ASZTROLOGOSZ, Kozma Szilárd - karma-asztrológus fóruma

Asztrológiai fórum: Kozma Szilárd és feleségének valamint asztrológus-barátainak fóruma
Pontos idő: 2019.02.20. 22:29

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Fórum szabályok


Csak jóhiszemű és jóindulatú és főként a kérdező személyére (konkrét sorsproblémájára) vonatkozó kérdésekre válaszolok, illetve ezeket hagyom meg a fórumon.Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2016.02.17. 19:05 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.03.21. 16:42
Hozzászólások: 66
Napjegy: Ikrek
Aszcendens: Skorpió
Negatív Nap, Merkúr és Jupiter a Skorpióban


A Skorpió konstelláció azt az egyetemes létmozzanatot testesíti meg, amelyben az anyagi létben megjelent szellemben, a karmikus kábulatában a nullpontra jutva, megfogalmazódik a megtisztulás, megvilágosodás, gyökeres átváltozás, az öntudati, tehát a szellemi – spirituális és a lelki – mentális újjászületés iránti vágy. Ugyanakkor a teremtés misztériumának, a teremtett világ és az általános – emberi, valamint a személyi karma eredetének a megismerésére irányuló vágyak, késztetések azok, amelyek a Skorpió motívumrendszeréhez kapcsolódnak. Akinek a spirituális struktúrájában hangsúlyos ez a skorpiói motívumrendszer, annak a személynek az egyik életfeladata az, hogy saját szellemi eredetét és a sorsát vezérlő karmáját megértse, felfedezze, s ezáltal újjászülessen, hogy gyökeresen megújuljon: megváltozzon az élet értelméről alkotott elképzelése és képzetrendszere, tehát az un. életvíziója és ezáltal a személyisége is, és képessé váljon a jellemváltoztatásra.

A Skorpió karmával született személyek ezekhez a tartalmakhoz, amelyeket a Skorpió konstelláció megtestesít, önkéntelenül és tudattalanul bár, de spontán módon negatívan, vagyis elutasítóan – elhárítóan, sőt egyenesen irritáltan és ellenségesen viszonyulnak, holott és ezzel szemben: az életfeladatuk az, hogy harmóniába kerüljenek a Skorpió átváltozói – újjászületői szellemiségével. Ehhez a harmonizációhoz sokévnyi belső és külső küzdelem vezet, nehezen születő eredményeket hozó, kitartó munka szükséges hozzá, hiszen a Skorpió karmás szülöttnek a változtatással szemben érzett spontán és önkéntelen irritációt, a sorssal vagy az Istennel szemben érzett haragot eredményezi a nehéz élete miatt, és ezt a lázadó – haragvó, sok esetben gyűlölködő, bosszúszomjas életérzését nagyon nehéz leküzdenie, meghaladnia, és a Skorpióra jellemző pozitív tulajdonságokra, képességekre változtatnia, fel-cserélnie.

A Skorpió karmás szülöttek negatív meghatározódásaik következtében irritációt éreznek önmaguk megváltoztatásának a gondolatára is, és felbőszülnek, ha bárki figyelmeztetni meri őket erre, kikérik maguknak, és azt hangoztatják, hogy őket az Isten is így fogadja el, ahogy teremtette, és másoknak is ilyennek kell elfogadniuk őt. Saját magukat nem, másokat azonban annál jobban szeretnének megváltoztatni, hogy azok az általuk elképzelt boldogságeszmény szerint éljenek; másokon kérik számon azt a belső metamorfózist, amit nekik maguknak kellene végrehajtaniuk, saját magukon. A negatív Skorpió Nappal, Merkúrral és Jupiterrel rendelkező személynek nem csak a zavaros öntudata, önérzékelése van átitatva az újjászületés elleni lázadozással, és emiatt az egész világra, de főként a sorsra, az Istenre való haragvással, hanem gondolkodásmódja is nyíltan megváltásellenes, a Jupiter által megtestesített szellemiség értékrendszerében a régi (a karmája által vezérelt) szokásokhoz, gondolkodásmódhoz való csökönyös ragaszkodás számukra a legfőbb érték. A Skorpió szellemiségét negatívan, diszharmonikusan élve meg, nem akar a saját mélységeibe leereszkedni, hogy ott felfedje az egoizmusából, önféltéséből és önsajnálatából, a változni nem akarásából, illetve a Skorpió karma által jelzett, mélyen rejtett „mocskos kis titkait”, amelyek miatt nem csak lelkileg szenved, hanem testileg is, mikor vészes balesetek, mikor súlyos betegségek formájában, mikor szélsőséges, veszélyes élethelyzetekbe is gyakran kerülhet.

Negatív skorpiói meghatározódásainak köszönhetően nem hajlandó a rejtett összefüggések felkutatására, arra, hogy beszagoljon a lelke mélységeibe, hiszen ez az önleleplezés egyrészt nagyfokú hibabelátási képességet feltételez (amivel ő nagyon hadilábon áll, a hibát inkább mindig másban és máshol akarja megtalálni, nem önmagában), másrészt a felismerések nyomán egyértelművé válna a megtisztulás, a változtatás szüksége is, és ő ezzel nem akar szembesülni. Ezért az orr sérülései, betegségei (orrvérzés, orrdugulás, polip, orrsövényferdülés, stb), valamint az alsó medencetájék szervei és testrésze (pl. a medencecsont, vagy a gerinc faroknyúlványi része, és főként a herék) sérülései gyakoriak, és ezek a betegségek vagy sérülések, tulajdonképpen a félelemmel való szembenézés és leszámolás, az önvizsgálat, öntisztítás, valamint az ehhez való belső és külső bátorság megszerzésének a szükségére hívják fel a figyelmet.

Az élet titkait kutatva azért is fél a problémáinak a gyökerét megkeresni, hiszen intuiciós szintjén tudja azt, csak mélyen eltemeti magába, hogy az élete, a sorsa pozitív megváltozásához neki magának kellene gyökeresen újjászületnie, megszabadulnia tévképzeteitől, elengednie bosszúvágyát, haragját, külső ellenségképeit. A régi (pusztító és önpusztító) ábrándképekhez, haragvó gondolatokhoz, a bosszúvágyhoz, a megszokott rosszhoz való csökönyös, karmikus ragaszkodása miatt számára a megfordulás, a változás az, amiről úgy véli, hogy soha nem neki kell végrehajtania, hanem a környező világnak, legfőképpen pedig az élettársának. Ez a változás persze általában elmarad, és emiatt iszonyú indulat, harag forr benne, mert úgy érzi, mások miatt kell neki ennyire szenvednie, mások állnak a boldogsága elérésének az útjába.

Intenzív haragvásait negatív Merkúrja által jelzett árnyék-énje legitimizálja is számára, érthető és logikus magyarázatokat gyártva, hogy miért szükséges másoknak, általában és leghamarabb az ő élettársának, illetve a szeretteinek, akikkel napi kapcsolatban és szoros életviszonyban áll, átváltozni, és miért nem lehetséges ezt neki megtennie, s ennek a racionalizálásnak az eredménye az is, hogy indulatai, szenvedélyes gyűlölete mentális síkra is áttolódik, innen is rombolva a szervezetét. A környezete iránt érzett haragja szélsőségesen a másik eltüntetésére, elpusztítására is irányulhat, teljes valójával átélve ezeket az érzéseket, vágyakat, amelyek során hormonális mérgek termelődnek a szervezetében, amelyek a Skorpióval analógiában álló szerveit támadják meg (végbél, férfiaknál prosztata/ nőknél petefészkek, méh, mellékvese, húgyhólyag, húgyvezetékek, férfiaknál herék.).

A Skorpió uralkodó bolygója (a Mars mellett) a Plútó, amelyik egyszerre tartozik mind a négy őselemhez, mivel a végső kiegyenlítődés, az isteni igazság bolygójaként az elemek közötti harmonikus kiegyenlítődésnek, a teljes boldogságnak az ősereje. A teljes kiegyenlítődés vágya hajtja tehát a Skorpió karmás embert a szenvedélyes, intenzív, csapongó érzelmek átélésére. És annak érdekében kell ezeket a szélsőséges élethelyzeteket átélnie, hogy a szerelmi kapcsolatok, a szexualitás minél mélyebb, katarktikus átélése által megérthesse a nemek misztériumát, hogy elérhesse a spirituális kiegyenlítődést. Ezért jelent a szerelem a Skorpió karmás személy számára sokkal többet, mint párkapcsolati harmóniát: ő a szerelem, a szexualitás mélységeibe alászállva a végső igazságokat, az egységet, a metafizikai kiegészülést kutatja, akaratlanul és öntudatlanul is. Nem kíméli sem magát, sem társát, számára a katarktikus szerelmi érzések, a minél mélyebb tapasztalatok szükségesek ahhoz, hogy amikor eléri a legmélyét az anyagi tapasztalatoknak, akkor meg tudjon fordulni, meg tudjon tisztulni, és így szellemileg megújhodhasson.

Amíg az a személy, akinek sikerült megvalósítania a plútói őserővel való harmonizációt, meg tudja valósítani azt, hogy személyében harmonikusan kiegyenlítődjön a négy őselem, és a szerelmi boldogság állapotát realizálni tudja, addig a fel nem ébredt Skorpió számára legtöbbször a szerelem a legnagyobb boldogtalanság és gyötrelem forrása. Amíg nem tudja meghaladni karmikus késztetéseit, vágyait: hatalom- és birtoklási vágyát (amivel a kedvese fölött is uralkodni akar, hogy kisajátítsa őt saját magának), az ebből eredő irtózatos féltékenységét, a csalás utáni titkolt vágyát (képzeletben minden, számára vonzó személyről erotikus fantáziákat enged meg magának, vagy tettek szintjén is megcsalja párját), titkolózásait, kegyetlenkedéseit, addig a szerelem nem is adhatja meg számára még a felszínes harmóniát sem, nemhogy a teljes kiegyenlítődést, a megváltódást. Szerelmi élete ezért általában viharos, és ez az a terület az életében, amelyik a legtöbb kudarcot és fájdalmas tapasztalatot tartogatja a számára, olyannyira, hogy az érzelmek intenzitása elől, a tettei következményei elől, illetve a határtalannak és kilátástalannak érzett boldogtalanságában akár az öngyilkosságba is menekülhet.

Nem csak párkapcsolatai viharosak – zavaros énképéből, öntudatából eredően a környezetében élőkkel (munkatársaival, barátaival, ismerőseivel, stb.) is folyamatosan konfliktusai vannak, és nem érti, hogy miért, hogy mi az oka ezeknek. Ha nem hajlandó megkeresni a mélyebb összefüggéseket, azt, hogy milyen mentalitásbeli hibáira, reflex-szerű negatív reakcióira hivatottak felhívni – ezek a nem egyszer drámai események – a figyelmét (azaz a változtatást, az őnátalakítást sürgetik), hajlamos újra csak főleg a másik emberre, a partnerre, a külvilágra hárítani a hibát. Az önvizsgálatot esetleg felületesen gyakorolja, mondván „Lehet, hogy én is hibás vagyok, de a másik...” – és itt jönnek az okok, az érvek, hogy tulajdonképpen ő miért is ártatlan és miért tiszta neki a lelkiismerete, s miért undok, szemét a másik fél, aki szándékosan babrál ki vele, szórakozik vele. Bosszúvágya és haragvásai miatt akár évekig sem képes magát túltenni ezeken a konfliktusokon és a hozzájuk kapcsolódó, intenzíven átélt negatív érzelmein – ezeken rágódik hosszan (és általában be nem vallott élvezettel), bosszút forralva, gondolatban csatázva, kikészítve, elpusztítva a másikat, vagy a képzeletében lekicsinyelve az „ellenséget” és így aratva a saját belső, illuzórikus élet-színpadán, képzeleti - fantazmagórikus erkölcsi győzelmet fölötte.

Számára a megbocsájtás a legnehezebb feladat, s az még mindig a jobbik eset, amikor magának is bevallja azt, hogy nem tud vagy nem is akar a sérelmei fölött napirendre térni. Ugyanis ájtatoskodó, szelíd és szeretetteljesnek hazudott „keresztény” viselkedést is erőltethet magára, és azt hazudja ekkor (főként magának), hogy megbocsátott a felebarátjának (nyilasi-jupiteri meghatározódásai nagyon is hajlamossá teszik a szemforgató ájtatosságra, a látszatszeretetre, látszat-megbocsájtásra, elengedésre.). A valóságban azonban ugyanolyan harag vagy gyűlölet él benne, csak azt nagyon mélyre elfojtja, és az így még rombolóbb hatást tud kiváltani – saját egészségét emészti fel azzal, hogy nem tudja elengedni negatív érzéseit. Erre csak akkor lenne képes, ha valóban megértené azt, hogy miért kellett neki ezzel az emberrel, jelenséggel vagy helyzettel találkoznia, miért kellett azt a sérelmet elszenvednie, azaz milyen negatív, karmikus tévképzetét volt hivatott az adott esemény a felszínre hozni, hogy ezzel megkönnyítse számára az önvizsgálatot, az öntisztítást, a pozitív változást. Ez az egyetlen módja annak, hogy megbocsásson, és ha nem érti meg a valódi okot, hiába erőlködik és vágyik arra tudatosan, hogy végre elengedhesse a haragját, mert az idő elteltével sem csökken benne az elszenvedett sérelmek okozta harag vagy neheztelés intenzitása.

Negatív Jupitere azt mutatja, hogy nincs tisztában az egyetemes törvények szerinti értékekkel, nem érti, hogy az emberi életben a legnagyobb érték a vétkeinktől (azaz a karmikus tévképzeteinktől) való megváltódás. A harmonizálatlan skorpiói-plútói szellemiség a legsötétebb érzésekkel, képzetekkel, gondolati mintákkal kerül kapcsolatba, és a negatív jupiteri meghatározódásai (rossz irányba való nyitás, rossz ítélőképesség, a hibás értékrendszerével való azonosulás, a hibázásaival szembeni „vakság”) következtében a szülött nagy eséllyel kapcsolatban is marad ezekkel a sötét mágikus erőkkel. Életvízióját ezek a sötét képzetek, gondolatok határozzák meg, ezek adják az irányát, ezért az ilyen személy azt képzeli, hogy számára az a legnagyobb érték, ha minél jobban ki tudja élni a negatív plútói ambícióit, hatalmi, uralkodási vágyát. Árnyék-énje (amelyik a logikus, okos, de júdási, áruló ésszel látszólag a „gazdát” támogatja, ám a valóságban a megváltástól tereli őt minél messzebb) megerősíti őt abban a boldogságképzetében, hogy csak akkor lehet elégedett, ha megfizet mindenkinek, aki neki a legapróbb sérelmet is okozta, sőt ennek elébe menve lehetetlenné teszi azt, hogy ezt bárki újra megtehesse vele, ezért majd ő lesz az, aki (megelőzésképpen) elnyomja a többi embert, uralkodik felettük, kontrollálja őket. Ez a hatalomvágy vezeti őt, és nincsenek gátlásai, ha el akarja érni a céljait, a fekete mágiától sem riad vissza, ha úgy ítéli meg, céljaihoz ez vezeti közelebb. (De öntudatlanul is fekete mágiázhat, harmonizálatlan plútói természete folytán akarata ellenére is eszközévé válhat ezeknek az erőknek.)

A bosszút megízlelve kegyetlenkedésre való hajlama is megerősödhet, s így a karmikus sötétség mind csak fokozódik benne, ami a biztos bukás, életcsőd felé viszi őt, bármekkora világi hatalmat is ad neki rövidebb vagy hosszabb időre a sötét erőkkel való szövetkezés. A Skorpióhoz tartozó, medencetájéki szervei betegszenek meg, ha nem tud, vagy nem is akar a skorpiói-plútói szellemiséggel harmonizálódni, és zsigerből elutasítja a pozitív átalakulást. A nemi szervek betegségei, szélsőséges esetekben ezek elrákosodása, a szexuális képességeinek a csökkenése vagy éppen a teljes impotencia ill. frigiditás annak következtében alakul ki, hogy nem csak spirituálisan nem képes a kiegyenlítődésre, de – éppen amiatt - fizikai szinten sem. A végbél betegségei elengedésre való képtelensége miatt alakulnak ki, az orr betegségei szintén jellemzőek, azt mutatva, hogy a Skorpió-karmás szülött nem hajlandó az igazság kiszimatolására.

A Skorpió karma jellegzetes megnyilvánulása az is, amikor az illető személy az éles eszét mások becsapására, félrevezetésére, csapdába csalására használja, ráadásul úgy, hogy olyan ügyesen (sunyin) csalja tőrbe az áldozatát, hogy végül még őt tünteti fel az elkövetőnek, és saját magát az áldozatnak. Gyakran nem is derül ki az igazság, olyan mesterien meg tudja téveszteni a környezetét, ő lehet a tökéletes bűntény kiagyalója és elkövetője. Azzal azonban nem számol, hogy tettével nem csak, és főként nem a fizikai világban kell elszámolnia, hanem következményei lesznek nem csak a tetteinek, hanem a gondolatainak és az ábrándképeinek is. (Ezek a negatív következmények betegségek, sorsnehézségek, vagy éppen teljes életcsőd formájában is jelentkezhetnek, ami az üdvösség – a megváltás elveszítését is jelentheti.) Az embertársait becsaphatja, de az egyetemes törvényeket nem tudja kijátszani, még akkor sem, ha a tetteinek a következményei csak jóval később érik őt utol. Ez ugyanúgy igaz mind a jó, mind a gonosz, az egyetemes törvényeket megszegő cselekedetekre (gondolatmintákra, stb.), s mivel ezeknek az eredménye nem azonnal látszik, a legtöbb ember hajlamos azt hinni, hogy bármit meg lehet tenni büntetés nélkül – vagy hogy a karmaoldásnak sincsen semmilyen pozitív hatása. De nagyon téved!

A fel nem ébredt és az önvizsgálatra, a hibabelátásra is teljesen képtelen Skorpió-karmás személy számára szélsőségesen nehéz sors vár, ha a fenti úton haladva nem hogy nem kezdi oldani a karmáját, de még vastagítja is azt a negatív tulajdonságainak, késztetéseinek a korlátlan, gátlástalan kiélésével. Ha sorskrízisei, s főként tragikusan mélyen megélt szerelmi érzései folytán szenvedései arra késztetik őt, hogy a mélyben levő okokat keresse, ezek a katarktikus érzések elindíthatják őt az önátalakítás, a jellemformálás útján. Könnyen előfordulhat, hogy pokoljárásai után, bár fontos tapasztalatokat szerez, és új emberként áll talpra olyan helyzetekben, amelyek másokat összeroppantottak volna, mégsem tudja végrehajtani a szükséges gyökeres átváltozást, és az újnak hitt életét ugyanott folytatja, ahol azelőtt abbahagyta.

Bár nem fél már szembenézni a benne levő sötétséggel, mégis valamiképpen öncélú, mazochista élvezetforrássá válnak a pokoljárásai – nem tanul belőlük, hanem csak újból és újból ugyanazokat a köröket rója, ugyanazok a fel nem oldott, karmikus késztetései, vágyai, tévképzetei vezetik őt, a sok átélt szenvedés szinte semmit nem farag le belőlük. Negatív önérzékelése, öntudata számára egyfajta megerősítéssé válik az, hogy ő milyen erős, milyen kemény, hiszen embert próbáló helyzetekben nem roppant össze, nem lett öngyilkos, nem kallódott el, mint ahogy más tette volna.

Negatív jupiteri-nyilasi meghatározódásainak a következtében magát gyakran hasonlítgatja össze másokkal, s ha ebből az összehasonlításból ő kerül ki „győztesen”, az büszkeséggel tölti el, ingatag önérzete számára pótolhatatlan doppinggá válik az, hogy ő különb, lelkileg erősebb-edzettebb, stb. Szelektáló képessége nem elég jó ahhoz, hogy különbséget tegyen: mely helyzetek segítik őt a megváltásban, s melyek tartják egy helyben vagy éppenséggel hátráltatják, és azt sem érti, melyek azok az értékek, amelyeknek az elérésére törekednie kellene. Negatív Merkúrja által jelzett árnyék-énje sugallataira hallgatva nem merül elég mélyre, mélyrehatónak tűnő kutakodásai ellenére mégis felszínes marad, s a sorsrendezése szempontjából a legfontosabb információkat nem szerzi meg, illetve nem tartja azokat eléggé fontosnak, nem helyez hangsúlyt rájuk, és ezért a legfontosabb következtetéseket nem vonja le. Hát ezért igazából megfordulni sem tud, nem tud újjászületni, hiszen a régi, feloldásra váró, csak félig átvilágított és megoldott - feloldott tévképzeteit minduntalan továbbhurcolja magával. Tapasztalatai megmaradnak fájó, de édes, és az önérzete számára dicsőséges emlékeknek, amelyeket újra és újra felelevenít magában, újra átélve az akkori érzéseket, gyötrelmeket, s vámpírként ebből merít erőt az értelmetlen túléléshez, ez a misztikus borzongás az, amit mindennél jobban élvez. Arról fogalma sincs, hogy ezek a tapasztalatok nem arra kellett volna szolgáljanak, hogy az emlékekkel, a nosztalgiázással kábítsa magát továbbra is, miután túl van egy-egy krízishelyzeten, hanem éppenséggel ennek a szokásának is búcsút kellett volna intenie, véglegesen (és az igazi és a teljes megújhodásra kellett volna – kellene törekedjen), csakúgy, mint a többi önromboló és öncélú szokásának, mivel minden pozitív látszat ellenére lent a mélyben, tehát a mélytudattalan képzeleti – teremtői világa mélységeiben, de ennek következtében, hosszú távú következmények szintjén a felszínen is, fizikailag és lelkileg is pusztítja és mérgezi magát.

A tudatosodás egy bizonyos fokára eljutva a Skorpió karmás szülött megértheti a hibabelátási készség kifejlesztésének a szükségét, amely segítségével a hibázásait, mulasztásait felismerheti és beláthatja. Így aztán valamelyest mégis hajlandó változtatni. Azonban a teljes, gyökeres átváltozásra és a megfordulásra mégsem lesz még képes. Erről azonban általában fogalma sincsen, nem veszi észre azt, hogy rosszul, nem megfelelően végzi a karmaoldást. Nem hajlandó a metafizikai ismereteit a mindennapjaiban alkalmazni, és az így, realizáció nélkül, mindössze steril tudás marad, semmilyen gyakorlati haszna nem lesz, az életében semmilyen problémát nem old meg vele. Sőt, inkább megsokszorozza a nehézségeit azzal, hogy ámítja magát afelől, hogy spirituális tudatossággal rendelkezik, a valóságban azonban nem hajlandó feltárni az apró kis titkait, hiszen az úgysem számít, gondolja.

Nem hajlandó felhagyni a sumákolásával, vagy fülön csípni a hazudozásra, csalásra való hajlamait, és nemet mondani ezekre a látszatkeltési késztetésekre. Sőt, nem csak a Skorpió karmája feloldásával szemben él benne ellenállás, de ez egyúttal azt is jelenti, száz százalékosan, hogy a többi karmapontjai által mutatott negatív késztetései, tulajdonságai meghaladása, pozitívakká cserélése érdekében sem hajlandó – és nem tud – gyakorlatilag is tenni valamit. Azaz, elméleti szinten foglalkozik ugyan velük, csak a gyakorlatban ne kelljen semmit tennie, és erről az intellektuális sumákolásról azt hazudja magának, hogy az karmaoldás, s ezzel részéről a változás „le van tudva”.

Negatív merkúri-ikreki meghatározódásai késztetik arra, hogy a változást csak az elméletek szintjén tegye meg, nem pedig a mindennapi élete, és főként a belső mentalitása, belső alapállása szinte minden apró vonatkozásában, a személyisége, személyi tudata, legfinomabb, legsejtelmesebb spirituális rétegeiben. Személyiségét és a gondolkodásmódját, intellektusát néha összemosva, a kettőt egymással összetévesztve hajlamos azt hinni, hogy elég elméleti szinten foglalkoznia a változtatással, és bizonyos régi, kényelmes, megszokott viselkedésminták még beleférnek, hiszen nincs is azokkal olyan nagy baj, nem olyan veszélyesek azok, mint amilyennek látszanak, vagy ahogy mások állítják (mondja magának, vigasztalólag.). Ezek az árnyék-én megváltásellenes, karmaoldás-ellenes ráció-játszmái, amikor a felszínen „megadja magát”, hogy a mélyben annál erősebbé válva hárítson, hogy elhitesse a gazdájával, hogy ő tényleg mindent megtett, és nyugodtan hátradőlhet most már.

Hogy ez mégsincs így, azt az életében folyamatosan jelentkező, pontosabban megszűnni nem akaró sérülések, betegségek, megpróbáltatások, párkapcsolati nehézségek egyértelműen jelzik, s ilyenkor a Skorpió karmás személyben újra csak feltámad az irritáció vagy a lázongás, hogy mégis mit kellene még tennie? Hiszen megtett minden tőle telhetőt, megváltozott, jobb lett, s még mindig nem elég, hát mit követel még tőle a Sors, az Isten, az élet?! Megfékezetlen dühöngő indulatai saját maga ellen is fordulhatnak, a sors elleni haragvás mellett öngyűlöletbe is hajszolhatja magát, látva, hogy nem tud mégsem megváltozni, hogy az addigi erőfeszítéseinél sokkal nagyobbakra lenne szükség.

Negatív merkúri (júdási) észjárása következtében ilyenkor fel is adhatja a további küzdelmet, megváltásellenes gondolkodásmódja fölülkerekedvén az addigi elhatározásán, azt sugallva neki, hogy ez a változás lehetetlen, és hogy nem is olyan fontos az egész, ő ilyen, és kész, és ő így érzi jól magát. Negatív jupiteri meghatározódásainak köszönhetően könnyen tudja áltatni magát, azt hazudni, hogy ő aztán tényleg mindent megtett, ami tőle telt, és többre már nem lenne képes. Kényelemvágya is felülkerekedhet, ha úgy érzi, ő már belefáradt ebbe, nem neki való ez.

Ilyenkor gyakran menekül pótcselekvésekbe, csak hogy a valósággal ne kelljen szembenéznie, nagyevéssel-ivással, szexuális élvezetek hajszolásával vagy éppenséggel kicsapongással vigasztalhatja magát. Ugyanakkor negatív skorpiói meghatározódásai miatt is belemerülhet az alkoholizálásba, a cigarettázásba vagy más önpusztító, önmérgező szokásba, hogy megbüntesse magát a gyengeségéért, hogy bosszút álljon saját magán ezeknek a szokásoknak az intenzív gyakorlásával. Ha a lejtőn lefelé csúszva elég mélyre érkezik ahhoz, hogy az átélt szenvedései felrázzák őt, akkor talpra állhat ebből a vesztes(nek tűnő) helyzetből. A gödör legaljára érve végre végérvényesen rájöhet arra, hogy elég volt már a gyűlölködésből, az önutálatból és az önsajnálatból, a lelkiismeret-furdalás, a vezeklés által valóban, teljes szívéből vágyódva fordulva a megtisztulás irányába, azt szomjazva és egyedül csak azt elfogadva életcélnak, életigazságnak, élet-értelemnek. Számára nagyon fontos, hogy az addig önmaga előtt is takargatott legmocskosabb kis titkait is ne csak a felszínre, hanem egyenesen a nyilvánosságra is hozza, a hibabelátást ilyen módon gyakorolva szabjon gátat és fordítson hátat az addigi skorpiói titkolózásának, negatív jupiteri önámításainak.

Ugyanakkor az árnyék-énjével is csak és csakis így számolhat le, ha nem elégszik meg az addigi mélynek tűnő, de valójában felszínes magyarázatokkal, hanem az elméletek szintjéről áttér a tettekre, és csakis a realizációinak hisz: tehát az elméleteit a valóságban is kipróbálja, és kitartó munkával felfedi az addig zavart és szenvedést okozó karmikus tévképzeteit, majd pozitív képességekre, tulajdonságokra cseréli azokat.

Ebben az önismereti munkában az árnyék-énje mindenképpen meg akarja akadályozni, hiszen a karmaoldás annak a megsemmisüléséhez is vezet. Ezért nagyon ébernek és nagyon elszántnak kell lennie egy Skorpió-karmásnak, ha az árnyék-énjét le akarja leplezni. Hiszen itt a skorpiói megváltásellenesség, az árnyék-én megtévesztő játszmái és az önámító, új felé nyitni nem akaró, a hibákkal való szembenézésre nem hajlandó negatív jupiteri-nyilasi meghatározódások összeadódva, együttesen a legeltökéltebb elhatározást is, a legnagyobb elszántságot is könnyen meghiúsíthatják, illetve próbára teszik újra meg újra. Az, hogy a Skorpió karma feloldásához rengeteg idő kell, hogy a legnagyobb erőfeszítések is csak lassan térülnek meg, és a pozitív eredmények sokáig váratnak magukra, az árnyék-én számára egyfajta, az ingujjban rejtőző, és bármikor simán előhúzható és asztalra csapható adu-ász, amit az árnyék-én mindig ki is játszik azért, hogy megingassa az amúgy is megváltásellenességgel küzdő Skorpió karmás személyt.

Amíg az árnyék-énje mesterkedéseit nem leplezi le és annak a fölötte gyakorolt hatalmát nem sikerül megtörnie, vagyis, amíg nem sikerült az árnyék-énjét úgymond teljesen megölnie, addig, a fentebb felsorolt jellegzetes skorpiói betegségek és sérülések mellett, gyakran megsérülhetnek a vállai, karjai, a tüdő- és felső légúti betegségek is ugyanolyan gyakran előfordulhatnak. Negatív jupiteri-nyilasi meghatározódásait jelzik a combok, a csípő, a szemek, a mutatóujjak sérülései, betegségei, valamint a máj, az epe, a hasnyálmirigy zavarai, betegségei, súlyosabb esetben, ha nem hajlandó felhagyni az önámítással, cukorbetegség is jelentkezhet.
Negatív Nap, Merkúr és Jupiter a 8. házbanEz a horoszkópház a Skorpió konstellációnak felel meg, azzal áll analógiában, és olyan konkrét, földi, gyakorlati életfeladatokat tartalmaz, amelyek ennek a konstellációnak a spirituális erőterével állnak analógiában. Akinek ez a ház hangsúlyos a horoszkópjában, tehát egy vagy több karmapontja vagy negatívan fényszögelt bolygója található itt, annak a személynek a megfordulás, a gyökeres átváltozás, a lelki és mentális újjászületés szükségességét életbevágóan fontos felismernie, és maradéktalanul végre is hajtania, realizálnia a mindennapi életében.

A halál háza is a nyolcas horoszkópház, abban az értelemben is, hogy a régi énünk, vagyis a régi (karmikus), tehát egoista, önféltő, önsajnáló és önáltató élet- és létszemléletünk, az életvíziónk, az értéktudatunk és a régi – hamis – lelkiismeretünk, a régi, szintén hamis felelősségérzetünk (ha volt egyáltalán…) halála a feltétele az újjászületésünknek. De konkrét értelemben is, olyan módon, hogy az ilyen személy képzeletét már fiatalon, esetleg gyermekként is nagyon foglalkoztatja a halál, az elmúlás gondolata, nagy valószínűséggel már korán kapcsolatba is kerül vele: vagy úgy, hogy elveszít valakit, aki a számára nagyon fontos és kedves volt, vagy saját magának vannak halálközeli élményei. Bárhogyan is történik, a szülött mindenképpen – tehát negatív értelemben is – nagyon fogékony a transzcendens élményekre, sokat töpreng az elmúláson, próbálja megérteni és megragadni annak a mibenlétét, és felfedezni ezáltal az élet értelmét, kifürkészni a teremtés és a teremtett világ misztériumait.

A nyolcas házban található negatív Nap, Merkúr és Jupiter azt jelzik, hogy az illető személynek a fenti bolygók által elfoglalt konstelláció tulajdonságai, képességei segítségével kell az életében felfedeznie és megértenie, majd a magáévá tennie, a skorpiói életfeladatokat (a hibabelátás segítségével felismert tévképzetek elengedését, a vétkektől való megszabadulás általi gyökeres átalakulást, az állandó önvizsgálatot és öntisztítást, az állandó kíváncsiságot és spirituális – metafizikai rejtélyfejtést, az újjászületést) végrehajtania, illetve ezeknek az életfeladatoknak az elvégzése segíti őt hozzá ahhoz, hogy megszerezhesse ennek a konstellációnak a pozitív tulajdonságait, képességeit. A Nap mint a nyers személyi tulajdonságok, késztetések, spontán reflexek, az öntudat, az önérzékelés bolygója ebben a házban, diszharmonikusan fényszögelve azt jelzi, hogy ennek a személynek a gyökeres személyi átváltozás megvalósítása, a reflex-szerű mentalitásbeli zavarainak a megfigyelése és kijavítása, pozitívakra történő cserélése, az öntudati zavarok kitisztítása során elérhető újjászületés, spiritualizálódás, aminek az előfeltétele a széleskörű és mély metafizikai ismeretek, valamint saját karmájának az alapos, mély megismerése, az egyik fontos, elvégzendő életfeladata. Az ugyanitt található és szintén negatívan fényszögelt Merkúr és Jupiter azt jelzik, hogy ehhez az öntudati újjászületéshez, spiritualizálódáshoz elengedhetetlenül hozzátartozik a merkúri és a jupiteri őserőkkel való harmonizáció is. A szülöttben ugyanis veleszületetten, önkéntelenül és tudattalanul negatívan működnek ezek az őserők, így mind a gondolkodása, mind az értéktudata, belső hierarchiája hibás, karmaoldás- és megváltásellenes, az élet értelméről alkotott életképzelete tehát meg kell változzon ahhoz, hogy valóban meg tudjon fordulni és a jelleme, a személyisége pozitívan megváltozhassék.

Ez a változás elsősorban azt jelenti, hogy el kell engednie azokat a valós (belső) boldogsága elérését gátló, negatív skorpiói tulajdonságait, késztetéseit, amelyek a spirituális fejlődését is ellehetetlenítik: az uralkodási mániáját, a szinte beteges féltékenységét, az irigységét, a bosszúállási vágyát, amellyel az ellenségnek képzelt személyek tönkretételét, eltüntetését, elpusztítását kívánja, akaratlanul is ezekről képzeleg intenzív átéléssel. Ezeknek a spontánul, reflex-szerűen megjelenő gondolatoknak, képeknek a teljes felszámolására kell törekednie, és szigorúan meg kell tiltania magának az ilyen jellegű fantáziálásokat.

A Skorpióval analóg nyolcas ház egyben a drámaian vagy éppenséggel tragikusan megrázó, felkavaró szerelmeknek a háza is, amelyek szerepe végül is az, hogy a skorpiói végleteket megélve ez a személy egyrészt önmaga mélységeit megismerje, másrészt hogy az addig „megbízhatónak vélt” tudományos – materialista, vagy éppenséggel isteni protekciót ígérő vallásos képzeteivel és világképével szemben kételkedővé tegyék, és ezzel, ez által felrázzák, felébresszék őt, és a katarktikus élményei hatására leszámoljon az addigi szűklátókörű materialista vagy vallásos tévképzeteivel, és hogy ezáltal, a szellemi – spirituális erők és hatalmak és törvények felé megnyíljon, ebbe az irányba megforduljon, majd újjászülethessen. A halál és újjászületés házában tehát a szerelem és a szexualitás is katarktikus, transzformáló erővel bír, amely során a személy mélyebb és valóságosabb önismeretre és létismeretre, létszemléletre tehet szert. A szerelem az ő számára sötét, mély és megrázó tapasztalat, és a megváltozás ennek a személynek azt is jelenti, hogy szexuális vágyait, ösztöneit, képzelgéseit is meg kell tanulnia megzabolázni, és tudatosan a kielégülési-kiegyenlítődési képességeinek az elnyerésére kell törekednie, nem szabad öncélú élvezet- és izgalomforrásként használnia a szerelmet és a szexualitást. Szenvedélyessége ugyanis annyira erős, érzékisége és képzeletvilága is annyira vad és heves, hogy ha nem tanulja meg ezeket féken tartani és uralkodni rajtuk, akkor azok fognak uralkodni rajta, esetleg még végzetes tettek elkövetésére is elragadtatva, és felőrlik, agresszívvá, zavarodottá és elkeseredetté teszik őt. Ellenben ha ezt a pozitív változást véghez tudja vinni, személye sokkal harmonikusabbá válhat, feloldódhat gondolkodásbeli és érzelmi zavara is, s ezzel a megváltódás, tehát az igazi boldogság és egészség felé nagy lépést tesz.

Ez a megváltozás azonban nem csak a negatív skorpiói meghatározódások: a rejtett vagy nyílt megváltásellenesség, a mindennemű változással szemben érzett spontán irritáció, a számára kellemetlenségeket okozó külvilággal és az „őt állandóan támadó” természet iránti düh miatt annyira nehezen megvalósítható feladat. A negatív jupiteri meghatározódásai megnehezítik számára azt is, hogy egyáltalán a megfordulás, a változás szükségére ráébredjen, mivel az azt jelenti, hogy mélyen zavaros a spirituális erkölcsi érzéke és folytonosan a külvilágot hibáztatja, ami még nem is lenne akkora baj, de képtelen észrevenni, hogy a külvilágnak a számára kényelmetlen és kellemetlen, kártékony és ártalmas „benyomásai” mind csak arra hivatottak felhívni a figyelmét, hogy ugyanazt a dolgot, amivel neki a külső elemek kényelmetlenséget, kárt, személyi sértést, stb, okoznak, ő is hibásan csinálja, és ha nem is a gyakorlatban, akkor gondolatban vagy képzeletben. Egyrészt azért, mert a Jupiter, mint az értéktudat, ítélőképesség, belső hierarchia őserejét megtestesítő, azzal analógiában levő bolygó (a spirituális minőségi és hierarchikus tartalmakat megtestesítő őserőt képviselő bolygó), vagyis az embernek az ide vonatkozó, vele született zavaros és/vagy hibás képzetrendszere, központi szerepet játszik abban, hogy egy személynek milyen az életképzelete, életvíziója, és ezáltal az egész életének a minőségét mutatja meg. Az tehát, hogy mit tart fontosnak, milyen – általában hibás – célok azok, amelyeknek az elérésére törekszik, s amelyeknek az elérése érdekében az összes képességét felhasználja. A hibásan működő értékítélet, értéktudat miatt azonban nincs tisztában azzal sem, hogy az emberi életben a legnagyobb érték a megváltás, tehát a karmaoldás, és hogy ennek az elérését kellene szolgálnia minden tettünknek és gondolatunknak. Ezért nem tudja felismerni azt, hogy számára a legfontosabb feladat az önromboló és önpusztító skorpiói képzelődések megszüntetése, és a pozitív skorpiói tulajdonságok (önismeretet szolgáló spirituális titok-fejtés és titok-leleplezés, igazságkutatás és igazság-érvényesítés) elnyerése. De azt sem tudja megítélni, hogy mi az, ami őt a céljai elérésében segíthetné, vagyis melyek azok a helyzetek, személyek, és tudomány- vagy tudásrendszerek, amelyek valamilyen módon az ő fejlődését előremozdíthatják, segíthetik a kiegyenlítődési képességeinek az elnyerésében (és ezzel együtt természetesen azt sem tudja felmérni, hogy milyen helyzeteket, viselkedés- és gondolkodásmódot kell kerülnie, ha valóban boldog és kiegyensúlyozott szeretne lenni. Ezért, bármennyire is törekszik kívül a harmónia elérésére, belül folytatja az agresszív képzelgést, az ellenségképek gyártását, úgy, hogy fogalma sincs azoknak a destruktív hatásáról).

A negatívan működő jupiteri őserő tehát ilyen értelemben is negatívvá változtathatja az amúgy pozitív tulajdonságokat, képességeket, hiszen ha eleve rosszul céloz, rossz helyen keresi a boldogságot (pl. ha azt hiszi, hogy a bosszúvágya kiélése vagy a kedvesének a testi-lelki birtoklása, a rajta való uralkodás teszi őt majd boldoggá), akkor a jó tulajdonságait ezeknek a rosszul megválasztott, hamis üdvöt, hamis boldogságot adó céloknak az elérésére használja fel, nem pedig arra, amire azok megadattak neki, nevezetesen a karma felismerésére és megismerésére, majd a karmaoldás elvégzésére, ezáltal pedig a megváltott állapot elérésére.

A negatívan működő jupiteri őserő ugyanakkor olyan értelemben is negatív tendenciákat jelöl, hogy a rossz ítéletalkotási képesség, a rossz felé nyitás mellett önámításra való hajlamot is mutat. A hibabelátási képessége tehát nagyon fejletlen, pedig ez nagyon fontos lenne ahhoz, hogy szembesüljön azzal, hogy eddig rossz úton jár, és meg kell fordulnia, más irányba kell nyitnia. Negatív jupiteri meghatározódásainak a következtében az ilyen személyek nem hajlandóak szembenézni a saját hibáikkal, gyengeségeikkel, nem hajlandóak őszinte önvizsgálatot tartani. Mások szemében azonban a szálkát is észreveszik, és indulatosan szóvá is teszik, ítélkeznek, külsőleg moralizálnak, prédikálnak, és másoktól várják el azt a jellembeli és mentalitásbeli változást, amit nekik kellene megtenniük. Ez a felsőbbrendűségi érzése és a negatív skorpiói uralkodási, irányítási-manipulálási mániája együtt jól megférnek, és erősítik is egymást. (Ha őszintén szembenézne ezzel az irányítási-manipulálási vágyával, rájöhetne arra, hogy ilyenkor csak azt pótolja a külvilágban, amit magában elmulasztott elvégezni: azt, hogy megtanuljon uralkodni saját szélsőséges érzésein, viharos indulatain, zaklatott képzeletvilágán, vagyis megtanulni azt, azokat irányítani.)

Az ilyen életfeladattal született személyek gyakran hasonlítgatják össze magukat másokkal, de az önámító hajlamaik miatt ebből semmi nem származik, ami számukra hasznos lenne, hiszen legtöbbször kettős mércével mérnek, és amit ők tesznek vagy gondolnak, az mindig más megítélés alá esik, arra mindig van kifogásuk, mentségük. Vagy, ennek az ellentéteként, magukat gyarló, szerencsétlen alaknak találják, kisebbségi komplexusaik folytán nem tudják magukat reálisan megítélni: miben jók, miben rosszak, melyek azok a tulajdonságaik, amelyeket meg kellene változtatniuk, és melyek, amelyekre nyugodtan büszkék lehetnének, és amelyeket felhasználhatnának a karmaoldásra. Ezek a diszharmonikus jupiteri – értéktudati, értékítéleti vonások ugyanakkor összeadódnak a negatív Nap által jelzett önértékelési, öntudati zavarokkal is, és még bonyolultabbá teszik a képet, nagyon megnehezítve a személy számára azt, hogy a nyolcas ház által jelzett feladatokat elvégezhesse.

A skorpiói tapasztalatok megéléséhez vagy ezeknek az átélt, mélyrehatoló tapasztalatoknak a valódi, reális felhasználásához nagyon fontos lenne az, hogy könyörtenül őszinte legyen magához ez a személy, és hajlandó legyen szembenézni a hibáival, őszintén bevallani azokat saját magának. Anélkül, hogy nyíltan beismerné legalább saját magának, hogy eddig hazugságban élt, hamis világban, rossz úton járt, a megváltozás nem valósítható meg. Gyökeres átváltozás csak akkor lehetséges, ha hajlandó kimondani azt, hogy „Az alapvető sorskérdésekben és a sorsomat befolyásoló személyekhez való viszonyomban nem volt igazam eddig. Mindaz, amiben eddig hittem, hamis és irreális volt”. A negatív jupiteri és merkúri és a negatív Nap által jelzett önérzeti-öntudati meghatározódások folytán éppen az őszinte szembenézés az, amit nagyon nehéz megtennie. Hajlamos a hamis értékrendszerével is azonosulni, és ezért benne egy világ omlik össze, ha ezt tudatosítania kellene magában. (Arra fél gondolni is, hogy éppen ez az összeomlás vezetné őt a megvilágosodás, a helyes alapállás felvétele és ezzel a tényleges fejlődés irányába.) Így aztán sokáig agresszívan védekezik a valóság meglátása ellen. (Ezért is nagyon gyakoriak a szembetegségek, valamint a szívproblémák, az epe és a vékonybél problémái, sőt, a huzamos önámítás eredményeképpen cukorbetegség is kialakulhat. A comb és csípő sérülései, betegségei is előfordulhatnak, ha nem hajlandó semmiképpen arra, hogy új irányba nyisson.)

A nyolcas házban álló negatív Jupiter azonban éppen azt az életfeladatot jelzi a szülött számára, hogy az értékrendszerét is teljesen meg kell változtatnia, az addigi hamis értéktudatát az egyetemes törvényekhez, és a megváltás logikájához kell hangolnia. Amíg erre nem hajlandó, addig nagyon sok szélsőséges tapasztalatot kell megélnie (betegséget, balesetet, sorscsapást), amelyek mind azt hivatottak szolgálni, hogy az átélt szenvedések megrázó – felrázó, és ezzel transzformáló ereje folytán, valóban megváltozzon az életszemlélete. (A fent felsorolt betegségek mellett a jupiteri őserővel való harmonizáció híján a máj-, epe- és hasnyálmirigybetegségek is gyakoriak lehetnek. Ugyanakkor a nyolcas házhoz és a Skorpióhoz tartozó szervek, testrészek betegségei is, mint a nemző- és a teremtő-szaporítószervek, valamint az ürítőszervek betegségei vagy balesetei, a megvilágosodáshoz és a feltámadáshoz vezető, azokat kiváltani hivatott elmaradt életfeladatok elvégzésének a szükségességére hívják fel a figyelmet – az orr, a nemi szervek, a végbél betegségei, szexuális zavarok, és szélsőséges esetekben a sorsrombolás és a teljes életcsőd vár arra, aki semmiképp nem hajlandó megszerezni azt a külső és belső bátorságot, amelyik szükséges ahhoz, hogy ezeket az életfeladatokat fel tudja vállalni és képes is legyen elvégezni azokat.)

Az a csapda is fennáll itt, hogy a (fanatikus) vallásosságot is felhasználhatja a további önámításra. A hangsúlyos nyolcas házzal rendelkező személyek nagy részét a spiritualitás nagyon vonzza, s ehhez hozzáadódik a negatív Jupiterje által mutatott hajlama a vakbuzgóságra, az ájtatoskodásra, a szemforgató vallásosságra, moralizálásra. Így, az ájtatoskodásai mögé bújva, az önvizsgálatot, a valódi, skorpiói „pokoljárást”, vagyis a karmaoldást még inkább kerüli, mégpedig úgy, hogy durván becsapja saját magát, elhiteti magával, hogy ő mélyen spirituális és őszinte ember. Ilyenkor a felelősséget a negatív – rossz – sorsáért az Istenre hárítja. Ha csak vallásos, azt képzeli, és úgy is hiszi, ő majd elintézi neki, hogy boldog legyen, Jézus vagy Mohamed majd megváltja őt a bűneitől, neki nem kell megváltania magát, nem kell dolgoznia magán, azon, hogy feloldja a boldogságra való képtelenségi karmáját. A problémáit úgy akarja megoldani (elkenni), hogy (a felszínen) Istennek tetsző életet él, és ezért cserébe várja a jól megérdemelt jutalmat. Az viszont elmarad, és a sorsnehézségei egyre csak fokozódnak annak következtében, hogy nem hajlandó sem az önvizsgálatra és az őszinteségre, sem arra, hogy mélyreható tapasztalatokat szerezzen, beszagoljon a lelke mélységeibe, s ott feltárja azokat az undorító tulajdonságokat, amelyekről addig saját magában nagyvonalúan nem akart tudomást venni (vagy éppenséggel csak a külvilágban üldözte azokat).

A sorscsapások során aztán kiderül, mennyire őszinte és szilárd az istenhite – hiszen ilyenkor mélységes harag és méltatlankodás támad benne, mert ő úgy képzeli, hogy nagyon jó ember, és ezt az Istennek illene látnia és értékelnie. Mivel azonban a helyzete egyre csak rosszabb lesz, a neheztelése és haragja az Istenre, a sorsra egyre csak fokozódik, bár ezt valószínűleg igyekszik letagadni maga előtt is, és mélyen elfojtani, s annál buzgóbban imádkozik és jótékonykodik, mintha ezekkel a külsőségekkel le tudná kenyerezni a sorsot és az Istent, és mintha azok megvesztegethetőek lennének.
A neheztelését nem tudja elnyomni magában, de annak a gondolatát, hogy a körülményei változtatása érdekében ő maga kezdjen el változtatni saját magán, felháborodottan elutasítja. Annál inkább szeretne megváltoztatni másokat, és irányítani azokat, amit az ájtatoskodó jótakarással is leplezhet.

A nyolcas ház az okkult képességek háza is, és tudatosan vagy tudattalanul, de ezeket a mágikus képességeit is felhasználhatja ahhoz, hogy ne saját képzeletét, hanem mások életét irányíthassa. Ezekkel a képességeivel arra is rásegíthet (ha már a sors „elfeledkezik” róla), hogy végre jobbá forduljon az élete – a sorstól így akarja erőszakosan kicsikarni azt, amit ő – hibásan – jónak képzel el. Mivel nem tudja megítélni, hogy milyen eszközök és tulajdonságok hasznosak vagy éppen károsak, s mivel gondolkodásmódja is a hamis értékrendhez igazodik, azt hiszi, kicselezheti a sorsot, és az Istent is manipulálhatja, illetve, azt is irányithatja olyannyira, hogy elkerülheti az életfeladatait, és ezáltal megnyerheti az életét.

Negatív Merkúrja azt mutatja, hogy pragmatikus, vízszintes logikáját nem a megfelelő módon használja, hanem eszerint a világi, bűnbeesett logika szerint akar boldoggá lenni, és ezt mániákusan, elvakultan erőlteti. A kudarcai után nem kezd el azon töprengeni, hogy vajon mi oka lehet annak, ha valamit ennyire nem akar megadni számára a sors, hanem újra és újra nekifeszül, és erőlteti, hogy elérje a kitűzött célt, megszállottságában lepereg róla minden jótanács, minden figyelmeztetés. (Ennek a viselkedésnek természetesen csakis teljes kudarc és összeomlás lehet a vége, de ilyenkor, szinte már elviselhetetlen lelki szenvedései következtében megadatik számára a megfordulás, az újjászületés lehetősége.)

A merkúri erővel való harmonizáció azt is jelenti a számára, hogy a gondolkodásmódját az egyetemes törvényekhez kell, hogy igazítsa, és így ráébredhet arra, hogy a sors logikája teljesen más, mint ahogyan azt a földhözragadt, lineáris és főként bűnbeesett eszünkkel gondoljuk. Ezért is hiábavaló minden trükk, amivel a sorsát ki akarja cselezni, ezt kell megértenie, hogy így nem nyerhető meg az élet: sem öncélú mágiázással (ami fekete mágiává válik akkor, ha ezzel a pozitív belső változást akarjuk elkerülni, és csakis a külső körülményeinket akarjuk a magunk esze szerint jobbá alakítani), sem másfajta dőre életcélok, vagyis képletesen: bábeltornyok és kacifántos gondolati labirintusokban való bolyongással. A logikus eszét ott kellene használnia, ahol annak a helye van, tehát mind a gyakorlati feladatok elé állító hétköznapokban, mind a vallási és tudományos dogmáktól mentes – azoktól megszabadult – az egyéni felelősséget előtérbe helyező, szabadgondolkozásban, pl. a hiszékenysége legyőzésére (a pragmatikus eszével kellene ellenőriznie, hogy reális-e az, amit hisz vagy csak fantazmagória, önámítás, aminek a tárgyi valóságban nincsen alapja).

Ugyanakkor a gondolkodás segítségével mindannyian képesek vagyunk átalakítani mind az érzelmeinket, mind a képzeletünket, tehát a gondolkodásmód transzformációjával egyben és egyúttal, automatikusan az életvíziónkat, a jupiteri értékrendszerünket is képesek vagyunk törvényessé és ezzel megváltóvá változtatni. A nyolcas házban álló Merkúr ilyen életfeladatot mutat: azaz a gondolkodásmód teljes átalakításának a szükségét, hogy ennek segítségével mind a belső hierarchia megváltozhasson, mind a személyi átváltozás, öntudati újjászületés, spiritualizálódás megtörténhessen.

Ehhez a transzformációhoz elengedhetetlenül szükséges a helyes, metafizikai ismeretek szerzése, az egyetemes törvények megismerése, de nem csak elméleti szinten, hanem főként az elméletek gyakorlati alkalmazása által. (Pontosabban csakis így lehetséges.) A metafizikai magatartás személyes érintettséget is jelent, azt, hogy a megszerzett ismereteket a gyakorlati életben is alkalmazni tudja, vagyis ennek a tudásnak a segítségével végzi a karmaoldást.

A sorsképletben a negatív Merkúr, amelyik nem csak hibás gondolkodásmódot jelez, hanem ezzel együtt nagyon erős árnyék-ént is, a 8-as házban éppen ez ellen a személyes implikáció ellen fog lázadozni, és a személy gondolkozását ily módon irányítva, „elméletileg” mindent elkövetni, hogy a változás csak elméletben történhessen meg, s a gyakorlatban lehetőleg semmilyen erőfeszítést ne kelljen tenni, semmilyen konkrét változást ne kelljen megvalósítani.

A nyolcas ház ugyanis, mint a Skorpióval analóg életterület, újjászületési motívumokat jelez, ugyanakkor állandó, szűnni nem akaró irritációt a legcsekélyebb változással szemben is. Ez a helyzet afféle 22-es csapdája, hiszen a szülöttnek a nyolcas házban álló negatív Napjával, Merkúrjával és Jupiterjével az életfeladata éppen az, hogy újjászülessen az egész személyisége, öntudata, a gondolkodása és az addigi hamis értékek szerint működő életvíziója, ugyanakkor öntudatlan és önkéntelen irritációt is érez a változással szemben. Ezt az akaratlan és saját maga számára sokáig nem is tudatosuló elutasítást megerősítik a negatív bolygók által jelzett meghatározódásai: az igazsághamisítás, az önámítás iránti vágya, a hazug elméleteket gyártó, sunyi árnyék-én sugallatai, az ingatag öntudata, amelyik nagyon befolyásolhatóvá is teszi őt.

Sőt, a 8-as ház annyira veszélyes, illetve a Skorpió szelleme negatívan annyira csökönyös, hogy a személy, önkéntelen és tudattalan irritációja miatt az újjászületés ellen akkor is lázadozik, ha a nappali, tudatos énjével belátja ennek a szükségét, és látszólag ennek a változásnak az elérésén fáradozik. Ritkább esetben nyíltan szembeszegül ezzel a feladattal, materialista eszméket hirdetve kinevet mindent, ami „tudománytalan”, és inkább a felszínen, a materialista hazugságok között, és az irracionalitásig vitt látszólagos és rész-racionális eszmefuttatások között maradva szeretné (de hiába…) élvezni a civilizáció langyos védelmét. Legtöbbször azonban a hangsúlyos nyolcas házzal rendelkező személyt vonzza a spiritualitással való foglalkozás, illetve az ilyen dolgokban hívő személyek, csakhogy a legnagyobb buktatója ennek az, hogy nagyon könnyen ingoványos talajra juthat. A misztikus fantazmagóriákat hirdető sarlatánoknak ugyanis se szeri, se száma, és hiszékenységének köszönhetően könnyen el lehet őt kábítani ezoterikusnak nevezett „felszabadító”, de valójában csak liberális hazugságokkal vagy féligazságokkal. De nem csak a hiszékenysége miatt válhat könnyű prédává, hanem a saját árnyék-énje sugallatainak köszönhetően is, amelyik mindig a könnyebb, erőfeszítésmentesebb utat ajánlja. Ugyanakkor az árnyék-én a tudatos énnél sokkal hamarabb felismeri, melyik az az út, amelyik sehová nem vezet, vagyis éppen az, amelyik egyre csak távolabb viszi a „gazdát” a karmaoldástól, és minden trükköt, minden logikus magyarázatot vagy éppen irracionális félelemkeltést bevet, hogy elterelje őt a megváltás felé vezető útról.

S mivel a nyolcas ház által jelzett életfeladatok a legnehezebbek közül valók, és rengeteg áldozatot, kitartást, türelmet igényel a végrehajtásuk, hiszen az eredmény nagyon sokáig várat magára, az árnyék-énnek nincsen túl nehéz dolga, amikor le kell beszélnie a gazdáját a valódi boldogsághoz vezető fáradságos út járásáról. Ehelyett racionálisnak és jó megoldásnak látszó pragmatikus hazugságokba menekül a szülött, és azzal ámítja magát, hogy ő már birtokában van a nagy igazságoknak, és már „megérkezett”. A bajt csak tetézi az, hogy hazugságaival másokat is könnyen meg tud fertőzni, hiszen általában erős kisugárzással rendelkezik, s ez megtévesztő hatással van a spirituális útkeresőkre. Skorpiói megváltásellenessége azonban hamar előbukkanhat, ha valódi metafizikai információkkal találkozik. Ezek, maga sem érti igazán, hogy miért, mérhetetlenül felbőszítik őt, s ha nem jár a végére, nem kutatja fel a lelke sötét zugait, hogy mi ennek az oka, akkor a negatív skorpiói meghatározódásai folytán az engesztelhetetlen harag, a gyűlölet, a pusztításvágy uralkodhat el rajta. Ha ez így történik, akkor pedig valószínűleg mindent megtesz, hogy (leginkább sunyi módon) tönkretegye azt, aki ezekkel az információkkal szembesítette őt.

De a kevésbé önámító, a hibabelátásra törekvő személyeknek is nagyon – maximálisan – ébernek kell lenniük, hiszen a tudattalan irritáció akkor is dolgozik bennük, ha ők valóban szeretnének megfordulni, megváltozni. Az árnyék-én az éberséget könnyen elaltathatja azzal, hogy látszólag megadja magát, s így a szülött azt hiszi, már nem kell vele harcolnia, pedig az igazi küzdelem csak ekkor kezdődik. Az amúgy is meglevő, változással szembeni vonakodására rájátszva a metafizikai ismeretszerzést puszta elméleti tevékenység szintjén tarthatja, elhitetve a gazdájával azt, hogy ez az a változás, amit meg kellett tennie, nincsen már más dolga. Személyes implikáció, a lénye, az öntudata mélységes mélységeit ténylegesen átalakító, pozitívvá – együttműködővé változtató belső átalakulási törekvések nélkül azonban a metafizikai - spirituális ismeretei csak steril ismeretek maradnak, és egyáltalán nem segítik a szülöttet a karmaoldásban, aki így, és emiatt, akár évekig is egy helyben topoghat, úgy, hogy erről tudomása sincsen. Az ilyenkor jelentkező, főként skorpiói betegségek (az orr sérülései, a nemi szervek és a medencetájéki szervek, a végbél betegségei, súlyos esetben elrákosodása, a szexuális képességek csökkenése, vagy a napjegy szerinti betegségek) mind azt jelzik ennek a személynek a számára, hogy a nyolcas házhoz tartozó életfeladatait nem, vagy csak nagyon felületesen végezte el, vagy éppenséggel még bele sem kezdett ezekbe. Ha ezeket a jeleket képes helyesen értelmezni, újból nekirugaszkodhat, hogy ezúttal sokkal éberebben és figyelmesebben, kitartóbban végezze az önvizsgálatot, és ne legyen elnéző saját hibáival szemben, illetve ne dőljön be gyenge pillanataiban sem az árnyék-én „jóindulatú” sugallatainak, hogy „ugyan már, ennyi belefér még”, „de hiszen ennyi neked is jár”, stb, stb. Amíg az árnyék-énjével nem sikerül végleg leszámolnia, addig a karmáját sem tudja feloldani, s az Ikrekkel/Merkúrral analógiában álló szervei és testrészei is (a karok, a vállak, a tüdők és felső légutak) nagyon gyakran megbetegedhetnek, megsérülhetnek.
_________________
"Jobb a világra egyáltalában meg se születni, mint benne alacsonyrendű, vak, ostoba, értelmetlen, zavaros életet élni, s a nagy igazságok tudásában nem részesülni."


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO