ASZTROLOGOSZ, Kozma Szilárd - karma-asztrológus fóruma

Asztrológiai fórum: Kozma Szilárd és asztrológus-barátainak fóruma
Pontos idő: 2024.03.29. 13:24

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Fórum szabályok


Tapasztalati gyakorlat és tapasztalati valóságismeret, tehát élet-tapasztalat nélkül kábult (mesés) fantazmagória és steril okoskodás minden elmélet, és Teo-riai (Isteni látási) következtetések levonása és számontartása nélkül, a tapasztalat értéktelen robotolás.



Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2019.01.06. 19:37 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 22:01
Hozzászólások: 4221
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Kozma Szilárd: Az állatöv napjegyeinek, mint karma-hordozó spirituális erőtereknek az értelmezése.

A jegyek szerinti diszharmonikus magatartások következtében fellépő sérülések, balesetek, és öröklött, vagy szerzett krónikus betegségek.

Amint a különböző asztrológiai - metafizikai tanulmányaimban részletesen is kitértem erre (Az Asztrológia, mint szellemtudomány és a Szkeptikusok és asztromókusok), az asztrológiai napjegyek értelmezésével, illetve a napjegyek által megtestesített spirituális erőterekkel kapcsolatos karmák (Lásd: Rák-karma, Skorpió-karma, stb.) értelmezésében, és általában az asztrológiai karakterológiában, két lényegi probléma vetül fel. Pontosabban: két lényegi hibát követnek el mind a jóslásos asztrológia követői és gyakorlói (asztromókusok), mind az asztrológiának az un. spirituális tradíciók szerinti értelmezői (misztikus tudósok). Az egyik az, hogy a 12 asztrológiai konstellációt, nem(!) mint az egyetemes létezésnek a második dimenziójában (a spirituális dimenzióban, az un. platóni ideák világában) létező jellegzetes teremtési - teremtői (morfogenetikus) erőterek fizikai és pszichikai (asztrális) megjelenési formáit értelmezik. Holott az igazság az, hogy az asztronómiai konstellációk által az anyagi világban megtestesített spirituális eredetű erőterek előképzete és alapja már az abszolútumban is jelen van, mint az abszolút létezésnek a jellegzetes szinezetű, kauzális állapot-rendszere, anyagtalan állapotú létszintere és létminősége, jellegzetes attributuma.


A második az, hogy figyelmen kívül hagyják a következő tényeket:

1) Az Ascendens (annak a pozitív tulajdonságai) a felnőtt tudatos és felelős emberi személyiség jegye, amely csak mint lehetőség, mint potencialitás van meg bennünk és mindössze akkor érződnek a megfelelő konstellációnak a karakterjegyei, a az illető személy horoszkópjában található még bolygó az Ascendens konstellációjában (főként ha ez a bolygó, illetve ezek a bolygók az I. horoszkópházban tartózkodnak!). Az Ascendens tulajdonságai, tehát, könnyebben bár, de mégis csak megszerzendő tulajdonságok, mindössze bennünk létező potencialitások, amelyek nem jellemezhetik egyértelműen a személyi karakterünket, csak és csakis az után, hogy tudatosítottuk azokat és tudatos erőfeszítéseket tettünk az Ascendens által jelölt konstelláció pozitív tulajdonságainak a megszerzésére, felvételére. (Ascension, ascendre = felemelkedés, felemelkedni)

2) Nem csak hogy az Ascendens szerinti típusokat téves keresni (és felfedezni!) a fentiek szerint, de nagyon sok esetben (az esetek 35 - 40 százalékában) a születési napjegyekhez rendelt jellegzetes vonásokat (tipikus determinációkat) és jellegzetes sorsproblémákat sem találhatóak meg egy - egy személy (szülött) esetében, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a gyengén fényszögelt Nap által jelzet napjegy szerinti halvány, vagy mosott, nyers természeti vonások (individuális karakterjegyek), nem nyilvánulnak meg olyan egyértelműen és határozottan, mint az anyai ágon öröklött, negatív családi karmát jelző Lilith, vagy a Sárkányfarok konstellációja által jelzett vonások és tulajdonságok. Különösen akkor, ha ezek a Karmikus horoszkóp-pontok erősen fényszögeltek, vagy két - három, az illető konstellációban álló bolygó által jelzett jegy-tulajdonsággal még meg is van erősítve.

3) Nem az a lényeges egy személyi horoszkópértelmezésnél: egy asztrológiai sorselemzésnél, vagy az asztrológiai karakterológiai vizsgálatnál, hogy milyenek vagyunk (szerencsések-e, vagy szerencsétlenek, tehetségesek-e, vagy tehetségtelenek, jó emberek-e, vagy gonoszak, stb.) és, hogy ezek alapján milyen jövő vár ránk, hanem az, hogy a horoszkópból (asztrogrammból) kiolvasható, adott spirituális struktúránkkal (és személyi karmánkkal!) milyennek kellene lennünk, milyen életfeladatokat kellene felvállalnunk ahhoz, hogy egészségesek, kreatívak és boldogok lehessünk a jövőben, minden jó (kedvező), vagy rossz (kedvezőtlen) aktuális, vagy jövőbeni konstelláció ellenére.

Ezek fényében tehát talámn érthető, hogy az általam, és az Erdélyi Hamvas Béla Baráti Társaság tagjai által művelt kauzális asztrológia Napjegy-értelmezése miért tér el, mind a klasszikus asztrológiai értelmezésektől, mind az un. humanisztikus asztrológia értelmezéseitől:


A Kos Lilithel, Kos Sárkányfarokkal és erősen negatívan fényszögelt Kos-Nappal rendelkező személyek, valamint a kínai asztrológia aszerint, a kutya évében született személyek karmája, vagyis ezeknek a betegség- és baleset-hajlamainak, valamint a más jellegű, sors- és életkríziseinek a valós – spirituális: karmikus – okai.

A Kos napjegyének spirituális morfogenetikus erőtere, azt a lételvet testesíti meg, amely alapján az abszolút ősideák (a kauzális idea-kvanumok!) örökké és folyamatosan és feltétel és akadály mentesen, átáramlanak, és megnyilvánulnak (Megjelennek, kisernekkkenk, stb.) a megnyilvánult isteni létezésben. Ezért a Kos, a minden feltétel- és akadálymentes, tehát az előfeltételek nélküli, spirituális, mentális, asztrális, éteri és fizikai teremtési - teremtői erőknek a megnyilvánulási szükségszerűségét és kényszerűségét tartalmazza. Ezért, a Kos az összes lehetséges teremtési mozzanatok kauzális (ősi) lételvét testesíti meg a földi létezés sajátosan összetett (biológiai, pszichológiai) körülményei között.
A Kos jegyében született ember általában hevesen, elhamarkodottan, kíméletlenül, célratörően és ebből adódóan, nem egyszer kegyetlenül cselekszik, mind fizikai, mind mentális (gondolkozási) szinten, ezért könnyen szenved baleseteket, gyorsan a fejébe szalad a vér és ha uralkodási, illetve vezetői-irányítói mániájának következtében szokatlan mértékben felizgatja magát, agyvérzést (gutaütést) is kaphat. Amennyiben egy ember születési horoszkópjában a Kosba esik a Nap vagy a Mars és ráadásul intenzív, de rendszertelen intellektuális, esetleg szellemi tevékenységet folytat, gyakran be fog lázasodni enyhe, vagy heveny meghűlések, megfázások következtében, de még napozás következtében is. Mivel egy bizonyos életkor elérése után a kreatív használat helyett, megtanulja uralni és elfojtani a szenvedélyességét, erőszakos és erélyes, jobb esetben spontán és célratörően tüzes természetét, rejtett agresszivitás lesz jellemző rá és többnyire gondolatban viaskodik, veszekedik azokkal az emberekkel, akikkel konfliktusos helyzetbe kerül. Így a folytonos rejtett (fojtott) agresszivitás lesz jellemző a mentalitására, aminek egyetlen jele a gyakori fejhűlések, a fej különböző szerveinek hűléses megbetegedései, vérösszetételi problémák (pl. vashiány, vagy a vörös vérsejtek száma csökkenéése) lesznek. Hajlamos lesz a fej különbözô gyulladásaira, (homloküreg-gyulladás, arcüreggyulladás, kötőhártya-gyulladás, súlyosabb esetekben agyhártyagyulladás.), különböző típusú migrénekre, fejfájásokra, valamaint a fej traumás sérüléseire (agyrázkódás, koponyatörések, koponyaűri vérzés, stb.), szélsőséges esetben az un. vérrákra.
Abból adódóan, hogy elfojtja magában a kreatív energiák nyers kitörési késztetéseit, de azoknak mentális és kauzális okaival nem akar szembenézni és inkább gondolatban támadja a külvilágot, nem vállalván fel a felvetődő problémákkal való nyílt szembesülést, azoknak kauzális szintű értelmezését és dekonspirálását, erős hülékenység, fejfájások és fejsérülések, a vérképlet ártalmas módosulásai, vagy a látószerveinek a károsodása és a fokozatos elgyengülése (látási képességek csökkenése) lesz a következménye. A távolba látás például - az olyan eset, amikor csak "közellátó" szemüveget kell használni- annak a következménye tehát, hogy a Kos szülött -és általában minden ember, akinél ez jelentkezik- eltekint, átnéz a hétköznapi kellemetlen eseményeken, azokon a számára kényelmetlen helyzeteken és jelenségeken, amelyeknek a megoldása nyílt konfrontációt vagy kitárulkozást igényelne a részéről.
A "közellátás" viszont arra utal, hogy a szülött nem hajlandó belső, lelki és szellemi erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a felszíni (az orra előtt lejátszódó) jelenségek és események mögött meglássa a köznapi gondolkozás rejtettebb, analogikus (Isteni-egyetemes) szemszög szerinti összefüggéseket, a dolgoknak az igazi okait, esetleg fél azokat tudomásul venni és egyenesen elutasítja azoknak a tudomásulvételét. Ugyanis a diszharmonikusan fényszögelt Kos-nap nem csak vakmerőséget, hanem annak a másik, végletes megjelenési formáját is jelentheti: a lelki gyávaságot.
Amennyiben egy Kos szülött kitartóan és következetesen nem képes uralni tüzes természetét és gyakran a kelleténél hevesebben reagálja le környezete természetes kihívásait, általában különböző égési balestek elszenvedésével kell szembenéznie. Amennyiben tud horoszkópja alapján e születési "adottságairól", mindezt elkerülheti alaptermészete tudatos átalakításával, vagyis tevékenységének tudatos rendszerezésével, átcsoportosításával, természetének megfelelő hivatás és tevékenységi életterület választásával (szervezési, menedzselési, irányítási tevékenységek, ahol pozitívan kiélheti és kifejlesztheti döntési és határozathozói képességeit) és általános intellektuális tevékenységét átalakítja szintetizálási és kutatási tevékenységgé, nem erőltetetten igénybevevő és nem teljes idejét és személyiségét lekötő munkavállalással.
A Kos gyermekek esetében viszont épp ellenkezőleg kell eljárni: addig és amennyiben nem lépi át környezete tűrelmi határait, hagyni kell, sőt, ha nem teszi, körülményt és lehetőséget kell teremteni és bíztatni kell arra, hogy "tombolja" ki az ide vonatkozó természetes szükségeit, hogy akár apróbb sérülések árán is, de a saját bőrén tapasztalhassa ki a fizikai létezés természetes következményeit, annak határait és korlátait. Kimondottan káros a Kos gyermeket, a számára életbevágóan szükséges, az átlagosnál durvább tapasztalatoktól megfosztani (megóvni) és úgyszintén nagyon káros lázcsillapító tablettákkal vagy figyelemelterelő pedagógusi trükkökkel a lelkesedését lehűteni, illetve lendület-visszafogó pedagógiai módszerekkel összezavarni a gyermek természetes tapasztalási és a tűz őselemmel való harmonizálódási szükségeit.
Amennyiben egy Kos típusú felnőtt kellő önfegyelemmel és belső, szellemi-lelki erőfeszítések (mint pl. hibabelátási készség kialakítása) segítségével feloldja és meghaladja születési konstellációjának a negatív jellegzetességeit (meghatározottságait), amelyek vagy az agresszívitásig és a vakmerőségig és a közömbös kegyetlenségig elmenő erőszaktevés, vagy harci reflexek és szenvedélyes indulatok zabolátlan kiélési késztetése, vagy ezek szöges ellentéte: a gyávaságig menő visszahúzódás, akarat-gyengeség, határozatlanság, könfliktuskerülés, sőt: konfliktus-iszony, nem csak hogy elkerüli az ide vonatkozó betegségek kialakulását, az előtte sorozatosan jelentkező sérülési-lehetőségek megtörténését, hanem olyan szellemi alapálláshoz jut el, amely alapján maga lesz a céltudatosság és a kreatív erélyesség, valamint a szellemi és a lelki nyíltság, az őszinteség, az értelmi világosságra alapozott szellemi fény (spirituális értelem), a becsületes céltudatosság megtestesítője, anélkül, hogy ez utóbbi erőszakoskodást, kegyetlenkedést, vagy kíméletlenkedést jelentene.


A BIKA jegyében található Lilithel vagy a Bika-Sárkányfarokkal
és az erősen negatívan fényszögelt Bika-Nappal született személyek, valamint a kínai asztrológia szerint, a Disznó évében született személyek karmája, vagyis ezeknek a betegség-és balesethajlamai, jellegzetes betegségeiknek
és baleseteiknek a szellemi-lelki okai.


A Bika napjegye által megtestesített morfogenetikus spirituális erőtér,
elsősorban az abszolút létből kiáramló ősideáknak az örökről fogva már létező isteni lét által való bekebelezésének, birtokba vételének a folyamatát – mozzanatát jeleníti meg az isteni létben, valamint az abszolútumból kiáramló, azon kívül került ősideáknak az egymáshoz való prímér vonzódásának az ősenergiáját.
Másod sorban viszont, a teremtés határállapotaként folyamatosan létrejövő –keletkező – fizikai létállapotnak (Az anyagnak), a szellemi erők és hatalmak által való birtokbavételét, az anyagnak a spirituális struktúrák befolyása szerinti rendeződésének a jelenségét testesíti meg. Mivel az evolúciónak köszönhetően, ez már összetett biológiai formákban is megvalósul: A Bika konstelláció szellemisége a biológiai létezéshez és a fizikai létben való megmaradáshoz és az abban való elemi létezéshez elsődlegesen (elengedhetetlenül) szükséges előfeltételekhez, életkörülményekhez, azoknak a megteremtési - létrehozási kényszeréhez kapcsolja a Bika-karmával rendelkező embert. Mindennapi élethelyzetekre lebontva, ezek az elemi szükségletek a következők: földi - fizikai létformával való közvetlen információcserét biztosító táplálék, az információ feldolgozáshoz szükséges nyugalmat és pihenést (alvást), illetve az azt biztosító hajlék (otthon), valamint az emberben elsődlegesen megnyilvánuló Fény-szeretet ősprincípiumok kölcsönös kiegyenlítését, áthatását és megtermékenyítését biztosító szexuális kapcsolatok valamelyest harmonikus folytonossága is ide tartozik.
Amennyiben a személyi horoszkópban erősen támadott a Nap, vagy a Bika uralkodó bolygója: a Vénusz, vagy/és a Mars, a Bika sors-programmal született személyek a lustaságig elmenően kényelmeskedők lehetnek, pénzsóvárak, csökönyösek, önfejük, "nyakasok", gyűjtőszenvedélyesek, vagy a diszharmónia másik végleteként öröknyüzsgővé, habzsolóvá, falánkká, harácsolóvá, kiéletlen és kegyetlen birtok-szerzőkké, valamint élvhajhászokká válnak és munkamániába, valamint birtoklási mániába esnek. Amennyiben nyakasságuk és birtoklási hajlamaik, ambícióik a megengedett határokon túllépnek, garat és gége-betegségek léphetnek fel szervezetükben: hurutok, mandulagyulladás (torokfájás), a nyakizmok megmerevedése, a gerincoszlop nyaktáji elmeszesedése, pajzsmirigytúltengés, vagy csökkent pajzsmirigyműködés állhat be. Ez utóbbiak a korábban említett tendenciák személyi szokássá, megrögzött ambícióvá válása, túltengése, vagy fordítva: azoknak maradéktalan elfojtása következtében jöhetnek létre. E jellemhibák vagy kiéletlen ösztönös késztetések miatt, a Bika szülöttekre tehát a nyak- és toroktáj megbetegedései jellemzőek, mivel a Bika csillagképe ezzel a testrészünkkel áll asztrológiai kapcsolatban, vagyis a Bika által megtestesített lételv (a szellemi erőknek, információ- sűrűsödéseknek a fizikai dimenzióban való megállapodása, meghonosodása) itt, a torok - csakra környékén fejti ki tevékenységét, hatásait az emberi szervezeten belül.
Amennyiben csupán hűléses megbetegedések következménye a fülgyulladás, ez is a Bika és a Kos csillagképéhez kapcsolódik, de ha más jellegű halló-szervi károsodásról van szó, a Bak csillagkép spirituális problémakörével (Az egyetemes törvényeknek a társadalmi élet szintjén történő alkalmazása) kapcsolatos negatív mentalitást (magatartási mintákat, úgymint a lelkiismeret-furdalással szemben tanúsított szembeszegülést, vagy másfajta lelki ellenállást) kell szellemi (kauzális) vizsgálat alá venni a betegség igazi okának felderítése érdekében.
Azon Bika jellegű karmával született személyeknek és általában azoknak az embereknek, akiknek a horoszkópjában a Bika motívum negatívan megjelenik és ezért a fent leírt betegségek, vagy betegségtünetek jelentkeznek, jól körül kell nézniük a környezetükben és végig gondolni az addigi életük történetét, hogy megláthassák: melyek azok a zavaró dolgok, amelyeket képtelenek lenyelni és miután ezt konkrétan tudatosították magukban, vagy tegyenek meg mindent, hogy azzal a számukra lenyelhetetlen - elfogadhatatlan - jelenséggel találkozzanak, amennyiben a dolog már tűrhetetlenné és elviselhetetlenné vált számukra, vagy (és ez a metafizikailag helyes megoldás) tudatosítsák magukban, hogy valamiért fontos számukra azzal a kellemetlen jelenséggel való gyakori találkozás, mert olyan információt tartalmaz, amely valamiért fontos a számukra és próbálják meg tudatosan lenyelni azt, vagyis feldolgozni-megérteni értelmileg és érzelmileg egyaránt. Erre a pozitív Bika-alapállásra utal Jézusnak azon tanítása, hogy: "Ha valaki arra akar kényszeríteni, hogy menj el vele egy mérföldet, te menj el kettőt vele. És ha valaki arra akar kényszeríteni, hogy add oda a felső ruhádat, add oda neki az alsó ruhádat is."
Természetesen itt nem holmi ostoba és bárgyú szellemi alapállás felvételére tanítja Jézus az emberiséget, hanem arra oktat bennünket a Kompenzáció, vagyis a kiegyenlítődés, valamint az Ok és az Okozat (Karma) Törvényei alapján, hogy nem véletlenül érkezik hozzánk bizonyos információ erőszakosan, vagyis nem véletlenül találkozunk egy olyan jelenséggel, amely erőszakosan fel akarja hívni a figyelmünket olyan rejtett jelenségekre, amelyeket nem voltunk hajlandóak korábban észrevenni és tudatosítani (Lásd a Kos látási zavarokkal kapcsolatos, látásgyengüléseket előidéző negatív mentalitását) és amely jelenség, vagy rejtett összefüggés tudomásulvétele és spirituális feldolgozása elengedhetetlenül szükséges már a továbbfejlődésünk szempontjából. Az ember aki erőszakoskodik velünk ugyanis csak megtestesít úgymond ártatlanul valamit, amit mi korábban nem akartunk tudomásul venni, azaz NEM AKARTUK LENYELNI.
Amennyiben egy Bika jellegű Karmával (Lilithel, vagy Sárkányfarokkal) rendelkező személy tudomást szerez minderről és ennek következtében idejében észrevéve belső hibáit, és eltökélt lelki-szellemi építkezés, lemondások és erőfeszítések árán sikerül meghaladni a Bikára jellemző tudattalan késztetéseit és gondolkozási, érzési és cselekvési mintákat, nem csak a fent leírt betegségeket kerülheti el, vagy haladhatja meg, hanem olyan harmonikus személlyé válhat amely (mintha ténylegesen állandóan mosolyogna rá a szerencse) valósággal vonzza magához az anyagi bőség áldását élete minden pillanatában és akt szívesen választ akár üzleti, akár szerelmi partneréül minden olyan ember, akinek igénye van a harmóniára és érzéke is van a harmonikus személyközti kapcsolatok megteremtéséhez.


AZ IKREK jegyében álló Lilithel, vagy az Ikrek jegyében található Sárkányfarokkal rendelkező, esetleg nagyon diszharmonikusan fényszögelt Nappal rendelkező, valamint a kínai asztrológia szerint a patkány évében született személyek baleset- és betegséghajlamai és betegségeiknek kauzális okai


Annak ellenére, hogy az Ikrek karmával született személyeket általában könnyű – játékos – személyekként kezelik és írják le általában a (jós...) asztrológusok, valójában éppen olyan veszélyes életű és még annál is nehezebben megérthető konstellációs meghatározódásokról van szó, mint pl. a Skorpió jegye esetében. Az Ikrek ugyanis az abszolút ősszellem – a Létforrás Szelleme – által a Kosban létrehozott és Bikában birtokba vett, áthatott és átszellemített anyagi világ elsődleges funkciójának: az isteni - kauzális lét első világosságának (megértésének) a jól, vagy rosszul való működését testesíti meg. (Karmaként: a rossz működést előidéző hibás fényt, ferde értelmet) Illetve azt, hogy létezik-e és ha igen működik-e az információs kapcsolat a két végleges létállapot: az isteni szellemiség és az általa, az ő ellenőrző-tükreként létrehozott anyagi állapotok és jelenségek – az anyagi megtestesülések (formák) között? Ez az információs kapcsolat-rendszer, a karma esetében és a karma szintjén, átalakul negatív sugallatokat gyártó és ezzel örök bizonytalanságot okozó kettős látássá, un. árnyék-énné. (Ide vonatkozóan, és ennek a teljes megértése érdekében, feltétlenül szükségesnek találom elolvasni az árnyék-énről szóló, átfogó tanulmányomat, amelyet a honlapjaimon meg lehet találni. Ha nem találná meg, kérem szépen imélben kérni az elküldését.)
A Kos által képviselt nyílt és feltétel nélküli (humanista szemmel néha kegyetlennek tűnő) előretörés és megnyilvánulás őselvét és a Bika megállapodási megszilárdulási, megalapozási elvét feloldani és a kettőt feloldva-egyesíteni törekvő Ikrek karmával rendelkező személyeknek, annak ellenére, hogy majdnem minden más napjegy szülöttje őket irigyli, a látszólagos könnyedségükért, talán a legnehezebb a dolguk mind a tizenkét napjegy szülöttei közül. Ugyanis az Ikrek - személyekbe, ha nem is szorul, két egész lélek, mint ahogy azt sokszor vélnénk, de minimum másfél igen! Mivel a biológiai foganásuk idején és az előtt több hónapon át, az édesanyjuk kétségek között élt, érzelmileg (vagy éppenséggel: szerelmileg) két irányba vonzódott kétlaki, vagy két irányú gondolkozást és életet folytatott spirituális szinten, a szónak a gyakorlati (szoros) értelmében is (pl. ingázott két helyiség között, pl. a munkahely és a lakhely között), vagy a szónak az átvitt értelmében (pl. spirituális és lelki szinten nem bírt egyértelmű határozottsággal elválni a régi szerelmétől, lakhelyétől, szüleitől, karrierjétől, stb., és az új családjának, családanyai szerepének, vagy az apának teljes meggyőződéssel (személyével) odaadni magát, mivel az utóbbit túlságosan kevésnek, tehát, az ő gazdag személyisége leszűkítésének és korlátozásának érezte, és képzelte. De az is gyakori eset ilyenkor, hogy a fogantatáskor és azt követően néhány hétig, esetleg hónapig, az édesanya ikerpárt hordott a méhében, de a személy kismagzati ikertestvére valamilyen okból kifolyólag útközben meg halt biológiailag és a teste részei észrevétlenül eltávoztak, a szelleme viszont, a megsemmisülés élményével együtt ott maradt az illető személy aurájában, spirituális struktúrájában.
Ezért nehéz az ő számukra a tudattalan szellemi erők szintjén érvényesülni akaró két ellentétes késztetésű gondolkozás, vagy lételv: tehát a Kos és a Bika spirituális erőterei, valamint a Jang (maszkulin) világalkotó ősprincípium és a Jin (feminin) ősprincípium közötti ellentéteket, egymásban feloldani és egyesíteni, ezeket jól különválasztani és így, különválasztva és a maguk nemében meghatározva, újraegyesíteni egy, az előző konstellációk megnyilvánulási fokánál magasabb létezési szinten.
Nehéz tehát a különböző kauzális elemeit egy ekkora ego-maradványnak, mint amit az Ikrek karmás személyek örökölnek az anyai ági ősanyáktól, harmonikusan egységbe fogni. Ezért is – könnyítési célból - uralja az Ikreket az összefüggés-teremtés és a közvetítés őserejét megtestesítő Merkúr.
Mivel a Merkúr az emberi struktúrában elsősorban az egyéni intelligencia (az
intellektus) formájában, az értelmi képességekben nyilvánul meg, mindaddig, amíg az Ikrek rá nem jön a természetszerűen benne létező ősi kettősség egyesítésének a szükségére, ez a vele született, egyéni intelligencia többnyire öncélúan működik, illetve inkább arra szolgál, hogy az aránytalanul fejlett észszerűsége segítségével a felszínen mindenféle problémát megoldjon, ahelyett, hogy az ősi kettősség lelki és szellemi egyesítése nehézségeinek a felvállalásával, (a belső nehézségek átvilágításának, azok helyes értelmezésének és az erőfeszítések felvállalásának) annak a szolgálatába állna.
Ennek is köszönhető az, hogy az Ikrek jellegű karmával született személynek az un. árnyák-oldala, tehát a pszichológiában árnyék énnek nevezett része, az anyai ági női ősöktől, a generációk közötti spirituális memórián keresztül öröklött, karmikus (negatív!) tulajdonságokat és irracionális késztetéseket, még önmaga elől is elrejti, azt sugallván, hogy azok nem léteznek, illetve, hogy ez az árnyék énje nem is létezik. Ezért a személy tudattalan, de igazi, spirituális és kauzális negatív késztetéseit adó karmikus determinációk oldala mindig a homályban, a sötétben marad, amíg asztrológiailag fel nem tárulnak, és az Ikrek intelligenciája nagy hányada azzal van folyamatosan elfoglalva, hogy a valós személyiségének ezt a sötét árnyoldalát minél jobban, nem csak a külvilág elől, hanem még önmaga elől is elrejtse, elleplezze!
És mivel minden lélek az élete első felében általában ösztönösen (helyből) elutasítja a megváltódáshoz - megszabaduláshoz szükséges megújulást, az újjászületés érdekében tett erőfeszítést, az egység megvalósítását megvalósítani, azt előrevinni, előremozdítani hivatott intelligencia éppen az igazi rendeltetésnek az ellenkezőjét szolgálja mindaddig, amíg a negatív tapasztalatai hatására fel nem vállalja az újjászületéshez szükséges hibabelátást. Ebben, az újjászületés ellen és a lelepleződés ellen folytatott racionális tevékenységében, az Ikrek jellegű leélek (értelem) rengeteg steril elméletet és üres filozófiát hoz létre, elsősorban a saját maga meggyőzésére, amely mind csak a legfőbb karma-oldási feladat teljes felvállalásának az elutasítását, elkendőzését, elodázását hivatottak szolgálni.
Ezért, amikor ezeket az egyéni, vagy csoportos várvédelmet (általában az egoizmus-védelmét) szolgáló filozófiákat és ragyogó elméleteket valaki vagy valami (a sors keze szerepében megjelenő életfordulat), mint érvénytelen kacat-csomót félresöpri, az Ikrek típusú személyek intelligenciája csődöt mond és gondolati - mentális szinten, de a hétköznapi érzelmi megnyilvánulások szintjén is, türelmetlenek agresszívek, sőt: kegyetlenül kíméletlenek (durvák), vagy az ellenfél személyének a teljes megszüntetését célzó könyörtelen stratégákká válnak mint a megvadult Kos és nyakasak és szűklátókörűek és dühödten toporzékolóak mint a legrögeszmésebb Bika.
Olyan kettősség tehát az Ikreké, amelynek a feloldásához általában nem elég az Ikrek magával hozott, racionális intelligenciája, sőt, ez még nehezítheti is a kettősség feloldását, mert az intelligenciához tartozik a kételkedés szüksége és ez könnyen kétséggé, kétségbe eséssé, vagy nihilista szkepticizmussá fajulhat. Az ikrek árnyék-énjének a legyőzéséhez tehát sokkal több kell: a személyi hibabelátási- és esendőség felvállalási készséggel járó feltétel nélküli alázatra, ami nem megy könnyen a luciferi szellemiséggel is rendelkező ikreknek, vagyis az ikrekben lakozó árnyék-énnek. Sőt: egyenesen a testvéri áldozat-vállalás és maradéktalan személyi odaadás és a feltétel nélküli elköteleződés szükséges ahhoz, hogy a kettősségek steril nyomorúságából kiszabaduljon, amire az Ikrek t1pusú személyek a legtöbb esetben képtelenek. Innen ered többnyire feltáratlanul maradó (rejtett), vagy nagyon késön - többnyire életük végén - felszínre kerülő tragédiájuk.
A felszínes könnyedséggel, a könnyelműséggel, a látszat-lazasággal, az üres nagyvonalúsággal, a válogatás és értékrend nélküli információ-áramoltatással és ezért a felszínes fellengző magatartással, az arroganciával, a lényegi céltalansággal, az intellektuális hitetlenkedéssel és hiteltelenséggel is kapcsolatba hozzák, holott épp ez a könnyű szellemisége az, ami játékossá és ezzel együtt szimpatikussá is teszi. A felszíni könnyedség alatt viszont, mint minden embernél, ott bujkál a negatív meghatározódások tömkelege, csak éppen az Ikrek ezeket ügyesebben rejti el mint más szülöttek. Nos, ez teszi az Ikreket az úgynevezett Jannusz arcúság és látszat-figyelem, vagyis a felületi gondolkozási, az oda-figyelési felületesség megszemélyesítőjévé. Ez viszont nem azt jelenti, hogy más személyeknek, vagy a többi személyiségtípusnak nincs árnyoldala - hiszen mindenkinek van Sárkányfarka és Lilith-je a horoszkópban -, csak azt, hogy, az Ikrek karmás személy sokkal jobban fél a saját árnyoldalától, illetve, annak a lelepleződésétől mint mások és ennek következtében a csillogó intelligenciája segítségével másoknál sokkal jobban elrejti. És azt sem jelenti, hogy ez minden Ikrekre jellemző, hanem csak azokra az - általában fiatal, vagy maximum középkorú - Ikrek determináltsággal rendelkező személyekre érvényes, akiket még nem változtattak át spirituális értelemben a tapasztalataik, akiket a sorsuk nem vezetett rá még arra, hogy a gyors és felszíni probléma-megoldó és csillogó-villogó elméleteket és káprázatos filozófiákat alkotó intelligenciájuk az igazi és mély sorskérdések megoldásában, nem, hogy használhatatlan, de a legtöbbszőr inkább nehezíti a lényegi felismeréseket és meggátolja a hibabelátási készség kialakulását, a határozott és egyértelmű életfeladat vállalást, vagyis, hogy a látszólagos előnyök biztosítása ellenére, hosszú távon inkább a hátrányukra válik.
Szelességük az "Isteni Lehelettel" áll kapcsolatban, amely minden irányból jön és a szélrózsa minden irányába áramlik. Rosah héberül annyit tesz, mint szélrózsa és ugyanakkor isteni lehelet, amely minden irányból egyszerre fúj. Ezért az Ikrek jegye nem csak az értelmi-intellektuális tevékenységgel, a közvetítő, kapcsolatteremtő készségünkkel, de "levegős" testrészeinkkel is kapcsolatban áll. Ezért az Ikrek mentalitás a mellkas és a felső karok felső részén, a váll hajlatokban és a többi, levegős megnyilvánulással (könnyed karlendítésekkel, karforgatással), légzéssel kapcsolatos funkciókat ellátó testrészeinken, szerveinken, úgy mint a légcsőn, a hörgőkön, a tüdőlebenyeken, a mellhártyákon, valamint a felső-
karokon és a kézfejeken és általában a végtagjainkon érezteti leginkább befolyását.
Az Ikrekkel kapcsolatban álló testrészeink és szerveink megbetegedése, azok károsodása (baleset szerű sérülése), a negatív Ikrek mentalitással és tulajdonságokkal, a az okoskodó jelleggel, személyiségtípussal áll kapcsolatban. Ezért az, az ember, aki nem tud szabadon lélegezni: oldott állapotban élni, tehát nem tud, vagy nem mer "mélyen az élet és a lét mély őrvényeinek és problémáinak, valamint a saját lelke ismeretlen mélységeinek: saját árnyoldalának, árnyék-személyiségének az örvényeivel szembe nézni", az tüdő- és légúti megbetegedésekkel néz szembe. Jelentkezhet nála asztma, légcsőhurut, tuberkulózis, tüdőtágulás (légző funkció beszűkülése), valamint a különböző beszédhibák, a szóbeli kifejezési nehézségek.
A gyermekek ilyen jellegű megbetegedései viszont egyenesen arra utalnak, hogy azok el vannak nyomva intellektuális, vagy szeretet, vagy személyi- szellemi kinyilvánítási késztetéseikben, alapérzelmeikben és "levegős"- alaptulajdonságaikban, vagyis lényeges szellemi és érzelmi önkifejezésükben. Ezáltal természetes személyiségük érvényesítésében akadályozva vannak, vagyis le vannak folyva, valamely zsarnokoskodásra, vagy éppenséggel érzelmeskedésre hajlamos (kos, bika, skorpió, oroszlán, rák, vízöntő) vagy bizonyos nevelési koncepciókhoz görcsösen ragaszkodó (szűz, bak) szülő, nevelő, tanító, esetleg idősebb testvér által. Ugyancsak ide vezethető vissza és ezért Ikrek jellegű mindenféle mozgáskoordinációs zavar. Az Ikrekre - különösen akkor, ha születési napjegyükön kívül, még valamely más "levegős" csillagkép (Mérleg, Vízöntő), vagy más levegő-jellegű bolygó is hangsúlyos a horoszkópjukban- azt szokták mondani, hogy "szelesek". Fontos azt tudni, hogy amennyiben az Ikrek, vagy a más levegő jegy szülöttei nem élhetik ki ezt az alaptermészetüket gyermekkorukban és e napjegyek gyermekei állandóan le vannak kötve különböző nevelési programokkal, vagy ha túlfegyelmezik őket, felnőtt korukban lesznek kénytelenek alaptermészetüknek ezt a részét kiélni és az ezen kiéléseik által kiváltott tapasztalatokat "beszerezni", ami egy felnőtt esetében sokkalta zavaróbb lehet a környezetre nézve mint egy gyermek részéről. De nem csak ezért veszélyes lelapítani és lesimítani különböző pedagógiai és civilizációs programokkal a Levegő jegyű gyermekek rengeteg szabad mozgást igénylő önkifejezési és tapasztalási késztetéseit. Amire a leginkább figyelnie kell egy "levegős- gyermekű" szülőnek, az, hogy nem a virágpor, nem a közönséges por és sok esetben még csak nem is az égett benzintől, földgátaktól szennyezett levegő a "hibás" a gyermekek légúti megbetegedéséért, hanem mi, akik nem adunk nekik elég lehetőséget a szabadtéri, önfeledt önkifejezésre, ilyen, levegős jellegű tapasztalatszerzésre.
Amennyiben a felnőtt szülött tudatosította az ilyen jellegű kényszereit, már nagyobb mértékben képes megfelelően kezelni és a megfelelő kiélési lehetőségeket biztosítani önmagának olyan életterületeken és olyan tevékenységekben, ahol ez nem lehet zavaró sem rá sem a környezete számára (sport, társasjátékok, klubtevékenységek, kirándulások, stb.).
Abban az esetben ha a bolygók által nyomatékosított Ikrek napjegyű szülöttek merkuriális jellegéhez hozzájárul a másik két levegő jegyű csillagkép (Mérleg, Vízöntő) bevilágítása olyan bolygók által mint a Nap, a Merkúr, a Mars vagy az Uránusz, az Ikrek jellegű személyiségek merkúri túltengése, vagy fordítva: annak gátoltsága, elfojtása következtében is jelentkezhetnek olyan betegségek mint a neurózis, a schizofrénia, endogén depresszió, mániás betegségek (különféle pszichózisok). Az Ikrek mint jellegzetesen kettős jellegű Napjegy is különösebb figyelmet igényel, ugyanis itt jelentkezik először hangsúlyosan a Polaritás törvénye, ami az Ikrek szülötteknél abban jelentkezik, hogy ők csak látszólag intellektuális beállítottságúak, akiket csak a felszínes és intenzív kommunikációszerzés és információ-áramoltatás köt le.
Megtévesztő tehát náluk az a mentalitás miszerint őket csak a felszínes, de minden külső szempontot figyelembe vevő, megismerési lehetőségek, a spekulatív gondolatrendszerek érdeklik és a mély érzelmi kötödéseket betegesen kerülik.
Valójában az Ikrek is, igencsak szeretetéhesek és a lelkük mélyén valósággal szomjaznak a szeretetre, a meghittségre, a családi, a jó baráti kötöttségekre, az intenzív, mély érzelmi kapcsolatokra, de ezeket sohasem merik igazából felvállalni, abban a félelmükben, hogy a mély érzések túlságosan lekötnék őket és megzavarnák rosszul értelmezett szabadságukban, azaz kötelék és kötelezettség nélküli szabad-életükben. Ezért a felnőttkori tüdőbetegségek (és így a tuberkulózis, a tüdő-rák) egyértelműen a szeretet-hiányra, vagy a szeretettől való félelemre utalnak . Vagyis a tüdőbetegségek, és kimondottan a tüdőrák, az Ikrek-jelleg által befolyásolt szülötteknek a tudatalattijukban elrejtett szeretet-vágy elfojtásának a következménye. Ezek a betegségek visszautalnak az Ikrek szülötteknek azon igyekvésükre, hogy távol tartsák magukat attól, hogy mély érzelmi kapcsolatot átéljenek és abban teljes személyiségükkel (egész lelkükkel) részt vegyenek, felelősséget vállaljanak. A tuberkulózis például kimondottan a szeretetlenség betegsége. Az árvaházi és általában az anyai melegség, gondoskodás nélkül élő gyermekek gyakori tüdő megbetegedései arra utalnak viszont, hogy a gyermek fizikai testében lakozó lélek képessé akarja tenni fizikai szervezetét, értelmi-intellektuális és idegtevékenységét a szeretetre, az elvesztett szülőkön kívüli más személyekhez való kötödésre, a szeretet-adásra és szeretet-elfogadásra.
Az Ikrek típusú emberek már születésüktől fogva is szimpatikusak általában, de pontosan azért, mert képtelenek szembenézni a kettősségükből adódó, saját válságaikkal - az árnyékban maradó személyiségük háttér-befolyásából eredő álságaikkal - és felvállalni teljes egészében az őket állandóan kísértő, de letagadott, a szünetlen sürgős kiútkeresések cselekvésrendszere által mindig háttérbe szorított krízis állapotaikat, ha nem is szélhámos, de legalábbis megbízhatatlan (szélcsap, szeles...) emberek hírében állnak.
Amennyiben sikerül intellektuális fölényüket, racionális, de mindig felületes és a látszatok szintjén megmaradó és folyamatosan rögtönző probléma-kezelési készetetéseiket a lelki és a szellemi mélységek (aktabázisok: "pokoljárások") vállalásával felváltani, illetve, amennyiben sikerül az árnyék-énjük által kieszelt kétségeiktől és kételyeiktől (tépelődéseiktől, habozásaiktól, belső és láthatatlan bizonytalankodásaiktól) megszabadulni, egészen pontosan, amennyiben sikerül magától az árnyék-énjüktől megszabadulni, az ikrek karmájukat feloldani képes személyek, a legértékesebb szellemi alkotásokkal gazdagíthatják az emberiséget, kedves és szellemileg felemelő (valósággal elbűvölő), mindig eleven társalgási képességük termékenyítő kisugárzásáról nem is beszélve.



A többnyire negatívan fényszögelt Rák-nappal született, de főként a Rák Lilithel, vagy Rák Sárkányfarokkal rendelkező és a Kínai asztrológia szerint a Bivaly évében született személyek karmikus meghatározódásai és az ezeknek megfelelő betegség- és balesethajlamai, vagyis a jellegzetes sors- kríziseiknek a kauzális okai.


Az isteni (kauzális) dimenzió szintjén, a Rák konstelláció által megtestesített erőtér, a második (Isteni) és ezért: tudatos teremtés géniuszát (szellemiségét) testesíti meg. A Rák géniuszához tartozik tehát a teremtett létben és ezen belül a földi – biológiai - életben, valamint az emberi ösztön- és lelki (pszichológiai) világban, minden, ami valamiképpen az utódnemzéssel és szüléssel, valamint az utódok gondozásával és nevelésével kapcsolatos.
Ezért, valamint az anyai ági karmikus öröklődés következtében, amennyiben karmáról, tehát a fent ismertetett szellemiséghez való, ösztönös és önkéntelen zavaros, vagy egyenesen elhárítási, elutasítási viszonyulási késztetésekről van szó, a Rák karmával született személyek, minden ellenkező látszat ellenére, érzelmileg és szellemileg, a legellentmondásosabb legkiismerhetetlenebb személyek. Hiszen karma-motívumként, pontosan az isteni teremtésnek alárendelt személyes teremtés és a teremtésről való gondoskodás őselvének az ős-Lilith által megbontott és megrontott önkéntelen és öntudatlan tagadási, elutasítási állapotát testesítik meg! Ez az önkéntelen teremtés-ellenes, illetve életadás-ellenes, és gyermek-áldás ellenes (Nők esetében: az anyai szerepkör és funkció vállalásával ellenes!) karma-késztetésük, odáig is el megy, hogy pl. azzal ámítják magukat sőt, arról győzik meg magukat, hogy nekik „ebben az életükben”  nincs is ilyen jellegű (családanyai, vagy családapai) életfeladatuk. A rezonancia törvénye alapján olyan liberális – feminista – misztikus elveket vallanak, és olyan élettársakkal, és olyan misztikus csoport-vezetőkkel, gurukkal és un. mesterekkel találkoznak akik, ebben a szemforgató tévképzetükben meg is erősítik őket. Ezért, miközben ők a legérzékenyebbek, a leg sebezhetőbbek, a legfélénkebbek és a legragaszkodóbbak az állatöv tizenkét csillagképének a karmikus erőtereit karmikusan megtestesítő személyek közül, ugyanakkor, általában ők – Mivel mindannak az ellentétét hordozzák a spirituális struktúrájuk legmélyén, amit a Rák konstelláció pozitív eredetében megjelenít. – minden féle furcsa áldozatot képesek meghozni, csak éppen hogy ezt, az életük legfontosabb áldozatát (Ti. a gyermek nemzést – szülést, gondozást és nevelést) ne kelljen meghozniuk. És ugyanezért, ők a leginkább hajlamosak a családjuk- és gyermekeik elhagyásra, a család-bontásra és gyermekárulásra, annak ellenére, hogy mindig ennek az ellenétét képzelik és láttatják magukról a felszínen.
És persze, mindezek miatt, ők a leg irracionálisabb tettekre is készek, vagyis, ők a leginkább képesebb a partner- és család – árulásra, annak ellenére, hogy minden látszat ennek az ellenkezőjét mutatja, vagyis azt, hogy náluk senki jobban nem képes szeretni a gyermekeket és a családot. Tehát, miközben a fullasztásig menően képesek a gyermekeiket (ha vannak) és az élettársukat magukhoz láncolni érzelmileg, ugyanolyan erővel képesek a gyermekeikkel és az élettársaikkal szembeni magas fokú árulásra, azoknak akár a legközönségesebb elhagyására, megcsalására és cserbenhagyására, azoknak a közösségi életterületeken történő megalázására és igazságtalan megszégyenítésére is. Ezért a fokozott éberség a leginkább a velük való családi viszonyokban ajánlott, mert erősen hajlamosak arra, hogy ami a családot és a gyermekeket illeti, az egyik végletből a másikba essenek. Nem véletlenül szoktak szenvedni a rák karmával született nők – és férfiak - abban a sok féle, gyermeknemzési (nők külön: gyermek-szülési és gyermektáplálási) szervekkel kapcsolatos, nem egyszer végzetes (rákos) betegségekben!
Ők ugyanis, az anyai ági női őseiktől örökölten, veleszületetten (Karmikusan) nem tudják elviselni annak a gondolatát, hogy személyes családalapítókként a családtagjaik iránt felelősséggel tartózó családapák, vagy családanyák legyenek, és általában is ellentétei mindannak, amit a Rák konstelláció eredetileg pozitívan megtestesít. Ezért tudattalanul és önkéntelenül, ellenségei a közvetlen kötödések általi szellemi megtermékenyülésnek, és mélységes ellenségei és elutasítói a teremtéssel járó személyi gyakorlati életfeladatoknak, a partneri felelősségeknek és családi nehézségeknek, illetve ezeknek a közvetlen, testi és lelki szintű megtapasztalásának, aminek következtében, akkor is álhatatlanok maradnak, ha szülővé vállnak, és nagyon nehezen fogadják el azt, hogy helyt kell állniuk, hogy élettársuk felé, és a gyermekeik felé hűségesek és kitartók kell legyenek. Vele születetten, tehát elemien, ellenségei a fájdalom, az áldozat, az odaadás és a helytállás közvetlen gyakorlásának és megtapasztalásának, a testi, lelki és érzelmi kapcsolatok, elemi átélésének és a közvetlen (személyes) jellegű információ-befogadásának. Ők, vagy elemien (zsigerből...) elutasítanak minden utódnemzéssel és utódgondozással – táplálással és neveléssel kapcsolatos tapasztalatot és felelősséget, vagy átesnek a ló túlsó felére és úgy akarnak maguk előtt, azaz környezetük előtt tetszelegni, hogy maximálisan a magukévá teszik és magukhoz kötik a környezetükben élőket azáltal, hogy szüntelenül és feleslegesen is, gondoskodni akarnak azokról.
Ennek köszönhetően ők a legtragikusabb drámák hősei és áldozatai is (alanyai). Ugyanis a Rák karmával született személyekben elsődleges a személyes létteremtés – elutasításának a késztetése, miközben ugyanakkora erővel jelen van a gondoskodáson keresztül történő AZONOSULÁSI PRINCIPIUM is. Ezek viszont gyökérben ellentmondanak egymásnak és a más szülöttekben ható autonóm létteremtési törekvéseknek, valamint a személyi függetlenedési (és ezáltal a személyes felelősségvállalási) törekvéseknek is, ami valósággal felsebzi a Rák karmások hamis önképéből eredő, irracionális, de ugyanakkor fokozott és hibás szülői ambíciókból eredő érzékenységét.
Ezért a legelemibb, materiális információ-befogadási és feldolgozási (emésztési), vagy érlelési folyamatokat végző szervek károsodnak meg a Rák karmások esetében. Nők esetében, az utódtáplálási szervek, vagyis a mellek, mivel tudattalanul és önkéntelenül attól szorongnak, hogy nekik el kell tartaniuk önmagukon kívül még más lényeket (gyermekeiket, illetve: az egyetlen gyermeküket – mivel többnyire egykepártiak) - is.
Mindezért, ha egy Rák karmás személy horoszkópjában igen sok a diszharmonikus bolygóállás, az elsősorban magzat- gyermek és család-elutasítási késztetéseket fog eredményezni, valamint emésztési problémákat. Vagy, ritkábban ezeknek a szöges ellentétét. Vagyis, mindenképpen információ-befogadási- és feldolgozási zavarokkal fog küzdeni. Amennyiben a fent leírt ellentmondásos karmikus késztetéseit és azoknak megfelelő "világhelyzetét" nem sikerül tudatosítania magában és a szélsőségesen teremtés-ellenes és utódnemzés és gondozás-ellenes karmikus késztetéseit nem tudja feloldani, vagyis nem alakítja át az önzéséből adódó rendkívüli érzékenyégét és sebezhetőségét spirituális információ-befogadási készséggé és áldozat-hozatali képességgé és készséggé, a szokásostól eltérő, intenzív lelki élete, önemésztési késztetései előbb hajlamossá teszik a gyomorbetegségekre, a nyelési problémákra, gyomorégésre, savhiányra, savtúltengésre és különböző bélműködési zavarokra, majd a gyomor, vagy a hasnyálmirigy-rákra. Nők esetében az utód-teremtési (méh- és petefészek) és utód- táplálási szerveknek az egyre súlyosabb megbetegedésére, azok rákosodására is.
Mivel fél a saját családalapítástól, illetve az általa alapított saját családjának való teljes elköteleződéstől, a szentimentális és egoista félelmeiből fakadó, régi családjáért, szeretteiért való túlzott aggodalmaskodásának, féltésének és féltékenységének következtében, a nyirokmirigy rendszerének (és elsősorban a hasnyálmirigy) működési rendellenességei gyengítik majd a kórokozókkal szembeni ellenálló képességét.
Mivel a kauzális közönyét kompenzálandó, pszichésen túlérzékeny, néha sovánnyá emészti magát sértődöttségében, mikor pedig elhízik a környezetétől való félelmében, az abból kiváltott agressziók elleni védekezése következtében.
- Sértődékeny kicsi énjét (önérzetét) körülveszi egy vastag zsírtömeggel, a rák-
páncéllal és felszínes kedélyeskedéssel próbálja fedezni, palástolni önzéséből eredő szorongásait, feszültségeit. De az is megtörténik egy-egy férfi Rák szülött
esetében, hogy belefáradván sebezhetőségébe, "a legjobb védekezés a támadás"-
- alapon, agresszív, sőt: néha egyenesen kegyetlenkedő magatartási formákhoz
szoktatja magát. De ez, az elején kényelmesnek látszó magatartás fogja okozni
a vesztét is, mert ezzel a pszichológiai páncélzattal elzárván és valósággal
eltorlaszolván önmagát a további ("sértő") információ-behatolásokkal szemben,
menthetetlenül a rákos sejtek túlzott elszaporodását idézi elő fizikai szervezetében, amelyek tulajdonképpen ugyanennek, az egyetemes egységes létezéstölvaló elzáródási késztetésnek, a voluntarizmusnak és a félrevezetésnek a fizikai sejtek szintjén történő megtestesítői. De nem csak agresszív és elutasító, neheztelö magatartással képesek a Rák szülöttekhez hasonló érzékenységgel rendelkező emberek pszichológiai páncélt, védő burkot vonni maguk köré, aminek következménye a Rák nevével fémjelzett betegség, vagyis az emberi szervezetben természetesen tenyésző rákos sejtek túlságos elszaporodása és a burjánzási folyamat elindulása.
Ezt a lelki védő-burkot a legtöbb esetben a tökéletes alkalmazkodási készség és a környezettel való opportunista kiegyezési mentalitás kialakításával szokták kialakítani a nem agresszív Rák szülöttek és a Rákokhoz hasonló túlérzékenységben "szenvedő" emberek.
Ezek a környezet-átverő személyek lesznek az úgynevezett normophánok, a társadalmi normák és konvenciók tökéletes betartói, a legetikusabban viselkedő emberek, e tökéletes "jó ember" szerep segítségével akadályozván meg a többi embertársuk esetleges agresszív fellépését, viszonyulását személyükkel szemben. Ezért az idejekorán elhunyt Rákos személyeket igen megíratja környezete, melegszívű, jóságos emberként elkékezvén reá és a Sors abszurditásának tudja be korai "elvesztésüket", nem sejtvén hogy a jóságos személyt csupán azért tekintik jóságosnak, mert soha nem ellenkezett egyetlen erőszakos és igazságtalan embertársával sem, végtelenségig tűrt, hallgatott és szenvedett, ahelyett, hogy életében legalább egyszer meg merje mondani őszintén azt, amit gondol valójában.
Ezek az emberek állandóan kegyes hazugságok látszólagos védfala mögött, de
valójában egy, az életük kegyetlen végét előkészítő látszat-létezés üvegfalú
labirintusában élnek, miközben igenis támadják gondolataik szintjén, végtelen
belső neheztelések formájában, az egész környezetüket, amelynek "érzéketlen és kíméletlen" viselkedése következtében ők olyan sokat kénytelenek szenvedni...
A sors iróniája (vagyis a hatás-visszahatás törvényének a következménye), hogy életük utolsó heteiben, napjaiban ugyanazt a megtévesztő magatartást kapják a környezetüktől, amivel "etették" azt egész életükben: elhazudja előlük, hogy napjaik megszámláltattak s a védekezés érdekében létrehozott hazugságburkot a szemtelen őszinteséggel és végzetes életkedvvel szaporodó, a szervezet immunitás rendszerét valódi természetük felöl szítén hamis információkkal megtévesztő rákos sejtek szétbontották. így az élet drámáját fel nem vállaló, ezt a jóságosság és az etika eszközeivel kicselezni és megkerülni próbáló embereknek még az a lehetősége sem marad meg, hogy életük utolsó napjaiban legalább őszintén szembe nézhessenek önmagukkal, hogy felkészülhessenek nyíltan és bátran fogadni azt, amitől egész életükben féltek: a fizikai halállal való nyílt szembesülést és azt, hogy ezáltal, ebből a perspektívából látván jóságos cselezéseik, ügyeskedéseik és végül is egész környezetüket megtévesztő magatartásuk hiábavalóságát, belátván saját élettapasztalatuk által az élet törvényére vonatkozó egyedüli igazságot miszerint "Aki meg akarja nyerni életét elveszti azt." Mert az élet drámáját őszintén és nyíltan vállalni kell még a Rák szülöttekre jellemző rendkívüli érzékenységgel "megáldott" embereknek is. Ennek elutasítása, a társadalmi hazugság rendszerek feltétel nélküli elfogadásával és betartásával történő kicselezése épp annyira káros, mint a fölösleges dramatizálás, a dráma tragikus állapotok előidézéséig menő eltúlzása, amire a Rák szülöttek ugyancsak hajlamosak.
Állandóan hullámzó kedélyállapota, sértődékenysége és túlérzékenysége depresszióba, önsajnálatba, vádaskodásba és önvádaskodásba vagy szenvedélybetegségekbe, például alkoholizmusba sodorhatja. És ez még a legjobb eset, mert ha az előbbiekben felsoroltakhoz még a (megsértett) túlzottan önérzeteskedő hajlama is aktiválódik, az előbb leírtak alapján, egyenesen a Rákos megbetegedések különböző labirintusaiba hajszolja magát.
Nők esetében a mellek és a nemi szervek problémái is gyakoriak. Ilyenek a havi vérzéssel, a terhességgel, a szüléssel, a szoptatással és általában a női megtermékenyülés, vagyis a termékenység princípiumával kapcsolatos zavarok (méh vagy melldaganatok), amelyek a szülöttnek a rosszul megélt anyai szerepkörével kapcsolatos lelkiismereti kérdésekre (az anyai szereptől, vagyis a gyermek szüléstől való hosszas elzárkózás, abortuszok, fogamzásgátló tabletták szedése, vagy más mechanikus "védekezési" módszerek alkalmazása) vezethetők vissza. Ugyanakkor fontos azt is tudni, hogy akárcsak a más konstellációkra jellemző károsodások és megbetegedések esetében, a Rák-princípiumához kötött betegségek nem kimondottan és kizárólagosan a Rák szülöttekre jellemzőek. Humorosan fogalmazva: nem a Rák szülöttek előjoga ilyen betegségben szenvedni, pontosabban ilyen jellegű betegséget gyártani, hanem ezt "elkövethetik", mint ahogy sajnos el is követik a más konstellációk szülöttei is. Azok tehát, akik nem a Rák napjegyében születtek ugyan, de konstellációjuknak köszönhetően erős összhangban (rezonanciában) vannak a Rák konstelláció által megtestesített princípiumokkal, mint például a Víz-háromszög másik két napjegye, a Skorpió és a Halak szülöttei, vagy azok, akiknek több támadott, diszharmonikus bolygója áll a Rákban és általában a Víz-jegyekben.
Mivel a nők elsősorban a Teremtők, a női horoszkópokban az is Rák-problémákat idéz elő többnyire, ha a Rák uralkodó bolygója, a bőség, a termékenység, a tudattalan lelki tevékenység és az asztrális (idegi, érzelmi) érzékenység (amit egyesek lelki érzékenységnek neveznek) princípiumát megtestesítő, támadott Hold áll Víz vagy Tűz-jegyekben, esetleg a négyes vagy az ötös házban.
Kettős jegyének köszönhetően a Rák karmás ember, még kiismerhetetlenebb és bonyolultabb még önmaga számára is, mint például az Ikrek. A gyermek nemzéstől és gyermek szüléstől – gondozástól és neveléstől mikor titokban és rejtetten, mikor nyíltan félő, de másrészről ugyanakkor harmonikus családra és- biztonságos otthonra vágyó Rák karmás személy ugyanis, mindent elkövet, és minden követ megmozdít és addig nem nyugszik amíg a család mindegyik tagját biztonságban és az ő általa elképzelt jó életkörülmények között nem tudhatja, de ha ez a lehetetlen ideális helyzet elő is áll néha-néha (Egy erősen gondoskodó és szintén családcentrikus élettárs révén) és már nincs semmi, amiért aggódni, aggodalmaskodni lehet, akkor a Rák karmás személy nem csak, hogy elvágyódik a kényelmes és nyugodt körülmények langymelegéből valami egzotikusan kalandos és izgalmas helyzetbe, de egyenesen csalni és elárulni kezdi a szeretteit, mivel a családtól és a gyermekektől való megszabadulás árán elérhető, családon kívüli szexuális gyönyör és szerelmi boldogság-szerzési lehetőségéről, nem csak, hogy ábrándozik, de a legtöbb esetben, konkrét lépéseket is tesz, persze, nagy titokban ezek megvalósulási lehetősége érdekében. Persze, a legtöbb esetben nem is szükséges, hogy ezeket a titkos külső-szeretőket provokáló lépéseit megtegye, mert a vonzás és a hangoltság (rezonancia) törvénye alapján, mindig könnyen kerül olyan helyetekbe, ahol ő szerinte „az Úristen által küldött” és ezért általa kikerülhetetlennek és végzetesnek érzett (hazudott!) nagy – nagy szerelmi ígéret várja, amely nagy szerelmi élmény aztán, ha nem is lesz annyira boldogító, mint ahogy várta (rendszerint dupla és párhuzamos viszonyokba kerül), de legalább jó ürügyül tud szolgálni a biztonságos család szétbontására és a gyermekek elhagyására, hányattatására, vagy egyszerű elhanyagolására.
A rejtett nyugtalansága, az a bizonyos misztikus elégedetlensége jelzi azt, hogy számára akkor nincs éppen rendben valami, ha végre minden a legnagyobb rendben kellene, hogy legyen.
De nem csak e rejtett, és teljes mértékben csak a mély tudattalan szféráiban működő kettősség miatt szenvednek a Rákok olyan tehetségesen, hogy a körülöttük álló családtagoknak is bőven kijut a szenvedésből még akkor is, ha nem csapja be, nem árulja el és nem hagyja el őket, hanem, mint a más konstellációkra jellemző tulajdonságok öncélú túlpergetése esetében is, a Rák konstellációra jellemző anyai, apai, szülői, család -és gyermekirányítói, gyámkodói szerepük öncélú túljátszásának következtében is. A Rákok ugyanis nehezen tudnak azonosulni más szerepkörökkel és a határtalan önzésük miatti lelkiismeret furdalásból eredő, fölösen gyámkodó szerepköreik fontosságának túlhangsúlyozása következtében, a felnőtté vált gyermekek és gyámolítottak által fárasztónak és terhesnek ítélt és ezért sokszor kegyetlenül visszautasított szeretet- nyilvánításaik és gyámkodó-jóakarásaik érzelmi következményei miatt, mindenkinek akad bőven szenvednivaló a környezetükben. A legtöbbször persze maguknak a kompenzáló Rák-mamáknak és a Rák-papáknak (vagy más, támadott Holddal és más, víz-jegyű bolygókkal rendelkező mamáknak -papáknak), akik kifosztottnak, haszontalannak és megalázottnak érezvén magukat amiért a huszonéves gyermekeiket nem nevelhetik tovább és nem irányíthatják azok lépteit az általuk elképzelt egyetlen jó irány és a boldogság felé, sérelmükben ügyesen "beidéznek" maguknak valamilyen Rák-betegséget, hogy legalább ezáltal tölthessenek fontos szerepkört a szeretett gyermekeik, családtagjaik életében.
És ha elvesztett irányítói helyzetüket és gyám-tekintélyüket a "veszélyes" betegségükkel sem nyerhetik vissza, az önemésztés útján egész a halálig is elmennek, hiszen számukra a szülői, gyámkodói, családirányítói szerepkör elvesztésével, amely minden látszólagos humanista magatartás mellett, álcázottan a rejtett uralkodási mániájukat szolgálja, a Rák szülöttek képzeletében értelmét veszíti az élet.
Amennyiben képessé teszik magukat elsősorban a saját magukkal szembeni őszinte tisztességességre és a jellegzetes érzékenységükkel kompenzált határtalan önzésüknek a feloldására és az áldozathozási és helytállási képesség kialakítására, valamint az érzékenykedésüknek a termékenyítő szellemi információnak a befogadási-készséggé való átalakítására és a nagy nehezen elért szülői státuszban is képessé teszik magukat az életfogytiglaninak képzelt gyámkodói-irányítói szerepükről való lemondásra, a felnőtté váló gyermekek elengedésére, szabadon bocsátására (megértvén azt, hogy a legfőbb jó, amit a marurizálódó gyermekeikkel tehetnek az a felettük való fölösleges gyámkodás megszüntetése, mert az igazi szeretet az mindent felszabadít, elenged és semmit nem tart meg magának), nem csak a jellegzetes Rák betegségeket és sors – csődöket kerülhetik el és haladhatják meg, hanem az értelmi világossággal (szellemi valóság-ismerettel) átitatott szeretetnek, valamint az odaadás és áldozatkészség gyakorlásának a legmagasabb fokára is eljuthatnak.


Az oroszlán konstelláció szellemisége által megjelenített emberi – személyi, személyiségi – problémák és betegségek, spirituális okairól, avagy:

A negatívan fényszögelt Oroszlán nappal, és az Oroszlánban, vagy az 5. horoszkóp-házban álló Lilithel, vagy Sárkányfarokkal rendelkező személyek, valamint, a kínai asztrológia szerint a Tigris évében született személyek baleseti- és betegséghajlamai, betegségeiknek és konfliktusaiknak az igazi okai.


Az Oroszlán az egyetemes léttudatnak az individuális személyi tudatban való megjelenését és ennek megfelelően, az individuális önérzékelés és önértékelés több dimenziós kapcsolatát, azok teremtőerejét, illetve mindennek a problémakörét megtestesítő konstelláció.
Az Oroszlán napjegye által képviselt spirituális és kauzális (morfogenetikus) erőtér hatása elsődlegesen az individuális tudat kiszélesítéséhez és finomításához, az öntudat formáláshoz, az alkotó személyiség műveléséhez és nemesítéséhez és így történő kiteljesítésének a problémakörét testesíti meg, annak köszönhetően, hogy ő éppen annak az ősi, abszolút léttudatnak az asztrológiai megjelenítője, amely megsérül az ős-Lilith nevű kauzális jelenség hatására, és amiért szükségessé válik az egyetemes létteremtés. Vagyis, az oroszlán konstelláció egyenesen az egyén szellemi tudatának a formáláshoz és érleléséhez, az egyéni öntudat tágításához, spiritualizálásán keresztüli egyetemesítéséhez és a kauzális lét-képzetnek a
személyesítéséhez kapcsolódik. Ez által tehát a helyes (külső) neveléshez is kapcsolódik, de főképp az (belső) önneveléshez önátalakításhoz, a személyi gyengeségek legyőzéséhez és a hibabelátási képesség kialakításához is kötött, és ezek által az alkotói képességeket növelő és nevelő önismerethez, a fejlődéshez, szervezéshez, a bátorság és a nagylelkűség kialakulásához, a nehézségekkel és egyéni gyengeségekkel való szembenézéshez. Azok egyenes (gerinces) felvállaláshoz, valamint a gyengeségek feletti uralkodáshoz, azok legyőzési képessége kialakításához, vagyis, a személyi gyengeségekkel szembeni belső erőhöz és határozottsághoz és ezek által az önuralom és az önfegyelem képessége kialakításához kötött.
De fontos tudni, hogy mindez nem a többi ember, vagy a külső (természeti) környezet és nem a külső élethelyzetek fölötti öncélú uralkodás, de főképpen nem a fölényességi érzet, a hiuság és a fölösleges önérzeteskedés növelése árán, misztikus kifejezéssel: az ego növesztése folytán, illetve a fölényeség-tudat és
az egoista mentalitás, az ego védelmének fokozása és táplálása, annak a nagyra növesztése (hízlalása) árán kell történjen. Sőt: mindennek az ellentétével, vagyis a személyes gyengeségek fölötti erővétellel és felülemelkedéssel: az egoizmusból fakadó személyi hibák és gyengeségek leküzdésével, az önzés és az áldozathozatali képtelenség fölött aratott győzelemmel, vagyis a tudatosan kitartó és szívós önfegyelemmel megvalósított, önuralommal és nagylelkűséggel. Ezért, a magukra nem ébredt, un. nyers Oroszlán-szülöttek, még ha a föld legártatlanabb lényeinek is néznek ki, néha még önmaguk számára sem bevallottan, nem csak hogy minden esetben fölénybe akarnak kerülni és minden áron uralkodni vágynak mások fölött, és leginkább az élettársuk, a szerelmi partnerük, g gyermekeik, a testvéreik, rokonaik és a barátaik fölött, vagy a sors elemei és erői fölött, hanem irányítani akarják azokat és "természetesen" úgy, hogy az számukra mindenképp jó, előnyős és hasznos legyen.
És amennyiben valaki megkíséreli a rajtuk való uralkodást, illetve óvatlanul bele megy egy olyan (házastársi, vagy munkatársi) relációba, amelyben a látszat szerint ő vezeti és irányítja az Oroszlán karmával rendelkező személyt, az vagy fel lázad előbb-utóbb, mihelyt a rejtett önös érdekeit már nem szolgálja a reláció és annak a felrúgásával tönkretesz mindent, vagy cserben hagyja a partnerét, éppen akkor, amikor úgy néz ki, hogy minden a legnagyobb rendben van.
A negatív Oroszlán személyiség ugyanis, sértett, vagy csonka, illetve zavart személyiséggel születik a világra. Ezért vagy mereven és a legtöbb esetben, a környezete számára hátrányosan gerinces, vagy ő maga a gerinctelenség megtestesülése és képes dicsőíteni azt, vagy megalázkodni még az előtt is, akit korábban a leginkább ő rágalmazott. Illetve, megalázni és rágalmazni azt, akit korábban szeretett, vagy elismerte annak erényeit és még dicsért is.
Ritkán, de a másik véglet is lehetséges, és elvétve olyan Oroszlán szülöttel is találkozhatunk, aki képtelen az önállóságra, az önálló nézet-, vélemény- és akaratalkotásra, önfenntartásra, önérvényesítésre, egyszóval az autonómiára. Ezért magát alárendeli még 3O és 4O évesen is másoknak, legfőképpen a szüleinek, vagy a szülők egyikének, leggyakrabban az anyjának, és hagyja magát attól vezetni. Annyira, hogy még a saját családját is képes tönkretenni, annak a kérésére és parancsára, és aztán attól lesz krónikus arcüreggyulladása, vagy azért fájtatja a mellkasát és a hátgerincét (- Micsoda lényegre törő töltete van e sajátos magyar kifejezésnek: valaki valamijét fájtatja, mintha tudatosan tenné! Egyetemes törvényekhez kötődő lelkiismeretem, felelős moralitásom az, amivel valósággal "fájtatom" valamelyik ősprincípiumhoz kapcsolódó testrészemet. A kezemet például azért, mert valamit az életemben, vagy egész életemet, valahol, valamiért rosszul kezelem.), mert nem meri a saját akaratát nyíltan és egyértelműen felvállalni, problémáit becsületesen kimondani. Félénk, aggályoskodó, zárkózott, gátlásos, aki a veszteségtől való félelmében, túlzóan uralkodik a természetes személyi megnyilvánulásai fölött. Ezért fog gyáva Oroszlánként gerinc problémákkal és arcüreggyulladással küszködni, ugyanis nem tud gerinces ember lenni és emiatt képtelen még önmagával is, nem hogy másokkal szembenézni, mind szellemileg, mind lelkileg. Tény, amit az ő fizikai szervezete hűen le fog képezni egy adott idő elteltével.
Az alaptermészetük szerint másokon, ha önkéntelenül és öntudatlanul is, de mindenképp uralkodni vágyó, de a náluk erősebb egyéniségek (szülök, idősebb testvérek) által elnyomott, vagy megfékezett Oroszlán gyermekek depressziós állapotokig, és a megmagyarázhatatlan okú szívbajokig, mellkasi- és légzési problémákig (asztmáig) és gerincferdülésig, krónikus arc- és homloküreg gyulladásig is elmenően (végzetesen) is megbetegedhetnek a nyers, individuális természetük kiélési lehetetlenségének a következetes akadályoztatása, vagy annak a finom pszichológiai manipulálása esetében. Ezért többet árt, mint használ a gyermek egyénisége harmonikus alakításában az, ha egy pedagógiailag túlontúl felkészült szülő, vagy nevelő, állandóan leinti, vagy folyamatosan vissza fogja őket az oroszlános lendületükben, és főként ha folyamatosan kedvét szegi az által, hogy állandóan megakadályozza a őt többi gyermek feletti uralkodási ösztöne kiélésében, nem tudván, hogy a gyermekek között sokkal tisztábban működnek az egyetemes törvények, mint a felnőttek világában és ezért időnként kell hagyni a gyermekeket, hogy szabadon kinyilváníthassák és kiélhessék gyermekkorukban játék szinten, egymás között sajátos alaptermészetüket. Persze, ezt sem a végtelenségig, és nem a többi gyermek szabad önkifejezésének a rovására.
Mivel nem értik ezt, a külső elemek (személyek) fölötti és a saját uralkodási késztetései, önkéntelen szándékaik fölötti uralkodási mechanizmusoknak az arányos játékszabály-rendszerét, az Oroszlán jegyében született felnőtt személyek leggyakoribb betegségei a szívvel, a mellkassal és a hátukkal kapcsolatosak, de az érrendszeri problémák, a vérkeringési zavarok, az érelmeszesedések, az agyvérzések, az arc- és homloküreg-gyulladások, a gerinckopások és sérülések és a gerincferdülések, is jellemzőek. Ezen szervek és testrészek akkor betegednek meg, ha az Oroszlán-szülött nem veszi észre magát és minduntalanul uralkodni akar a környezetében élő személyeken, azok viszont nem hagyják uralkodni személyük (és életük) fölött az Oroszlán-szülötteket. (Amint már tettem említést erről a korábbiakban, a másik véglet szerinti diszharmonikus Oroszlán-mentalitás is lehet szellemi-lelki "kórokozó", különösen a hátgerinc ferdülések, gerincporc sérülések, gerincgyengülések esetében: a gyávaság, az alamusziság, a hátsó ajtózás és a kiskapuzás, a hátulról támadás, az intrikálás, az igazságferdítési és igazság hamísítási hajlam, az őszintétlenség és a nyíltság megtagadása és ezek elől a személytelenségbe való rejtőzködés, a problémák
elfödése, eltusolása, elhazudása, vagyis a nem nyílt és egyenes lelki-szellemi magatartás).
Tudomásul kell venni, hogy egy ember sem várhat el akkora humanizmust a másik embertől, hogy az engedjen valamely családtag, vagy munkatárs zsarnokoskodási hajlamának csupán azért, hogy az illető nehogy beteg legyen. Jobb ha bevallja, beismeri és megmagyarázza magának az Oroszlán szülött, hogy igazából mitől, milyen személyiségi problémájától szenved és próbáljon meg magán belső őszinteséggel segíteni magának a saját helyzete felismerésében. Attól nem lesz boldogabb és egészségesebb egy Oroszlán sem, ha állandóan uralkodni hagyják és nem kapván meg idejében a környezetétől a megfelelő ellenállási jelzéseket, nem tanul meg saját magán uralkodni. Hiszen azáltal, hogy mások fölött uralkodik, morálisan és így spirituálisan sem fejlődhet, aminek elengedhetetlenül és kivédhetetlenül, negatív visszahatása lesz az egészségére is. Ezért a fent említett betegségek mellett, csigolyagyulladásra, mellkasi szakasz porckorongjainak a gyulladására, vagy éppenséggel szívbetegségre - infarktus-hajlamra – tesz szert az idők folyamán. Ha még ezután sem képes felébredni és elsősorban önmagát fegyelmezni mások fegyelmezése helyett, látásproblémák, szemgyulladások, retinaleállások lehetségesek, annak következtében, hogy nem akarja meglátni és nem akarja belátni a saját tévedéseit és azt, hogy másnak is van joga a tévedéshez, különösen, ha a személyiség-meghatározó bolygók, vagy az Ascendens az Oroszlán napjegy 6 és l foka körül állnak.
Nő nemű, Oroszlán karmával rendelkező személyek esetében, a nyílt, vagy rejtett (titkolt) önszeretet és önimádat, az odaadási - önátadási képtelenség, valamint az életért és másokért való áldozathozási képesség teljes hiánya, odáig elmehet, hogy öntudatlanul, vagy tudatosan, de elutasítják a gyermekáldást és mindenféle hihető és hihetetlen ürügyet kitalálnak (Pl. Hogy nem találták még meg az igazi ? Persze: hozzájuk méltó... ? férfit. Hogy még nem értek meg arra, hogy jó édesanyák legyenek messze huszonhét év fölötti életkoruk el-érése és elhagyása után sem, hogy gazdaságilag még nem állnak ott, hogy ezt a "luxust" megengedhessék maguknak, hogy nekik még valamit tanulniuk kell még a második egyetemi diploma megszerzése után is, hogy nem érett be a karrierjük eléggé, hogy nem tapasztaltak és nem láttak a világból eleget, és általában is, nem éltek még eleget, de főképpen azt, hogy nem találták még meg azt a rendkívüli férfit akiben bízhatnak, illetve, akik nekik megfelelő partnerük lehet - és persze, ilyen férfi nem is létezik! - stb., stb.), nem csak a mások (élettársuk, szüleik), de önmaguk (lelkiismeretük és felelősségérzetük) ámítására is.
És, ha netalán mégiscsak rá tudják venni magukat arra valamiképpen, hogy családot alapítsanak, vagyis arra, hogy egy férfi mellett elkötelezzék magukat és anyává váljanak, ez az anyaság semmiképpen nem jelenthet többet egyetlen utód szülésénél, nevelésnél és gondozásnál.
Az asztrológusnak néha megáll az esze, hogy mit ki nem képesek eszelni ürügyként, csak nehogy a szeretett és imádott egójukat meg kellene osztaniuk, szét kelljen szórniuk utódok irányába és formájában, illetve, hogy egynél több utód megszülését, gondozását és nevelését felvállalják. Vagyis, hogy az oroszláni kényelműket veszélyeztessék ezekkel, a belőlük származó a kis kellemetlenkedő lényekkel, akikre nem csak nekik, hanem másoknak is oda kell majd figyelni, ahelyett, hogy az ők csodálatos személyének figyelmével töltenék az idejüket és az költenék a drága energiájukat.
Holott éppen ez lehet az Oroszláni karma legbiztosabb és legalkalmasabb feloldási lehetősége: AZ ÁLDOZATHOZÁS, az önátadás és az odaadás, valamint a másokért (utódaikért - családjukért) való személyi felelősségvállalás. Ebből és csakis ebből a gyakorlati megvalósításokból, a tényleges áldozathozatalból alakulhat ki az a bizonyos, nemes - Oroszláni arany öntudat, aminek az elérése érdekében a régiek megalkották a legnemesebb szellemtudományt: az alkímiát. Az alkímia tehát, kiemelten az Oroszlán és a Szűz konstellációk tudománya!
Amit viszont a legajánlatosabb az Oroszlán Karmával rendelkező személynek a szívébe vésnie az, nem más, mint az, hogy legalább az itt olvasottak után, igyekezzen, a magáról olvasottak által a sértett egoja miatt, valamint az önös becsvágyából és hiuságából eredő, spontán replika-adási késztetései fölött uralkodni, és ne akarja az asztrológust sem kíméletesen toleráns, humanista és liberális elvekre hivatkozva, sem rózsaszínű misztikus tanokból átvett nemesen csengő, de a gyakorlatban érvénytelen gondolatok közlésével megszégyeníteni, kioktatni, megleckéztetni, stb., annak érdekében, hogy valamiképpen fölényben érezhesse magát fölötte. Az asztrológus ugyanis a legutolsó ember, akivel az Oroszlán karmával rendelkező személynek csatároznia kellene és aki fölött neki bármiféle diadalt kellene aratnia, vagyis akivel szembe neki meg kellene vitatnia az Oroszláni (Ego-mentő) igazát és akivel szemben fölényeskednie kellene. Egy ilyen téves Oroszláni magatartás ugyanis, éppen azt bizonyítja, hogy az illető személy, menynyire nem ismeri még önmagét, illetve azt, hogy mennyire távol áll még attól a spirituális színvonaltól, amire hivatkozik, és amihez éppen a saját ide vonatkozó )minden áron győzni akaró) gyengeségeinek a legyőzésével el kellene érkeznie.
Vagyis, attól az általa nemesinek és ettől fogva jogosan a mások irányítására, mások leckéztetésére születettnek képzelt lényéhez képzelt, neki születéstől fogva illőnek gondolt színvonaltól, amelyhez Ő máris elérkezettnek képzelte magát korábban az által, hogy szorgalmasan, vagy szórványosan, de egy pár éven át, végig követett bizonyos misztikus kurzusokat (Joga, rejki, agykontroll, dianetika, buddhista tanfolyamok, táltos iskola, stb.).
Amennyiben az Oroszlán-karmával rendelkező személynek sikerül felébrednie és tudatosan felvállalja az Oroszlán gyengeségeinek, vagyis a nyílt, vagy rejtett egoizmusból eredő tulajdonságainak beismerését követő, kiigazítási és meghaladási erőfeszítéseket, spirituális értelemben is teljes értékű személyi tudatra tehet szert, tehát igazi, a belső tisztultságából eredő, világos öntudatra és, ezzel járó, majdhogynem acélos egészségi állapotra (erős immunrendszerre) tehet szert, önzetlenül és közvetlenül árasztván maga körül az uralkodó bolygójának: a Napnak az éltető fény-sugarait, amitől minden jó szándékú, békés ember oldottan,
nyugalomban és biztonságban érezheti magát az ő környezetében.


A negatívan fényszögelt Szűz-nappal, valamint a Szűzben álló Lilithel,
vagy Sárkányfarokkal rendelkező személyek, valamint a kínai asztrológia szerint a macska évében született személyek baleseti- és betegséghajlamai,
jellegzetes betegségeiknek és baleseteinek az igazi, kauzális okai.


A Szűz konstelláció a teremtés oka és célja tudatosításának, vagyis a lét és az élet rendeltetésének és e rendeltetés beteljesítési lehetőségeinek, a rendeltetés beteljesítésére való törekvéseknek a minden rendű problémakörét testesíti meg.
Vagyis:
A Szűz, az egyetemes (Isteni) rendeltetés tudatosításának, e tudatosság folytonos fenntartásának és a rendeltetésnek e tudatosítás fényében (értelmében) történő megvalósítására való törekvések minden lehetséges problémáját és problémakörét, illetve a megvalósítás lehetőségeinek a megkeresését, ki kísérletezését és megvalósítási – beváltási törekvéseit, vagyis a FUNKCIONALITÁS lehetőségeit, problémáit, kríziseit és krízis-oldási lehetőségeit foglalja magába.
Ezért a bűnbeesett tudattal (a divatos tudattal) élő, vagyis a hibás értéktudatnak megfelelő erkölcsi elme-állapotban élő ember nem törődik a természet rendjével, illetve össze téveszti az élet rendeltetését, alap-funkcióját a természetnek (A saját természetének is) a kizsákmányolási lehetőségeivel, és az erőszakos, steril renddel. Ezért, azon személyek, akiknek a mentalitásában az öncélú ésszerűségre és a materiális gyakorlatiasságra – pragmatizmusra - való törekvés dominál, vagyis az élet és a sors minden problémáját a gyakorlati ésszerűség segítségével történő megoldási igénye vezérel, akik például a betegségekből való gyógyulást is pusztán a technikai, tudományos és gazdasági (megfelelő gyógyszerhez jutási) kérdésnek képesek felfogni, akiknél tehát minden más szempontot el tud nyomni a technikai – tudományos módszerekkel való kezelési és intézési igény, és akiknél a rendtartási mánia, a túlzott pedantéria, a civil életben hajszolt katonás fegyelem, az akkurátus pontosság és kicsinyes precizitás, a tisztasági- és a munkamánia, vagyis mindaz, ami a fizikai világ lehetőségeinek az erőszakos felhasználási igényére, valamint ami az anyagi létnek az abszolutizálására utal, és ugyanakkor mindaz, ami az előbbieknek az ellentéte: rendetlenség, hanyagság, piszkosság, érdektelenség, közönyösség, renyheség, lustaság, munkakerülés, stb., azok egyszerűen a Szűz által megtestesített általános emberi és személyi rendeltetés kérdésével, a spirituális rend megvalósításával kapcsolatos Karmának a megtestesítői és annak a szenvedő - áldozatai.
A Szűz ugyanis, a megnyilvánult létezésnek, és így az emberi létezésének és az egyes személy egyedi – individuális rendeltetésének a spirituális és gyakorlati funkcionalitásának a problémakörét és megvalósulási lehetőségeit testesíti meg.
Ezért a Szűzhöz tartozik a rendeltetés-tudat kialakulása, vagy negatívan: annak a felbomlása, tehát az égi rend szerinti rendeződés, illetve a szerveződés és a szervesülés, akárcsak a szervezetbe került tápláléknak is a rendeltetése szerinti elosztása és felhasználása is, aminek következtében ezek a személyek általában erősen hajlamosak az emésztési rendszer és általában a bélműködés zavaraira, a szervezet emésztési funkcióit lebonyolító szerveinek a károsodására: bélhurutra, bélgyulladásra, bélfekélyre, hashártyagyulladásra, epegyulladásra, hasnyálmirigy gyulladásra, hasmenésre, székszorulásra, gyomorégésekre, más féle lép-, epe és májbetegségekre.
Mivel az általános és az egyéni rendeltetés-tudat tisztasága, vagy zavartsága, a kultikus cselekedetekben nyilvánul meg, a Szűznek, mindamellett, hogy föld-jegy, a lineáris kapcsolatrendszereket megtestesítő Merkúr az uralkodó bolygója. Ezért, a táplálék eszenciáját (szubsztaniciáit) a rendeltetése szerint elosztó belek mellett, a szervek közül, a Szűzhöz tartoznak az alkarokkal együtt a kézfejek (Lásd: kéz - fej, megfogás, elfogás, befogás és fel-fogás, valamint a kéz-mű.), valamint az agy is
(gondolkozás), amelyek kapcsolatot teremtenek az ember mentális tevékenysége
és a fizikai valóság megváltoztatására irányuló közvetlen cselekvései között. Az anyagi világnak az átminősítésére irányuló, tudatos, vagy kényszer-cselekvéseink és
az információ-feldolgozó, átminősítő szerveink közötti spirituális kapcsolat
a Szűz által megtestesített lételvvel van analogikus kapcsolatban. Így tehát az is érthető, hogy miért annyira ésszerűek és már – már kultikusan módszer-szeretők
a Szűz jegyében született emberek. Hogy miért szeretnek olyan tökéletes elméleteket
gyártani a fizikai valóság és a természeti környezet mesterséges megváltoztatási szükségére és az életrend tudományos ésszerűsítésére vonatkozóan. És persze, az emberi élet és az egész emberiség élete tudományos alapokra helyezésének a szükségére vonatkozóan. És mindezt, természetesen, az ember boldogsága, azaz az embernek a tudományosan ésszerű szemszögből való boldoggá tétele érdekében. Illetve, hogy másfelől egyesek közülük miért relativisták, közömbösek és miért élnek a minimális morális vezérlés nélkül. Szellemileg és lelkileg is rendetlenül, igénytelenül, piszkosan, sőt: szutykosan tehát.
És ezt a spirituális és kauzális alapot figyelembe véve, talán az is érthetőbb, hogy
miért a legszigorúbb pedagógusok, gyógyszerészek, a legfanatikusabb technikusok, precíz írók, inkvizitorok, méregkeverők, rettegett inspektorok, kórházigazgatók és kaszárnyaparancsnokok, fegyverkészítők, a legfegyelmezettebb és legszívósabb munkások, katonák, sportolók a Szűz csillagjegy szülöttei? Akárcsak másfelől a munkakerülők, a hóhányók és csavargók? És talán az is érthető ebből, hogy miért kapcsolódnak a Szűznek megfelelő VI. Horoszkóp-házhoz a munkaviszonyok, a munkahelyi problémák, a munkahelyi megbetegedések, valamint a munkabalesetek. A mindig „szükséges” gazdasági és termelési hatékonyság, a
termelékenység miatt folytonosan aggódó Szüzek, aggodalmaskodásaik és állandó
stressz-állapotaik következtében idegrendszeri túlérzékenységben szenvednek,
hiszen a valóság, tehát a munka eredménye (végtermék) sohasem felelhet meg az
ők elméleti és eszményi elvárásaiknak. Sőt: a hipochondria, a képzelt betegségek különféle vállfajai is azért jellemző rájuk, mert a földi dolgok sohasem lehetnek
annyira ésszerűek, annyira pontosak, kezelhetőek és ellenőrizhetőek, higiénikusak, tehát annyira tiszták ("sterilek"), mint ahogy egy Szűzre jellemző, szélsőséges tulajdonságokkal bíró ember elvárná azt.
Összegezve mindezt, a kiemelten diszharmonikus Szűz jellegű sors-programmal rendelkező szülöttek - amennyiben nem tudatosodik bennük az életprogramjuk
(sorsuk) ellentmondásosan földhöz és éghez kötött merkúri jellege – erkölcsös
pragmatizmusukkal, erőszakos jót-akarásukkal, munkamániájukkal, módszer-
mániájukkal és tisztaságmániájukkal a legtökéletesebb családi zsarnokká válhat-
nak, akiket a legnehezebb a rejtett zsarnokoskodási hajlamaik kiélésén lehet
rajtakapni (amely zsarnokoskodó lelki állapotaiktól ők is épp úgy szenvednek,
mint a környezetükben). Ugyanakkor rejtett (hipokrita és "epés") gyűlölködőkké,
valamint a hipochondria mestereivé is válhatnak, mivel a betegség egy olyan
(sajnálat kiváltatására alkalmas) eszköz a környezetük és főképp a családtag-
jaik fölötti uralkodási lehetőségek tárában, amit a Szűz Sárkányfarokkal, vagy Szűz
napjeggyel rendelkező személyek mesteri fokon tudnak használni.
Persze, mindennek köszönhetően nemcsak a Szűzre kimondottan jellemző betegségeket gyártják le módszeres és tudományos magyarázatokkal ellátott tökéletességgel, hanem a Sárkányfej, a Sárkányfarok és az Ascendens konstellációinak megfelelő betegségeket is.
A gyengeségein és diszharmonikus tulajdonságain uralkodni és azokat önmagának bevallva, a kultikus élet tényleges funkciójának a megértése segítségével
feloldani és meghaladni képes Szűz jellegű személy a legkellemesebb beszélgető partner és a legmegbízhatóbb munkatárs, akiknek a figyelmes következetességére,
feltétel nélküli becsületességére, komolyságára, de a humorérzékére is mindig is
számíthat az ember. És anélkül persze, hogy attól kellene félnie, hogy tele tömi
a fejét, fölösleges részlet-információval, száraz és tekervényes technológiai elméletekkel, megjegyezhetetlen gyakorlati útmutatásokkal, szűkös esetekre és
sorshelyzetekre vonatkozó tanácsokkal és tudományos magyarázatokkal.


A HATOS FÖLDHÁZ.

A VI. ház. a Szűz konstelláció által megtestesített rendeltetés géniuszának a földi élettérben való konkrét élettér megtestesülésének az ábrázolása az asztrológiai sorsképletekben. Ezért ez a természet a metafizikátlanná vált (jóslásra használt) klasszikus európai asztrológia legfélreértettebb háza, mivel egy égi (isteni, kauzális…) eszmeiséget testesít meg olyan hétköznapi gyakorlati élette4vékenységekben, mint például a pragmatikus munka és tehát a különböző technikai alkalmazások és technológiák életkörében. Ezért, ez az életterület vált talán a leginkább elszakadva metafizikai gyökereitől. És mivel az asztrológia is elszakadt attól, hát ellepték az okoskodó értelmezések. Így, a 6-os ház által megtestesített életkörök funkcionális értelmezései váltak az asztrológiával együtt, a technologizált kereszténységgel "felfejlesztett" európai gyökerű, nyugati civilizáció abszurditásának a teljes tükre.

Eredetileg tehát az archaikus korban beavatott spirituális mesterek tudták, hogy a Szűz által megtestesített géniusz az ember által megtestesített isteni szellem nemesítő tevékenységének alárendelt és azt kiszolgáló szakrális tevékenységet testesíti meg, ami nem más, mint a kultusz. A külön munkává, külön vallássá és külön kultúrává idegenedett valamikori egységes kultuszt, a művelést (földművelést, szőlőművelést, fajnemesítést, emberművelést) jelenítette meg tehát az emberek számára a szűz által megtestesített géniusz. Vagyis, az általános emberi személynek, mint szellemi – spirituális (tehát belső, illetve a belső a külsővel összekötő) „javítóműhelynek” a rendeltetés-tudatát hivatott megtanítani és megértetni. Ezt, az abszolút (megnyilvánulatlan) létből, az isteni - kauzális (megnyilvánult) létbe hibásan érkező, tehát hibás ősideák, hibáinak a földi – anyagi lét sajátos tulajdonságai segítségével való kijavítását szolgáló, emberi rendeltetést te4stesíti meg a Szűz konstelláció, és a hatos ház, ennek a gyakorlati lehetőségeit és körülményeit biztosító tárgyi életkörnek az asztrológiai ábrázolása. Ez az emberi öntudaton belüli hibajavítás viszont tudatos tevékenységet feltételez, ezért a Szűznek, és a 6. háznak is a Merkúr az uralkodó bolygója. Ez a racionális tudatosság segíti hozza az emberi személyt, hogy sikeresen egybeköthesse a gyakorlati szükségeket fedező és kielégítő munkáját a spirituális létezés törvényeivel, a létezés eredeti okával (a boldogság-növeléssel), vagyis, a teremtés értelmével és funkciójával (rendeltetésével). Hogy tehát „megszentelje" a természet-átalakító tevékenységét.
Ezzel párhuzamosan (szimultán), a Szűz jegy analogikus tárgyi megtestesüléseként, a 6 ház tudatosító szellemisége az áldás életköre is, mivel, a lélek harmonizálására irányuló, belső és külső törekvések következtében, mintegy tudattalan következményekként, létrejönnek a szellemi fejlődés különböző formáit is, mind a munka, mind a kulturális tevékenység, mind a kultuszgyakorlás közben. Ezért a 6 ház, a művelési: a spiritualizálódási lehetőségeket is szimbolizálja. Nem véletlen az, hogy a Krisztusi megtestesülést megvalósító Názáreti Jézusnak az anyja, Mária, tehát az a személy, aki a spirituális tradíció szerint az isteni szellem testet öltésében emberi személyként közvetlenül részt vesz, a Szűz jegyében született.
Mindezzel szemben a huszadik századra már, a VI. ház "a munka és a munkaviszony, a szolgálat, az alárendeltség, az alkalmazás, a vállalt, vagy vállalni kényszerült kötelezettség s az ezekhez való viszony" (Baktay. Ervin.) házává degradálódik, sőt, még tovább: a "sorsszerű korlátozások, a gondok, a betegség és a betegséghajlamok, a testi fogyatkozások" házává, "a karma tehertételei"-nek a házává süllyed.
Az idézeteket a magyar nyelven megjelent asztrológiai könyvek közül mindmáig a leghasználhatóbb Baktay Ervin "A csillagfejtés könyve" című, (egyébként metafizikai megalapozottságában is nagyszerű) asztrológiai "tankönyvéből" emeltem ki, egyáltalán nem kritikai szándékkal, vagy legalábbis, nem a Baktay Ervin féle asztrológiai koncepció ellen irányuló kritikai szándékkal. Hiszen pontosan ez, a Baktay féle metafizikai asztrológia - koncepció adta meg az alapindíttatást ahhoz, hogy minden asztrológiai jelenséget metafizikai szemszögből is megvizsgáljak. És viszont: semmilyen "misztikus" metafizikai értelmezést, vagy "alapigazságot" ne fogadjak el, amennyiben nem találom azt visszaigazoltnak az asztrológia segítségével átvetítet (transzmutált) mindennapi élet megfelelő gyakorlati területein. Hiszen az asztrológia önmagában is, mint pragmatikus sors-jel olvasási-, sors-jel tudatosítási tudomány, egy kimondottan szűz jellegű tevékenység
A pozitív és építő jellegű, vizsgálódó kritikai alapállás tehát, a Szűz, vagyis a VI. ház életköréhez tartozik, de ez sajnos, vagy pragmatikusan öncélú tudományos vizsgálódássá változott, vagy esztétikai – élvezeti alapokon álló, igazságtalanul űzött tevékenyéggé züllött az utóbbi két évszázadban, amikor a kritikát mindennek használták, csak merkúri (a Szűz uralkodó bolygója a Merkúr) szellemi közvetítőnek (spirituális értelmezési) eszköznek nem. Ezért is lett a valamikor „egészség-házból”, vagyis az egészség megteremtésének – létrehozásának a házából, a VI. ház, a "szerzett" és a "kapott" betegségek háza! Ugyanis, a legtöbb betegséget a nyílt, vagy az elfojtott igazságtalan kritikáink következtében "szerezzük be" magunknak és (egymásnak). Illetve a hamis valóság-értelmezés kultikus gyakorlásának a következtében.
És ugyanígy, az asztrológiát tudománytalannak bélyegző szemellenzős tudományos felvilágosodásnak a következtében, a VI. ház ma főként a munka-betegségek és a munkabalesetek életterületeként lett ismertté. Tehát, a munkahelyi problémák és a munkahelyi konfliktusok életköreként. Hiszen az igazságtalan kritika, vagyis a személyes, belső hibáknak a semleges anyagba való proiciálása (kivetítés, külső okokra való hárítás) nem hogy elősegítené tisztánlátásunkat, hanem még inkább elhomályosítja azt. És így a kényelmi berendezések és a hadi felszerelések szalaggyártásába belehülyült emberiség a legtöbb betegség okozó neurózist az emberi személytől idegen munkafázisok végrehajtása közben szerzi be magának, a legcsodálatosabb tisztítóvegyszerek, a mikrohullám sütök és a tökéletesen működő gépfegyverek gyártása közben. Mert a személyiség-építő és a kozmikus Én-tudatot, vagyis az arany-öntudatot kiérlelő alkímiából, ipari kémiát (vegyi kombinátokat és vegyi fegyvereket) gyártó tudományt csináltunk és a kozmogóniai rendszereket leíró numerologiábol mennyiségi matematikát. Az emberi személy vibrációs skáláját (minőségi esszenciáját) leíró numerologiai ismeretrendszerből így lett, többek között ágyútöltelékek, börtöntöltelékek és gázkamratöltelékek számontartására (is) használt "létszám-nyilvántartási" és könyvelési számrendszer.
Mert nem akarjuk észrevenni, hogy a vizsgák házának is nevezett VI. ház, első sorban a sors jel-olvasási képességek tárgyi életköre, és így: a "mérték, súly és szám" szerinti megmérettetések háza is, vagyis a "karma tehertételei"-nek (Baktay E.) a ház a következmények háza is. Ugyanis az Ok és az Okozat törvényét megtestesítő Karma, a következmények következménye. Vagyis a szó minden lehetséges értelmében vett cselekedeteink (gondolat, szó és tett) következményeinek az együttes és egyetemes(hatás) és a partikuláris(visszahatás) következménye.
A VI. ház életterületein lehetőségünk van (lenne) tehát, felmérni cselekedeteink (tetteink, szavaink és gondolataink) következményeit és azok alapján kijavítani mentalitásbeli hibáinkat.
A hibák kijavításához szükséges figyelmeztető rendszert épp a munka közben szerzett apró sebesüléseink, ütődéseink, sérüléseink, enyhébb betegségeink és a komolyabb szellemi - életlátási, "bajokra" utaló betegségtüneteink szolgáltatják. Mi viszont nem akarjuk észrevenni azok mélyebb, szellemi jelentését és elfojtjuk különböző gyógyászati módszerek, de főként a gyógyszerek és a mesterségesen előállított vitaminok fogyasztása segítségével, a legtöbb esetben, mindössze azért hogy zavartalanul folytathassuk tovább öncélú tevékenységünket. Így lesz a művelés és az egészség házából a robot, a kényszer, az automatizált és tudományosított fejetlenség (A babonaként élő, mert felülvizsgálatlan, természetellenes – elképesztő! - hülyeségek) és ezért: a soha meg nem gyógyuló, hanem csak tünetileg elmaszatolt betegségek háza.
A tapasztalat azt mutatja, hogy akinek a Lilithje, a Sárkányfarka, vagy több támadott bolygója áll a 6-os házban, az Szűz karmával is rendelkezik. Ennek megfelelően, rendszerint lusta, lehetőleg munkakerülő, és ha nem is az, de a házi munkát, ha csak egy lehetősége is van erre, széles ívben elkerüli, sőt, néha még koszos, vagy mocsok-tűrő személy is szokott lenni. De, a polaritás törvénye miatt, és ugyancsak a fent említett tudományos felvilágosodásnak a következtében, amely kizárólag a baktériumokban és a vírusokban látja minden betegség-forrását, manapság inkább a fentieknek a meredeken ellenkező mentalitásával találkozhatunk. Vagyis: a munka-, meg a rend- és tisztaságmániával ("Az ember kiül csak azt végzi el, amit belül fél, vagy elmulaszt elvégezni" -Hamvas Béla), mint hamis és felületi kultusz-gyakorlási lehetőséggel, és persze: a hipochondriával a betegség- és egészség-kultusszal. Az iskolázott személyeknek legalábbis ilyen nyílt, vagy rejtett késztetései és törekvései vannak, ha nem lesznek rendetlenek, hanyagok és munkakerülő élősdiek. Esetleg mind a két ellentétes mentalitás is, megjelenhet egyszerre is, vagy felváltva, különböző más – más életterületeken. De mindenesetre mindenhez, amit fölöslegesen csinál, vagy „szükségképpen nem tesz meg és folyamatosan elmulaszt, rendkívülien sok és részletes személyi-erkölcsi indoklást, tudományos, vagy misztikus magyarázatot (Pl. természet-kímélet, természet-óvás), és racionális érvet tud felsorakoztatni.
Ezeknek megfelelően, ugyanazoknak a betegséghajlamoknak a motívum-rendszere is megtalálható az ilyen személyeknél: a gyakori kéz és újsérülések, amelyek lehetnek többé, vagy kevésbé végzetesek-, égések, sőt az újjaknak és esetleg a kezeknek a levágása, vagy más módon való elvesztése. (Mivel „rosszul” és hibásan kezelnek mentális szinten is, az élet és a sors lényeges problémáit.). DE megbetegedhetnek a vékony-belek is, a lép vagy az epe, ez már annak a függvényében, hogy a sorsképletből még milyen karma- vagy negatív hajlam és késztetés olvasható ki (Karma-pontok, és – vagy negatívan fényszögelt bolygók).


Kozma Szilárd család- és karma-asztrológus: Mérleg

A MÉRLEG jegyében született, valamint a Mérlegben álló Lilithel és Sárkányfarokkal rendelkező, meg a Kínai asztrológia szerinti Sárkány évében született személyek betegséghajlamai, vagyis a betegségeiknek, baleseteiknek és sors-kríziseiknek, szellemi-lelki (spirituális) okai.

A MÉRLEG konstelláció szellemiségének analogikusan megfelelő isteni – morfogenetikus erőtér, a Feminin és a Maszkulin ősprincípiumok közötti kiegyenlítődésre való törekvésnek a szellemiségét testesíti meg. A földi életben ugyanez, a természeti kiegyenlítődésre való törekvésnek az egyetemes őselvét jeleníti meg és ezt hozza létre és tartja fenn a mentális, az asztrális és a fizikai dimenzió szintjein. Ennek következtében a számunkra, a szerelmi, szexuális, párkapcsolati, élettársi harmóniára, kiegészülésre és kiegyenlítődésre való törekvést eredményezi (Tehát az emberi viszonyokban) és a szellemi – lelki állapotainkban. Így, a Mérleg által megtestesített morfogenetikus erőtér a Kiegyenlítődés, a Komplementaritás és a Polaritás, Valamint a Nemek Törvényének is a lényegi és analogikus megfelelője.

Ezért a Mérlegben született, de főként a horoszkópjukban Mérleg Lilithel, vagy Sárkányfarokkal rendelkező, vagy a Sárkány évében született személyek általában az antagonisztikus sorserők és sorsállapotok, valamint a külső és a belső feszültségek és az elemi ellentmondások jó, vagy rossz, helyes, vagy téves kiegyenlítési törekvéseinek a megtestesülései és áldozatai. Vagyis az egymásnak ellentmondó, egymással feszültségbe kerülő és egymást kizárni törekvő dolgok, (lelki) jelenségek és folyamatok harmonizálására, egyensúlyi állapotba hozatalára törekszenek. De többnyire hibásan és tévesen, sőt, néha erőszakosan, erőszakos magatartással, vagy cselekedetekkel, és – amennyiben erélyes személyiségekről van szó, ez a hamis, vagy erőszakos egyensúlykeltés sikerül is, addig a pontig, amíg az egyensúlyi állapot létrehozását nem abszolutizálják, vagyis nem eszményesítik. Ugyanis a valóság minden szintjén megvalósított (eszményi) egyensúlyi állapot a teljes (univerzális) lemerevedést jelentené. Kell tudniuk tehát, hogy a kiegyenlítődés és a harmónia, nem egyenlő a tökéletes és eszményi egyensúlyi állapottal, amit ezek a személyek vadásznak a Szűz-karmásokkal együtt, illetve, hogy az öncélú és egyoldalú tökéletességre törekvés inkább az egészséges harmóniát bontja és rombolja, ahelyett, hogy azt erősítené. A kulcsszó tehát itt, a lehetőleg minél feszültség-mentesebb lelki és szellemi állapot elérése, és tehát, nem csak a feszültségmentes gondolkozás, hanem a feszültségmentes életvezetés.
Ami, a kínai asztrológia által leírt Sárkány-éve szerinti, karma-színezetet és szellemiséget illeti, nagyon fontos a mesék tűzokádó Sárkányának a képzetét is bevenni a negatív mérleg-tulajdonságok archívumába, mert magamról tudom, hogy a Komodói sárkánynál is veszélyesebb (fertőzőbb), kegyetlen hüllővé válhat az a személy, akinek a Mérleg-karmája nincs maximálisan átvilágítva (Leleplezve és kiismerve) és felvállalva, és tehát nincs a megfelelő mérleg tulajdonságokká (őszinteség, harmónia- és egyensúlykészség) átalakítva.
Azok tehát, akik a teljes egyensúlyi állapot létrehozását erőltetik öncélúan a valóság bármely területén, nemcsak olyasmit szeretnének elérni, ami természetellenes és fikció, hanem olyan állapot létrehozását is erőltetik egyben, amely állapot tényleges megvalósulása megsemmisülést idézne elő és ezért nem egyezik sem a Teremtés, sem az Egyetemes Evolúció törvényével.
A magyar nyelv érzékletesen utal erre a téves törekvésre azzal a kifejezéssel, hogy HOLTBIZTOS. Vagyis, csak abban lehet(ne) teljesen és egyértelműen biztos az ember, ami rögzülten élettelen, ami igazából nem is létezhet tehát.
Ezért jó megjegyezni tehát mindazoknak, akik a Mérleg jegyében születtek, és azoknak, akiknek a születési képlete (asztrogrammja) jellegzetesen Mérlegszínezetű, hogy nem egyensúlyi állapotra, hanem harmóniára kell törekedniük, ami azt jelenti, hogy a dolgok kiegyenlítődésén soha nem szabad kierőszakolt és természetellenes egyenlőséget érteni, hanem arányos és dinamikus egységre törekvést, tehát un. természetes: szerves egységre, amely szerves egységben tehát, mindig létezni kell valamely részletnél egy kis egyensúly-eltolódásnak valamelyik pólus irányába, ahol a szellemi megújhodás végbemehet, ahol az új és újító szellemi erők bejöhetnek, ahhoz, hogy az élet dinamikája teljes és egész lehessen. Egyenlőség helyett tehát arányosság!
A Mérleg által megtestesített erőtér problémája tehát a dinamikus spirituális középhelynek és középhelyzetnek megtalálása, amit az arany-metszet testesít meg, és amely nem zárja ki magából teljesen a szélsőséges elemeket sem, hanem azokat egymással arányosan kiegészítve és egységesítve integrálja, anélkül, hogy a részelemek teljes és merev kiegyenlítődését öncélúan erőltetné. Erre utal Mózes
azon megállapítása is, hogy az Isten mindent szám, súly és mérték szerint teremtett.
Az egyetemes mértékek ugyanis nem precíz és nem spekulatív mértékek, hanem az aranymetszés elve alapján működő, általános jellegükben és erejükben egzakt idea-mértékek. Az aritmológia például, vagyis, a számok által „számunkra” megtestesített és a számokban létező szellemi eszenciák és minőségek logikájának a tana, vagyis a számok őstudománya, nem száraz mennyiségi értékekkel dolgozó matematika, amely a számoknak kimondottan csak a mennyiségi értékét venné figyelembe és csak a ezekkel a mennyiségi értékekkel operálna, hanem a számok által megtestesített teremtési mozzanatoknak és idea-erőknek és idea-rendszereknek az egymáshoz való viszonyulásait és viszony-rendszereit, és e viszonyok kombinációit tanulmányozza és e szám-szimbólumoknak egy adott viszonyaiból vonja le a következtetéseit egy adott sorshelyzeten vagy szellemi jelenségen belül.
De amennyiben a harmóniáról, mint elsődleges kiegyenlítődési feltételről beszélünk, természetesen az emberi középhely érdekel bennünket elsősorban, hiszen az asztrológiának, vagy az Aritmológiának csak akkor van értelme, ha személyes. Így a Mérleg erőtere számunkra elsődlegesen a Nemek Törvényéhez és így, a Jin - Jang ősprincípiumok harmonikus egységének felbomlásához és újabb és újabb minőségű megvalósulásához kapcsolódik. Ezért a Mérleg uralkodó bolygója a Vénusz, a fizikai és a pszichikai kiegyenlítődési vágyak, a páros kiegészülési kényszerűségek, az érzéki (testi) szerelem és a szexuális harmónia, de a kényelemkeresés, a felszíni egyensúly és így az esztétika bolygója is.
Ezért kapcsolódik a Mérleg napjegyéhez az emberi szellem, lélek és test együttesének a középtájéka is, vagyis a deréktáji csontozat és izomzat, az izületek és a gerincoszlop deréktáji szakasza, a vesemedence és a szervek közül elsődlegesen a vesék, a vesevezetékek és a húgyhólyag. A vesebetegek csak látszatra szenvednek azért, mert valamikor "felhűtötték a veséjüket". Valójában, a vesebetegség lelki szinten kezdődik, amikor az adott személy valamely elfogadhatatlan és lelkileg fájdalmas sorshelyzete miatt, szellemi és később a lelki egyensúlya megbomlik, és az egész lénye hosszas és szüntelen feszült állapotba kerül, és ez a legtöbb esetben szerelmi bánatra, szerelmi csalódásra vagy más jellegű partnerkapcsolati problémákra vezethető vissza. A vesebajos, meg a hólyag-bajos "tisztességes" családapák és családanyák, voltaképpen mind egy-egy, talán még önmaguk számára is bevallatlan, a házasság köteléke (erkölcsi normái) miatt teljesíthetetlen szerelmi vágy, vagy hirtelen megszakadt, vagy egyszerűen csak rendezetlen és rendetlen, vagy kielégítetlen szexuális élet következtében szenvednek. Vagy egyszerűen csak az élettársukra- házastársukra, vagy az őket megcsaló, vagy elhagyó szerelműkre való hosszas és intenzív haragvásaik és nehezteléseik miatt.
Ezért, ha a bevezető részben említett, szerelmi, szexuális, párkapcsolati problémakörök jelentkezésekor megbomlik bennünk a szellem és a lélek harmóniája, nem csak a szexuális szerveink károsodnak meg hanem a vesék is, különösen a Mérleghez és a Vénuszhoz (a szerelmi kiegyenlítődéshez) kapcsolódó Karmával
(Lilithel, vagy Sárkányfarokkal) rendelkező személyeknél. Ennek következtében veseműködési zavarok lépnek fel, vesemedence gyulladás, vesekőképződés, veseműködési elégtelenség, húgyhólyaghurut, vizelési problémák, és a különböző anyagcserezavarok is, a huzamosan és intenzíven átélt, szerelmi és az élettársi csalódottsághoz, az ide vonatkozó sértettségi és elhagyatottsági érzésekhez, valamint a kielégítetlen (kielégíthetetlen), szerelmi vonzalmakhoz és vágyakhoz, valamint a viszonzatlan szerelmi bánkódásokhoz is kapcsolódnak.
De ide kapcsolódik végső soron a cukorbaj, a köszvény, a reuma, a deréktáji porc- és gerinckopások, de a bőrkiütések és a különböző ekcémák is. (Az utóbbiak a Vénusszal állnak analógiában) Ezek a belső sérülések és betegségek kísérik, a szellemi és lelki valóságnak talán a leginkább meg nem értett, és a spirituális megváltást szolgáló egyetemes törvények szellemének ellentmondó, társadalmi normarendszerekkel leszűkített, természetellenes és öncélúan ambíciós személyi, páros és csoportos törekvéseinket.
Diszharmonikus fényszögbe került Mars a Mérlegben pl. könnyű egyensúly-vesztésre, diszharmonikus (zavart) viselkedésre, zavaros, vagy szenvedélyes gondolkozásmódra (látási szögre) és irracionális szemérmességre, vagy gátlástalan szemérmetlenkedésre való hajlamra utal szerelmi – párkapcsolati viszonyokban, ami viszketést keltő szemgyulladásokra, bőrgyulladásokra és a húgyúak gyulladásaira hajlamosítanak. Ugyanakkor a rossz fényszögben álló Szaturnusz (a Mars által megtestesített spontaneitásnak és nyers energetikai megnyilvánulásoknak az ellentéte) a Mérlegben félénkségre, gátlásosságra és önkorlátozásra utal a szerelmi élet terén, amit ha nem tudatosítunk és nem oldunk fel, a húgyurak eltömődését eredményezi és vesekőképződést okozhat.
Hogy mindezt megelőzhesse, vagy az ide vonatkozó, már létező betegségeiből egyértelműen, gyökeresen és végérvényesen (tehát nem csak testi tünetek szintjén, és nem csak a társadalmi erkölcsi-látszatok szerint) kigyógyíthassa magát a Mérlegben született, a Mérleg Ascendenssel és Mérleg Sárkányfarokkal, de főképpen a Mérleg Lilithel rendelkező, valamint a Mérleg princípiumához valamilyen más módon kapcsolódó személy (Pl. aki a Kínai Sárkány évében született), meg kell tanulnia személyesen, határozottan és önállóan dönteni élete (És családja) legfontosabb sors-kérdéseiben (különösen ami a párkapcsolati, szerelmi vonatkozású problémáit illeti). És nem hagyni, hogy nála erőszakosabb, vagy gátlástalanabb személyek, családtagok, vagy a személytelen "végzetes körülmények" döntsenek helyette. Meg kell tanulniuk úgy elfogadni saját személyüket, hogy ők is tévedhetnek és hibázhatnak, mint a többiek és ne törekedjenek folytonosan a látszat-harmónia, a látszategyensúly fenntartására. Vállalniuk kell a pillanatnyi egyensúlytalanságot és diszharmonikus állapotokat okozó, de a személyi viszonyaik minőségét, és a társadalmi és a sorshelyzetük tisztázását szolgáló, pillanatnyi harci állapotokat és személyi konfliktusokat az életükben, ahhoz, hogy a hosszú távú és tényleges, belső, lelki és szellemi egyensúlyuk valamikor helyre állhasson és a betegségeikből, vagy a megromlott párkapcsolati viszonyaikból is kiolvasható, már korábban megbomlott, vagy megzavarodott egészségi, vagy sorsegyensúlyuk helyreállhasson.
Mindezt könnyű mondani és leírni, de határtalanul nehéz a Mérleg Karmával, vagyis a Mérleg Lilithel, vagy Mérleg Sárkányfarokkal rendelkező un- sárkány-személyek számára elérni. Ők ugyanis, eleve úgy születnek a világra, hogy hiányzik belőlük a párkapcsolati, szerelmi boldogságnak a megvalósítási képessége, és amennyiben meg is találják a számukra legmegfelelőbb szerelmi- és élettársat, öntudatlanul bár, de előbb - utóbb úgy rendezik és úgy kezelik a viszonyukat, hogy az, mintegy külső erők (személyek) és körülmények által megrontva, végül tönkre megy.
És ez még a jobbik eset, mert valójában a mágikus kisugárzásuk is olyan, hogy eleve ilyen jellegű (partneri, szerelmi és harmónia. ) problémákkal, de legalább is olyan személyiségi problémákkal (zavarokkal) rendelkező személyeket vonzanak be, illetve olyanak által érzik magukat ellenállhatatlanul vonzva, akik képtelenek a harmonikus kapcsolat megvalósítására és megőrzésére, mivel nem teljes értékű a személyi öntudatuk és az önértékelésük. És akkor még nem is beszéltünk mindarról a problémáról, ami a Mérlegnek a levegő jegyűségéből ered. Ennek a levegő jegyűség által támasztott, majdhogynem megfoghatatlan problémának a gyökerét a leginkább az ázsiai analogonjában: a Sárkány évében született személyek sajátosan levegős problémáit, a tűz okádó sárkány mítoszának a tanulmányozásával lehet felfogni.
Ahhoz, hogy egy Mérleg-karmával és életfeladatokkal küzdő személy jól megérthesse és feldolgozhassa, kezelhesse az élete, sajátosan a szerelmi-páros boldogság megvalósulásához kötődő sorsproblémáit, illetve, hogy megértse a saját, mélyen rejtett személyisége tudattalan mozgatórugóit, ajánlatos tanulmányozni az ázsiai asztrológia Mérleg-megfelelőjének, a Sárkánynak a természetét és Karmája mélytudati okait, amely ok - okozati rendszer, még inkább felszínre hozza a Mérleg kettősségét és a levegő-jegyűségének a sajátosságait.
Ebből a sajátosan levegős, sárkányi természet jellegzetességeiből tűnik ki tehát, az, hogy a Mérleg-ember, hiába, hogy látszólag békére és nyugalomra, diplomatikus békére, megállapodottságra törekszik, de valójában egy szellemi és lelki vihar-központ, egy olyan tornádó-áram hordozó, amely a legváratlanabb pillanatokban is képes, derült égből érkező villámcsapásként, mindent elsöprően és ledöntően kitörni és maga körül mindent, amit ő, vagy mások építettek szorgos és figyelmes munkával, egy szempillantás alatt elpusztítani. A Sárkány típusú ember tehát az, aki az egyik percben még kellemesen és békésen simogat mint a nyári szellő, a másik percben viszont az égbolt ezer irányából süvít és villámlik és dörög, mint a júliusi zivatar. A mérleg- karmával rendelkező személyeknek tehát, a békére törekvő személyi vágy-tulajdonságai mellett, meg kell ismernie és be kell ismernie ezt, a lénye mélyére rejtett sárkány-személyiségét annak érdekében, hogy sem az ő sorsát, sem az élettársa, vagy a környezete sorsát ne borítsa fel és ne tegye tönkre egyetlen, a lényéből ismeretlenül előtörő és pusztító erőket kiváltó irracionális sugallat sem.


Kozma Szilárd karma- és családasztrológus:

A Kígyó évében született személyek, valamint Skorpió Sárkányfarokkal, Lilithel, vagy teljesen negatívan fényszögelt Skorpió – Nappal, illetve, a 8-as házban található, iménti horoszkóp-elemekkel rendelkező személyeknek a jellegzetes sorsproblémái és betegségi, baleseti, sérülési és fertőződési hajalmai, jellegzetes sors-kríziseinek az igazi, spirituális okai.


A Skorpió típusú személyek szellemisége, a legnagyobb misztérium, mivelhogy egyszerre két, egymással ellentétes létmozzanatot testesítenek meg. Elsőként és egyrészt az abszolút létből kiáradó, de az első teremtés közben megsérült - És ezért a Polaritás Törvénye (Lilith jelenség) által, magukkal ellentétessé változtatott. - ősideáknak az isteni létből való kiürítésének, kiszorításának, idege, de találó kifejezéssel: az elimináció őselvének az ős-mozzanatát testesítik meg. (És valóban: emberi testi szinten, az alsó medence-tájék áll kapcsolatban a Skorpió szellemiségével, ahol mind a teremtő – életadó szerveink, mind a salakanyag – ürítő szerveink helyezkednek el.). Vagyis, ezeknek, az Isteni létezésbe, már eleve hibásan érkező ősideáknak, az alacsonyabb létdimenziókba (Az ideák és a gondolat-csírák világába) való áteresztésének, átpréselésének. (Azt, a minőségi szűrés és kiválasztás alapján történő, isteni „alább-ejtésnek” az aktusát tehát jeleníti meg tehát, amit a Biblia a paradicsomból való kiűzetésnek nevez.)
De, ugyanakkor a lét nulla-pontjáról való visszafordulás szükségét, a gyökeres, megújhodás, az újjászületés és a megváltás irányába való elindulás, a felemelkedés első mozzanatának a szellemiségét (géniuszát) is tartalmazza a skorpió szellemisége. Ezt az abszolút megvilágosodást követő, magas rendű újjá-születési és felemelkedési-, vagy pokolra zuhanási potencialitást tartalmazza minden skorpió típusú személynek a rejtett szellemisége. (De ezt tartalmazza részben az utána következő konstellációk: a Nyilas, a Bak, a Vízöntő és a Halak szellemisége is.)
Mint alsó határvidéki erőtér, a Skorpió, a Lilith jelenséget is magában tartalmazó és működtető isteni morfogenetikus erőtér is. És ugyanakkor, hozza tartozik és ő jeleníti meg az asztrológiában azt a nulla-fokú vibrációs (alsó) határ-állapotot is, ahol véget ér az isteni lét (a mennyek országa) és amely alatt már az istenen kívüli létállapot, tehát az ideák világa kezdődik. Ezért érthető talán az, hogy az emberi életben, a Skorpió azt az alacsony-rendű határállapotot testesíti meg, amelyet Jézus a tékozló fiú parabolájában, az atyához való visszatérési elhatározásnak a momentumában fel mutat. Ez tehát az, az erkölcsi nulla pont, ahol a tévelygő embereknek meg kell fordulniuk a szellemi - lelki újjászületéshez, a gyökeres és teljes megújhodást követő felemelkedéshez.
Ám ugyanakkor ő tartalmazza a létezés legmagasabb fokának az elérési – megvalósítási lehetőségét (A megváltás potencialitását) is, amely által a megváltás létrejöhet, vagyis amely igazság-erővel a Jin és a Jang ős princípiumok, a feminin és a maszkulin, a Szeretet és a Világosság ősprincípiumok kölcsönös egybehatolása, az isteni és az egyetemes kiegyenlítődés folyamatosan megtörténhet.
Emberi szinten, a Skorpió a megváltást lehetővé tevő, új földi – biológiai és ezen belül: az emberi élet spirituális és biológiai megvalósulását lehetővé tevő élet-csiráinak, tehát a férfi ivarsejtek és a női petesejtek keletkezésének a zónáját fenntartó-éltető és e kettő egyesülésének a lehetőségét – konkrétan a szeretkezést – lehetővé tevő isteni életközpontot tartalmazó erőtér is. (Nem véletlen tehát, hogy a Skorpió-zónában „élnek” nem csak a nemi szerveink, de az életlehetőségeket „termelő – fenntartó” prosztatának és petefészeknek a helye is, az ember skorpió-zónájában: a medence alsó tájékán találhatók. - Akárcsak az ürítő szervei is…)
A Skorpió csillagkép tehát, az emberben létező isteni szellemnek, az anyagi lét kábulatából való felébredésének (megvilágosodásának) és az abszolút léthez való visszacsatolódási vágya megszületésének és megerősödésének az egyetemes mozzanatát (A nulla-pontról való visszafordulását: a feltámadás mozzanatát) testesíti meg.
Ezért, a Skorpió csillagképéhez analogikusan rendelődő személyi sorsproblémák is, vagyis a Skorpióra jellemző" betegségek és balesetek - általában és lényegében - az embernek a (spirituális) szellemi - lelki megújhodásához, vagyis a személyi-tudatnak és mentalitásnak a gyökeres átalakításához, kicserélődéséhez kapcsolódnak. Ezzel együtt, a skorpió- problémák, az elemi és a végső lét-okoknak (vagyis a megváltódáshoz vezető gyökeres és minél lényegesebb lelki és szellemi rétegeket érintő, megújhodással kapcsolatos ok – okozati összefüggéseknek) és rejtett szellemi igazságoknak a kiderítésére való törekvésekhez kapcsolódnak.
Még pontosabban: a teremtési okoknak és megváltási lehetőségeknek a kutatásához és felderítéshez, valamint az anyagi és a szellemi léthez való viszonyulási tévedéseknek – tévképzeteknek a leleplezéséhez kapcsolódó titkos ragaszkodásokhoz, szenvedélyekhez, ambíciókhoz és félelmekhez kapcsolódnak.
Negatív jelentésében: az anyagi és a szellemi léttel kapcsolódó téveszmékhez való ragaszkodáshoz, a megváltódási lehetőségben való kételkedéshez, sőt: a hibás szokásoktól való megszabadulás eredménytelenségében – hiábavalóságában való ördögi hithez, és tehát, a gyökeres mentalitásbeli változásoknak az elutasításához, vagy ennek szöges ellentéteként: a megváltáshoz vezető mentalitás-változtatási igényekkel szembeni irritációhoz, sátáni lázadásokhoz és szélsőséges esetekben: dühöngésekhez, romboláshoz és önrombolási késztetésekhez kapcsolódnak.
Vagyis, (diszharmonikus esetben) a Skorpió-karmával rendelkező személynek, a skorpiói leleplező és ön-leleplező (tévedés- és hibabelátó, valamint a belátást követő önjavító), tisztító és öntisztító magatartással szemben tanúsított elemi és önkéntelen elutasításhoz és a változás – változtatás kikerüléséhez, a személyi átalakulás gondolatának és szükségének az elemi elutasításához, kapcsolódik. A hibabelátási készség hiányához, annak a reflexszerű elhárításához, és ezért a szellemi szűklátókörűséghez, a szellemi nyakassághoz (a szellemi vaksághoz : a spirituális káprázathoz), szélsőséges esetekben: a megváltódással szembeni ellenséges magatartásokhoz, önkéntelen irritációhoz, elutasításhoz, haraghoz, nehezteléshez, gyűlölethez és dühöngéshez is kapcsolódnak.
A Skorpiói őselv és létmozzanat ugyanis, a teremtés sokszínűségébe, az érzéki élvezetek labirintusába, vagyis a sokszínűség és az érzéki élvezeti lehetőségszerzés kábulatába zuhant és annak a fogságába került embernek az anyagi lét határállapotából - határhelyzetéből való kiszabadulásának (megfordulásának), valamint az anyagi - természeti tapasztalás segítségével történő karma-oldásnak és kiegyenlítődésnek a szükségességét testesíti meg. Egészen pontosan: az anyagi nulla pontnak az elérését és a nullapontról történő megfordulást, a tisztánlátási vágy és az éberség megszerzési vágy felébredésének a lét-mozzanatát.

Másrészt, mivel a Skorpió a spirituális kiegyenlítődés problémáját is magában hordja, a skorpió – lelki problémák és testi betegségek a szerelmi-szexuális párkapcsolatokhoz, és természetesen, e sajátos életterület problémakörével szemben táplált tudattalan egyéni ambíciókhoz kötöttek. Ami a betegségi okok szerelmi-szexuális részét illeti, a Skorpió esetében ez nem csak az egyén lelki egyensúlyra és párkapcsolati harmóniára való törekvéseinek szintjén merül fel mint a Mérlegnél, hanem a szerelem és a szexualitás által implikált metafizikai kiegészülési, egységesülési, kiegyenlítődési és szellemi megújhodási (újjászületési) és az ezzel járó lelki átalakulási problémakör teljes mélységű átéléséhez (asztrális, mentális és kauzális dimenziókban).
A Skorpió jellegzetes betegségei tehát, a nemi betegségek mellett és azon kívül, jellegzetesen az élet céljának és rendeltetésének a mély és teljes fokú (egész skálás) értelmezési képtelenségének, illetve az elengedési és az elbocsátási képtelenségnek a betegségei (végbél-betegségek, reuma, prosztata- és petefészek rombolódása egészen a rákosodásig elmenően) és az eredménye ezeknek a megoldatlan lelki és szellemi problémáknak (önkéntelen visszatartási, megtartási ambíciónak), ezek úgymond a fiziológiai következményei.
A Skorpió és az elengedés - elbocsátás, a neheztelésektől, a haragtól és a nyílt, vagy rejtett gyűlölettől való megszabadulás titka ugyanis az, hogy csak, és csakis azt lehet, azt tudjuk igazából elengedni, elbocsátani és megbocsátani, amit jól megfogtunk: amit jól felfogtunk, amit jól, tehát teljes egészében és metafizikai mélységében megértettünk. Ami betegségi okok és balesetek-sérülések (nemi szervek sérülése, farok-csont és medence-tájék, vagy az orr sérülése) szerelmi- szexuális problémákat illeti, a Skorpió esetében, ez nem csak az egyén lelki egyensúlyra és harmóniára való törekvéseinek szintjén merül fel mint a Mérlegnél, hanem a szerelem és a szexualitás által implikált metafizikai kiegészülési, spirituális kielégülési, egységesülési, kiegyenlítődési és szellemi megújhodási (újjászületési) állapot elérése és, az ezzel járó lelki átalakulási problémakör teljes mélységében (asztrális, mentális és kauzális dimenziókban is) való átélése az egységesülési élmények spirituális emlékezés szintű rögzítése. A Skorpió betegségei ezeknek a megoldatlan lelki és szellemi problémáknak a fiziológiai következményei.
Ezért amennyiben egy Skorpió-karmás személy képtelennek bizonyul negatív élettapasztalatai ellenére is, e rendkívülien összetett életkérdés sajátos vetületeit az öntudatán belül egyesíteni, különösképpen ha a Skorpió jegyében is született és ugyanebben a jegyben, vagy az ennek megfelelő VIII. házban lélektani diszharmóniákat és rendkívüli feszültségeket jelző karmikus pontok (Lilith, Sárkányfarok), vagy erősen negatívan fényszögelt bolygók is kerülnek, - amilyenek például a Hold, a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz, vagy a Plútó- negatívan, a szülött a depressziós és a pszichés problémáktól egészen a szexuális devianciákig és az elmekórtani zavarokig (és ezáltal a kétségbeesett állapotban elkövetett öngyilkosságig is) eljuthat. Ugyanis, nemcsak rendkívüli szexuális ösztönössége uralkodik a Skorpió típusú emberen e pszichés és szomatikus folyamatokat a végletekig kiélező, tüzes Mars hatására, hanem a Plútó által képviselt egyetemes igazság és egyetemes kiegyenlítődési szenvedély is. Ráadásul a Skorpióra, alapminősége az egyetemes elemi felosztás szerint a Víz-minőség (erős lelki magnetizmus és ugyanilyen erős érzékenység) jellemző, de mivel a Mars kiemelten tűz-bolygó, ez az állapot, már eleve feszült állapotba helyezi azt a szülöttet, akinek karmája szerint elsődleges életfeladata a Skorpió princípiumával harmóniába kerülni. De a Skorpió másik uralkodó bolygója, a Plútó sem egyértelműen Víz-jellegű: a Víz és a Tűz őselemek egymás áthatásából létrejövő alkímiai tinktúra minősége jellemzi a Plútó természetét.
Ezért a Skorpió spirituális erőterében két egymásnak igen ellentmondó, egymást kizáró alkímiai "természet" uralkodik, nevezetesen a Tűz és a Víz elemek természetei, amelyeknek, ha nem sikerű egy személy szellemi és lelki, de nem utolsósorban biológiai életszféráiban harmonikusan kiegészíteni és kiegyenlíteni egymást, akkor az egymás kizárására, elnyomására tőrnek, aminek a következtében a ténylegesen(!) fel nem ébredt Skorpió-személy, mikor a sajátosan értelmezett igazság-szenvedélyének a „meg nem értett” foglya, mikor a teljes relativitás szellemében csapongó érzelmeinek és érzéki vágyainak. Természetesen, e belső, mentális és pszichikus gyökerű ellentmondásnak előbb-utóbb jelentkeznek az élet minden területét megmérgező, de különösen a szexuális és a szerelmi párkapcsolatok kibontakozását megnehezítő és azokat tönkretevő problémái, krízisei.
Ugyancsak innen ered hatalmas vitalitásával és csodálatos fizikai regenerációs (gyógyulási) képességével ellentétes, sokszor mindent sötétben látó, a depressziós állapotok intenzív átélésére való hajlama, halál-vágyig elmenő kietlenségi és hiábavalósági érzései, amelyek nem egyszer a mérhetetlen alkohol, vagy más mérgező italok, ételek fogyasztásában is megnyilvánuló, önpusztítási késztetésekig és az öngyilkossági gondolatok latolgatásáig is elviszik.
De maradjunk a konkrétumoknál: amennyiben a sorsképletben a Lilith, vagy a Sárkányfarok található a Skorpióban, vagy a Skorpió jegyében álló bolygók többségben diszharmonikus fényszögeket kapnak, illetve, a vizsgált személy a Kígyó évében született, AKKOR a bolygók által megtestesített teremtő ősprincípiumok, az illető személy karakterében, változási-kényszer ellenesen, változás-elutasítóan és minden változással szemben ellenségesen, tehát: feszültség-okozó érzelmi és gondolkozási ellenállásban, ebből eredő belső zavarban és viselkedésbeli (lelki) agresszív zavarodottságban és nyílt agresszivitásban, valamint ellenőrizhetetlen szenvedélyességben nyilvánulnak meg.
Ennek a következtében a szülött hajlamos lesz a hormonális önmérgezésre (főként a jellegzetes skorpió szerveit, vagyis, ha férfi, akkor a heréit, vagy a prosztatáját, ha nő, akkor a méhét meg a petefészkeit mérgezheti le a rákosodásig!), és ez által elsősorban a nemi szervek és a szaporodási szervek betegségére, rákosodására, vagy más módon történő (pl. baleset általi) károsodására (roncsolódásra, megszakadásra) is számíthat. Emellett, a vég-bélrendszer alsó szakaszának és a nemi szervek gyakori gyulladására, fertőzésére és más jellegű funkcionális zavaraira. Így például a végbélgyulladásra, a vastagbél és a stigma-bél betegségeire, az elengedési és lemondási képtelenségből eredő székrekedésre, végbélpanaszokra, aranyérre, prosztata-rendellenességre, nők esetében a szüléssel kapcsolatos gondokra, spontán vetélésre, a szexuális élet zavaraira, fertőző nemi betegségekre és az alsó medence tájékon megjelenő kelésekre. Mivel az ember általában nem tudja, hogy betegségeinek igazi oka az ő spirituális, mentális és érzelmi életének a tisztázatlanságában és feszültségeiben keresendők és gyökeres, általában gondolkozásbeli, valamint viselkedésbeli (mentalitásbeli) változások szükségesek a betegségi állapotainak a meghaladására, szükségesek lehetnek az alhasi (prosztata, here, méh és petefészek funkcionális zavarainak kiigazítását, megsegítését, vagy azok kivételét célzó) műtétek is. De hiába, az esetleg jól sikerült műtétek is, mert a teljes gyógyulás csakis akkor következik be, ha az illető szervvel, vagy testrésszel kapcsolatos pozitív lelki viselkedést a magáévá és állandóvá teszi az egész világ- és életszemléletében.
A vesék, különösen a mellékvesék megbetegedései, valamint a húgyhólyag és a húgyvezetékek betegségei is általában Skorpió-betegségek, mindannak ellenére, hogy a Mérlegre is jellemzőek, mert a partneri viszonyokkal kapcsolatosak. És mivel az orr is a Skorpióhoz tartozik (mint a lényegi igazságokat kereső-kutató szaglás, szimatolás szerve), az orrpolip és az orrhurut is jellemző Skorpió-betegség, ész azt jelzi, hogy az illető (beteg) személy – vagy kiskorúak esetén, azok édesanyja! – nem képes, vagy tudatosan nem hajlandó mélyen „beszagolni” a zavaros és vele születetten negatív mentalitású (negatív képzetekkel és érzelmekkel telt) tudattalan lelki világába.
A Skorpió-típusú, vagyis a Skorpió-jellegű Karmával rendelkező személyt tehát a dolgok legmélye, a szexualitás és ezáltal a kettőre: a nemekre osztottság misztériuma mögött rejtőző, az ott sejtett egységnek megismerése hajtja élete minden mozzanatában. Ezért ha bármi, vagy bárki által akadályoztatva vagy zavarva érzi magát ennek az ösztönös megismerési és egyesülési (a másik nemen való áthatolási) vágyának (szenvedélyének) a kielégítésében, elveszti uralmát érzelmei és gondolatai fölött. Ennek a következtében a legszenvedélyesebb ellenséges gondolat-képek táplálására, a gyűlölködő érzelmek legszélesebb skálájú átélésére és az önmagát (is) az öt akadályozó személyekkel és körülményekkel együtt megsemmisíteni kész indulatok átélésére is képes, aminek elsősorban ő szenvedi kárát, mivel ezeknek az ellenséges és romboló-megsemmisítő képzetek által indukált mentális és érzelmi állapotai „parancsára”, az ő hormonrendszere, a természeti Skorpió-állat, sőt: a mérges kígyók szervezete által termelt mérgekhez hasonlóan erős hormonális mérgeket termel, amelyek első sorban azokat a szerveit támadják meg, amelyek éppen az általa intenzíven átélt mentalitással állnak analogikus kapcsolatban. (Nem véletlenül áll a Skorpió konstellációja analogikus kapcsolatban a Kínai asztrológia Kígyó évével. Mindkettő ugyanazt a gyökeres kicserélődési, megváltozási szükség, illetve a változással – megváltódással szembeni ellenkezés lelki motívumát hordja magában.)
A Skorpió karmával született személyek negatív töltetű mentális és asztrális késztetései negatív pszichés energiákká fejlődvén, kiváltják a szervezet mirigyrendszeréből a megfelelő mérgek kiválasztását és a Skorpió-ember szerveinek az elárasztását, rengeteg rombolást okoznak nemcsak a Skorpió karmával rendelkező ember szervezetében, hanem a környezetében élő, betegápoló szerepekbe kényszerült családtagok életében is. És, természetesen a környezetében élők közül a leginkább azok szenvednek a Skorpió-indulatok következtében, akik vele szexuális, vagy szerelmi kapcsolatban élnek, hiszen számukra nem minden esetben annyira (egyértelműen) vitális kérdés a szexuális élet, valamint az intim párkapcsolatok akadály és zavarmentessége. A Skorpió mindig és minden körülmény között a végletekig is el fog menni - tudatosan, vagy önkéntelenül- azért, hogy az élete eme nagy misztériumának minden árnyalatát, minden mélységét és magasságát mások által meg nem zavarva és meg nem akadályozva átélhesse. Ezért a legtöbbször konfliktusba keveredik nemcsak a családtagokkal, akik nem értik és ezért vagy nem veszik figyelembe eme hajthatatlan törekvését, vagy egyenesen megpróbálják öt fenntartani és megakadályozni ennek kiélésében, és nemcsak az élet egyértelmű szocializációját, erkölcsi szabályozását, ésszerűsítését és vallásosítását célú tűző erkölcs és családszakértőkkel, erkölcscsőszökkel, hanem szerelmi és szexuális partnereivel, élettársaival is, akik fölött uralkodni akar.
De a Skorpió nem az egyszerű uralkodási ambíciója kielégítéséért akar a partnerei fölött hatalmat nyerni, mint az Oroszlán, hanem azért, hogy szexuálisan egyesülhessen vele, valahányszor ő akar. (És elég ritka az olyan eset, amikor nem akar.) Innen ered a fel nem ébredt Skorpió embertípus rendkívüli és sokszor félelmetesen beteges féltékenysége is, ami annyi konfliktus és betegség-góc okozója. Addig viszont, amíg a Skorpió - ember felébred és megtanulja, hogy az, ami számára a legfontosabb, vagyis a végső metafizikai igazságok megismerésével járó szexuális egységesülés minél harmonikusabb átélési lehetőségének az elérése, nem mindig a külső körülményeken és mások (a partnerek) megértő viszonyulásán múlik, hanem saját lelki-szellemi hozzáállásán is.
De nem csak innen ered a Skorpió bélyeggel világrájött emberek sokszor betegessé fajuló uralkodási vágya. Mivel az újjászületés, vagyis a teljes átalakulás problémájával küzd mindenképpen, vagyis az átalakulás spirituális programját, szellemi motívumrendszerét hordja magában öntudatlanul, állandóan a külvilágot, a külső körülményeket és természetesen a körülötte élő embereket és leginkább a partnereit akarja önkéntelenül átalakítani saját maga helyett.
A fel nem ébredt skorpió(kígyó)-karmás személynek rengeteg, a szervezetében a felsorolt negatív, és káros (fájó!) nyomot hagyó tapasztalaton kell átesnie (nemi betegségek következtében hátramaradó szervi elváltozások, károsodások, a húgyhólyag teherbíró képességének csökkenése következtében jelentkező gyakori vizelési inger, aminek következményeképpen lehetetlenné válik számára az éjszakák normális átalvása és ezáltal a rendes pihenés, stb.), amíg megtanulja, nem csak a legfőbb és legfontosabb – kauzális – spirituális információkat megszerezni, akár mestertől – mesterektől való tanítások, akár olvasmányok és megvilágosodások formájában, vagyis akinek sikerül ezt az alkímiai – öntudati aranyat megszerezni, de főképpen, a megszerzett információkat a gyakorlatban, a megváltódása – megváltozása érdekében felhasználni (Az aranyat a jólét érdekében oda adni – tehát: újfent használni, hasznosítani!) is. De, ha megtanulta és megszerezte és a hasznosításra – megváltozásra is fel tudja használni, akkor nyert. Ez viszont attól függ, hogy milyen hamar érti meg, hogy nincs, egyáltalán más lehetősége, hanem csak és csakis a gyökeres öntudati és gyakorlati viselkedési-változtatás! Hogy: „Egy csepp gyakorlati mentalitás-változtatás többet ér, mint egy könyvtárnyi információ!” (Hamvas Béla, K. Sz. átírásában)
Sok Skorpió szülött van, akinek azt a hibabelátási és mentalitásváltoztatási képességet, aminek a segítségével a betegségeiből kigyógyíthatná saját magát, egész élete tapasztalatai után sem sikerül elnyerni és ezért élete utolsó pillanatáig kegyetlenül szenved, még akkor is, ha megcsendesült gyógyszerszedő, kórházlakó, szelíd nagymamává, nagytatává aszalódott közben. Az a Skorpió-karmával rendelkező személy viszont, amelynek sikerül a tapasztalatai értelmével összhangban álló metafizikai tanítások és megvilágosodások hatására felébrednie és nem hibáztatja minden betegségéért a külvilágot, a partnereit, a saját sorsát, vagy az adott társadalmi életkörülményeket, megtelik öngyógyító képességei mellett, másokra (környezetére) is pozitívan ható szellemi képességekkel, kreatív energiákkal és maga lesz a teljesen újjászületett, pozitívan átalakult, saját sorsát és életeseményeit tudatosan irányítani képes (megváltozott: megváltott, megszabadult...) ember megtestesítője.


A negatívan fényszögelt Nyilas-nappal, és a NYILAS Sárkányfarokkal, vagy Nyílas-Lilithel, rendelkező személyek, vagy (és) a Kínai asztrológia szerint, a Ló évében született személyek
Karmája, vagyis azok sérüléseinek és betegségeinek, más sorskríziseinek a szellemi-lelki okai.

Isteni – kauzális szinten, a Nyilas morfogenetikus erő-tere, a megváltás irányába való fordulás és a megváltás felé való folyamatos törekvés Géniuszát tartalmazza. Ezt, a célirányosság és a céltudatosság géniuszát jelképezi a célzás, tehát azt, hogy az Isteni létezés szintjén is, a (Halak által megtestesített) legmagasabb rendű kiegyenlítettségi és egységesülési állapotának az elérésére való törekvés mindenek előtt és mindenek felett való, ezt a géniuszt testesíti meg, a szükséges irány-bemérési és irányfelvételi és pályakorrekciós feladatokkal együtt.

Emberi léptékek és az emberi élet és sors-folyamatok szintjén, a Nyilas csillagképe az egyetemes törvényeknek az individuumok közötti, személyes kapcsolatokban (jelesül az emberi személyekké oszlott egyetemes léttudat kapcsolatában) történő érvényesülési lehetőségek spirituális erőterét testesíti meg. Valamint azt az egyetemes létmozzanatot, amelyben a Sskorpió mozzanatában anyagi lét fogságából kiszabadult (A korábban az anyagba süllyedt és az anyagba szédült – sötétedett – majd abból magára ébredő és magát kiszabadító) szellem feltámad és határozottan megcélozza az ősállapotba (A mennyek országába) való visszajutást.
Emberi viszonylatban ennek a hatásai nagyjából a személyközti kapcsolatokban, valamint az embernek a természettel való felemás kapcsolatában, annak az erkölcsi vetületében érhető tetten. Ezért a Nyilashoz tartozik az igazság, az erkölcs, az erény, a törvény, a szellemi nyitottság, a barátság, az értéktudat és a helyes értékítélet kérdése. És diszharmonikus megnyilvánulásában ugyancsak a Nyilashoz tartozik ezeknek az ellentéte: az áltatás és az önáltatás (hazudozás), a szélhámosság, a szemforgatás, az önhittség, a kapzsiság, a mások öncélú dicsérete, felmagasztalása és a mások lenézése, a megalázkodás, illetve a megalázás eltűrése és a mások megalázása, a téves ítélet, az intrika és az öncélú kritika, a misztifikálás, a vallásos és a tudományos babona és a dogmatikus gondolkozás.
A Nyilas jegyében született személyek, valamint a Nyilas- Karmához valamilyen más, a horoszkópjukból (is) kiolvasható módón kapcsolódó személyek, csakúgy mint a többi tűz-jegy esetében, kimondottan az igazi (spirituális) személyiség (a szellemi Én-tudat) megszerzésének és kialakításának, csiszolásának és finomításának az élet programjával születnek a világra. De a Nyilas, a Kostól és az Oroszlántól eltérően, nem nyílt erőszakkal előretörően (Mars) és nem minden más személyiséget, "idegen" személyi akaratot elsöprően (Nap) nyilvánul meg, hanem a több megfontoltságot és több körültekintést, erkölcsi érzéket igénylő, az igazi értékek helyes megítélési képességét megtestesítő Jupiteri elv szerint. Ezért is, a Nyilas nem sarkalatos jegy mint a Kos, sem nem szilárd jegy mint az Oroszlán, hanem a szellemi-értelmi tendenciákkal inkább kapcsolatban álló, változó minőség jellemzi. Ennek az spirituálisan extrovertált magatartásnak köszönhetően, a
Nyilasok különösebb egészségi problémákat nem okoznak maguknak, csak akkor, ha a horoszkóp többi eleméből következően, misztikus öncsalókká, önmagukat is áltató szélhámos hazudozókká, dogmatikusan szűk látókörűekké válnak, vagyis akkor, ha mindenféle szellemi nyitásra, őszinte, becsületes és világos lelki viszonyulásra képtelennek bizonyulnak.
Amennyiben tehát egy általános szellemi nyitottságot és pozitív szabadelvűséget vallhat a magáénak, a Nyilas-típus eléggé otthonosan és különösebb akadályoktól mentesen mozog az életben és a világban, főképpen ha a dogmatikus gondolkozástól is sikerül mentesíteni élet és világszemléletedét. Mivel tüzes, férfias és kiáradó energiák hordozója, másokat elég gyakran megsebez, amikor szándékosan és célzatosan vagy minden különösebb szándék nélkül, "csak úgy, sportból", el-el ereszt egy-egy mérges megjegyzésbe (vitriolba) mártott nyílat a szertartásos jótékonykodásai közben. Ezek a céltalan nyílvessző-sebek azért fájnak a leginkább, mert a legtöbbször "ezt nem vártam volna tőle" hangulatban kénytelenek elszenvedni az ártatlannak látszó áldozatok. (Azért csak látszólagosan ártatlanok, mert végül is mindenki a saját Karmája alapján és egyáltalán nem véletlenül kapja meg azt, amit éppen egy hipokrita és a szó szoros értelmében szemforgató Nyilastól kell megkapnia.) Ezért még akkor is érezzük a Nyilastól beszerzett sebeinknek fájdalmas nyomát, ha a Nyilas-ember azóta már többször elárasztott jótéteményeivel.
Szóval még a jellegzetesen Nyilas szellemiségű, nagyméltóságú egyházképviselők és békepolitikusok személyi életében és személyi kapcsolataiban is akadnak bőven problémák, még akkor is, ha ezek többnyire és látszatra mindig áthidalhatóak. Sőt: valójában a Nyilashoz és a Bakhoz kapcsolódik az ősbűn folyamatos elkövetése, illetve az embernek az a minden áron "jóra" való törekvése, hogy minél erőfeszítés-mentesebb életet folytasson és minél nagyobb élvezetekhez jusson. Pontosabban: hogy minél nagyobb fokú kényelemhez, a természeti elemekkel és folyamatokkal szembeni biztosítottsághoz és minél több öncélú örömérzetet, okozó eseményhez és "élvezeti cikkhez" jusson, lehetőleg lelki és testi erőfeszítés és személyi áldozat nélkül. Ezért a Nyilas nem csak vadássza az üdvösség elnyerését és a "tökéletes boldogságot", hanem - önkéntelenül is – befektet és kizsákmányol (természetet, embert, emberi kapcsolatot), annak az önkéntelen törekvésének köszönhetően, hogy "biztos ami biztos" alapon, amennyiben a lelki
üdvösségét nem is sikerül megszereznie, legalább egy kis örömet szerezzen magának. Innen ered az öröm és a boldogság illúzióját keltő italokkal, táplálékkal vegyszerekkel, módszerekkel és receptekkel való "veszélyesen jó" kapcsolata, amely nem egy esetben zugiváshoz, zugevéshez, alkoholizmushoz, túltápláltsághoz, vércukorproblémákhoz, bulímiához és annak ellentétéhez: anorexiához vezet. Ez utóbbi viszont összetettebb probléma, nem csak a Nyilas természet tehető felelős a léleknek e negatív kritikájában gyökerező betegségért.
A Nyilas- Karmával (is) rendelkező személy legtöbbet azzal árt magának, ha nagyvonalúságában, vagy tekintélyességre törekvő, dogmatikus erkölcsiségében nem néz a lába alá, azaz nem néz körül a környezetében, vagy nem néz körül saját lelkivilágában, saját érzelmi lehetőségei és képességei területén, lezárván magát mind erkölcsileg, mind szellemileg egy bizonyos irányban. Ennek következtében aztán nem tud a számára fontos információkkal szemben elég figyelmes, nyitott és kellőképpen érzékeny lenni és különböző, figyelmeztető jelleg baleseteket kell el szenvedjen ahhoz, hogy ébredjen rá a valóságra, ne kényszerítsen se másokra se önmagára olyan látszat őrző szerepeket, amelyek a valóságnak nem megfelelő, idealista szellemiséget és erkölcsiségét hivatottak szentesíteni és a környezettel elismertetni. Tudattalanja tökéletesen leképezteti fizikai testével ezt a belső görbe és hamis utakon való (el)járási módot és megjeleníti fizikai testén keresztül ezt a mentalitást. Ezért az ide vonatkozó látási zavarok, szembetegségek, rendellenességek (szemtengelyferdülés, szürke-hályog, kötő-hártyagyulladás, stb.) és szemsérülések mellett, gyakoriak a Nyilasok körében az egyenetlen, nehézkes és természetellenes mozgásformákra kényszerítő combsérülések, a csípőficamok, a keresztcsonti fájdalmak, sérülések, a gerinc alsó szakaszának meszesedése, lesérülése vagy deformálódása, esetleg lemerevedése. - így jár az erőltetetten "gerinces" ember, aki erkölcsi monomániájában csak egy irányban képes tartani a figyelmét, aki csak vallásos, tudományos, misztikus, vagy etikai - erkölcsös dogmákon keresztül képes nézni az életet és ezért lemerevedik és elmeszesedik mentális és spirituális szinten. Az ilyen embert természetes, hogy elkapja a reuma, az isiász és a köszvény az együgyű magánteljesítmények és a társadalmi érdem-trófeák vadászata közben.
Járási nehézségekkel küzd: a szó szoros értelében rosszul jár, amiért úgy érzi, hogy nem kap elég külső elismerést munkájáért, közösségi szervezkedéséért és amiért világias dogmatizmusa következtében, képtelen a személyi tudata tágítására személyisége gazdagítására, fejlesztésére. Ezért hajlamos a combnyaktörésre, a felső lábszár csonttörésre, valamint az ideg-zavarokra (az egyre inkább balul elsülő, érdemszerző hadjáratok következtében). Ám az is baj, ha a vadászatról,
lemond és inaktívvá válik, ha a lomtárba helyezi nyilát, fegyvereit, a társadalmi és a sporttrófeáit, vadász élete más kellékeit és célzó eszközeit. Neki ugyanis addig szüksége van a zsákmányra és a trófeákra, ameddig rá nem jön, hogy ezek üdvösség-pótlékok, vagyis arra, hogy ő tulajdonképpen az elmaradt üdvössége (az egyetemes törvények szerinti szellemi kollaborációs készsége kialakítása) helyett zsákmányol és szerzi a földi trófeákat. Ilyenkor májpanaszok, elhízás, vércukor
problémák és légzőszervi problémák fenyegetik.
Ezért jó ha társadalom szervezési és jótékonykodási akcióit a saját és a többi ember személyiségfejlesztő gyakorlatának (játékának) és az emberi értékek kiválasztódási lehetőségének (Jupiter) tekinti és nem magyaráz bele azokba semmilyen együgyű, misztikus és "felsőbbrendű" célokat, amelyek gondolkozás- és érzésvilágát (mentalitását) szélsőségesen és dogmatikusan polarizálják. Tudatosítania kell magában, hogy határozott döntéshozatalai közben, amelyek szellemi én-tudatát hivatottak kiérlelni, legfontosabb mindig az arany középút megkeresése és betartása, különben könnyen saját kényszerképzeteinek, vagy a másoktól átvett vallásos, erkölcsi és politikai fantazmagóriák rabjává válhat.
Be kell látnia, hogy egészségesebb olyan szabad szellemű, nyitott személyiségnek lenni, aki tudatosan irányítja az életét, mint olyan játékszernek (bábunak), akit a dogmatikusan leszűkült, másoktól ellenőrizetlenül átvett, misztikus gondolatrendszerek és erkölcsrendszerek vagy a saját együgyű, szentimentális és racionális kényszerképzetei irányítanak.
Mivel a Nyilas szimbóluma szerint is az érzések (Tűz) szintjén, az érzelmi valóságokkal, tehát az emberi értékek és az emberi érzelmek valóságának megfelelő szinteken (erkölcs, vallás, filozófia, politika, kultúra) kísérel meg kapcsolatba kerülni a felsőbb (metafizikai) világ szellemi erőforrásával és meg próbálja elérni az ennek megfelelő törvényes (eszményi) szellemi alapállás megvalósítását, - az egységtudatot megcélzó szellemi nyilával, vadászszerszámával- vagyis azt, amit éppen erőszakoskodva, a természetet legyilkolva és kizsákmányolva, mindig egy irányba figyelve - összpontosítva - nem lehet megszerezni ("aki meg akarja nyerni életét, elveszti azt"), nemcsak a politikához és a társadalmi szervezkedésekhez kapcsolódik, hanem a különböző egyházi és vallásos szervezkedéseket is. Így mindig sokat viaskodik a vallás és a hit feloldhatatlan ellentétének, valamint a bűn és a bűnhődés, az ítélkezés és a megbocsátás kérdésével.
Legnagyobb problémái az önkéntelen uralkodási ösztönével vegyülő és a jótékonykodó máz alatt rejlő zsákmányszerzési és kihasználási - kiaknázási - kizsákmányolási ösztönét leleplezni hivatott jótékony pózokban való tetszelgési mániájából (hipokrita mentalitásából) adódnak. Valószínű,
hogy a Nyilas típusú ember találta fel az önzetlenség kifejezést, ami egy metafizikai képtelenség, és az imént leírt, önkéntelenül is ravaszkodó, fondorkodó késztetései miatt, ő azért jótékonykodik, "segít és javít", mert rejtetten és hosszú távon valamiféle (ha másban nem: erkölcsi) haszonban reménykedik. A jótékonykodása és "önzetlen" segítőkészsége által "lekötelezi", a rá szorulókat, akik később egyre nehezebben viselik el a Nyilas által rájuk rakott szellemi (erkölcsi) és pszichológiai (szabad gondolkozásukat lekötő) kötelékeket.
Ezért, még akkor is, ha tényleg nem olyan személyről van szó, aki egyik kezével ad és a
másikkal visszavesz (kendő alá rejtve, de tartja a markát, hogy a befektetés oda visszatérüljön), a megsegített "hálátlanok", nyíltan, vagy rejtve, de fellázadnak a kiszolgáltatott állapotuk ellen és vagy alattomban támadni és rágalmazni kezdik a Jótékonykodót, vagy nyíltan és becsületesen szembefordulnak, szembeszállnak vele. Ez, ha komoly konfliktushoz vezet, általában polgári pereskedéssel is járó, nyílt vagy alattomos gyűlölködéshez vezet.
Erkölcsi kudarcai, kisiklásai, csalódásai és kiábrándulásai által, a Nyilasnak rá kell jönnie, hogy az igazi hit, az NEM egy (mások által) meghatározott irányban kiélt érzéshalmaz, hanem egy, a mindennapi élet-gyakorlatban is működtethető, egyénileg is kiérlelt, szellemi tudás szerinti életbölcsesség és életérzékelés - és így végül is egy egyénileg felélesztett egyetemes emberi tulajdonság- amely a racionális (logikus) gondolkozás és az analogikus gondolkozási (-és döntési)
képesség gyakorlás útján történő egybeötvöződéseként jön minden emberben létre. És ugyanígy a bűn nem egy, vagy több társadalmi és vallásos dogmatétellel ellentétes cselekedet, hanem pontosan a személyes felelősségvállalástól el idegenített, tradicionális (dogmatikus) gondolkozás következtében, valamint a túlmisztifikált gondolkozás következtében létrejövő kitartás egy sorozatosan elkövetett, negatív és ezért hibás, cselekvésrendszerben. A görög nyelvben a BŰN-re vonatkozó kifejezés, a HAMARTEMA, és a megfelelő ige a HAMARTANEIN azt jelenti, hogy: "nem találni célba", "elvéteni a pontot". A bűn tehát a pont, a cél elvétése. De milyen pont, milyen cél elvétéséről lehet szó a bűn esetében? A pont az egység szimbóluma, a megnyilvánult világot magából kiárasztó Abszolútum szimbóluma. A trófea- és boldogság vadászó (az öncélú élvezet, kényelem, kaland és biztonság vadászó) hétköznapi tudat a pontot, az egységet, nem találhatja
el s ez a bűn. Az, hogy bűnösek vagyunk, csak egy másik szó arra, hogy kábulatban élő, boldogság vadászok vagyunk és minden áron és lehetőleg áldozat nélkül, meg akarjuk nyerni az életünket. Másfelől lemondunk az életfeladataink felvállalásáról és megvalósításáról, annak érdekében, hogy elnyerhessük az üdvösségünket, mivel csak végletekben, polaritásokban vagyunk képesek gondolkozni. A polarizált tudatunk tehát mindegyre ELVÉTI a (KÖZÉP)pontot és ebből keletkezik A VÉTEK folyamatosan.
A Nyilas szimbólumának az értelmezése elvezet tehát bennünket a bűnösség és a betegség analogikus (lényegi) összefüggésének a felismeréséhez. Bűnös és beteg tehát az, aki az élete eredeti célját, vagyis a lelki, szellemi és spirituális fejlődés általi "teljes és egész" személyiség-alakítást, az egyetemes léttudat kialakítását, vagyis a Jézus által felismerhetővé tett, megváltási programját elvéti és ezért VÉT-kessé, valamint EGÉSZ-ségtelenné válik és annak jeleként, hogy a szellemi
életútján rosszul járt és rosszul jár, a hétköznapi életben és testileg is folytonosan
rosszul jár.
A Nyilas jellegű karma által felvetett betegségproblémák metafizikai értelmezése és megértése után kikérdezhetjük születési napjegyük és az egészségi állapotuk felöl a jótékonykodó humanistákat, az Isten és az emberiség nevében beszélő főpapokat, erkölcsöt és erényességet prédikáló szemforgatókat, a nép mentőkként fellépő, politikus és béke-apostolokat, akik nekünk a jóságról, a toleranciáról, a békés megegyezésről, az önzetlen szeretetről, különböző erények gyakorlásának a szükségéről és természetesen a bűn ördögi eredetéről prédikálnak. Azon kívül, hogy sok tanulságot vonhatunk le válaszaikból (persze, ha előzőleg megtanultuk azokat helyesen: fordítva értelmezni), még gyönyörködhetünk is mesterien és kapásból végrehajtott csípő-lövéseik virtuozitásában. Csak éppen el ne vérezzünk a Nyilas-telitalálatok következtében!
Amennyiben lelki kábulatából felébred, egy önmaga lelkivilágával és a külvilág dolgaival egyenesbe került, minden irányba nyitott szellemű Nyilas-emberrel találkozhatunk, aki kellőképpen fejlett humorérzékét használni tudja elsősorban saját idealista és dogmatikus mentalitásával szemben. Ha ez a személy barátunkká válik, életünk legtermékenyebb és legfelemelőbb személyi kapcsolatára számíthatunk. A Nyilast uraló Jupiter pozitív (változatának a...) hatása ugyanis, tisztánlátóvá, nagylelkűvé, nagyvonalúvá, a baráti etika nagymesterévé: segítőkésszé, előzékennyé, közvetlenné, de ugyanakkor nagy távlatú gondolkozóvá is teszi az embert, aki pontosan ezért rendelkezik a legmegbízhatóbb és legkellemesebb baráti - ismerősi körrel, mert helyes az arányérzéke és az értékítélete. így ő ritkán "véti el a célt", pontosan azért, mert legfőbb erénye az, hogy amikor elvéti a célt, van elég ereje és bátorsága ezt bevallani mind önmagának, mind a környezetében élőknek. Sőt: ő az, aki elsőként derül azon, ha a Nyilas természetének negatív megnyilvánulási formái megint erősebbnek bizonyultak teljes személyénél: éber felelősségtudatánál.

A BAK jegyében született, Bak Sárkányfarokkal, vagy - és Bak Lilith-tel rendelkező, valamint a kínai asztrológia szerint a Kecske évében született személyek betegségeinek és baleseteinek, sors-kríziseinek, a szellemi, lelki és spirituális okai

A Bak napjegy az egyetemes lét össz-működése törvényességének és az egyetemes felelősségtudatnak (A megváltódási szükség-tudatnak) vagyis a megváltódási folyamatok létrejöttének és megvalósulásának a feltételeit és szabályait biztosító, valamint az ősi teremtő- megváltó erőknek a megnyilvánulásait szabályozó isteni erőteret testesíti meg.
Ez azt jelenti, hogy az ember számára, a Bak által megtestesített erőtér őselve (géniusza), a teremtett létnek a kiegyenlítődését biztosító és a létfolyamatokat az egyetemes kiegyenlítődés irányba terelő, a lét és az élet folyását, az egyetemes megváltás logikája szerint szabályozó törvényekkel való találkozását biztosítja. A Bak szellemiségnek ez, az egyetemes lét-vezetést általánosan szabályozó funkciója, az ember számára, a társadalmi – közösségi élet problémáinak a formájában, a közösségi érdek-ütközések és érdek-egyeztetések formájában, tehát a közösségi életnek az elméleti (ideológiai) és a gyakorlati (politikai) életköreiben és erőtereiben jelenik meg. A Bak szellemisége tehát, az ember számára a közösségi-társadalmi élet gyakorlati területein és a közösségi-társadalmi élet sajátos területein, azok hivatalos intézeteiben és intézményredszerében, valamint a politikai életszféra különböző és ellentmondásos érdekeinek a bonyolult szövevényében nyilvánul meg a leginkább és a leghatározottabban. Azon személyeknek tehát, akiknek ide vonatkozó karma, vagy gyakorlati életfeladat olvasható ki az asztrológiai sorsképletéből, feltétlenül meg kell ismernie, szemmel kell tartania és konkrét élmény- és tapasztalatszerzés céljából gyakorlatilag is, felelős tudatossággal, be kell hatolnia e területre és ott nem cask, hogy helyt kell állnia, de abban tevékenyen részt kell vennie a karmája feloldását lehetővé tevő képességei megszületése és kifejlődése, megerősödése érdekében.
Ezért, a Bak jellegű karmával, vagyis a Bak jellegű, mélytudati, negatív személyi meghatározódásokkal, negatív spirituális-programmal született személyek, nem csak, hogy érzéketlenek általában az egyetemes törvények szerinti erkölcsi mentalitásra, de egyenesen irritálódnak ezeknek a létezésének még csak a gondolatától is. És ha önkéntelenül is, de valamilyen nyilt, vagy rejtett formában, de mindig a spirituális rend, a harmónia, és főképp: törvényesség megbontására, illetve a hamis törvényesség és hamis harmónia létrehozására törekszenek. Ezért, ha nyilt, ha rejtett formában, de ők mindig a közösségi - társadalmi cselekvési rendszerek köreinek a kikerülésére, kicselezésére törekszenek, vagy egyenesen annak az életkörével viaskodnak, ahhoz vonzódnak önkéntelenül, vagy éppen azt törekszenek elhárítani és kiküszöbölni az életükből. Óvakodnak tőle, miközben az, tudattalanul, izgatja a fantáziájukat, vonzza őket. Azt gyülölik, szidják, szeretik és utálják egyszerre önkéntelenül. Amennyiben az utóbbi eset áll fenn, ez azt jelenti, hogy a Bak szellemiség igen erősen, de negatívan jelentkezik a személy jellemvonásaiban és az illető személy teljesen azért zárkózik el a közösségi társadalmi élet formáitól, illetve a törvényesség felállításától, mert fél a jog-alkalmazási területeken (Bíróságokon, Törvényszékeken) vagy a közösségi szintéren rá váró küzdelmektől és nehézségektől, az ott rá leselkedő esetleges kudarcoktól, csődöktől és megszégyenülésektől, mivel nincs érzéke a törvényességhez, a szabályossághoz és az arányossághoz, és úgy képzeli, hogy a társadalomban és a közösségben csakis korrupció, csalás és hazudozás, illetve háttérből való befolyásolás (intrikálás) által lehet eredményeket elérni és siha nem az igazság útján.
Egy jellegzetes élethelyzet, jelenség, egy problémakör irracionális elutasítása azt jelenti, hogy a személy fél attól a problémakörtől, mivel ott nehézségeket sejt, vagy tapasztal, vagy ösztönösen érzi, hogy ott vele szemben támasztott különleges elvárásokra, igényekre, és ezeknek megfelelő konfliktusokra, kemény akadályokra, elutasításokra és esetleg komoly kudarcokra, szenvedésre is számíthat. Ezeket a félelmeket, illetve azoknak a feloldásához vezető életfeladatok jellegét, viszont a horoszkóp segítségével fel kell tárni, majd tudatosan fel kell vállalni és addig kell próbálkozni, amíg ezeken az életterületen is kiismeri magát és az illető személynek el kell jutnia oda, hogy a játékszabályokat megismerve, képessé váljon a jó tájékozódásra, a helyes cselekvésre és a közösségi szellemben történő felelős gondolkozásra, a törvényes mentalitásra.
A pozitív Bak a földi élet gyakorlati megvalósítási szintjére, a közösségbe hozza a Nyilasnál még csak nagyvonalakban és inkább az érzelmek és az eszmék szintjén jelentkező, törvényes erkölcsiség megvalósításának a szükségét és tisztázza azt, hogy a megváltás – boldogulás, vagyis a kiegyenlítődési képesség, csak és csakis a horoszkópból kiolvasható gyakorlati - földi életfeladatok maradéktalan felvállalásával és beváltásával jöhet létre. Valamint a cselekedeteinkért, a szavainkért és gondolatainkért-képzeletünkért és képzeteinkért való felelősségvállalással, a természeti törvények tiszteletben tartásával és az anyag által visszatükrözött szellemi információk megfigyelésével és helyes értelmezésével.
Mivel a Bak zenit-pont mellett helyezkedik el, és a közösségi életben a törvényesség betartása irányítást – vezetést, de legalább is felügyeletetv és ellenőrzést igényel, , a Bak típusú ember is, éppen annyira szeret vezetői-vezéri funkciókat betölteni mint a Kos, és éppen annyira szeret hatalomban lenni és mások fölött uralkodni mint az Oroszlán és irányítani, mint a Nyilas. És minderre ráadásul, a kárpáti zerge biztonságával szeretne a szakadékos magasságok szikla-talaján szökellni, a felhőkkel és a napsugarakkal közvetlenül érintkező (közösségi) csúcsokon sütkérezni. Ezért, Ő néha a Kosnál és az Oroszlánnál is nagyra vágyóbb, magasra törőbb, hatalommániásabb és kegyetlenebb. Amenynyiben viszont keveset tud a földi élet részletkérdéseiről és gyakorlati nehézségeiről és a lélek mélységeiről, valamint az anyag belső szerkezetéről és az állati ösztönség szintjén jelentkező őserők természetéről, sok szenvedésben kell részesülnie, amíg a spirituális – belső és mágikus – gondolat- és képzeletirányításhoz szükséges szellemi érzékenysége és ébersége kialakul. Vagy, ha megsejti, hogy a tanulást egészen lentről, a bányák és barlangok által megtestesített tudatalatti rétegek nehéz anyagának a feltárásával, tudományos hasonlattal: a sötét anyag szerkezetének és tulajdonságainak a megértésével, tehát annak az átvilágításával, megfigyelésével, értelmezésével és az anyag alján és a tudattalan szellemvilág mélyén rejlő jelenségek, formák jelentése metafizikai értelmének megfejtésével kezdeni, akkor nem zuhan akkorát, mint amekkorákat egyébként kénytelen első sorban a saját szemében zuhanni.
A Bak-típusú ember az, aki hat éves korában máris (a kezedben jópofán, később már fárasztóan, vagy nevetségesen) komoly, nehézkes, öreges, koraérett, vagy koravén személyként viselkedik. És viszont: a Bak karmások kozott, igen sok az olyan, aki soha nem akar érett személyként, felelősen viselkedni, hanem infantilis marad és törvénytelenül viselkedik, háttérből – a mélyből – intrikál még öreg korában is, miközben játsza az ártatlant. A Bak már egészen korán megsejti, hogy neki nagyon sok megrágni és megemészteni (befogadni, megvizsgálni, megérteni, és hasznosítani) valója van az életben, és rendelkezik is a kásahegy átrágásához (megértéséhez, értelmezéséhez) szükséges szívóssággal, kitartással, türelemmel. Lassan és alaposan rág és emészt, mérlegel, megfigyel, megfontol, kételkedik, bizalmatlankodik és bizonytalankodik, millió szemszögből vizsgálván meg a megértendő és megoldandó feladatát és amennyiben megoldhatatlannak, megemészthetetlennek ítéli, több fárasztó vizsgálat után is, később messze elkerüli azt. Amennyiben viszont megfejtette, az így szerzett ismeretit-a személyes tudást!-okvetlenül felhasználja a társadalmi élet valamely csúcsának a meghódítására, de legalább is, a hatalom megszerzésében vagy megtartásában szorgoskodó személyek (tanítványok) kioktatására.
De mindennek az ellenkezőjét teszi a Bak-karmás ember, aki olyan ügyekbe is bekeveredik, amihez semi köze nincs, vagy ennek az ellentéteként, még ott is iygekszik semleges és kivülálló maradni, ahol közvetlenül, akár “halálosan” is érintett. Amennyiben tehát, a Bakban, vagy a X. házban áll valamelyik karma-pontunk a horoszkópunkban, az előbb felsoroltaknak a szélsőséges változatát, vagy azoknak poláris ellentétét leszünk hajlamosak elkövetni mindennapi életünkben: merevek, vagy zárkozottak leszünk, nem csak a társainkkal, partnereinkkel és családtagjainkkal szemben, hanem minden újnak, vagy szokatlannak tűnő eszmével, eszmerendszerrel szemben is. Különböző mesterséges eljárásokkal és módszerekkel igyekszünk ezeket a közösségi feladatokat magunktól távol tartani, vagy, éppen fordítva: erőszakosan provokáljuk, erőltetjük bizonyos természeti folyamatoknak az időnap-előtti megjelenését, törekedvén megváltoztatni (siettetni) az egyetemes törvények szerint (az idő, vagyis a Ritmus és a Ciklus törvénye szerint) megnyilvánuló természetes folyamatokat. Még a saját fizikai és pszichikai lehetőségeik és képességeik (vagy a horoszkópból ismert sorsfeladataik) ellenére is ezt teszik, azt gondolván, hogy nyereséghez jutnak ezáltal. Holott, az erőszakoskodás és a lehetőségekkel való visszaélések következménye egy másik életterületen sokkal inkább visszadobja őket a fejlődésükben (Ezért a Bak napjegyének megfelelő spirituális erötér és a Szaturnusz által megjelenített őserő közvetlen kapcsolatban áll a hatás és visszahatás egyetemes törvényéhez, amit népszerűen a Karma törvényének neveznek.).
A bennünk megnyilvánuló (megváltatlan, fel nem ismert és harmonikussá nem oldott) Bak lételv, nehezen kiheverhető, későre gyógyuló betegség-leckékben részesít bennünket: különböző bőrbajokkal, bőrkeményedésekkel, kiütésekkel, térdfájásokkal, térdtájéki sérülésekkel, jelzi, ha rosszul járunk, tehát ha erősen eltértünk az életünk megváltás-logikásjától. A Bak típusú embert valósággal térdre kényszeríti a sors vak és szeszélyes erejének képzelt lelkiismerete (Felettes Énje). Reumával, ízületi gyulladással, különféle kelésekkel, és daganatokkal sorozatos csonttörésekkel, állandósuló ficamokkal, nyirokcsomó-gümőkórral, csont tébécével, ízületi tébécével, csontritkulással, vagy ellenkezőleg porcosodással, csontosodással (bogosodással, bütykösödéssel), meszesedéssel, bénulásokkal, gutaütéssel, túlzott lesoványodással, vérszegénységgel, magas, vagy alacsony vérnyomással, érelmeszesedéssel, újabban: állandó depresszióval, emésztési és székelési zavarokkal próbál rávezetni Felettes Énünk az igazi sorsfeladataink arra, hogy tévelygünk ahelyett, hogy a személyes felelősségeink felvállalási szükségének és fejlődési életprogramunknak logikája szerint törekednénk a horoszkópunkból kiolvasható gyakorlati életfelqadataink beteljesítésére.
A betegségeken kívül szembe kell nézni az állandó hivatásbeli, közösségi életkörökben ért sikertelenségekkel, hátráltatottságokkal is, hiszen azért a Baknak megfelelő tízes horoszkópház a társadalmi-közösségi életterületeken való cselekvésrendszerek háza, mert ezen az életterületen olvasható le a leghamarabb az, hogy a személy távolodik-e, vagy közeledik a sorsfeladatainak a beteljesítéséhez. De vigyázat: a jelenség fordítva is igaz: a fent leírt betegségek és a sorozatos sikertelenségek akkor is fenyegetnek, ha a Szaturnuszi őserő természetével visszaélve, elárkozunk a társadalmi-közösségi élet elöl és egészen visszahúzódott életet élünk, sündisznó-lélekkel senkit sem engedünk magunkhoz közel, semmilyen jelenség és senki felé nem nyílunk meg, senkiről nem gondoskodunk önodaadó és odafigyelő-, de nem terhes, hanem tapintatos-szeretettel. A teljes visszahúzódás, a félrevonulás elfásít és végül megtör és ezért semmivel sem jobb, nem erényesebb és főként nem veszélytelenebb, mint a türelmetlen eredmény-, hírnév-, siker- és élvezethajszolás, az egyéni becsvágy-kielégités és a karrierizmus.
Amint említettem, a Bak csillagkép és az uralkodó bolygója, a Szaturnusz a Karma törvényéhez kapcsolódik közvetlenül és ha ebből a szemszögből közelítünk a kérdéshez, nyilvánvalóvá válik az is, hogy miért az imént felsorolt betegségek jellemzőek a Bak szülöttekre, ugyanis a földi élet, tehát a fizikai testben való létezés számunkra az egységes, egyetemes világon belül egy sajátosan elkülönült létállapotot biztosít, amelynek folytán éber állapotban egy polaritásokban megnyilvánuló anyagi világban kell határozatokat és döntéseket hoznunk és ezen döntések alapján cselekednünk az életünk minden mozzanatában. A szanszkrit Karma kifejeznek az értelme is hűen tükrözi ezt a sajátos helyzetünket, hiszen egyaránt jelent meghatározódást, adósságot, kötelességet cselekvést és gondolkozást, valamint beváltást is. Ez arra utal, hogy (tudatos, vagy tudattalan) gondolkozásunk alapján cselekszünk. De arra is, hogy mind a pozitív, mind a negativ gondolati és főként a képzeleti tevékenységünknek anyagiasodó, külső következménye van. A karmánk szerinti, személyes gondolatoknak és képzelgéseknek az, egy – egy élethelyzetben materializálódott következményei tehát, még ha megváltozott és számunkra nagyon nehezen felismerhető formákban is, de visszahatnak ránk és mi ezeket a vissza-hatásokat kénytelenek vagyunk elszenvedni. Sőt, ezeket a következményeket és élet- és sorshelyzeteket (fordulatokat) egy olyan morális rendszerben elbirálni, értékelni és értelmezni, amilyenben felnőttünk, vagy amilyent mi alakítotunk ki magunknak az élettapasztalataink hatására. És ez az értékelés, megint csak új és új gondolatformák létrehozásához (elgondolásához) és új, mágikus erejű képzetek alkotáshoz vezet, amelyek apján cselekedni fogunk az elkövetkezendő időben és amelyek újabb élethelyzeteket hoznak majd létre.
A bőrünkön és a csontunkon érezzük tehát a földi létezésünk által kiváltott önkéntelen spirituális (képzeleti, tehát mágikus erejű) képességeinkre érkező objektív, környezeti válaszreakciókat. És amennyiben sorozatosan nem vagyunk hajlandóak ezen "sors"-figyelmeztetésekből nyert információkat helyesen értelmezni, akkor különböző szenvedések, vagy anyagi károsodások által is, negatív figyelemfelhívó fizikai változásoknak leszünk kitéve. A fizikai testünk (Szaturbusz), pontosan a fájdalom (Szaturnusz) érzésén keresztül (is) áll kapcsolatban a tudatunkat is irányító auránkkal, és az abban létező felettes énünkkel: a mentális és a spirituális testünkkel. Azzal van tehát áttételesen összekötve. És viszont: a nappali éber tudatunkat (is) irányító metáltestünk az érzeteken és a vágy-, a gyönyör- és a fájdalom-érzésén keresztül van összekötve a fizikai testünkkel. Tapasztalnunk kell tehát ahhoz, hogy gondolkozhassunk és gondolkoznunk. És döntenünk kell ahhoz, hogy a személyes elképzeléseink (élet-víziónk) szerinti tapasztalatokat szerezhessünk. Ezért, az általunk tudatosan, vagy önkéntelenül beidézett élet-élmények következményeiért, belső, személyes felelősségeket kell vállalnunk.
Ahhoz viszont, hogy a gondolkozásunk és képzeletünk törvénesítése érdekében, könnyen felismerhető jelképiséggel rendelkező tapasztalatokhoz juthassunk, minél felelősségteljesebb személyi döntések kockázatát kell vállalnunk és a döntéseink következményeiért, megint csak vállalnunk kell a felelősségeket. Amennyiben viszont nem vállaljuk a személyes felelősséget a személyes döntéseinkért, nem is leszünk képesek soha azoknak a ránk visszaható (néha fájdalommal járó...) visszajelzéseiből levonni a ránk vonatkozó, megfelelő következtetéseket és ezért újabb és újabb, hasonló élményre lesz szükségünk, addig amíg automatikusan meg nem tanuljuk a karma-oldási és boldogulási (megváltódási) sorsprogramunk szerinti, harmóniába-kerülés leckéjét.
Hát pontosan ezt idézi elő a Bak morfogenetikus erőterében a Szaturnusz géniusza, vagyis a felelősségtudat szerinti morális gondolkozás és cselekvésnek és az azok szerinti tapasztalásnak, majd a tapasztalásoknak a felelősségteljes értelmezésének a szelleme. Vagyis, a lehetőségek és a határok belátásának és megismeretének a szelleme. És, a következetesség szaturnuszi princípiuma segítségével, ezt a belső-, de ugyanakkor egyetemes megismerést biztosítja a Bak által megtestesített spirituális erőtér is. Ezért a leginkább a fizikai-természeti személyünket a fizikai külvilágtól elhatároló testfelület: a bőr az, amely az ilyen (negative) tapasztalási leckében elsődlegesen részt vállal, a fizikai test legszilárdabb vázát képviselő csontozatunk mellett. De ugyanezt az információ-szűrést, információ-befogadási lehetőséget előkészítő funkciót tölti be a fizikai természet információkat hordozó, különböző táplálékok megemésztését (feldolgozását) fizikailag előkészítő (hátsó) fogazatunk is. A Szaturnusz negative fényszöge a Marssal, a legtöbb esetben hamar romló fogakat, emésztési zavarokat, különböző bőrbetegségeket, vagy csonttörésekkel végződő baleseteket eredményez, amennyiben nem sikerült e két, látszólag egymásnak ellentmondó és egymást kizárni látszó őselvet harmónikusan egyeztetnünk, egymással kiegyenlítenünk a személyiségünkben.
A Bak karmas ember által megtanulandó karmikus leckéket, vagyis a Szaturnusz őserőnél felemlített egyetemes felelősségtudatot, a Karma törvényének a segítségével kell értelmeznie a fizikai dimenzió által nyújjtott tapasztalási – tükröződési lehetőségei segítségével. Fel kell magában építenie azt a felelősségteljesen nem cask gondolkozni, de képzelegni is képes személyt, aki képes az élet minden területén és a hosszú távú következmények szintjén is pozitív eredményeket hozó, megvalósításokat létrehoznia. A pozitív Bak, vagyis a saját belső korlátain túljutni képes embertípus, a bölcsesség, a nyugalom és a kitartás (elvhűség) őselvét és így, a közösségért hozott áldozat és a közösségi jócselekedetek szimbólumát testesíti meg, mind a közösségi szellemiséget maximális fokon, pozitívan működtetni hivatott konstellációnak a szülöttje.

A negatív Vízöntő nappal, vagy a Vízöntőben álló Lilithel, vagy -
és Sárkányfarokkal rendelkező személyek valamint a kínai asztrológia szerint a majom évében született személyek baleset- és betegséghajlamai,
a jellegzetes konfliktusaiknak és betegségeiknek az igazi, kauzális okai.

A Vízöntő egy kimondottan spirituális és rendkívülien összetett problémákat hordozó konstelláció, és ezért, ahhoz hogy megértsük a Vízöntő-karmával született személyek problémáinak a valós okait, nagyon körültekintően kell eljárnunk, mivel szükséges a konstelláció által megtestesített spirituális erőtér jellegének a minél teljesebb felmutatása, megértése. A vízöntő tehát, metafizikai szinten, az egyetemes értékű szellemi információ-áramlásnak és az információk hatásának és kölcsönhatásának és ezáltal a különböző lét-struktúrák szellemi együttműködésnek, vagyis a struktúrák közötti kölcsönhatások következményének és így, az információt hordozó struktúrák egymás-megtermékenyítésének és kiegyenlítődésének, valamint az autonóm irány- és sebességváltoztatási képességnek a konstellációja.
Ezáltal számunkra, az emberek számára, a Vízöntő az egyetemes törvényekben (is) megtestesülő egyetemes lét-tudatnak, az úgynevezett Isteni Intelligenciának (Az abszolút értelemnek), valamint ezzel a kauzális ősi értelemmel való együttműködési és együtthatási szükségnek és képességnek a konstellációja! És úgyszintén ezáltal, a Vízöntő az ember számára, nem más mint az egyetemes személyiségű, az egyetemes felelősségérzettel rendelkező személyi-tudatú ember kialakulásának a konstellációja, valamint az egyetemes cél-tudatra alapozott autonóm gondolkozási- határozati és cselekvési képességek kialakítása szükségének és lehetőségnek a konstellációja.
Emberi szinten tehát: a Vízöntő a mentális és a spirituális kollaboráció-készségnek és lehetőségeknek a kauzális erőterét megtestesítő konstelláció. Ezért a lehetőségek bolygójaként ismert Uránusz által uralt Vízöntő a minden irányban mozgó, mentális és kauzális információáradatoknak, a mentális szinten való kép és képzetalkotási - és a materiális megvalósítási lehetőségeknek, tehát, a teremtő imaginációnak az anyagi struktúrákká keletkezési és rendeződési lehetőségeinek, valamint a minden irányba nyitott lehetőségeknek a konstellációja. És ezzel együtt a poláris végletek szabad megnyilvánulásának és szabad átélési lehetőségeinek a napjegye is. Ezért a Vízöntőt a szabadság és az emberi szabad-akarat megvalósulási napjegyeként is emlegetik.
A Vízöntő tehát egy jellegzetesen egy spirituális jegy, és ezért a Vízöntő – karmával született személyek, majdnem mindent a tudományos gondolat és a technikai képzelet erejével valósítanak meg (ezért a feltalálók konstellációja is többek között) és ezek a személyek még a hétköznapi - gyakorlati gondolkozás közben is az alkotó szellemi világgal állnak kapcsolatban és ezért például náluk még az érzelmek végletes átéléseinek is, végzetes lehet a következménye.
Karmikus (negatív) erőterében a legszentebb emberi érzésekről is kiderül, hogy igazából az irracionális rejtett függetlenség-vágyat szolgálják. Náluk minden alá van rendelve a függetlenség-mániának azért, hogy a Vízöntői lélek korlátlanul és minden külső felelősségre vonási lehetőség nélkül kipróbálhassa a teremtő-energiáit és abban kényére-kedvére kitombolhassa magát. Karmikus megnyilvánulás esetén, egyszerre érvényes és érvénytelen minden törvény és minden szabály, amit az ember felállított és elképzelt, mivel a vízöntő-karmás személyek semmitől nem félnek úgy, mint a szabadságkorlátozástól, a lelki elköteleződéstől.
Ők tehát a rejtett függetlenségi-mániájuknak a foglyai. Szélsőséges anarchisták lehetnek, vagy rapszodikusan hisztériás művész-lelkek, gátlástalan szélhámosok, öreg korban is jókedvű csavargók, a színpadon és a kocsmaasztaloknál érdekesnél érdekesebb és furcsábbnál furcsább történeteket mesélő bohém-lelkek. Belőlük kerülnek ki a csiszolt modorú és joviálisan rafinált, de mindent eláruló meggyőződés-mentes politikusok, a természetellenes ésszerűség szerinti kollektivizmust a liberális kozmopolitizmussal (globalizmussal) összeházasító filozófusok és a kollektív szentimentalizmus félelmi ösztöneit bravúrosan meglovagoló kulturális, vallási és nemzeti konjunktúralovagok (szélhámosok), a miszticizmust a materialista pragmatizmussal tökéletesen egyeztető „érdekesen furcsa nézeteket valló” papok és ideológusok. Ezért a zsarnokoskodási hajlamaikat ügyesen a közösségi érdekek álcája mögé rejtő szektavezérek -és vallásalapítók napjegye is a Vízöntő, akiknél minden megtörténhet. De ami a leginkább megtörténhet, az mindannak az ellentéte, amit eddig sikerült felsorolni a vízöntői karakterek mérhetetlen gazdagságából, és természetesen annak, amit egy vízöntői személy egy adott pillanatban mond, tesz, vagy gondol. Vagyis mindaz, amire egyedül csak és csakis ők képesek.
A negatív Vízöntő a száznyolcvan fokos pálfordulások csillagképe, de van, amikor csökönyösségben még a Bakon is túltesz és ilyenkor az irányváltoztatási képtelenség és a végzetesen hosszan tartó mentalitás - változtatási képtelenség megnyilvánulása is. A negatív vízöntői személy ugyanis, minden következetlen és felfokozott külső változási hóbortja ellenére, annyira félti a függetlenségét, hogy lényegében képtelen a belső változásra, és agresszíven viszonyul minden olyan személyhez, akiről úgy érzi, hogy tőle bármiféle lényegi - tőle fegyelmet, kitartást és erőfeszítést igénylő mentalitásbeli - változtatást elvárna.
A szellemileg fel nem ébredt vízöntői személy azokat a személyeket, akik nyíltan hangot is mernek adni, a vele szemben támasztott elköteleződési és belső mentalitás-változtatási elvárásainak, mérhetetlenül, visszavonhatatlanul és megbocsáthatatlanul gyűlölni fogja, de általában nem bántja, hanem hosszú évek titkos tervezgetése után csúnyán átveri, vagy cserben hagyja. És ezekről a derült égből villámcsapásként, tehát minden előjel és minden magyarázat nélkül történő, sokszor kétségbeejtő elhagyásokról és cserbenhagyásokról rengeteg elhagyott barát, férj és feleség, sőt: még szülő is tanúságot tehet. De a Vízöntő nem csak az individuális voluntarizmus, és a hamis szellemi önállóság két szélsőséges állapotának az egy időben és egy személyben történő megtestesítője. Mivel eredendően hamis univerzalitás - képzetekkel születik a világra, nehezen találja meg saját valós személyiségét és ezért állandóan meggyűlik a baja mások nyugodtnak, vagy stabilnak látszó személyiségével, állandóan támadva, felelőtlenül piszkálva, igazságtalanul vádolva érzi magát.
Személyi felelősség nélküli szabadság-koncepcióinak következtében a karmikusan jelölt Vízönt-típusú ember, még az eredendő léttudatból: a szabadságot jelentő Isteni tengelyből is képes kiszakítania magát és ezáltal válik a saját csapongó kényszerképzeteinek, alaptalan és ötletszer félelmeinek, irracionális instabilitásának, egyszóval: Uránuszi pörgéseinek és őrült forrongásainak a legesendőbb kiszolgáltatottjává, még akkor is ha támadhatatlan fizikai egészsége miatt, szabad szemmel ez nem érzékelhető egy kívülálló számára. Ilyen szempontból a Vízöntői karmával rendelkező személynek nehezebb dolga van az állatöv többi szülötteihez viszonyítva, hiszen mindent egyedül - az úgynevezett Uránuszi intuíciójára támaszkodva - kell megfejtenie és még a betegségei sem mindig szállíthatnak számára egyértelműen értelmezhető információkat a szükséges életpálya- és sors-irányváltoztatásokhoz. Ugyanis ő képes a földi létezés teljes skáláját átélni huzamosan és egy időben és ezért ritkán beteg. Ő egyszerre mindent átél mentálisan, de az eszét örvényként vonzó veszélyes gondolat-konstrukciókon kívül, amelyek veszélyes élethelyzetbe, vagy egyenesen az őrületbe kergethetik, semmit sem tud átélni lelkileg és fizikailag. Ezért, a korlátlan szabadság lidércétől hajszolt, és ezért egymásnak is ellentmondó képzelete miatt, képtelen a vele történő események következetes értelmezésére, még akkor is, ha egymás után háromszor töri ki a bokáját, vagy töri el az alsó lábszárát ugyanazon a helyen és ugyanolyan körülmények között. A negatív Vízöntő tehát, az egymással radikálisan szembehelyezkedő szélsőségek megtestesítője.
Tragédiái is pontosan abból fakadnak, hogy mindenkinek a szabad lehetőségek kihasználásának az őserejét képviselő Uránusz szellemisége jut eszébe a Vízöntővel kapcsolatba elsődlegesen, megfeledkezvén az igazi szabadsághoz szükséges felelősségtudatot, éberséget és józanságot, önismeretet és önmérsékletet képviselő Szaturnuszról. Mert metafizikai szinten az felelős ismeret a tökéletes önismeret és a zavartalan kommunikáció, az önmagunkkal, vagyis a felettes Énnek nevezett egyetemes szellemünkön (a lelkiismeretünkön) keresztül történő kommunikáció.
Az Uránuszi szellem ugyanis, csak és csakis úgy válhat a tisztánlátás, illetve a világosság és a megvilágosodás szellemi erejévé, ha a felelősségtudat erejével megtisztított emberi szellem képessé válik a személyi felelősségbe ágyazott Felettes Énnel (a Krisztussal) való állandó kapcsolattartásra. A Szaturnusszal megfékezett Uránuszi szellem tényleges megvilágosodásának az eléréséhez szükséges tehát az önismereti (hibabelátási) képesség kialakítása, ami a személyes felelősségérzet által felvállalt Karmikus meghatározódások türelmes feloldásán, pontosabban: a Karma spirituális feldolgozásán (megfigyelésén és értelmezésén) át vezet.
Amennyiben a negatív Vízöntő természettel (Nappal), vagy Vízöntő karmával rendelkező ember nem képes az Uránuszi őserőt a Szaturnuszi szellemmel magában kiegyenlíteni és a Szaturnuszi felelős bölcsesség segítségével nem képes az önismeret és a személyi felelősségvállalás felé vezető (Önkorlátozó!) lépéseket megtenni, valamint a szükséges irányváltoztatásokat (mentalitásbeli pozitív szellemi-lelki változtatásokat) megtenni, bokaficammal, bokatöréssel, ínszalag szakadással, az alsó lábszár és a boka görcseivel, visszérképződéssel, visszértágulással, a lábszárak puffadásával, lábszárfekéllyel, érgyulladással, a vérkép rendellenességeivel, a gerincvelő betegségeivel, egyensúlyzavarokkal, különböző járási nehézségekkel (sántítással) a vérnyomás hirtelen változásával, látási (megértési és értelmezési) problémákkal és súlyos rendkívüli balesetekkel fizet rögeszmés egyoldalúságáért, fanatizmusáért, szellemi és lelki rugalmatlanságáért vagy mindennek a másik végletes megéléséért: a felelőtlen, meggondolatlan, és a hosszú távú következményekkel nem számoló mentális felelőtlenkedéseiért, a következetlen, követhetetlen és gyakori irányváltoztatásaiért (meggyőződés-nélküliségéért) és nem utolsó sorban a kőszívűségéért. Vagyis, a közömbös és mások fájdalma és nyomorúsága iránt érzéketlen mentalitásáért, titkolt, vagy nyíltan vállalt, fölényes kegyetlenkedéseiért.
Lelki szinten viszont, unalmas egyedülléttel és elhagyatott öregkori állapottal az elköteleződéstől való félelméért, vagyis a szabadság- és függetlenségmániájáért, az elköteleződés-ellenes mentalitásáért. A leginkább viszont, azokért az ártatlannak látszó, de mágikus erejűk miatt nagyon is veszélyes gondolat-építményekben és képzelődésekben való, titkos és sötét gyönyörködései miatt kell fizetnie, amelyeknek a megalkotására és fantázia szintjén való átélésére ösztönösen vágyik, és amelyeknek a kísértő csábításától nem akarja, lehetőleg már a keletkezésük elején és határozottan elhatárolnia magát.
A Vízöntő ember gyógyulási folyamatait elősegítik és megkönnyítheti(né) a hibafelismerések és a hibabelátások következtében fellépő maximális felelősség-vállalás, elsősorban önmagával, mint egyetemes felelősségtudattal rendelkező személlyel szemben. Ennek a pozitív átalakulási szándékkal egybekötött felelősségvállalásnak, a személy minden egyes szavára, tettére és gondolatára, sőt: még a mágikus erejű képzeletének a működésére, az idea-világa képzetrendszerére is ki kell terjedjen.
A legnehezebb próbatétel számára a már-már reflexévé vált elköteleződéstől való félelmétől, sőt: a személyi kötelékekkel szembeni irtózástól való megszabadulás, valamint a saját hibáiból eredő sorscsapásoknak az okát a külvilág ellenségeskedésére és saját hibáinak a külvilágra, a többi emberre való kivetítéséről, áthárításáról való lemondás.
Amennyiben sok belső törekvés árán sikerül neki egy fél lépést is tenni a kötelesség- és felelősségvállalás irányba, nyert ügye van. Innen már tovább vezeti rendkívüli éleslátása, intuíciója és a tapasztalatok értelmezése árán szerzett bölcsessége. A kifelé áradó, személyiségét szétszóró szabadságmániája átalakul (átalakulhat...) belső fegyelem és önuralom által létrehozott belső figyelemmé, éber tisztánlátássá, vagyis szellemi szabadsággal egybekötött egyetemes megismeréssé és szellemi áttetszőséggé.

A legjobb példa a Vízöntő – karmának a „viselkedésére” az Erdélyi Kovászna megye Kökös községének az egyik faluszéli viskójában az agybajos felesége betegnyugdíjából életét tengető, deklarált munkakerülő és „anarchista próféta” (Mennyire találó! - Típikus Vízöntői ön-meghatározás!) szellemi és gyakorlati élet-útja, aki, a könnyű sors elérésére érdekében és a könnyelmű élet-vezetés érdekében, az egyik „zseniális” ötletétől a másik „zseniális” sors-trükkig haladva előre, a rendkívüli képességű, kétszeres teológus-hallgatóból és a falú-közösség által a tenyerén hordozott unitárius-papból, egy csődtömeggé, egy teljes gazdasági és erkölcsi nyomorba került „utolsók” („Az elsőkből lesznek utolsók...”) egyikéig küzdötte le magát, már 5O éves korára…


A Halak jegyében álló Lilithel vagy Sárkányfarokkal, és a támadott Halak-nappal rendelkező személyek, valamint a kínai asztrológia szerint a Kakas évében született személyek betegség- és baleseti hajlamai, más sors-problémáiknak és a nehéz (vagy végzetes!) sors-kríziseiknek sors-csődéinek a spirituális okai.

A Halak-konstelláció által megjelenített morfogenetikus erőtér, az isteni dimenzióban az Egész Létnek az egységes és teljes (éber) átélési szükségét és lehetőségét testesíti meg. Ez viszont az isteni létnek az abszolútumba, az abszolút lét-állapotba való visszajutási, az abszolút léttel való egyesülési egységesülési kényszerét és törekvését is jelenti. Vagyis, az abszolútummal való egyesülést, a végleges egybe – egységbe olvadási szükséget, a teljes Megváltást. Az emberi lét szintjén tehát, az isteni létnek ehhez a végső boldog állapotnak az újra elérési szükségéhez és tudatos törekvéséhez kapcsolódik az élet rendeltetése, tehát az élet célja és értelme. Ezért, ennek a határtalan boldogsági élménnyel és állapottal járó, tudatos kiegyenlítődési törekvésnek, ennek a személyesen átélhető egyetemes egység-tudatnak és egység-élménynek az elérési és megvalósítási lehetőségének és szükségének az első feltétele, a minél teljesebb szeretet-állapot és szellemi értelem egységének a megvalósítása, a Világosság szeretetének, és a szeretet világosságának a maximális átélése.
Mivel a teljes megvilágosodást, rengeteg téveszmétől és kevélységtől (gőgtől, nárcizmustól) való megszabadulást lehetővé tevő - tehát rész-megvilágosodásokat előidézni képes - negatív élettapasztalat előzi meg, a Halak konstelláció rengeteg külső és belső sorsproblémával való konfrontálódást és viaskodást idéz a Halak-karmás személyek életébe. A Halak tehát, a határtalan ős-egység tudatnak az emberi tudat általi átélési képességnek a megszerzéséhez vezető szükséges ébresztő- és ráébresztő-, sokszor bizony fájó és kellemetlen élet-tapasztalatoknak is konstellációja. Ezért, a Halak jellegű karma, sok esetben, káros és veszélyekkel is járó tapasztalásoknak a gyűjteményét is jeleníti a halak karmás személyek számára, amelyek nem csak a teljesség látomását és az egész létezés egybe-látását hivatottak beidézni, hanem a kauzális szinteken begyökerezett (lét-képzeleti szintű!) kevélységtől is meg kell, hogy szabadítsák az illető személyt. A halak szellemisége (géniusza) ugyanis, a bennünk levő egyetemes Öntudat (Az univerzális Én) megérzésének – felismerésének és kitágításának a belső kényszerét (őshívását) is megtestesíti az asztrológiában, ami azt jelenti, hogy a karma esetében, mindennek az ellentéte érvényesül egy ilyen karmás személy mély-tudattalanjában. Úgy is lehetne mondani, hogy a Halak, a fény- és szeretet mélyen átélt egységének és a teljes (párkapcsolati – családi) boldogság megvalósításának konstellációja, és a karma, mindennek a tagadása, vagy ellentéte, a legmagasabb szintű hitetlenség, vagy a hibás és téves hívés tehát!Mert, miközben, a pozitív Halak napjegy, a tudatos, vagy önkéntelen elérésének a késztetés szükségében, a megváltódási kényszer külső és belső ösztönzésében tartja emberi lelki képességet és képzeletet, addig a Halak-karma majdnem lehetetlenné teszi ennek az elérését, az ide vonatkozó, határtalan tévelygési és tévképzeti lehetőségével.

A Halak által megjelenített morfogenetikus erőtérben tehát befejeződnek és megerősödnek a Skorpió géniusza által generált (örökös és egyetemes) megváltási – megváltódási, átalakulási folyamatok. Ezért, ennek ez egyetemes megváltódási géniusznak a hatásaként, az emberben nem csak születése óta, hanem már a magzati élete elkezdésétől, el van ültetve az un. boldogságra való törekvésének az ösztöne és, az ember számára a Halak ezt, a folytonos belső megváltási – megváltódási („boldogulási”) kényszert, ezt a boldogságra, illetve a visszatérésre való szomját – Vallásos kifejezéssel: áhítatot - testesíti meg! Vagyis, a teljes kiegyenlítődés elérését lehetővé tevő, univerzális öntudati éberség elérésére való törekvést. Ez a legtöbb esetben mélyen rejtett öntudatlan törekvés, szükséges az embernek a rendeltetés-beteljesítéshez, tehát a rendeltetése (Az Isten által „kieszelt” és elképzelt, majd elrendelt küldetése) beváltáshoz, tehát az egyénnek a megváltódása által, az örökkévalóságban folyó egyetemes megváltás megvalósításához való hozzájárulásához. És az egyénnek ez a személyi hozzájárulása a megváltás egyetemes „művéhez” egyben az embernek a megváltását is biztosítja és lehetővé teszi.
Röviden tehát: A Halak, az ember számára az isteni állapotba való visszakerülési vágyat, szükséget és lehetőségét (is) tartalmazza.

Az ember számára a fizikai világban ez az isteni léttel való egységérzetet, egységképzeletet és egységtudatot jeleníti meg, az egyetemes szeretet és boldogság átélését, tehát ennek a megvalósítása, ami valahol, az abszolút azonosságtudat elérésének a lehetőségét és képességét is feltételezi.

A Halak morfogenetikus erőterében valósul meg annak a személyes és egyben egyetemes megváltódási (boldogulási) szükségnek, vágynak és lehetőségnek a belső realizációja, amelynek a racionális – gyakorlati felismerési lehetőségét: a rendeltetés-tudat géniuszát a Halakkal szembenálló Szűz jegye tartalmazza. A Szűzben azonban, még csak racionális - elméleti és úgymond földhöz-ragadt ez a szükség és lehetőség szerinti –felismerés valósul meg. Előbb az öncélúan értelmezett anyagi létnek a látszat-labirintusát kell megismernie, és lelepleznie, mielőtt ráébred az élete rendeltetésére (Ez ugyanis, ami nem más mint a megváltódás elérése, a karma-oldás által elérhető kiegyenlítődési képességek megszerzése.). De a Szűz esetében még nem beszélhetünk belső és teljes realizációról, mind a Halak esetében, csak intellektuális felismerésről, értelmi tudomásul vételről és azok külső cselekmények szintjén történő megjelenítéséről (Kultuszról, vallásról.) Ezzel szemben, a Halak által megjelenített kauzális (Isteni) morfogenetikus erőtér az isteni léttel való egyesülésnek – egybe olvadásnak, az őselvével való feltétel nélküli odaadás és önátadás szükségét (A belső vágyát) és szellemiségét (A teremtői és megváltói lét azonosságtudatát) serkenti, tartja fenn és áramoltatja. Ezért a Halak konstelláció géniusza az egyén számára, az egész létezés egységének, vagyis a teremtői és megváltói azonosság-tudat egységes és éber átélésének a szükségét és lehetőségét biztosítja. Ehhez a személyes és ugyanakkor egyetemes alap-létélményhez kapcsolja az embert, és ezen tudatos átélési képesség megszerzésének a kényszeréhez (un. őshívásához) irányítja az ösztönein (intuícióján) és vágyain keresztül.

A Halak napjegy által megtestesített morfogenetikus erőtér eredeti pozitív szellemisége, lelki és szellemi tisztaságra, az értelmes - tehát a teremtés és a megváltás szolgálatába állított! -, és az önzetlen áldozatkészségre és a diszkrét szeretetáramoltatási képesség elérésére való törekvések felé. Az egyetemes Boldogság és princípiumával való azonosulásra sarkalja az ember szellemét. Ezért tehát, a fentieknek az ellentétét megtestesítő Halak-karmával rendelkező személy, általában a hamis, kábult, homályos és zavaros (spirituálisan - értelmileg tisztázatlan) egységtudatból, de még inkább a hamis (korrupt és primitív: érzelgős) egységérzetből adódó, zavaros, homályos és kaotikus szeretet-képzetek kábulatának rabságában él. Két lábával nem a földön jár, hanem a látszatok, az illúziók földjén, legyen az misztikus – vallásos, vagy materialista illúzió, mindegy. Nem akarja meglátni a gyakorlati igazságot, mivel nem akarja lelkéhez közel engedni, sem a fizikai valóságot, sem a metafizikai realitásokat, hanem azok elfogadása helyett, a valóságról alkotott tévképzetei szerint kialakuló, vagy kialakult érzelmeinek alávetetten él, vagyis a karmájának kiszolgáltatottan, a káprázatok világában él és tévelyeg. Ezáltal a való autonómia helyett, a hamis autonómiát, tehát a sorozatos önámítást és így, menthetetlenül a szenvedélyeitől, a többi embertől, a körülményektől való függőségi viszonyt választja, a felelősséggel és erőfeszítésekkel járó éberség megvalósítása és fenntartása helyett.
Ő a szellemi zavarossága miatt, a szenvedéseivel való együttérzésért, azok „megértésért, de inkább a szét szórt figyelméből következő ügyetlensége miatt irgalomért és sajnálatért elnézésért könyörgő, mindig az adottól eltérő, az adott helyett mindig másra vágyakozó, érzelmi (infantilis) zsarnok. Ő a megérteni való örök gyermek, vagy az önmagával való egyenesbe kerülést elérni is képtelen, folyamatosan meghasonló, és ezért korrupt tudatú felnőtt, aki ugyan rendkívüli empátia-készséggel, nemes érzésekkel és erős spirituális képességekkel is rendelkezhet, akár mint sikeres művész, akár mint hajléktalan koldus-lélek. De, mivel képtelen a befelé nézésre és látásra, végül mindig egyedül marad, annak érdekében, hogy tanuljon meg befelé nézni. Ha hozza járul ehhez, ha nem, de végül, így vagy úgy, mindenki megbánt, vagy elítél, hogy magára maradjon és magába nézzen. És végső soron, maga is mindenkit megbánt a zavaros erkölcsi, vagy anyagi helyzetéből, vagy csak egyszerűen a magatehetetlenségéből következő elkeseredettségében.
Ártatlansága csupán látszat és szakrális maszk (Hamvas Béla) aminek segítségével még mindig reméli, hogy karmikus sorsfeladatával nem kell szembenéznie, azt nem kell felvállalnia és nem kell saját sorsáért, üdvéért felelősséget vállalva, azt határozottan és örökérvényen a saját kezébe vennie.
Ő a Sorsát, vagyis a konkrét, mindennapi életfeladatok nehéz próbatételeit a színpadias látszatok tragikomédiáján át kicselezni és elkerülni igyekvő és ezáltal a rivaldafények mesterséges sugarában megdicsőülő életművész, aki elbukik a mindennapi családi életben, ahol tényleges emberekből álló közösségi-, vagy pár kapcsolatok rendszerében muszáj élnie. Ő a nevető bohóc, akinek a lelke igazából sír. És akkor sír belül a leginkább, amikor kívül nevet. Ő a családi jelenetek alkalmával önérzetesen méltatlankodó és fölényeskedő, önjelölt mártír, aki belül reszket a szégyentől és a félelemtől, amiért nem meri megmutatni az esendő, igazi emberarcát.
Amennyiben, bizonyos mennyiségű gyakorlati tapasztalat árán képesekké válunk a Halak-karmás személyeken átlátni, maximum immúnissá válhatunk a diszharmonikus Halak mindenkit (Még önmagukat is), megtévesztő és önveszejtő sors-játékával szemben, mert rá kell jönnünk, hogy valójában semmiben nem tudunk neki segíteni, és csak reménytelenül lógathatjuk karjainkat, hiszen rendkívüli azonosulási képességük lehetetlenné teszi még a saját számukra is, hogy igazi különbséget tegyenek szerepjátszás és valódi átélés között, az ébrenlét és az álom, a spirituális tisztánlátás és misztifikált valóság, vagy a merő fantáziálás között.
Soha nem tudhatjuk, hogy hányadán állunk a lelki felébredést, és a spirituális újjászületést elutasító, vagy a színpadi drámaiasság, az érzelgős őszinteség, a kábulat, az ámítás és önámítás, vagyis az alkohol, a kábítószer, a nikotin és mindenféle narkotikumfogyasztás segítségével magától a józan embert távol tartó Halak - karmás személlyel. Hiszen ő, egy időben a helyes értékítélet princípiumát képviselő Jupiter és a lelki-értelmi (tudattalan) mély tengerek, a kozmikus világéter áramlásának őselvét, az egyetemes egységérzés és egyetemes egységtudat koncentrált őserejét megtestesítő Neptunusz befolyása alatt áll.

Ezért érzékeny mint a Rák, szenvedélyes mint a Skorpió és illékony mint az Ikrek, vagy a Vízöntő. Egyszerre mind a három és mégsem ugyanaz, hiszen a mások számára idegen sors-képzeteivel, állandóan az irracionális lelki élmények és mentális feltételezések, a fantazmagóriák és a tévképzetek között keresi a valóságot, miközben befoghatatlan távolságokban lebeg. Szomorú, de minél hamarabb tudomásul veszi és elfogadja, hogy a földön kell járnia, annál szerencsésebb a Halak-karmával született ember! Az isteni rendeltetésünk alapján ugyanis, az egyetemes lét-tudat állapotba (Abszolútumba) való visszakapcsolódáshoz, éppen, hogy a fizikai testünk és az életünk segítségével kell megtanulnunk éberen élni. Ezért a mindennapi hú-vér tapasztalatok szimbolikus értelmezése (A jelolvasás megtanulása) segítségével megszerezhető gyakorlati és lelki előrelátás szükséges a spirituális éberség megszerzéséhez, amit csakis úgy érhet el az ember, ha egyszerre mind a két lábával a földön jár.
A személyi horoszkópjában diszharmonikusan fényszögelt Halak Nappal, Sárkányfarokkal vagy Lilithel rendelkező, illetve a Kakas évében született ember pontosan ezt a kijózanodási szükséget nem képes elfogadni és ezt érti meg a legnehezebben, amitől ő szín-józanként is úgy él, mintha kábult lenne. A boldogságot önbeavatás és áldozat nélkül, illetve hamis áldozatokkal akarja elérni, és a megváltást gyakorlati realizációkból következő tapasztalatok (életmegvalósítás) és mély-önismeretből eredő öntudati megtisztulás nélkül. Kerülő úton, külső eszközökkel (kábítószerek) és külső mesterekkel (káprázatos meditációk útján és médiumi kapcsolatkeresés útján az asztrális dimenziót szabad akaratukból elhagyni nem akaró, tévelygő szellemekkel).
Ezért a Halak karmával rendelkező személy a földön járás és a napi munka, vagy a házi-munka helyett, elvágyódik a gyakorlati életből például a számítógép képernyője elé, a kényelmes és erőfeszítések nélküli álomvizek nyugtató (ringató) ölébe, ahová csak az ő fantáziája valóság-elemei érhetnek el. Mert ő, felelőtlenül és felelősség nélkül játszadozni szeretne mindennel és mindenkivel, és ezért csak olyan személyekkel hajlandó együtt maradni, akik - aki nem vár el tőle semmilyen felelősséget, vagy áldozatot, aki nem kéri számon tőle a tárgyi valóság szerinti igazságot, vagy a házi munkát, tehát nem igényel tőle sem fizikai, sem lelki erőfeszítéseket: józanságot, éberséget, vagy elköteleződést.
Nehezen esik tehát a Halak karmás személynek a földön két lábon járni ennyi elvágyódással, ennyi titkos álommal, zenével és költészettel (legfenébb a jól megvilágított színpadi deszkákon, ahol legalább azonnal lemérhető hatása van a határozottan tett lépéseknek). Emiatt viszont a a lábaik mennek tönkre, vagyis ők a leginkább lábfejcsont törésre, különböző lábfej és sarok megbetegedésre, csonkulásra, lúdtalpra, bokasüllyedésre, tyúkszemképződésre, talpi bőrkeményedésre hajlamosak. Mivel több egyedüllétre van szükségük mint másoknak az életük valós értelmének felismerésére és a tapasztalataik kontemplatív feldolgozására, gyakoriak a kiheveretlen megülésekből eredő betegségek: a reuma, a köszvény, a nyirokrendszer betegedései és működési zavarai, hiszen szeretnek úszni az árral, vagyis hagyják magukat sodortatni a zajló élet művészi, vagy kevésbé művészi, alkohollal és más, hamis egységtudatot: káprázatot előidéző izgatószerekkel dúsított szokásaival.
Ezeknek az önbecsapó, kamra-feldolgozás elodázási társasjátékoknak a hosszasabb élvezete következtében aztán, különböző mérgezések jöhetnek létre a különböző kórokozók által megtámadott és legyengített szerveikben. És ha ezen sors-figyelmeztetések következtében sem hajlandók felébredni, finom mentális zavarok is jelentkezhetnek meg különböző pszichózisok és a már említett szenvedélybetegségek: alkoholizmus és kábítószer függőség, személyi- és játék-függőség, kedélybetegség, depressziók és különböző hormonbetegségek. Nem kicsi ár, amit azért kell fizetniük, mert le tagadják a tárgyi - gyakorlati valóság által jelzett igazságot, nem csak a külvilágban, hanem a magánéletükben is. Sőt, e tudati – pszichés betegségeik és a mentális zavaraik annyira felfokozódhatnak, hogy elzárt intézményekbe is kerülhetnek, amiért nem akarják elvállalni életükért és a velük történtekért a személyes felelősségeket. Amiért, ahelyett, hogy a személyi felelősségükre alapozott éberségük megszerzése helyett, a kezükbe vennék a sorsuk irányítását. Amiért a szüleikre, testvéreikre vagy barátaikra, vagy pszichológusokra, orvosokra papokra, vagy misztikus gurukra és mesterekre - tanítókra és más, lelki - szakemberekre bízzák a tudatuk és ezzel a sorsuk – életük irányítását. Amiért az ártatlan áldozatok szerepében tetszelegnek önmaguk és mások előtt, ahelyett, hogy világosan és ámítás nélkül szembenézzenek önmagukkal és a tárgyi valóság szerinti igazsággal, vagy az azt igénylő és az szerint az életüket vezetni igyekvő személyekkel.
A Halak betegséghajlamainak az igazi okai rávilágítanak az egész emberiség nagy betegségére: az önámítás és más-ámítás, az információ-ferdítés, vagyis a hamisítás és a mérgezés, illetve e tetteik állítólagos jogosságát, szükségességét állítólag igazoló, gátlástalan hazudozás betegségére. Az áldozat hozás-helyett a mások (gyermekek) feláldozásának és a az öncélú élvezetek kergetésének a betegségére. Képtelenek lemondani az öncélú élvezet-vágyukról és annak feláldozzák a boldogságukat. És képtelenek lévén lemondani az élvezeti lehetőségeket és a kényelem- biztosítási mániáinkról, ezért feláldozzák a természetet és még szerelemben is a természetelleneset keresik.
Mert a Halak nagy része korrupt, és ezért még náluk is, gátlástalanabb személyek által akar vezetve élni, még érett felnőttként is (infantilis, ártatlan: tehát személyi felelősségek nélküli gyermekként). Mert, amikor éppen nem gőgösek, vagy kevélyek (Pl. Tűz-karmával, vagy Bak karmával keveredve), akkor gyámolított és ártatlan gyermekek szeretnének maradni felnőtten is és egész életükben, holott a személyes sorsfeladataik feloldásának az igénye legkésőbb 21 éves kor után, egyre kíméletlenebb jelzések útján adja tudtukra, hogy eljött a sorsuk személyes kézbevételének az ideje. A magát felvilágosultnak képzelő nyugati típusú civilizációban élő huszonegyedik század embere lett a dioniszoszi misztériumok teljes kábulatát megtestesítő örültje, aki minden áron, tehát a természet eltiprása és teljes beszennyezése árán is élvezetesen és kellemesen: és probléma-mentesen akar élni. Ez a spirituális káprázatban élő szellemi lény, a következményekkel nem számoló, globális fogyasztó-élvező lény, a földi javaknak és a saját szervezetéből kicsikarható különleges (és öncélú) élvezeteknek az ártatlan és gyámolított - vagy másokat gyámolító (erőszakosan boldogító) élvezője és fogyasztója akar lenni. Ezért a kábult, öncélú termelő - fogyasztásnak a következményeiért, és az "ártatlan" élvezetek egészségi következményeiért viszont, senki nem hajlandó vállalni még a gyakorlati felelősséget sem, nem, hogy a mágikus (teremtő!) erejű spirituális – képzeleti felelősséget. A többség elvárja, hogy az öncélú cselekvésmániában, a vezetési és a szervezési mániában - vagyis az uralkodási mániában- valamint a kóros munkamániában szenvedő embertársai (a társadalom, vagy közvetlenül a szülei, élettársai, barátai, munkatársai), valamint azok akiknek a túlpergetett cselekvési szenvedély kiélése kielégülést okoz (politikusok, kis családi, vagy munkahelyi zsarnokok), döntsenek helyette és az ő ügyében is. épp úgy, mint az orvosok és a természetgyógyászok az ő egészsége fölött.
A pozitív Halak az Egyetemes egységes létezésnek és a Szeretet Princípiumának hozott áldozat és az isteni létezése való kapcsolat hűséges fenntartásának az az ősideáját testesít meg. Ezért a magára ébredt (a földi létezés kábulatából feleszmélt, de a földi életet nem megtagadó, hanem azt egész valóságával elfogadó és személyén keresztül felemelő) Halak típusú ember lehet(ne) a legmagasabb beavatottság szinten való, mindennapi derűs létezés megtestesítője.

_________________
Nem arra való a gondolkozási képességünk (kincse),hogy a pokollal (a karma hazájával) való kapcsolatunkat fenntartsuk általa, hanem arra, hogy Isten Országát megkeressük..
Kozma Szilárd asztrológus - http://www.kozmaszilard.hu/


Vissza a tetejére
  Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO