ASZTROLOGOSZ, Kozma Szilárd - karma-asztrológus fóruma

Asztrológiai fórum: Kozma Szilárd és feleségének valamint asztrológus-barátainak fóruma
Pontos idő: 2020.02.18. 10:40

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 25 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010.02.26. 13:25 
Offline

Csatlakozott: 2008.03.13. 00:11
Hozzászólások: 9
Napjegy: oroszlan
Aszcendens: merleg
Szia Violetta!
Gratulálok az írásodhoz, s mivel tudom, hogy a vegetáriánusok egy tábort képviselnek a nem vegetáriánusok egy másikat s általában a nem vegetáriánusok nem hisznek a vegetáriánusoknak (nincs tapasztalatuk és információjuk és a konokság, megszokás,tradició visszatartja az embereket a kinyílás fele) ezért mint megerősités képpen és buzditás képpen írom , hogy nekem is ugyanezen tapasztalataimmal tudom az írásod igazságtartalmát visszaigazolni.Ez egy testi-szellemi természetes átalakulás, vagy visszaalakulás inkább.Aki meg nem hiszi el ezeket az próbálja ki és megtudja.
Béla


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.02.26. 23:08 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 22:01
Hozzászólások: 4142
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Skorpió
Aszcendens: Oroszlán
Maximálisan egyet értek veled Béla, és gondolom, az magától értetődő, hogy Violettával is. Csak azt nem tudom, hogy miután egyesek hosszú évekig természetesen táplálkoztak és ennek megfelelően, spirituálisan teljesen tiszta környezetben és spirituális viszonyok között éltek, hogy a csudába zuhanhatnak vissza a húsevők világába és érezhetik ott jól magukat és tehetik magukat, hogy a húsevői állapottal és a ragadozói, siker-vadászói, csapdaállítói, bekerítési magatartással, illetve a az előnyszerzési és másokat-legyőzési logikával és általában az életnyerési spekulációval, illetve az egymást levadászni igyekvő környezettel és szokásokkal és gondolkozásmóddal és viselkedéssel minden rendben van? És csak azért, mert a szociális biztosításnak köszönhetően, a húsevők között, a postás minden hónapban, egészen biztosan elhozza a nagymama luxus-nyugdíját, amiből és ami mellett, ha szűkösen is, de gondtalanul és spirituális (képzeleti) felelősség nélkül lehet élni (-élősködni...)? És nem tudom, hogy valakinek, aki a sok éves húsmentes táplálkozásának és a spirituális gondolkozási és viselkedési módnak köszönhetően, meg a harmonizációs törekvéseinek köszönhetően, korábban már fel vette a felettes Én-jével a kapcsolatot, meddig lehet újból a húsevői szokások és (élősdi) észjárás szerint, büntetlenül élnie?

_________________
Nem arra való a gondolkozási képességünk (kincse),hogy a pokollal (a karma hazájával) való kapcsolatunkat fenntartsuk általa, hanem arra, hogy Isten Országát megkeressük..
Kozma Szilárd asztrológus - http://www.kozmaszilard.hu/


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.03.01. 10:34 
Offline

Csatlakozott: 2008.03.13. 00:11
Hozzászólások: 9
Napjegy: oroszlan
Aszcendens: merleg
Szerintem semeddig, csak ez nem olyan mint amikor egy villamos elcsapja az embert(mert nem figyelt), hogy azonnal látható az eredmény, hanem kicsit lasabb folyamat, de a végeredmény ugyanaz és van visszaút ha a "kakas ismét megszólal".


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.03.02. 10:53 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.20. 20:31
Hozzászólások: 483
Tartózkodási hely: Kolozsvár
Napjegy: ikrek
Aszcendens: szüz
Most sikerült ezt pontosan megfogalmazni számomra: a paradicsomban a nem rongált szellem van jelen, a paradicsomszószban a rongált szellem van jelen.
Vagyis ezért kell az embernek nyersen táplálkoznia , mert az eredeti állapotukban levő táplálékok hordozzák az élő szellemi információt.
Az ember elsődlegesen mentálisan eteti magát rongált információval mint a részigazságok, ideológiák, fantazmagóriák, tehát belülről kifelé rongálja az éltető szellemét, saját gyökerét. Erre ráadásként kívűlről befelé is , a táplálék útján is ezt teszi: rongálja a szellemét.
Tulajdonképpen az elsőnek a következménye a második. Vagyis ha mentalitásom rongált, akkor nem is táplálkozhatok, csakis ennek megfelelően. Mert nem jut eszembe más. Honnan juthat más eszembe? Onnan , abból a rongált mentalitásból?

Helyre tehetem mentalitásom két módszerrel. Ha elkezdem magam átnevelni mentálisan. Lebontom a sok fölösleges és hibás szemetet, hogy megmaradjon az igazi szellemiség, nem etetem magam továbbra is részigazságokkal, ideológiákkal, fantazmagóriákkal, s akkor tudni fogom , miért nem jó az agyonfőzőtt, sütőtt táplálék, miért a kevés és a nyers a jó.
És elkezdhetem kívűlről is rávenni magam, hogy mondjak le arról, ami rongált szellemiséget hordoz.
Ez a második azért nehezebb, mert mivel még nem tisztult le eléggé a szellem, a mentalitás, nagyobb ereje van a kísértésnek a rongálásra.

A tartás a nehéz. A megszerzett mentalitás, a tiszta szellemi magatartás fenntartása. Paradox módon azonban, éppen a nyers táplálék segítségével tartható fent.

Linda

_________________
Semmi sem fontosabb, mint hogy az embernek az érthetetlennel állandó kapcsolata legyen.


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2010.03.02. 18:35 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.20. 20:31
Hozzászólások: 483
Tartózkodási hely: Kolozsvár
Napjegy: ikrek
Aszcendens: szüz
A fenti írásomra reagálva , valaki azt kérdezte, hogy mi a helyzet a nyers hússal?

A nyers húsról azt lehetne elmondani, hogy nem lehet táplálék az, amit emiatt le kell gyilkolni. Ugyanis az ilyen táplálék nem válik el a gyökerétől, nem termény, mint a gyümőlcs és a zöldség, hanem erőszakosan az életétől megfosztott teremtmény. Már van tudata és ha lehet így mondani szabad akarata. De mivel nem rendelkezik olyan fejlett tudattal, mint az ember , hogy dönteni tudjon afelől, hogy Ő most lemond az életéről, ezért erőszakossági tettnek számít ennek a megtörténte.

Tehát, miféle szellemerkölcsi magatartás az, ahol igazságtalan és erőszakos helyzet jön létre és miféle tiszta információt hordoz egy olyan testrész, amit egy tudat tartott össze? Halálélménye , ha csak egy icipici ideig is, de az állatnak is van, amikor leölik. Hiszen nem helyes, azt hinni, hogy az állatot nem ugyanaz a szellemi gyökér tartja életben , mint az embert.
Az állatnál nem tudatosodik az erőszak, csak az életösztönből származó halálélmény marad információs "lenyomatként" a húsában. Ezt az információt a vadállat fel tudja dolgozni, mivel nála , az ő "értelmezhetőségi "nivóján, a táplálkozáshoz leölt állat húsa nem erőszaknak, hanem természetes életfenntartásnak számít. Az Ő tőrvénye tehát nem tartalmazza a Ne ölj figyelmeztetést. Neki az a dolga, neki ez a tápláléka. Nem az állat dolga, hogy realizálja magában az istentudatot, mert hierarchikusan nem azon a nívón helyezkedik el. Ő a természet része. Az ember felfogja a természetet, tehát afölött áll hierarchikusan. Ez azonban nem jelenti azt, hogy erőszakoskodhatik vele. Sőt, azt jelenti, hogy őrzi és gondozza annak tisztaságát.
Az igazi szellemiekre beállított ember tudja, hogy nincs szüksége húsra az élete fennmaradásáért.
Aki igazán őszinte magához, milyen lelkiismerettel eszi meg a leölt állat húsát, amikor a szellemi törvényekhez a Ne ölj figyelmeztetés is benne van? Az ember számára benne van.
Lelkiismeretfurdalás van, csak azt el is lehet mázolni, nyomni, rejteni. Attól viszont nem tűnik el. Tehát információként , lenyomatként ott marad.

Linda

_________________
Semmi sem fontosabb, mint hogy az embernek az érthetetlennel állandó kapcsolata legyen.


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.07.03. 18:41 
Offline
Asztrológus
Asztrológus
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.17. 16:18
Hozzászólások: 822
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Oroszlán
Aszcendens: Oroszlán
Csak érdekességként ajánlok egy cikket:

Corina, aki csak nyers ételt eszik
http://cityzen.transindex.ro/?cikk=115
"Corinával egy közös ismerősünk révén találkoztunk, és azzal sikerült felhívnia magára a figyelmet, hogy házilag készített fogkrémmel mossa a fogát, és nem eszik meg olyasmit, amit tűzön sütöttek vagy főztek. A brassói születésű lány különben a Babeș-Bolyai egyetemen a német-norvég szakot végzi.


Hogyan tudatosult benned, hogy fontos az életedben a táplálkozás?

A múlt évben hat hónapot voltam Németországban, és mind az életstílusom, mind a táplálkozási szokásaim megváltoztak. Éreztem, hogy mikor hazajövök Romániába, mindent meg kell változtassak. Németországban elhatároztam, hogy nem eszek több húst, mert nem is éreztem jól magam tőle, és szükségem sem volt rá.

Akkor hazajöttem, és a nővérem, aki nagyon fontos szereplő ebben a történetben, mesélt egy csomó dolgot a táplálkozásról, mert őt nagyon érdekli minden információ, ami az étellel kapcsolatos. És akkoriban kezdett el egy diétát, míg én Németországban voltam.

Melyik diétát?

Úgy nevezik, hogy nyers étel (raw food) diéta. Ez azt jelenti, hogy csak olyan zöldséget, gyümölcsöt, magokat és olajokat eszel, melyeket nem főztek vagy sütöttek meg, azaz nem érte őket tűz. Tulajdonképpen nyersek.

Én pedig nagyon szerettem volna itthon több gyümölcsöt és zöldséget enni, mert Németországban nem volt ízük, és mindenféle növényirtókat meg hormonokat tartalmaztak.

Végülis nem volt olyan nehéz átállni a nyers ételes diétára, mert nagyon sokat olvasgattam erről a dologról. Persze mindenki azt mondta, hogy milyen nehéz elhagyni a főzött, elkészített ételt, főleg a húst, azért, hogy csak nyerset egyél. A diéta első két hetében tényleg nagyon rosszul érzed magad, nem találod sem a lelki, sem a fizikai egyensúlyod, mert a szervezet elkezd detoxifikálódni. De nekem nagyon könnyű volt, mert tényleg akartam változtatni az étrendemen.

Akkor egy hónapig csak nyers ételeket ettem, amitől nagyon jól éreztem magam és egy kicsit le is fogytam, de aztán közbejött mindenféle dolog, el kellett hagyjam az országot, és mást kellett egyek megint. Mikor úton voltam, ettem sajtot, tejet, ilyesmiket.

Itt a mentalitásról van szó. Például voltam Ukrajnában, ott még a vegetarianizmusról sem hallottak. A rokonaim is mikor meghallották, hogy miket eszem, azt hitték, hogy éhen fogunk halni a nővéremmel, és folyamatosan küldték fel nekünk a húst. Nem értették, hogy mi nem esszük meg.

Tehát sem sajtot, sem tejet nem ehetsz?

Csak akkor ehetek túrót, ha a tej, amiből készült, nincs felforralva.

Ha tényleg lelkes vagy, és tetszik a nyers étrend ötlete, attól még nem biztos, hogy jót fog neked tenni. Nagyon sokat kell dokumentálódnod, mert ha nem, hiányozni fog néhány tápanyag, és nem fogod tudni, mivel pótold. Főleg, hogy például itt nem lehet mindenfajta gyümölcsöt megkapni.

Hogy találtál itt meg minden gyümölcsöt, amit kerestél?

A világ minden földrajzi régiójának megvannak a maga sajátos gyümölcsei, zöldségei, amihez az ott élő emberek alkalmazkodtak. Például Japánban vannak bizonyos régiók, ahol csak algákat meg rizset esznek az emberek, és ott nagyon sokan élnek 100 évnél többet.

Romániában vagy Európának ennek a régiójában is megvannak azok a gyümölcsök, amelyeket meg kellene becsülnünk. Például létezik egy úgynevezett szuper-ételek kategória, ide azok a gyümölcsök tartoznak, amelyek majdnem minden fajta vitamint tartalmaznak: Romániában ez a homoktövis. Nálunk nagyon kevesen becsülik meg ezt a növényt. Egy kicsit keserű, de én próbálok belőle minél többet enni.

Ezeknek a nyers ételeknek nagyon jó ízük van, engem is meglep, milyen jó nyers édességeket lehet enni.

Mondj egy példát.

Nyers fagyit eszek, amit nagyon egyszerű elkészíteni.

Tejből?

Nem. Csak gyümölcsökből. Veszek egy banánt, beteszem a mélyhűtőbe, megvárom, míg megfagy, beteszem a turmixba és azután teszek bele még kakaót vagy más gyümölcsöket. Ez a massza olyan krémes lesz, hogy szinte csak ezt szeretnéd enni. Jobb a bolti fagyinál.

Zárójelben megjegyezném: ahhoz, hogy nyersétel-diétán legyél, mindenképp szükséged lesz egy mixerre, mert nélküle nem tudsz semmit csinálni.

Kedvencem még a zöld üdítő, amit green-smoothnak hívnak. Spenótot, petrezselyemet és egy csomó gyümölcsöt rakok bele, majd összemixelem őket. Nagyon jó íze van, ezt általában reggel iszom meg, éhgyomorra, és aztán 3-4 óráig nem eszek semmit. Nagyon fontos, hogy minél zöldebbet egyél, mert vannak bizonyos tápanyagok bennük, amelyek nagyon sokat segíthetnek neked.

Csak a Romániában termesztett növényeket eszed?

Nem feltétlenül. Megtörténik, hogy avokádót is veszek, az az egyik kedvencem.

De azért főleg helyi zöldségeket vásárolsz?

Igen. Most, hogy megjelent a barack, cseresznye meg hasonló dolgok, egész nap csak ezeket enném, és mindig magamnál hordok egy kis ételhordót, amiben saláta van. Azonban abban a periódusban, amikor nagyon sokat kellett tanuljak, néha becsúszott más kaja is az étrendembe. Például megettem egy perecet, tudván, hogy ez csak megtölti a gyomromat, de nincs benne semmi, ami a testemet táplálná.

A nyári szezon a legtökéletesebb ennek az étrendnek. Nemsokára megjelenik a sárgadinnye is, már alig várom.

Úgy tudom, hogy a fogkrémedet is magad csinálod.

Tulajdonképpen nem én csinálom, hanem a nővérem, ő szappant és krémet is készít házilag. Nyáron mindenféle növényt szedett, odatette őket szárítani, majd citrommal és vízzel keverve betette őket egy borkánba, és hagyta, hogy az egész megerjedjen.

Ezután mixerrel egyfajta (fog)pasztát készített a masszából, ami zöld, de nem marad a fogad között, és savanyú-mentolos íze van a mentától, a zsályától és a citromtól. A szappant vagy a körömvirág-kenőcsöt is hasonlóképpen készíti: a virágot összekeveri méhviasszal és valami illatosítóval.

Tehát ennek a diétának nem csak az étrendedre hanem, az életed egészére nagy hatással volt?

A nővérem már a nyersétel-diéta előtt elkezdte ezeket csinálni. Sokat tanulmányozza a táplálkozást, egyre mélyebbre ásott, és új dolgokat tanult. A nyersétel-diéta volt az utolsó dolog, amit alkalmazott, és ez nagy hatással volt rám is.

De hiába eszel csak gyümölcsöket, ha azokat úgyis vegyszerekkel kezelik.

Mi igyekszünk helyi terméket venni, semmiképp sem szeretjük az új-zélandi almát például. Az is fontos, hogy igazi eladó-termelőktől vásároljunk. Valahogy ki lehet szúrni azokat a termékeket, amelyek egy kistermelő kertjéből származnak. Próbáltunk kapcsolatba lépni velük, hogy akkor is hozzanak nekünk termékeket, mikor mi kérjük.

Ha elmegyek a szupermarketekbe, egyszerűen nincs mit vegyek ott. Szerencsénk van, hogy vannak rokonaik falun, és onnan egészen őszig mindig kapunk almát. Nem kell vegyünk, és tudjuk, hogy nem voltak megpermetezve. Nem tudom, ha észrevetted, de mostanában nagyon sokan rákosak egy adott életkor után. Ez a permet miatt lehet.

Télen nehéz volt, sok savanyúságot ettünk, melyeket szintén a nővérem készített el. A klasszikus savanyúságot úgy készítik, hogy forró vizet öntenek a zöldségekre, de így minden tápértékük elvész. A tesóm hideg vizet öntött rájuk, és kitette őket a napra, hogy ott erjedjenek, így nagyjából megmaradt bennük a tápérték. Az a fontos, hogy a víz, amit ráöntesz, ne legyen 49 foknál melegebb.

Másik nagyon fontos dolog, hogy a téli időszakban egyél csírákat. Van egy külön csíráztató gép erre a célra. Ez tulajdonképpen egy inkubátor, amibe magokat teszel, majd pár nap múlva a víz és a hő hatására elkezdenek csírázni, és sokkal több energia és tápanyag van bennük, mint a kikelt növényben. Nekem a kedvencem a napraforgómag csírája. Ha falun élnénk, nem kerülne nekünk olyan sokba ez az étrend, de városon nincs mit csinálni. Viszont ha belegondolsz, így sem kerül annyira sokba, mert nem veszünk húst és sajtot sem.

Már kiskorodtól nagyon fontos, hogy miket eszel, milyen ételeket szokik meg a szervezeted, mert ha csak húst és felvágottakat fogyasztasz, nehéz lesz elhagyni felnőtt korodban ezt az étkezési szokást. "


Eddig az interjú a nyers és húsmentes táplálkozásról.

Igaz ugyan, hogy semmi metafizika, semmi spiritualitás nincs a meginterjúvolt fiatal lány mondataiban, de nekem így magában is példaértékű, hogy valaki ilyen jól és könnyen át tudott állni a nyers táplálkozásra.

Szívből és elméből tudom javasolni mindenkinek ezt a fajta táplálkozást. Viszont a cikkben leírt fogkrémkészítést nem tartom szükségesnek :lol: Nyers ételek után miért kellene fogat mosni? Esetleg a banán után... vagy ha valakinek fogíny- vagy foggyulladása van, akkor azt kezelendő szükséges lehet, egyébként nem indokolt.

Amiről a cikkben olvashatunk tulajdonképpen vallásnak is nevezhető, de én nem bánnám, ha sokan gyakorolnák ezt a vallást. Mert aki már a húsról lemondott valamivel több esélye van tisztán gondolkodni, mint a húsevőknek. Persze van példa bőven húsevőként gondolkodó pragmatista, karrierista (tehát az élet megnyerése céljából a régi szokásai szerint tovább versengő és vadászó, ármánykodó) vegetáriánusra is.

_________________
"Egy csepp realizáció többet ér egy könyvtárnyi elméletnél." - Hamvas
És: A bolondság az egyetlen pajzs, és az egyedüli biztos talaj.

http://aldottelet.com/


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2012.02.26. 00:01 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2009.10.24. 21:34
Hozzászólások: 233
Napjegy: Vízöntő
Aszcendens: Ikrek
Ez a szép: amikor már a húst is laboratóriumban fogják előállítani:

http://www.origo.hu/egeszseg/20120222-i ... s-hus.html

Jönnek az új húsok a Frankenstein projektben
[origo]|2012. 02. 24., 11:48|

Őszre elkészülhet az első olyan hamburger, amelynek húspogácsáját mesterséges úton, őssejtekből hozzák létre. Jelenleg három centiméter hosszú, egy centiméter széles példánynál tartanak. A fejlesztők szerint a mesterségeshús-gyártás környezetkímélőbb és biztonságosabb lenne, mint a nagyüzemi állattartás.

A harmincas években már Winston Churchill megjósolta: ötven évvel később bekövetkezik az az abszurd helyzet, hogy anélkül fogunk csirkemellet és szárnyat enni, hogy tartanánk baromfit - a kívánt részek majd egy alkalmas médiumon kifejlődnek. Az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) ez évi konferenciájának egyik kiemelt témája a laboratóriumban tenyésztett húsok és húshelyettesítők voltak.

Készül az első mesterséges húspogácsa

Becslések szerint a Föld népessége 2050-re 9 milliárdra nő, ami a világ húskeresletének megduplázódásával járhat, pedig az ENSZ mezőgazdasági világszervezetének (FAO) adatai szerint már most is a szárazföldi területek 30 százalékán állattartás folyik (ez a mezőgazdaság alá vont területek 70 százalékát jelenti). Ráadásul már most az állattenyésztésből származik a globális üvegházhatású gázkibocsátás 18 százaléka, ami több, mint a közlekedésből származó káros gázkibocsátás. A húskereslet növekedése várhatóan az árak növekedésével is együtt jár, ezért világszerte egyre több kutató gondolja úgy, hogy húst helyettesítő termékekre van szükség.

Az egyik ilyen próbálkozás a Maastrichti Egyetem kutatójának, dr. Mark Postnak és kutatócsoportjának kísérlete, amelyben őssejttekből kitenyésztett szövetekből készítenek mesterséges húst. A kutató az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) konferenciáján úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint néhány éven belül már nagyüzemben gyártják az őssejtekből készített húspogácsát.

A nem véletlenül Frankenstein munkanéven futó projekt lényege, hogy sertésőssejteket tenyésztenek borjúmagzatoktól levett szérumban (vérsavóban), ahol a sejtek körülbelül 30 osztódáson mennek keresztül, így számuk milliós nagyságrendűre növekszik. A sejtek izomszövetté rendeződnek, majd ahhoz, hogy állaguk, tömörségük, rugalmasságuk emlékeztessen a klasszikus húséra, elektromos impulzusoknak teszik ki őket, valamint a szövetet mechanikus eljárással nyújtják is. Az eljárás nem újdonság: gyógyászati célra idegeket, sőt szöveteket, szerveket is állítottak már elő laboratóriumban.
Forrás: AFP

A kutatócsoport eddigi legnagyobb eredménye egy 3 centiméter hosszú, 1 centiméter széles és 0,5 milliméter vastag izomszövet. Az elképzelések szerint az izomszövetekhez zsírszöveteket adnak, majd az összedarálásuk után megszületik a kutatók reményei szerint ízletes húspogácsa-alapanyag - bár azt még nem lehet tudni, hogy milyen ízesítésű lesz.

A kutatócsoport idén októberre ígéri az első "hússzerű" laboratóriumi burgert. Kifejlesztésének becsült költsége 250 ezer euró. A holland kutatás finanszírozóinak nevét nem hozták nyilvánosságra.

Érvek a laboratóriumi hústenyésztés mellett

Az angliai Oxfordi Egyetem egy tavalyi tanulmánya szerint a laboratóriumi hústenyésztés a jelenlegi nagyüzemi állattenyésztéshez képest 96 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását. Becslések szerint a világon jelenleg 1,5 milliárd szarvasmarhát tartanak, és életük során mindegyikük 70-120 kilogramm, az üvegházhatást felerősítő metángázt termel.

Ha a világ a nagyüzemi állattenyésztés helyett áttérne a laboratóriumi hústenyésztésre, az Oxfordi Egyetem kutatói szerint kár 45 százalékkal kevesebb energiára, a jelenleg használt legelőterület egy százalékára, valamint a vízmennyiség csupán 4 százalékára lenne szükség.

Továbbá elkerülhetők lennének, illetve ritkulhatnának a nagyüzemi állattartással kapcsolatba hozható különféle fertőzések is (többek között Salmonella- és E.coli-fertőzések, a kergemarhakór, a madár- vagy a sertésinfluenza).


Hús növényi alapanyagokból

Míg a holland Mark Post víziója az, hogy bolygónk csupán egy korlátozott számú "donor állatcsordát" tart el, amelyek a mesterséges húshoz szükséges őssejteket biztosítják, az amerikai Stanford Egyetem kutatócsoportja más irányból közelíti meg a hús iránti kereslet kiszolgálását. Míg a jelenleg piacon lévő szójavirslik, búzahúsok elsődlegesen a vegetáriánusok fehérjeszükségletének fedezésére készülnek, a Patrick Brown molekuláris biológus vezette kutatócsoport a hardcore húsrajongókat kívánja meggyőzni növényi alapanyagokból készült "húsaikkal". "Egy sor olyan ütős termékünk van, amelyeket még a húsrajongók sem tudnak megkülönböztetni az állati eredetű hasonló termékektől" - mondta el az AAAS konferenciáján Brown. A kutató néhány éve döntött úgy, hogy hátralevő életét annak szenteli, hogy az emberiséget eltérítse az állattenyésztéstől, amely szerinte "az eddigi legnagyobb globális környezeti katasztrófa" kiváltója. Úgy véli, hogy az átalakulás első lépcsője, hogy az emberek felismerik, hogy minden kedvelt étel elkészíthető csupán növényi alapanyagokból.

A kutató szerint a világ négy legnépszerűbb gabonája - a kukorica, a búza, a rizs és a szója - már most elegendő fehérjét és megfelelő aminosavakat biztosítana a Föld népességének, miközben csupán a szárazföldi területek 4 százalékán termelik őket, szemben az állattartáshoz szükséges 30 százaléknyi területtel. A kutató szerint a feladat az, hogy a már rendelkezésre álló növényekből tápanyagban és fehérjében gazdag élelmiszereket állítsanak elő.

A hús alternatívája lehet a tej+tejtermék+tojás kombináció

"Jelenleg húshelyettesítő termékről nem beszélhetünk, mivel a húsban található esszenciális aminosavak sokféleségét egyetlen növény sem biztosítja. Külön-külön megtalálhatók ezek az aminosavak a növényekben, de együttesen csak a húsokban" - mondta el az [origo]-nak Klima Anita dietetikus. A húsok aminosav-összetételéhez a növények közül a legközelebb a szójafehérje áll, ám a szervezet számára szükséges valamennyi esszenciális aminosavat ez sem tartalmazza, például metioninból.

A szakember szerint a vegetáriánusok számára jelenleg a hús alternatívája a tej, a tejtermékek és a tojás kombinálása lehet. Önmagában azonban csak a tej, vagy csak a sajt nem elegendő, mert a szervezet így is hiányt szenvedhet egyes aminosavakból illetve tápanyagokból (például vasból).

A szakember a növényi alapanyagú húsokról úgy vélekedik, hogy azokkal a gyártók becsapják a fogyasztókat, mert azt a hitet keltik, mintha a hús tápértékével egyenértékűek lennének, pedig a szervezet nem jut elegendő esszenciális aminosavhoz, vashoz vagy B12 vitaminhoz belőlük. Az esszenciális - vagyis a szervezet által nem termelt, így mindenképpen csak táplálkozással bevihető - aminosavak csak növényi táplálékból nem biztosíthatóak.

_________________
"... Istennel lehetetlenség együtt lenni napszemüvegben." Bono


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2012.02.26. 11:32 
Offline
Asztrológus
Asztrológus
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.17. 16:18
Hozzászólások: 822
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Oroszlán
Aszcendens: Oroszlán
Én arra jutottam, hogy a táplálkozással kapcsolatos kémiai megállapÍtásokat erősen korruptnak tartom.

És mivel messze nem én vagyok egyedül a világban, aki szerint kizárólag növényi, főként friss, természetes gyümölcsökből és zöldségekből való táplálkozással lehet igazán egészségesen élni, ezért én már meg sem kísérelem,hogy bármit is kinyomozzak a húsevő orv-osok szerint nélkülözhetetlen és csak táplálkozással bevihető aminosavakról és társaikról.
Hormonokat persze, hogy csak állati eredetű táplálékkal vihetünk be a szervezetünkbe. De kell-e? Persze, ha aminosavakat és nem tudom milyen különleges zsírsavakat mondanak, akkor sokan meginganak a növényi táplálkozás hívői közül, hogy talán az mégis kell?... Biztos, hogy nem kérsz egy kis disznó kolbászt? Nagyon egészséges a zsírja. Igyál utána egy feles pálinkát, jót tesz a szájhigiénének és erősíti a gyomrot. Egy kis csokoládé? Serkenti a gondolkodást és erőre kapsz tőle.
-nekem nem ezek a tapasztalataim.
A húsevés, evolúciós zsákutca ha úgy tetszik.

_________________
"Egy csepp realizáció többet ér egy könyvtárnyi elméletnél." - Hamvas
És: A bolondság az egyetlen pajzs, és az egyedüli biztos talaj.

http://aldottelet.com/


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2012.02.26. 23:23 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2009.10.24. 21:34
Hozzászólások: 233
Napjegy: Vízöntő
Aszcendens: Ikrek
Igen, biztos hogy korrupt.
Bizonyíték:

a más általam emlegetett Szendi Gábor több felfedezéseinek egyike, hogy sokkal több D-vitamint kellene magunkhoz vennünk (étel vagy napsütés), mint a jelenleg ajánlott. Úgy kb 10-20 szeresét. Az oka is érthető: őseink télen is többet voltak napon, tehát képződött elég D-vitamin. Manapság télen alig vagyunk napon, és a D-vitamin hiánya számos megbetegedést okoz.
Mi történt most? a magyar orvosok egyhangúlag kérik, hogy emeljék a hivatalos ajánlást a tízszeresére. Mondhatnánk, de jó, haladnak a korral, nem ragaszkodnak a régi dogmákhoz.

Én mit mondok? a vitamingyártó cégek rájöttek, mekkora biznisz a D-vitamin gyártás, és meggyőzték az orvosokat.....mindamellett, hogy én valóban elhiszem a bizonyítékokat arra, hogy több D-vitamin kell, nem ez a baj... hanem hogy ez csak újabb bizniszt indukál, csak ezért lett sikeres. A húsevés hátrányairól ugyan várhatjuk, hogy meggyőznek bárkit is hivatalos szinten. Ott van a cikkben, hogy a termelésbe vont földek 30%-án állattartás folyik. Hát mi lenne azoknak a tulajdonosaival? a termőföld másik jó részén meg ezeknek az állatoknak termesztenek takarmányt.

_________________
"... Istennel lehetetlenség együtt lenni napszemüvegben." Bono


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2012.02.27. 13:00 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.20. 20:31
Hozzászólások: 483
Tartózkodási hely: Kolozsvár
Napjegy: ikrek
Aszcendens: szüz
Sziasztok!

Lehet ez balgaság, de mindig az jut eszembe, amikor azt taglalják ebben és abban a táplálékban mi van és mennyi kell az emberi szervezetnek, mintha az ember valami gép lenne. Eszembe jut, hogy egyes természeti népek dehogyis agyaltak azon, mennyi fehérjét esznek, húst se láttak mindennap, és táplálkozásuk se volt annyira változatos mint a modern embernek. Mégis éltek/élnek . Nem tudok róla, hogy lennének hiánybetegségeik, egyszerűen nem jut idejük azzal foglalkozni, hogy számígálják, mennyi protein, mennyi fehérje, meg aminosav stb. Ami van, amihez hozzájutnak megeszik és kész.

Anyósom mesélte, a háború ideje alatt sokat kellett menekülni és inkább nem ettek mint igen. Attól azonban semmi baja nem volt, pedig jó fáradtak voltak napokig és csak vizet ittak. Ha érezte, hogy éhes és nem volt mit enni, belenyugodott, hogy várni kell, amíg élelemhez jutnak. Lehet egy ilyen helyzetben , manapság, a modern ember rögtön számígálná és számígálnák neki, éppen milyen hiányok lépnek fel a szervezetében és ettől a tudattól, egészen biztosan gyengülni kezdene jóval hamarabb, mint normálisan az éhezéstől, vagy esetleg attól, hogy csak krumplit eszik.

Előszőr jól összezavarják az embereket mindenféle feltalált dolgokkal és elnevezésekkel, majd amikor az ember jó bugyuta lett, akkor ezt kihasználva jönnek a "tuti" megoldásokkal, hogy mit és hogyan kéne ennie az embernek. Jó üzlet, az biztos, egyeseknek. A mások tudatlansága és bugyutasága árán.

Most a krumpli egy alapélelmiszer. Az idők folyamán nagyon sokszor mentette ki az embereket az éhezés alól a krumpli. Nem voltak hiányaik az embereknek csak éhesek voltak. Krumplit ettek és túlélték a nehéz periódust. Dokumentumfilmben láttam. Jött tehát a krumpli és megannyi zöldség. Terjedt a földön , eljutott messzi helyekre olyasmi is, ami nem a hely jellegzetessége. Már dúskálunk a sok földi jóban.
Panaszra, ijesztgetésre mindig lehet keresni okot és ezt jól meg is lehet lovagolni. :))

Amikor nem volt krumpli, mivel éltek az emberek? Gabonával. El lehet képzelni, milyen lehetett a régi embereknek a kenyerük, amikor nem mindig tudták olyan finomra őrölni a gabonát. Mégis jó volt, mert élelem volt. És mai szemmel (tudományosan alátámasztva) , milyen egészséges volt szemben a mai fehér kenyérrel, ami szinte kalács , ahhoz képest. Hús nem igazán került a szegénysorú ember tányérjába. Már rég ki kellett volna haljon az emberek nagy része, ha gabonával és gyümölcsel nem lehetne megélni. És persze magokkal. Sokszor figyeltem, a kezdetben amerikába vándorlók örvendtek ha volt bab. Alapkaja volt. Amíg állatokat kezdtek tudni maguknak tartani, addig min éltek? Magokon és gabonán. Esetleg volt hús, ha vadásztak.De ha nem , akkor nem kellett vitaminokat szedniük, hiszen a test nem a kívűlről beleadagolt anyagokon keresztül él elsődlegesen. A "What the bleep do we know" ( Mi a csudát tudunk a világról?) filmben egyik tudós megfogalmazza , hogy a szervezet előállítja amire szüksége van. Hiszek neki, mert én évekig szedtem a vastablettát , anélkül , hogy felszívódott volna és tartósan beépült volna a szervezetembe. Ugyanígy a kalcium és a magnézium. Amikor viszont lemondtam a húsról, mert életmódot és életrendet és szemléletet váltottam, a szervezetem elkezdett úgy műkődni, hogy helyreállt a vas és kalcium és magnézium szint. Nem szedtem semmit . Se vitamint , se vasat, se semmit. Egyszerűen örülni kezdtem annak , hogy élek és elégedetten simultam bele az élet sodrásába. Várandós lettem Rékával, analíziseken kiderült, minden rendben van a szervezetben.
Nemcsak húst nem ettem, hanem egyáltalán nem ettem annyit mint előtte. És nem arra figyeltem, hogy most hány kalóriát vigyek be, hanem arra, legyek laza és derűs. Akkor is, ha nehézség van.
Sokat mozogtam, gerjesztettem magam az életre. És a visszahatás szerint egyre több is lett az energiám.

Minél inkább szét van cincálva, hogy milyen alkotóelemekre lehet bontani az anyagot, és minél divatosabb lesz, hogy az ember azzal foglalkozzon, hogy milyen hiányai lehetnek ezekből az alkotóelemekből, annál görcsösebbé válik és ettől aztán hiánya is lesz. Leblokkolja a saját szervezetét és besavanyodik az élettől, az ijedelemtől, hogy most aztán micsoda hiányok vannak . Pazarolja a figyelmát a részletekre és abba belezavarodik úgy, hogy meg is találja a csodadoktorokat, akik majd meglovagolják ezt a zavart és jó kis hasznot húznak belőle. Mi marad az ijedt embernek? További ijedtség és görcs.

_________________
Semmi sem fontosabb, mint hogy az embernek az érthetetlennel állandó kapcsolata legyen.


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 25 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO