjünk már: amíg olyan alacsonyan tartasz még, hogy attól szorongsz, hogy nincs más kajád és ezért nincs mi tegyél, meg kell edd, amit tilt ez, vagy az a nagyokos táplálkozási reformer, egészen biztos, hogy beteg leszel! Vagy attól, hogy el mész társaságba és az udvariasság kedvéért, vagy éppen csak azért mert jól megkívántad, és ha már kínálják elveszed, és jóízűen lehajtod, most mindjárt emésztőrendszeri zavarod lesz, addig inkább hagyd el a spirituális életet is, mert annak annyi hasznát veszed, és az annyira hiteles nálad, mint volt a Kozma Emőkéé. - Legyünk komolyak...
Még hogy húst ettünk előbb, mint magvakat és gyümölcsöket! - Előbb meg kellene tanulnia logikusan gondolkozni és az adott jelenségekből a tárgyi és logikus követeztetéseket levonni (Pl. Rákosok és allergiások és mások nagy részének az azonnali "csodás" .... meggyógyulása pusztán attól, hogy lemondanak a húsfogyasztásáról.) és azután írni ilyen, ártatlan és analogikus logikával még nem rendelkező személyek számára bocsánattal legyen mondva (A logoszon ez a szóhasználat nem szokás, kérlek, ne utánozzatok le, mert én is csak a helyzet súlyossága és ugyanakkor fonáksága kiemelése érdekében írom :) "beszarató" könyveket.

_________________
Nem arra való a gondolkozási képességünk (kincse),hogy a pokollal (a karma hazájával) való kapcsolatunkat fenntartsuk általa, hanem arra, hogy Isten Országát megkeressük..
Kozma Szilárd asztrológus - http://www.kozmaszilard.hu/


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.06.08. 21:34 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2009.10.24. 21:34
Hozzászólások: 233
Napjegy: Vízöntő
Aszcendens: Ikrek
Csak a pontosítás kedvéért: Szendi nem tiltja a gyümölcsöket és a magvakat, hanem ajánlja. Kicsit bonyolult volt az a mondatom.
Violetta, köszi a sok linket, engem megerősít...igazából kicsit hülyeségnek tartom most már a kérdésemet, nyilvánvalóan az a jó, ami természetes, minél jobban, meg hogy ne parázzak feleslegesen ezen a témán. Gondolkoztam is, hogy vajon miért érintett meg ennyire ez a téma? Az egyik:
- mert Szendi számtalan tanulmányt idéz, ami az elméletét támasztja alá, és úgy látszik, túlságosan hiszek még a tudományban :-))
- a másik, ami továbbra sem hagy nyugodni, hogy miért javul valóban pusztán a különböző diéták, kiváltképp a paleo hatására a beteg emberek állapota????? Bizonyos esetekben ok, hisz az életmódváltás általában tudatos/tudattalan szemlélet- és személyiségbeli változásokkal is jár, de kétlem, hogy minden esetben… túl könnyű lenne:-) (mert ugye vannak azért Szendi elméletének jó részei is, lásd sok zöldség-gyümölcs, magvak, nulla tejtermék, nulla cukor és alkohol). Ugyanakkor a sok hús meg nem jó....
Ezt sajnos - nem értem :-).

Azt nem hinném, hogy nem hiteles a spirituális életem. Sőt, inkább attól tartok, hogy átestem a ló túloldalára, vagy nem is tudom, hogy mondjam. De ezt majd inkább máshol kérdezem meg, hogy ne legyek "offtopic" :-).

_________________
"... Istennel lehetetlenség együtt lenni napszemüvegben." Bono


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.06.09. 16:03 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 10:29
Hozzászólások: 71
Tartózkodási hely: Magyarország
Napjegy: nyilas
Aszcendens: kos
Sziasztok!

Gabi, ez a csupán a táplálkozástól miért javul a betegek állapota kérdés engem is érdekel, gondolkodtam is rajta.
És arra jutottam, hogy a hatás-visszahatás elve (vagy ami kint, az bent és ami bent az kint) működik ilyenkor is. Vagyis a fizikai síkon változtatok, akkor a szellemi dimenzióban is végbe megy változás. És pont ettől lesz ez a változás rövid távú, ha nem kapcsolódik hozzá egyetemes tudatosság is, mivel ez a változásnak egy "fordított" iránya.
Pl a rákos betegségek esetén (főleg a leokémiásoknál hallottam több esetben is), hogy már az orvos is javasolja, hogy a hús fogyasztást teljesen meg kell szüntetni. Aztán ha ez már életmóddá válik, kutat az ember és ha szellemileg is nyitott, akkor kezd fogékony lenni a húsmentes élet (kevesebb összezavart információ bevitele) hatására is az egyetemesség irányába és már meg is született a tudatosság alapja.
De sajnos a gyakoribb az ellenpélda, hogy annak ellenére, hogy változtat a táplálkozáson, ugyanazt verklizi tovább és így a hosszútávú eredmény nem is jön meg, csak a fent említett rövidtávú.
Én ezt valahogy így gondolom. :)


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.06.09. 16:39 
Offline
Asztrológus
Asztrológus
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.17. 16:18
Hozzászólások: 822
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Oroszlán
Aszcendens: Oroszlán
Az, hogy valami lezajlik fizikai síkon, tehát pl. a hús elhagyása cigaretta elhagyása, valóban visszahathat az illetőre az által, ha képes észrevenni, hogy valóban jobban van a fent említett fogyasztási cikkek nélkül. Viszont, amikor eleve az egészség megőrzéséért teszi meg ezt valaki, az is egyfajta tudatosság, viszont szükséges hozzá az önmegfigyelés mindig, tehát, ha valaki "gyomor-vallásba" kezd, azaz ahelyett, hogy elkezdené figyelni magát, amikor változtat az étrendjén, életvitelén, csak vakon "beveszi", hogy xy cikk ezt és azt írta, s na, akkor én úgy fogom csinálni, hogy én is egészséges és szép legyek, de aztán az eredményeket lusta ő maga is megvizsgálni, akkor nincs szó tudatosságról, csak vakon hívésről és ebben az esetben, akár élhet az illető csak gyümölcsön és zöldségen is, nyilván javít vele az egészségén bizonyos ideig, de aztán a belső fejlődésének hiányában, ez az egészség hanyatlani fog, tudatosság nélkül nem lehet Egész-nek lenni. Tehát, aki tudatosan táplálkozik, s néha megenged magának minden bűntudat nélkül sült-főtt ételt, cukrot stb. az még nyugodtan számíthat jó egészségre, bár, ezek az ételek, élvezeti cikkek úgymond rövidtávon okoznak nála kellemetlenségeket - dehát erről is szól a tudatosság, s nem arról, hogy tökéletesek akarjuk lenni, de határa van a kilengéseknek! Viszont a kis kilengés és a nulla kilengés között lényeges a különbség, ha tökéletesen akarunk táplálkozni az már negatív kultusz. A lényeg, hogy mi döntsünk, s valljuk be, hogy megkívántuk, s ezért fogyasztottuk el - ennyi. Tehát pl. ne legyenek olyan felelőtlenségek, hárítások, hogy azért ettem/ittam azt, mert megkínáltak, s nem akartam megbántani a házigazdát stb. - ezek elkenések, vagy legalábbis másodlagos okok.

_________________
"Egy csepp realizáció többet ér egy könyvtárnyi elméletnél." - Hamvas
És: A bolondság az egyetlen pajzs, és az egyedüli biztos talaj.

http://aldottelet.com/


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.06.14. 10:50 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 10:29
Hozzászólások: 71
Tartózkodási hely: Magyarország
Napjegy: nyilas
Aszcendens: kos
Eszembe jutott egy dolog a táplálkozással kapcsolatosan, amiben kiváncsi lennék a véleményetekre.
Én 4,5 éve nem eszem húst és persze ezt a munkahelyemen is tudják. És azóta is folyamatosan kapom a poénos, de kissé irónikus kritikákat, kérdéseket, hoge yén VEGA vagyok. Pedig ezt soha nem mondtam, csak annyit, hogy nem eszem húst.
Én ezeket a szituációkat úgy kezelem, hogy szintén poénra veszem, de azért visszaszólok.
Aztán a kérdés a következőre vonatkozik: amikor valaki komolyan megkérdezi, hogy miért nem eszem húst. Akkor kicsit tanácstalanná válok. Mert egyrészt szívesen elmondanám, de a valódi okot nem lehet 2-3 percben vázolni, pláne egy olyan embernek, akinek az alapállása finoman szólva különbözik az enyémtől. Másrész eszembe szokott jutni, amit Szilárd mondott egyszer, hogy a vonaton utazó, kolbászos szendvicset rágcsáló bácsinak nem kezd el előadást tartani a táplálkozásról és a húsevésről. Szóval ilyenkor bennem van mindkét dolog, de aztán jön a harmadik, hogy a fény nem azért van, hogy véke alá rejtsük....

Ja és még az tartozik a dologhoz, hogy elég erős kos karmámmal a harcot sokszor feleslegesen is feveszem és van késztetésem másoknak megmagyarázni, hogy mit hogyan kell csinálni... Emiatt is erősebb bennem az, hogy nem biztos, hogy nekem bele kell mennem. De az is lehet, hogy csak hárítás ez, mert nem könnyű egy nem egyetemesen gondolkodó embernek megmagyarázni.

Szerintetek ezeket a szituációkat egyetemesen hogyan kell kezelni? Belemenni, vagy nem belemenni :?:


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.06.14. 12:43 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2010.02.01. 18:14
Hozzászólások: 15
Napjegy: Bak
Aszcendens: Halak
Kedves Andi!

Én még csak Február óta vagyok húsmentes, de leírom az én tapasztalatomat.
Mikor tőlem kérdezik ugyanezt, röviden csak annyit mondok, hogy szerencsére jól tudok lakni anélkül is, hogy állatot kelljen ölnöm, és ez nagyon jó érzéssel tölt el. Nem szeretnék senkit a saját hitében megváltoztatni, de ha több mindenre kíváncsi szívesen elbeszélgetek vele hosszasabban is a témáról.

Általában ennyi szokott lenni, és az a tapasztalat, hogy érdekli őket a téma. Néhányan próbálják erőltetni, hogy na csak egy falat, hiszen ez olyan finom, stb. Nekik azt szoktam mondani, hogy köszi tudom milyen az íze, mert 32 évig én is kóstolgattam rendesen. Amúgy meg a döntésem végeleges. Mindenki egyen azt amit a lelkiismerete diktál. Szerintem ha határozottan kiállunk az elveink mellett az látszik rajtunk és nem kell harcolni. Tőlem elfogadták sokan és nem piszkálnak emiatt.

Ez az én verzióm. De ismétlem, én még csak pár hónapja vagyok húsmentes.

Cintia


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.06.14. 15:56 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 22:01
Hozzászólások: 4142
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Skorpió
Aszcendens: Oroszlán
Harcolj nyugodtan Andi, mert az nem árt neked! Majd ha elhagytad az 56-ot, mint én, lazíthatsz is e témában, hiszen ott Pécsen és környékén nem hiszem, hogy sok szalonna-rágó és kolbászharapó bácsival utazgatsz vonatokon és autóbuszokon. És ha már okosnak és műveltnek képzeli magát, vagyis jogosultnak arra, hogy veled szemben értelmesebbnek képzelje magát és veled poénkodjon, bocsánattal: téged cseszegessen, jól mossál oda neki valami kemény íróniát, hogy vagy gondolkozzon, vagy mennyen el a kedve a veled szembeni fölényeskedéstől. - Jót tesz az a Kos Sárfarkadnak, hidd el, és ezzel a férjedet is mentesíted a csendes támadásaidtól. - Hiszen nem véletlenül provokálnak.....- És nem csak a Kos miatt, hanem főként az Ikrek Lilithed miatt, hogy légy szíves, légy már végre egyértelmű és határozott, legalább ebben e kérdésben. Az Ikrek Lilith miatt ugyanis folyton az a komplexusod van, hogy te állandóan és mindenkivel szemben "értelmesen" és kommunikatívan kell viselkedj, de ha a spirituálisan ostobákkal és agresszívekkel szemben akarsz te "okos" lenni és kommunikatív. akkor azt jelenti, hogy az árnyék énedet puszilgatod általuk és azokkal a lényednek a sötét részeddel maradsz rezonanciába. És akkor hol a Szaturnusz? Hol a határozottság? És még egyszer, hol a kettősségtől való megszabadulás, mikor akarod már végre az Ikerek-kettősségeidet felszámolni? Jézus: Nem lehetsz szolgája egyszerre két úrnak: Az Istennek és a Mamnonnak is! Népiesen: Meddigf akarsz még két lovat megülni egyetlen fenékkel? - Az egyiok úgy is kiugrik a feneked alól! - Vigyáz, hogy nehogy a szellem-lova: a Pegazus legyen....
És ez a többieknek is szól...

_________________
Nem arra való a gondolkozási képességünk (kincse),hogy a pokollal (a karma hazájával) való kapcsolatunkat fenntartsuk általa, hanem arra, hogy Isten Országát megkeressük..
Kozma Szilárd asztrológus - http://www.kozmaszilard.hu/


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 23 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO