Már rég szerettem volna beszerezni egy tudományos elemzést a paleolit táplálkozásos elméletről, most János-Széll István barátunk egyik írásának segítségével meg is találhattam:
"Hol is hibádzik a paleolit táplálkozás?
Kovács Barbara
- 2011, március 2 - 18:47 -
http://eletmodszer.com/comment/53802/hol-is-hibadzik-a-A paleolit táplálkozás már ott hibádzik, miszerint azt állítja, hogy az ember alapvetően húst fogyasztott. A tudomány legújabb kutatása szerint –melyet alátámasztanak olyan ősrégi iratok, mint a legrégebbi esszénus iratok, a Zaratusztra Zend-aveszta, illetve az őskeresztények iratai- az „ős”ember a Pleisztocén kataklizma előtt a Földet borító erdőket lakta, és gyümölcsökkel táplálkozott. Tehát az ember gyümölcs evő „állat” volt eredetileg. Ezt támasztja alá a fizikai felépítésünk is. Eszerint az ember fogai és emésztőrendszere rokonságban van olyan főemlősökével, akiknek táplálékát csak a gyümölcsök teszik ki. Adottságai teljesen különböznek a húsevőktől és zöldségevőktől. Emésztőszerveinek hossza tizenkettő, tizennégyszerese testhosszának a főemlősökhöz hasonlóan. Ez több mint kétszerese a húsevők emésztőszerveinek, és körülbelül fele a növényevőkének.
„A paleoit étrend a zsirfogyasztást helyezi előtérbe.” Nos, a zsír a legkevésbé fontosabb alkotóeleme a táplálékunknak. A zsírt ugyanis a test más tápanyagokból is elő tudja állítani, pl. cukrok, keményítő. A legfrissebb biokémiai kutatások szerint, a szervezetbe vitt nyers zsiradékok kóborló elemmé válnak, egyik helyről a másikra úsznak. Emiatt nehezített a hasznositásuk, emésztési problémát eredményeznek. Ezzel szemben a test által maga előállított zsírok stabilabbak, nagyobb értéke van a test fűtőanyag biztosításában. A zsiradékoknak tart a leghosszabb ideig az emésztése minden táplálék között. Emellett a túlzott zsiradékbevitel veszteséget jelent néhány zsirban oldódó vitamin számára.
A hús fogyasztása húgysavat, purint, koleszterolt juttat a szervezetbe. Ezek felhalmozódnak a szervezetben és fokozatosan odavezetnek, hogy a vérerek elvesztik természetes rugalmasságukat. Az erek fala megkeményedik és megvastagszik, ami reumát, toxémiát, savasságot eredményez. A bélflóra leromlik, elszaporodnak a paraziták, melyek súlyos megbetegedéseket eredményeznek. Ezek a megbetegedések pedig pont azóta tombolnak,mióta megugrott a húsfogyasztás a civilizált emberek körében. Egy számos ország részvételével végzett kutatás , melyet egy Tudományos Táplálkozási Bizottság publikált, a következőre jutott: „Nem létezik abszolút fiziológiai szükséglet a hús tekintetében, mivel annak fehérjéje helyettesíthető más növényi eredetű fehérjékkel, valamint a tejben, sajtban és tojásban lévő állati fehérjékkel.”
Szintén a legújabb biokémiai kutatások is alátámasztják az antropozófus orvosokkal karöltve, hogy a napi fehérje szükséglet 50-60 gramm. Amennyiben ezt túllépjük (régen téves ismeretekre alapozva 120-150 gramm fogyasztását javasolták!) Amennyiben túlzott mértékű fehérje kerül a szervezetbe, úgy az nem tud beépülni. A gyomor helyett a végbélbe jut, és a széklettel távozik. Távozás előtt azonban a végbélben marad, méreggé válik és megmérgezi az egész testet. Emiatt alakul ki a az érelmeszesedés is. A gabona nyersen fogyasztva valóban egészségtelen az ember számára. Viszont éppen ezért a gabonából készült ételeket hagyományosan főzve fogyasztjuk. A főzés során végbemennek azok a folyamatok, amik ha az emberi szervezetben mennének végbe káros hatást fejtenének ki.
Valóban a könyv irodalomjegyzéke 35 oldalas. De ez a 35 oldalnyi hivatkozás NEM mind a paleolit táplálkozást helyeslő irodalomból tevődik össze. Túlnyomó többségének nincs köze ehhez a táplálkozási irányzathoz. Ezt úgy kell érteni, hogy a könyvben nagyon helyesen taglalják a cukor és fehérliszt negatív hatásait: ehhez tartozik egy hivatkozás. Irodalomjegyzék tartozik a különböző ételek hatásaihoz, betegségekhez stb.
A természeti népek, az ősi kultúrák, nagy gondolkodók (Newton, Pithagorasz, Plutarchosz, Pliny, Hippocratesz, Voltaire, Leonardo da Vinci, Bacon, Socratesz, Seneca, Platon, Shelley, Tolsztoj, Ghandi) illetve, Buddha, Zaratusztra mind a paleolit táplálkozás állításaival ellenkező nézeteket vallottak. Ugyanis mind vegetáriánusok voltak, és a gabona fogyasztás hívei."