ASZTROLOGOSZ, Kozma Szilárd - karma-asztrológus fóruma

Asztrológiai fórum: Kozma Szilárd és feleségének valamint asztrológus-barátainak fóruma
Pontos idő: 2019.09.22. 12:47

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Fórum szabályok


Csak jóhiszemű és jóindulatú és főként a kérdező személyére (konkrét sorsproblémájára) vonatkozó kérdésekre válaszolok, illetve ezeket hagyom meg a fórumon.Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Galléros Vivien horoszkópértelmezése
HozzászólásElküldve: 2019.02.07. 20:13 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.03.21. 16:42
Hozzászólások: 71
Napjegy: Ikrek
Aszcendens: Skorpió
Csatolmány:
Galléros Vivien.jpg
Galléros Vivien.jpg [ 38.08 KiB | Megtekintve 774 alkalommal. ]
Főbb elemek a képletben:
• Szűz Lilith a 12-es házban, Szűz Mars és Plútó
• Sárkányfarok az Oroszlán legvégén a 11-es házban
• Plútó és Mars együttállás a Szűz legvégén, együttállva az Ascendenssel
• Mérleg Nap a 2-es házban, együttállásban a Merkúrral. Skorpió Jupiter szintén a 2-es házban
• Rák Hold szoros együttállásban az MC-vel
• Nagyon sok együttállás, kettősség – erőteljes Ikrek motívum


Az alábbiakban Galléros Vivien horoszkópértelmezése olvasható, akit személyesen ugyan nem ismerek, de az asztrologosz.hu asztrológiai-metafizikai fórumon olvastam a “tevékenységéről”. Zaklató levelekkel kezdte el bombázni azt a csíkszeredai asztrológust, Kozma Szilárdot, aki az ikertestvére horoszkópértelmezését elkészítette, s aki ezután is tanácsot adott többször is neki barátságból, vagyis: ingyen (az ikertestvérnek), amikor az kért tőle. Ezért aztán a testvér hálája jeléül néhány alkalommal kisebb összegeket küldött az asztrológus gyerekeinek karácsonyra és húsvétra, de arra nagyon vigyázott, hogy Vivien erről még csak véletlenül se szerezzen tudomást. Mint kiderült, nem volt alaptalan a félelme, ugyanis mikor ezekről az ajándékba küldött összegekről mégis tudomást szerzett valahogyan, Vivien végtelenül felháborodott, úgy érezvén, mintha ezt tőle személyesen vették volna el, minthogyha a testvére olyan pénzt küldött volna a Kozma-gyermekeknek, ami neki járt volna, tehát: mintha a testvére tőle vonta volna meg azt, ami neki járt volna és nem a gyermekeknek, és mintha ezzel őt kisemmizték, földönfutóvá tették volna. (Pedig a testvére a saját pénzéből küldte.)
Vivienre semmilyen józan érv, semmilyen magyarázat nem hatott, láthatóan nem is volt kíváncsi rájuk, annyira belemerült a bosszúhadjáratba: a zaklató leveleket feljelentések követték, gyakran naponta feljelentette az asztrológust és feleségét különböző hivatalokban, amelyeknek még csak véletlenül sem tartoznak a hatáskörükbe az ilyen ügyek, még ha igazak is lennének azok a dolgok, amelyekről a feljelentések szólnak.
Vivien a negyvenes éveiben járó, egyedülálló nő, aki néhány éve elveszítette az állását, és e magas végzettsége ellenére sem talált munkát azóta sem – szabadideje tehát van elég, és úgy tűnik, ezt a sérelmét mind erre a Kozma-ellenes bosszúhadjáratra fordítja. Az asztrológuspár internetre feltöltött asztrológiai-metafizikai videóit többször megnézte, a jelek szerint kijegyzetelte (ennek alapján részletes “bűnlajstromot” készített), majd a videókból kivágott olyan részeket, amelyek szerinte kompromittálóak, azokat feltette az internetre, általa kiagyalt komprommitáló címek alatt, majd ezeket is csatolta a feljelentésekhez.
Elképesztőnek tűnik, hogy valaki ilyen eszelős, hónapokon át tartó hadjáratot viseljen, ráadásul olyan okból, amihez neki egyáltalán semmi köze nincs. Ezért megvizsgáltam a születési képletét, hogy megkeressem, milyen jelek utalnak erre az abnormális viselkedésre, és hogy milyen mélytudattalan, karmikus indíttatások lehetnek azok, amelyek belehajszolták Vivient ebbe a helyzetbe.
G. Vivien képletét megvizsgálva szembetűnik, hogy a horoszkóp elemei bizonyos jegyekbe és házakba tömörülnek: a Szűz, Mérleg és Skorpió konstellációk által megtestesített tartalmak nagyon erőteljesen megjelennek a spirituális struktúrájában. A Szűz jegyéhez az egyetemes-, valamint az egyéni rendeltetéstudat megértése és e megértés szerinti életvezetésnek a gyakorlati megvalósítása tartozik. A Mérleghez tartozik a négy őselem – tűz, föld, levegő, víz – harmonizálása, egyensúlyba hozása a személyiségében, és természetesen az ellentétes nemmel való harmonizáció is – vagyis annak az elérése, hogy kiegyensúlyozott és örömteli párkapcsolatban éljen. A Skorpió viszont a halál és az újjászületés, az önkép-, az öntudat-, az önérzékelés-változtatás, tehát: a spirituális életlátás gyökeres megváltoztatásának, és ennek az életlátásnak megfelelő erkölcsi mentalitásváltás jegye.
Ahhoz, hogy ezeknek a konstellációknak a pozitív tulajdonságait megszerezhesse, a 11-es, 12-es, 1-es és 2-es házhoz kapcsolódó életfeladatok elvégzése nagyon fontos a számára. Ezek azok az életfeladatok, amelyeknek a felvállalása elengedhetetlen ahhoz, hogy fel tudja oldani a karmáját, vagyis hogy visszafordítsa az eredeti, általános, pozitív értelmükbe azokat a fordított ideákat, amelyekkel született, meghaladja a veleszületett tévképzeteit, amelyek hosszú távon betegségek, nehéz sorshelyzetek, balesetek okozói lesznek.
A jellemünket is meghatározó, spirituális struktúránk legmélyebb, legsötétebbnek mondott részeit a karmapontok jelölik a horoszkópban: a Lilith és a Sárkányfarok. De ehhez hozzájárul még a kínai asztrológia által megfigyelt évi konstellációnak a jellege is. Ezek olyan tudattalan, ösztönös, veleszületett tévképzeteket jelölnek, amelyek – éppen azért, mert előlünk rejtettek – nagyon veszélyesek és romboló hatásúak tudnak lenni. Ugyanis amíg mi azt hisszük, hogy a tudatos énünk, akaratunk által irányítjuk az életünket, hozzuk meg a döntéseinket, addig ezek a nagyon mélyen rejtett, sejtelemszerű félelmek, iszonyatok, tévképzetek, hamis, fordított ideák vezérelnek, anélkül, hogy erről tudomásunk lenne. A horoszkópfeltárás ezért nagyon fontos, mert csakis így lehet szembesülni ezekkel a tévképzetekkel. A felismerés és beismerés az első lépés a karmaoldásban. Meg kell értenünk az emberi élet rendeltetését ahhoz, hogy el tudjunk köteleződni a karmaoldás mellett, hogy a helyes irányba indulhassunk, és az életünket eszerint az értékrendszer szerint éljük.
Vivien képletében az egyik legkiemelkedőbb motívum éppen a Szűz, amely jegy a rendeltetéstudat szellemiségét (géniuszát), ennek a megértését testesíti meg. Neki ebben a jegyben található a Lilithje, és a másik karmapontja, a Sárkányfarka is az Oroszlán és a Szűz határvonalán áll (ami azt jelenti, hogy mindkét jegy által megtestesített tartalmakkal hadilábon áll, veleszületetten fordított elképzelései vannak mind az emberi élet rendeltetésével, mind az öntudattal, önérzékeléssel, önmeghatározással kapcsolatban). Dupla Szűz karmásként tehát nem csak félreérti az élet rendeltetését, hanem akkor sem hajlandó vagy nem képes azt megérteni, ha azt részletesen és többször is elmagyarázzák neki, mivel a Merkúr – tehát a lineáris és pragmatikus racionális tudat szellemiségét megtestesítő bolygó – az uralkodója. A Szűz viszont földjegy lévén, a negatív Szűz meghatározódásokkal rendelkező személyek nagy részének a gondolkozása általában fölhözragadt, materialista, vagy nagyon irracionális materialista, esetleg misztikus eszméket vallanak az ilyen emberek (annak a függvényében, hogy a többi karmikus elem mit jelez a sorsképletben), s ezekhez rögeszmésen ragaszkodik, bármi is történjék. Ritkább esetben fordul elő az, hogy a tárgyi realitás, a földi élet nem érdekli, megveti az anyagot, és csak a szellemi világgal akar foglalkozni. Ez a fonák magatartása is a fizikai világ, az ember rendeltetésének a félreértéséből származik, természetesen. De, amint írtam, mivel a Szűz uralkodója a Merkúr, a lineáris, pragmatikus gondolkodás bolygója, ezért a Szűz karmások is a pragmatikus, anyagelvű, tudományosan felvilágosultnak képzelt gondolkodásnak a börtönébe vannak zárva.
Azok a személyek, akiknél ez az őserő, illetve az Ikrek vagy a Szűz nem karmaként vagy nem negatívan fényszögelve jelenik meg a sorsképletében, a merkúri őserőt harmonikusan működtetik. Ezek a pragmatikus gondolkodásukat nagyszerűen használják a természettudományok területén, éles logikájuk révén jó matematikusok, informatikusok és nyelvészek, könnyen átlátják az anyagi világ működését és jól elboldogulnak benne. A munkájukat, a napjaikat jól megszervezik, rendet és tisztaságot tudnak tartani a környezetükben és bizonyos színvonalig a fejükben, a gondolkodásukban is. Viszont tisztában vannak azzal is, hogy nem lehet az élet minden aspektusában a merkúri logikára támaszkodni, mert ennek is megvannak a maga határai. Sorskérdésekben, magasabb összefüggések megértésében nem erőltetik a valóság-szűkítő, „józan paraszti ész” szerinti gondolkodást, mert tudják, hogy ehhez másfajta – magasabbrendű – szemlélet szükséges.
A Szűz karmás személyek ezzel ellentétben gyakran eszelős módon ragaszkodnak a materialista elképzeléseikhez, és nem hajlandóak elfogadni, hogy nem csak anyag van, vagy hogy nem az anyagi világ az elsődleges. Az is gyakori, hogy vallásos vagy éppen ezoterikus érdeklődésűek, de ebben az esetben is az anyagelvűség, a lineáris-pragmatikus ráció szűrőjén keresztül látják ezeket a területeket is. Nekik a legfontosabb a hasznosság, de ez számukra egyértelműen és kizárólag az anyagi haszonra vonatkozik. Ők mindig hasznosak akarnak lenni, és mivel az anyagi, fizikai világ az elsődleges, mindig az anyagban akarnak matatni, illetve, ugyanazon logika szerint a szellemi-spirituális világban is. Ezért ragaszkodnak a makulátlan rendhez és tisztasághoz (ami nagyon gyakran tisztaság- és rendmániává „fejlődik”), a fizikai egészséghez – tehát az egészség számukra csakis a test egészségét jelenti, és ezért a gyógyszerek, gyógyfüvek, gyógykenőcsök és gyógyteák, a terápiák, az oltások, orvosi beavatkozások, a steril, élettelen környezet nagy hívei. Még akkor is így van ez, ha elfogadják, hogy a fizikai világ mögött ott áll a szellemi világ, és a testi tünet mindig valamilyen szellemi zavar megnyilvánulása, s ezért a gyógyulás kulcsa a szellemi zavarok – a spirituális valóság-képzetek – helyreállításában van. Ha meg is hallgatják ezeket a tanácsokat (ti. hogy a kauzális világban, a képzelet szintjén kell változtatni, itt kell a betegségek szellemi okát megszüntetni, s ez megszünteti a betegséget is), amikor meg is kellene fogadni, mégis inkább különféle praktikákhoz folyamodnak, amelyek a testet gyógyítják, mert úgy érzik, hogy mégiscsak az a biztos.
Az, hogy a Szűz karmás emberek általában nem értik, hogy mi értelme van az ember életének itt a Földön, azt eredményezi legtöbb esetben, hogy hamis célokat tűznek ki maguk elé, rossz helyen keresik a boldogságot – föld jegy lévén leginkább az anyagi biztonságban, ezért is van közöttük annyi munkamániás, meg kezelési- és beavatkozás-mániás. De a többi mániákus tevékenység is a Szűzre jellemző. Ehhez a jegyhez tartozik a kultusz, a kultikus tevékenység is, vagyis amikor úgy végzünk valamilyen cselekvést, hogy tudjuk azt, milyen szellemi tartalom – és hatalom… – van mögötte, így maga a fizikai cselekvés, az anyag is „átszellemül”. Pl. a takarítás, a környezetünk rendben tartása, a külső és a belső rend, a gondolatok tisztasága összetartozik. A Szűz karmás ember viszont, aki csak az anyagra összpontosít, nem érti ezeket az összefüggéseket, hiszen az annyit emlegetett józan paraszti ésszel ennek semmi értelme nincs. Ő tehát takarít, robotol, sterilizálja a környezetét, mossa a kezeit és a ruháit, ha piszkosak, ha nem, csak úgy öncélúan, mániákusan. Ezzel aztán annyira kifárasztja magát, hogy semmilyen belső munkára nem marad ereje, ideje, és lazítani sem tud, hiszen bármennyit pakol, rendezkedik, a környezete mégsem lesz tökéletes, emiatt pedig egy pillanatra sem tud lazítani, s a belső világával is foglalkozni. (Vagy a másik végletben: kizárólag csak azzal foglalkozik, de azt is annyira racionális-pragmatikusan, hogy teljes irracionalitásba csap át.)
Vivien képletében a Szűz Lilith a 12-es házban van, vagyis: az elvonulások, a lecsendesedések, a lenyugvások, meditációk életkörében, ami azt jelenti, hogy ennek a szellemi erőtérnek megfelelő gyakorlati életfeladatok elvégzésével lehet feloldani a negatív Szűz meghatározódásokat. Ez a horoszkópház a Halak konstellációval áll analogikus kapcsolatban, vagyis ilyen jellegűek az elvégzendő feladatok. A Halak éppen a Szűzzel szembenálló, azt kiegészítő jegy, ezért a Szűz karmás személyek mindenképpen meg kell ismerjék a Halak pozitív tulajdonságait, és arra kell törekedniük, hogy azokat integrálják a személyiségükbe. A Halak az Istennel való eggyéolvadás, az egységtudat jegye, annak a felismerésnek a megvalósulása, amely a Szűz jegyében fogalmazódik meg, ti. hogy az emberi élet értelme az, hogy megszabaduljon a karmától, a sötétségtől, visszaállítsa a fordított eszméket az eredeti pozitív értelmükbe, s így megtisztítva, megváltva magát, maximálisan kiegyenlítődjön mind a földi, mind az égi létezés eszmevilágával, és így visszajuthasson az isteni létbe, ahonnan származik. Ezért a Halak szellemiségét megtestesítő, azzal analógiában lévő 12-es földház által jelölt életfeladatok mindazok a tevékenységek, amelyek segítik az embert elmélyedni, elcsendesedni, kapcsolatot teremteni a felsőbbrendű énjével, megtapasztalni a szellemi világ létezését, és minél magasabb fokon átélni a saját szellemi-spirituális lény mivoltát, a tudatát az egyetemes léttudattal egybefolyatni. Vagyis ide tartozik a meditáció, imádkozás, spirituális napló írása, kontempláció.
Akinek hangsúlyos a 12-es háza, gyakran irtózik ezektől az életfeladatoktól, és ezért egy pillanatra sem hajlandó megnyugodni, lecsendesedni, kényszeresen nyüzsög, értelmetlenül, mindenféle hamis cél és ügy ürügyén, az egyedüllétet nehezen viseli, és mindig elvonja valamivel a figyelmét a legfontosabbról: saját belső világáról. A kreatív magány megélése helyett, jó esetben hiperaktív, vagy rossz esetben: „szór-akozik”, vagyis szétszórja a spirituális energiáit: zenét hallgat, tévét-filmet néz, videójátékot játszik, stb.
Vivien a Szűz karmaponttal a 12-es házban, ha nem tudatosítja magában a karmikus késztetéseit és nem vesz erőt magán, hogy legyőzze a karmikus félelmeit, ellenérzéseit, amit a kreatív magányban töltött önvizsgálat iránt érez, akkor – ezt elkerülendő – folytonosan nyüzsögni, tenni-venni akar, és magát (a józan paraszti ész szerint) hasznossá tenni igyekezvén eszébe sem jut lecsendesedni, elmélyedni, ezzel pedig a végkimerülésig vagy a gutaütésig hajszolhatja magát. A belső világával való foglalkozás neki valószínűleg kényszeres agyalás formájában jelenik meg, hiszen a Szűz uralkodója a lineáris gondolkodás bolygója, a Merkúr, csakúgy, mint az Ikreknek. A negatív Szűz tulajdonságokkal született emberek, ha sikerül is abbahagyniuk egy kicsit a hosszú távon sehova nem vezető, de rövid távon szerfölött hasznosnak tűnő tevékenységeiket, az agyuk akkor sem pihen, zakatol tovább, gondolkodik, gyártja az elméleteket, s ezzel sokszor még jobban kifárasztja magát, mint a külső tevékenységekkel. Ezért, az ilyen személyek esetében az imádkozás és a meditáció is afféle mániákus perlekedéssé, mentális erőszakoskodássá alakulhat át, amikor az Istennel egyfajta belső párbeszédet folytatva kér, könyörög, győzköd, érvel, s ez az egész odáig is fajulhat, hogy kettészakadhat a személyisége. Az agy a Szűz konstellációhoz (is) tartozó szerv, és a skizofrénia is ehhez a jegyhez kapcsolható betegség. Sőt: a skizofréniát általában ennek a két – karmikus szempontból egymással kegyetlenül ellentétes – konstelláció szellemiségének az egyetlen személyben való jelenléte okozza, amely esetekben a spirituális-isteni vágyvilág és az anyagi pragmatikus okoskodás egymással annyira szembekerül, hogy valósággal kettéhasítják az illető személy öntudatát.
Vivien számára tehát nagyon fontos lenne az, hogy rendszeresen visszavonuljon a külső világ zajától, nyüzsgésétől és pörgésétől, konfliktusaitól és provokációitól meg haszonelvűségétől, és lecsendesedjen, megtanuljon meditálni, kapcsolatot teremteni a felsőbb énjével. Hogy a horoszkópja ismeretében spirituális, öntisztító naplót írjon, amely segítségével mind több és több karmikus tulajdonságára tud fényt deríteni, azokat tudatosítani, s így meghaladni. Az istenazonosságtudat megtapasztalásához nagyfokú éberség szükséges, amit ezeknek a tevékenységeknek a rendszeres végzésével meg lehet szerezni, fenn lehet tartani. Azok a személyek, akiknek a horoszkópjában a 12-es házban karmapont van, vagy/és egy-két-három negatívan fényszögelt bolygó áll, ösztönszerűen fordítottan élik meg ezeket a tartalmakat, és nem csak lecsendesedni nehéz számukra, hanem az éberség helyett is fokozottan hajlamosak arra, hogy kábítsák magukat, elmeneküljenek a realitás elől.
Hogy ez a kábulatot hogyan és milyen szinten érik el, annak a skálája széles. Fizikai kábulatként, alkohol, cigaretta, édesség, befőtt, kábítószer, ízes üdítőitalok, kávé (hamis éberséget idéz elő) „segítségével”, vagy spirituális kábulatként, misztikus vagy vallásos tévelygőként, de a filmek, könyvek is egy más realitásba repíthetnek (főként a mostanában divatos fantasy műfaj), s az ilyen emberek azok, akik egy-egy könyv elolvasása, film megnézése után órákig, napokig nem találják a helyüket, mert még mindig abba a másik világba vágynak vissza, amit a könyv vagy film teremtett a számukra.
Ha sokáig, évekig ellenállnak, és nem hajlandóak a 12-es ház jelezte életfeladataikkal foglalkozni, minduntalan olyan helyzetbe fognak kerülni, hogy elszigetelődjenek a környezetüktől: baleset vagy betegség éri őket, amely miatt kórházba kerülnek vagy hosszabb időre nem mozdulhatnak ki az otthonukból, vagy elveszítik a munkahelyüket, esetleg akár önhibájukon kívül börtönbe is zárhatják őket. (Pontosabban: esetleg nem is követik el azokat a tetteket, abban tehát egyáltalán nem hibásak, amiért börtönbe kerülnek, viszont abban igen, hogy elmulasztották elvégezni az életfeladataikat, ezért parancsolhat megálljt a szaturnuszi őserő.) (Ezért sorolja a klasszikus asztrológia a 12-es házhoz az elzártságot és az olyan helyeket, mint a kórházak, elmegyógyintézetek, börtönök.)
A Szűz karma esetében mindenképpen beszélnünk kell az árnyék-én jelenségéről, amelyik a Merkúr uralta két jegyhez: az Ikrekhez és a Szűzhöz kapcsolódik. A horoszkópokban több jel is utalhat az árnyék-énre: karmapontok vagy negatív Nap az Ikrekben vagy a Szűzben, sok kettősség és együttállás a képletben, negatívan fényszögelt Merkúr, illetve ha valaki az ázsiai asztrológia szerint az Ikreknek megfelelő Patkány, vagy a Szűznek megfelelő Macska évében született. Vivien esetében szinte az összes motívum megtalálható: a Lilithje a Szűzben áll, a Sárkányfarka az Oroszlán és Szűz határán (ez önmagában is kettősség), s ráadásul ez a két karmapont egymással együttáll! De az Ascendens, a Mars és a Plútó is szorosan együttállnak, csakúgy, mint a Hold az MC-vel (az ég közepének nevezett ponttal), a Nap a Merkúrral, a Vénusz a Neptunusszal. Teljesen negatív a Merkúrja is, ami a Mérlegben áll. (A Mérleg szintén kettős jegy, tehát a kettősség is újra megjelenik itt.) Mindezek azt jelzik, hogy Vivien árnyék-énje nagyon erős, teljesen leuralja és elfedi az igazi énjét, és nagyon sok munka és nagy éberség szükséges a leleplezéséhez, a legyőzéséhez. Nem véletlenül került az egyik karmapontja a 12-es házba, hiszen az istenazonosságtudat megtapasztalása, a felsőbbrendű énjével való kapcsolata nélkül lehetetlen elhallgattatni a sunyi, hitetlenkedő árnyék-énjét, amelyik folyton a karmaoldással ellentétes irányba akarja a gazdáját fordítani. (De az erőteljes Skorpió tulajdonságokra is főként ezért van szüksége, hogy legyen elég bátorsága szembenézni a saját démonaival és újjászületnie.)
Az árnyék-én jelensége a pszichológiában is jól ismert (de nem eléggé!), bár az eredetét nem tudják megmagyarázni a pszichológusok. Kettős személyiséget jelent: az illető személyekben, akiknek a képletében a fent leírt jelek megtalálhatók, a nappali tudatos én mögött és fölött (és mellett…), van egy másik, a tanult gondolkozás által működtetett karmikus, negatív tulajdonságokból „összegyúrt” én, amelyet a vallás ördögnek nevez, mert ez a személyiségrész, az árnyék, a gazda elveszejtésére törekszik, természetesen csak sugallatok és balsejtelmek és pragmatikusan önző gondolkozás által, mondhatni: titokban, a háttérből irányítva, és jól elrejtőzve, hogy a jelenlétét meg se sejtsék. Bármilyen hihetetlenül meseszerűnek is tűnik, mégis létező jelenség, az emberek nagy része rendelkezik árnyék-énnel, bár ennek a rejtőzködő természete miatt legtöbbükben nem tudatosul. Ez a legtöbbször maguk elől is elrejtett, eltitkolt énjük (megváltásellenes gondolatokat gyártó és sugalló hamis öntudati központjuk) az, amelyik a háttérből (a tudattalan mélységeiből) manipulálja, irányítja őket. Ráadásul úgy terelgeti és vezeti az orránál fogva az árnyék-én a „gazdáját”, hogy annak fogalma sincs arról, hogy ezek az ambíciók, sugallatok, félelmek, iszonyatok igazából nem az övéi, nem a nappali éber tudata, az erkölcsi gondolkozása által létrehozott saját gondolatai, hanem egy tőle idegen, az ő spirituális-megváltási javát és rendeltetés-teljesítését semmiképpen nem akaró, a karmájának az esszenciáját képező, azt bármi áron konzerválni akaró, szellemi entitás ülteti el azokat a gondolataiban, érzéseiben. Ráadásul mindezt úgy, mintha azok a pozitív öntudatához is hozzátartoznának. Ezt a rejtőzködő ikertestvért leleplezni nehéz, nagyon ébernek kell lenni, hiszen a karmikus, negatív meghatározódásokat ki- és felhasználva tudja irányítani a gazdát, így annak nehéz a józan eszére, a nappali tudatos énjére hallgatni (még akkor is, ha amúgy akarna, szeretne).
Ezt a jelenséget az irodalomban is megtalálhatjuk, az ún. doppelganger (hasonmás) motívumként. Az egyik, talán legismertebb mű, amelyik ezt jeleníti meg, R. L. Stevensonnak a Dr. Jekyll és Mr. Hyde című regénye, de szinte a végtelenségig lehetne sorolni az erről szóló írásokat. Pl. Székely János: Soó Péter bánata, Babits Mihály: A gólyakalifa, Radnóti Miklós: A félelmetes angyal. Az utóbbi vers azért is nagyon figyelemre méltó, mert Radnótinak volt ikertestvére, aki azonban meghalt szülés közben, az édesanyjukkal együtt. A lelkiismeret-furdalástól soha nem tudott megszabadulni, anyja és testvére gyilkosának érezte magát, s ebben a versében az árnyék-énje romboló, öngyilkosságra késztető sugallatairól ír. ("Vetkezz tovább! - /így bíztatott, - ne védjen bőr sem,/ nyers hús vagy úgyis és pucér ideg./ Nyúzd meg magad, hiszen bolond,/ ki bőrével, mint börtönével henceg./ Csak látszat rajtad az, no itt a kés,/ nem fáj, egy pillanat csupán, egy szisszenés!"/ S az asztalon felébredt s villogott a kés.)
Az árnyék-én éveken át tartó élet- és megváltásellenes duruzsolása, sunyi érvelése valóban az őrülethez is vezethet, különösen a Szűz karmás személyek esetében, és még inkább a dupla Szűz karmás személyek esetében, akik hajlamosak nem is dupla (mint az Ikrek), hanem többszörös személyiséggel bírni. (A vallás szerint: több démon veszi hatalmába a lelküket, lakozik bennük.) Ez a skizofréna szellemi háttere. Ezért is életbevágóan fontos felismerni és folyamatosan leleplezni ezt az árnyék-személyiségünket, másképp tönkretesznek ezek a sugallatok, még akkor is, ha nem őrülünk bele. Éppen elég nyomorúság és sorsrontó ösztön a nagy sorskérdésekben az árnyék-én sugallta logika szerint dönteni, aminek következtében elrontjuk az életünket az újabb és újabb rossz döntéseinkkel.
Vivien képletében nagyon erős a Skorpió motívum is: a két uralkodó, a Mars és a Plútó a Szűz és a Mérleg határán “billeg”, együttállva a Mérleg Ascendenssel. A Skorpió konstelláció azt az egyetemes létmozzanatot testesíti meg, amelyben az anyagi létben megjelent szellemben, a karmikus kábulatában a nullpontra jutva, megfogalmazódik a megtisztulás, megvilágosodás, gyökeres átváltozás, az öntudati, tehát a szellemi – spirituális és a lelki-mentális újjászületés iránti vágy. Ugyanakkor a teremtés misztériumának, a teremtett világ és az általános emberi, valamint a személyi karma eredetének a megismerésére irányuló vágyak, késztetések azok, amelyek a Skorpió motívumrendszeréhez kapcsolódnak. Akinek a spirituális struktúrájában hangsúlyos ez a skorpiói motívumrendszer, annak a személynek az egyik életfeladata az, hogy saját szellemi eredetét és a sorsát vezérlő karmáját megértse, felfedezze, s ezáltal pozitívan egész öntudatában és általános mentalitásában (élet értelméről alkotott képzelet-rendszerében és lehetőleg még a tudattalan reflexeiben is) megváltozzon, tehát újjászülessen, hogy gyökeresen megújuljon az élet értelméről alkotott elképzelése és képzetrendszere, tehát az un. életvíziója és ezáltal a személyisége is, és képessé váljon a jellemváltoztatásra.
Viviennek tehát az egyes házában, az Ascendensén áll a Skorpió jegy mindkét uralkodó bolygója, és ez azt jelzi, hogy az ő személyiségében a skorpiói tulajdonságok erőteljesen megnyilvánulnak. Különös fontossággal bír az egészsége és a boldogsága elérésének az érdekében az, hogy a Mars és a Plútó által megtestesített őserőkkel (tehát a bátor előrehatolással, céltudatossággal és erélyességgel, valamint az igazság alapú kiegyenlítődéssel) és tehát a Skorpió által megtestesített teljes körű szellemiséggel tudatosan harmonizációra törekedjen, hogy a negatív fényszögek által jelzett karmikus determinációkkal, negatív késztetésekkel, félelmekkel, hamis ambíciókkal, vágyakkal szembenézzen, felismerje a változtatás, belső átalakulás, újjászületés szükségét, és tudatos erőfeszítéseket tegyen a változás érdekében.
Az Ascendensen álló Mars és Plútó erőteljes, intenzív személyiséget jeleznek, olyan embert, aki nem tud és nem is akar a környezete számára közömbös maradni, és abban mindenképpen változást akar előidézni. Ha pozitívan tudja működtetni ezeket az erőket, vagyis ha harmonikus a viszonya a Mars és a Plútó által megtestesített őserőkhöz, akkor igazságos, kiegyenlítődésre törekvő, bátor, nyílt, erős személy, aki nem fél a harctól, de előbb megvizsgálja azt, hogy vajon igaza van-e? Aki tehát az őszinte igazság-vizsgálat után felvállalja a konfliktusokat, őszintén szembenéz nem csak a konfliktusokkal, hanem azokkal a titkokkal, belső félelmekkel, amelyeket az igazság-kutatói szenvedélye tár fel előtte. Nem fél a változástól, a belső megújhodástól, a rossz, lehúzó (a karmaoldást gátló) tulajdonságait maga mögött tudja hagyni, le tudja vedleni, mint a kígyó a bőrét.
Viszont ha negatív a viszonya ezekhez az őserőkhöz, illetve, ha öncélúan gyakorolja azokat és nem a kiegyenlítődést (megváltást) szolgáló, hanem önimádó és mélyen önző, vagyis csakis az önös vágyait helyezi ki elérendő célként, és gátlástalanul igazságtalan az általános mentalitása, akkor a bátor tettrekészség helyett mindenféle furmányos módot eszel ki arra, hogy kikészítse, legyőzze az ellenfelét, vagy pedig forrófejűen, durván, gátlástalanul, cél- és öntudat nélkül támad, vagdalkozik, testileg vagy szóbelileg bántalmaz a legcsekélyebb vélt vagy valós sérelme miatt is, furmányos vagy direkt módon, de halaszthatatlanul bosszút áll és megtorol.
A harmonikusan megélt plútói szellemiség az isteni igazságot, a Logoszt testesíti meg, egyúttal pedig az újjászületésre való képesség és hajlandóság is hozzá tartozik, amely által megtanulja feloldani a karmikus determinációkat, és kreatív, teremtői és együttműködői képességekké átváltoztatni őket. Ellenkező esetben, diszharmonikusan megnyilvánulva a negatív plútói személyt a gátlástalan és mindenáron való győzni akarása és beteges hatalomvágya, folytonos manipulálásra, mások fölötti basáskodásra, megfélemlítésre készteti. Ezt az embert a legsötétebb, luciferi erők eszközévé teheti a diszhamonikus spirituális megnyilvánulási vágyának megfelelő öntudati perverziója, kegyetlensége, kevélysége és gőgje, tudatos vagy öntudatlan fekete mágiázási hajlama.
Ez az attitűd, a pozitív vagy negatív marsi és plútói személyiségvonások, mindenképpen szinte azonnal érzékelhetőek a környezetében levők számára, amikor valahol megjelenik, mert az első ház (amelynek a csúcsa az Ascendens), a fizikai dimenzióban történő elsődleges személyi megjelenésnek és megnyilvánulásoknak a háza, az illető személy és a környezete spontán kapcsolatrendszerének, azok minőségének a háza.
Három bolygója is áll a Skorpióban: a Jupiter, az értékítélet, értéktudat és az ítélőképesség bolygója, a Vénusz, amelyik az ő képletében azért kiemelten fontos bolygó, mert a Mérleg Ascendens uralkodója, valamint a Neptunusz, a teremtő, mágikus, nőies (mert: szeretetteljes) képzelet bolygója. Ezek a Skorpióban álló bolygók jelzik azt, hogy az újjászületés, a megfordulás, gyökeres átalakulás képességére legfőképpen hol, a személyisége melyik aspektusaiban van szüksége. A Vénusz a megtestesítője általában a szexualitásnak, de a nőiességnek is (női szexualitásnak), és általában a négy alkímiai alapelem közötti kiegyenlítődési képességnek, és ugyancsak a négy alkímiai őselem – a tűz, föld, levegő, víz – harmonikus egységre törekvésének, harmonizálási törekvésének, kiegyenlítődési késztetéseinek, fizikai szinten elsősorban a szexualitás által. A Neptunuszhoz a nőiesség egy másik aspektusa társítható, hiszen ez a feltétel nélküli, mindent egységbe olvasztó, az egységbe magával vivő szeretet és a teremtő női képzelet bolygója. Bár a férfiak is rendelkeznek ezzel a mágikus teremtő képességgel, a nőké mégis sokkal erősebb, főleg akkor, hogyha családanyák. Ennek az őserőnek a természetes módon való jó működése fiatal korban, illetve a tudatosan jó és helyes működtetése érett és idősebb korban szükséges ahhoz, hogy egy nő magzatot foganhasson, s azt életben tarthassa.
Vivien képletében mindkét bolygó az Ikrek szellemiségét megtestesítő 3-as házban található. Mivel az Ikrekhez a szellemi és fizikai világ közötti kommunikáció, megfeleltetés, a szellemi tartalmak anyagban való tükrözése tartozik, a 3-as házhoz is ilyen fajta életfeladatok tartoznak. Vagyis a hétköznapi, hús-vér tapasztalatok megértése metafizikai szempontból: felismerni a kapcsolatot, az összefüggést a látható, fizikai világ eseményei és az emögött levő, ezeket előidéző szellemi, kauzális és ideavilág történései között, megtanulni értelmezni a hétköznapi eseményeket, ezáltal metafizikai információkhoz jutni, s ezeknek az információknak a fényében, ezekhez igazodva élni a mindennapokat. Adriennek a képletéből tehát az látható, hogy ő személy szerint akkor tud harmonizálódni a vénuszi és neptunuszi őserőkkel, ha a hétköznapi életében alkalma van folyamatosan ilyen irányú tapasztalatokat szerezni. Magyarán, ha harmonikus párkapcsolatban, sőt, lehetőleg intenzív szerelmi viszonyban él, és családanyaként működtetheti a neptunuszi teremtő képzeletét.
A horoszkóp más elemei is alátámasztják ezt, hiszen Viviennek Mérleg az Ascendense, ami azt jelenti, hogy neki a Mérleg pozitív tulajdonságai viszonylag könnyen előhívhatók, kevés erőfeszítéssel képes lenne (lett volna!) a harmonikus párkapcsolat működtetésére, a párkapcsolat megváltó, boldogító funkciójának a megértésére.
Mérlegben álló Uránusza, Napja és Merkúrja szintén ezt a motívumot erősíti. Az Uránusz az együttműködés, a hirtelen ötletek, 180 fokos fordulatok, ún. szellemi és lelki pálfordulások bolygója, és Viviennek a karmája oldásához éppen erre lenne szüksége: megfordulni és otthagyni az addigi hamis elképzeléseit, elsősorban a párkapcsolatokat és a férfiak “eleve gonosznak született természetét” illetően. De mivel az első házban áll ez a bolygó, a személyiségformáláshoz, önneveléshez is ilyen váratlan, hirtelenül jövő pozitív ötletekre, fordulatokra van (lenne) szüksége. Csakhogy Viviennek teljesen negatív az Uránusza, amelyik két végletet jelezhet: vagy állhatatlanságot, szélkakasszerű állandó fordulatokat az életszemléletét illetően, és különösen a párkapcsolatokat és a férfiak (számára mindig ellenséges!) természetét illetően, vagy ennek a szöges ellentétét: csökönyösséget, merevséget, a változás teljes elutasítását. Vivien viselkedésében ez az utóbbi véglet figyelhető meg, a merevség, amellyel megerősíti a Szűz karmás mániákusságot. Ez a Mérlegben és egyes házban álló Uránusz negatív fényszögeket képez a fent leírt Vénusz-Neptunusz párossal, az anyaságot megtestesítő Holddal és az apa és férj archetípusát megtestesítő Szaturnusszal. Ezeknek a negatív fényszögek által jelzett “elakadásainak”, veleszületett, zsigeri ellenérzéseinek, negatív determinációinak a meghaladása, feloldása életbevágóan fontos lenne a számára ahhoz, hogy végrehajthassa azt a pálfordulást, amelyik szükséges lenne a személyisége pozitív átalakításához, s amely a skorpiói megújhodási képességeire is ösztönző hatással lenne.
Viviennek a Napjával együttálló Mérleg Merkúrja is teljesen negatív, ami azt jelenti, hogy az ő pragmatikus gondolkodása a megváltás logikájával ellentétesen működik, és Vivient főképpen a számára annyira fontos szerelmi életével kapcsolatban vezeti félre, generál benne ellenséges gondolatokat, sugallatokat. Ezért nagyon fontos lenne számára a gondolkodását megtisztítania ezektől a hétköznapi logika szerint racionálisnak tűnő, mégis teljesen irracionális, élet- és megváltásellenes gondolatoktól, elsősorban a párkapcsolat fontosságát, funkcióját illetően. Ez az Ascendens jelezte magasabbrendű (ún. krisztusi) énjének a működtetését is elősegítené, az árnyék-énjét is leleplezné, s ezáltal a Szűz karma oldásában is hatékony eszköz lehetne.
A horoszkópok egyik legfontosabb bolygója a Jupiter, azért, mert ez az értékítélet, értéktudat és az ítélőképesség, az érték szerinti megkülönböztetési képesség őserejét testesíti meg. Vagyis azt, hogy az illető személy számára mi jelenti a legfőbb értéket. Ez az, ami vezérel minden embert – jól vagy rosszul –, hogy a számára fontos, értékes célok elérésének az érdekében tegyen erőfeszítéseket. Aki megérti az élet rendeltetését (ami a Szűz konstellációhoz tartozik), az tudja, hogy a legnagyobb érték az a karmánk feloldására való képesség, és az, hogyha képes ennek a megszerzésének alárendelni a meglevő pozitív tulajdonságait, képességeit. Azok az emberek, akik nem rendelkeznek metafizikai információkkal, többnyire hamis célokat tűznek ki maguknak, pl. anyagi javak halmozása, hírnév, rangok, hatalom megszerzése, minél több testi élvezethez való jutás, szórakozás, erőfeszítésmentes élet, stb. Ezek azonban rövid távú sikereket és örömöket okoznak, ezért nem csak elégedetlenséget, boldogtalanságot eredményeznek, hanem betegségek, sorscsapások is következnek a karma feloldatlanságából, az elmaradt fontos életfeladatokból. Ezért nagyon fontos a jupiteri őserővel való harmonizáció, vagyis a megfelelő értékrend kialakítása, annak a felismerése, hogy a karmaoldás a legnagyobb érték.
Ez az egyetlen, amelyik valódi örömöt és egészséget, hosszú életet biztosíthat bárkinek is, s ezért ennek kell alárendelnünk minden képességünket, ennek megfelelően kell átalakítanunk a gondolkodásunkat is.
Vivien képletében ez a bolygó a Skorpióban áll, a kettes házban, és több negatív fényszöget is kap. A kettes ház a Bika szellemiségéhez kapcsolható életterület, az anyagi javak megszerzésének és felhasználásának a háza. A Jupiternek ez a házpozíciója azt jelzi, hogy Vivien jupiteri értéktudatában az anyagi javak fontos szerepet kapnak, s ezen a területen a skorpiói szellemiségnek megfelelően a tévképzeteket mindenképpen el kell engednie, hogy egy új értékrendet alakíthasson ki.
Azt viszont, hogy ez az újjászületés nem könnyű feladat a számára, azt éppen a Jupiternek a Plútóval és a Marssal alkotott negatív fényszöge is jelzi! Amit tehát nagyon fontos volna elengednie az újjászületés érdekében, az elsősorban az Oroszlán-karmájából eredő kevélység, gőg és beképzeltség és az isteni akarattal: a sorssal szembeni, spontán és reflex-szerű dacolási késztetések. Másodsorban az anyagias szemlélet, hogy az értékrendjének (Jupiter) a középpontjában ne a fizikai világban való minél jobb és kényelmesebb megélhetést biztosító eszközök megszerzése, a fizikai test kényelmi és biztonsági igényeinek a maradéktalan kiszolgálása álljanak, mivel éppen a testi kényelmetlenségen és a fájdamakon keresztül kapjuk a szaturnuszi sorserőktől a figyelmeztetéseket arra vonatkozóan, hogy milyen mentalitásváltoztatásra, és milyen életvízió-cserére van szükség arra, hogy a karmánkat feloldhassuk és boldogak és egészségesek lehessünk.
Amikor valakinek hangsúlyos a 2-es háza (karmapontok vagy negatívan fényszögelt bolygók állnak itt), az anyagi javak megszerzéséhez, a munkához két végletes hozzáállás lehetséges: vagy öncélú pénzügyi-pénzszerzési és vagyon-szerzési, vagyon növesztési – halmozási – tevékenységbe kezd, akár a mások átverése árán is, esetleg pénzügyi trükkök és tisztességtelen pénzszerzés, csalás, lopás vagy rablás útján is, vagyis: az anyagi javak megszerzése területén (is) szélhámoskodik. És esetleg, ha Szűz karmája is van, mint Viviennek, akkor munkamániásként robotol is, és gyűjt, minél több értéket halmoz fel öncélúan. Ha pedig a másik végletet éli meg, akkor széles körben elkerüli ezt a területet, nem tudja vagy nem akarja eltartani magát, ezt másoktól várja el, vagyis, magyarul mondva: élősködik, élősdi életet folytat. Viviennek nem csak a Jupitere, hanem a személyi öntudatát megtestesítő Napja és a Merkúrja, a hétköznapi, pragmatikus gondolkodás bolygója is itt található. Az ő esetében jelenleg az utóbbi végletes viszonyulás figyelhető meg: mivel a munkahelyét elveszítette (aminek az oka a 12-es házhoz tartozó életfeladatok elmaradásában keresendő), a saját és az ikertestvére örökségét is elverte, majd, miután megtudta, hogy az néhányszor kisebb összeget küldött a sokgyermekes családapa- asztrológusnak, aki a horoszkópértelmezését elkészítette, eszelősen vádaskodni kezdett, mintha őt meglopták volna, mintha az ő pénzét küldte volna el a testvére.
Nem csak az anyagias gondolkodása és értékszemlélete az, ami erre a viselkedésre sarkallta őt, hanem több más, meg nem haladott negatív determinációja is, amely feloldatlanul maradva, az idő múlásával egyre jobban hatalmában tartja őt. Manipulatív, zsarnokoskodó hajlamai, bosszúszomja egyre inkább eluralkodik rajta, mert elmulasztotta azt, hogy a plútói és marsi őserőkkel harmóniába kerüljön. Például, Szűz karmás mániákussággal, aprólékos, fáradhatatlan munkával dolgozik azon másfél éve, hogy tönkretegye ezt az asztrológust. (Pl. végignézi a világhálóra feltett metafizikai-asztrológiai felvételeiket, kivág belőle részeket, és kicsinyes, szőrszálhasogató módon minden apró részletet, ami szerinte nem helyes, kiragad, eltorzít, és felnagyít, majd ezeknek a sajátosan eltorzított értelmezési verzióknak az alapján gyakran naponta irkál feljelentéseket, és fenyegető leveleket küldözget. Nem lévén sem szerelmi párja, sem családja, akikről gondoskodnia kellene, sem munkája, amit el kellene végeznie, ráér naphosszat ezzel foglalkozni. Holott a magányt egészen másra, a 12-es ház jelezte életfeladatai elvégzésére kellene fordítania.) Így hát az asztrológus családja felé irányítja a benne levő gyűlöletet, haragot, felháborodottságot, amelyet a negatív skorpiói meghatározódásai táplálnak és duzzasztanak benne hatalmasra.
A Szűz karmára is jellemző ugyanakkor, csakúgy, mint a Bika karmára, a lustaság, a munkakerülés, a másokon való élősködés, az anyagias szemlélet. Adrienn ezeket a csekélynek számító összegeket, amelyet a testvére küldött (a saját pénzéből, nem az Viviennéből!) az asztrológus gyermekeinek karácsonyra és húsvétra, az elméjében hatalmasra duzzasztotta, és elhiteti magával, hogy ez az oka az ő boldogtalanságának, sivár életének. Valószínű az, hogy ha nem tudja meg ezt a pénzküldést vagy pedig ez egyáltalán meg sem történt volna, akkor boldogtalanságában más céltáblát keresne, ami és aki felé irányíthatná és akin kiélhetné az őt feszítő haragot, sértettséget, gyűlöletet.
Nem csak az anyagiakkal kapcsolatos tévképzetei táplálják ezeket a haragvásokat, hanem a benne feloldatlanul maradt gyűlölete, amit a férfiak iránt érez általában, és amelyet a horoszkóp több eleme is jelez. Az egyik erre utaló horoszkópelem a 8-as házban álló Szaturnusz, amelyik nagyon sok negatív fényszöget kap (az Uránusztól, Merkúrtól, Jupitertől, Vénusztól, Neptunusztól, Holdtól). A Szaturnusz a felelősséget, a következetességet, az igényességet, a moralitást, a határokat és a határozottságot, a memóriát, mértéket, erélyességet, fegyelmet, korlátozást, a személyes tettekért, hosszútávú következmények szintjén is vállalt felelősség-tudatot megtestesítő bolygó, egyúttal az apához-apasághoz, ill. nők képletében a férjhez és a gyerekek apjához való viszonyulást is jelzi. Vivien képletében azt látjuk, hogy mindhárom feminin bolygó – Hold, Vénusz, Neptunusz – diszharmonikus fényszögeket alkot a Szaturnusszal, ami azt jelzi, hogy mint nő teljesen félreérti és elutasítja, negatívan viszonyul mindahhoz, amit a Szaturnusz megtestesít. A 8-as ház, ahol a Szaturnusz áll, a Skorpió szellemiségét testesíti meg, ez a gyökeres pozitív öntudati megváltozásoknak, az újjászületésnek, a morális megújhodásnak a háza, vagyis az ego-halál és az újjászületés háza. Viviennek ez (lenne) az egyik nagy életfeladata, hogy elengedje mindazokat a tévképzeteket, amelyeket ezek a fényszögek jeleznek, és hogy megtanuljon széleskörűen és bizalommal együttműködni a férfiakkal, hogy ilyen szempontból és ilyen irányba megváltoztassa a gondolkodását, az értékrendjét, legyen nyitottabb, ne sértse az érzékenységét a férfiasságnak eme szaturnuszi aspektusa.
Tudni kell, hogy a 8-as ház egyúttal a megrázó, felrázó szerelmek háza is, más szóval: a halálos szerelmek háza is, és valóban, a szerelembe esés, a szerelem és a szexualitás skorpiói mélységeinek, transzformáló erejének a megélése, a hüvelyi orgazmus elérési képességének a kifejlesztése bírhatna a számára akkora erővel, hogy gyökeresen megváltozzon, újjászülethessen.
Vivien zsigeri félelmét, mély haragját a férfiak iránt a többszörös Tűz karmája is jelzi. Egyrészt a Sárkányfarka az Oroszlán és Szűz határán áll, tehát mindkét jegy karmaként nyilvánul meg, azaz ő Oroszlán karmával rendelkezik (Tűz karma: öntudati, önérzékelési-önértékelési zavar). Másrészt az ázsiai asztrológia szerint a Kosnak megfelelő Kutya évében született, tehát a Kos által megtestesített tartalmakhoz is negatívan viszonyul. (Vagyis az erélyesség, bátorság, céltudatosság, spontaneitás, harcra- és tettrekészség, őszinte szembenézés a konfliktusokkal, egyenes harcmodor őselvéhez.) A Kos szellemiségének megfelelő gyakorlati, konkrét (harcászati, az igazság megvédése és érvényesítése érdekében folytatott eszmei harc) életfeladatokat jelöli az is a képletében, hogy három bolygója is áll a Kosnak megfelelő egyes házban, s az egyik éppen a Kos uralkodója, a Mars.
A Kos karmával született ember nem tudja megélni ennek a jegynek a pozitív tulajdonságait: a céltudatosságot, erélyességet, spontán reagálást konfliktushelyzetekben, nyílt, becsületes harci modort, egyenességet, önérvényesítési képességet, és ehelyett vagy mindent szétrobbant és szétéget, amit az útjában talál, vagy gyáván beletörődik mindenbe, és kerül mindenféle konfliktust, összetűzési lehetőséget. A tűz elemmel való zavaros viszonya az (a tűz mint az értelem tiszta lángja, a tisztítótűz: az igazságért való harc tüzében való megtisztulás), ami miatt az egyik vagy másik végletes megnyilvánulást éli meg. Vagy túlexponáltan jelentkezik, amikor a tűz mindent feléget, ő az, aki fejjel rohan a falnak és keresi a bajt, vagy pedig túl gyengén működik benne, fél a tűztől, magába fojtja azt (aminek az az eredménye, hogy időnként, a legváratlanabb helyzetekben kitör, és kontrollálhatatlanul, tombolva pusztít). Van sok olyan eset is, amikor egy Kos karmás személy gyáva, akire konfliktuskerülő magatartás a jellemző, aki kibújik minden olyan helyzetből, amikor nyílt összeütközés során színt kellene vallania, s ha nem tud kibújni, akkor elkeni a konfliktust, taknyos békére törekszik, s a horoszkóp többi elemétől függően vagy túlracionalizálja a helyzetet, lehazudja, gondolati síkra tolja a benne feltoluló indulatokat, vagy pedig „elérzelmeskedi” a helyzetet, a szeretet erejére hivatkozva nem vállalja fel a konfliktust, vagy önmagát sajnáltatva, szegény, ártatlan lénynek tünteti fel magát, így védekezve a támadás ellen. De Vivienre egyáltalán nem ez a jellemző, hanem ennek a fordítottja. Az ikertestvére viszont az utóbbi mentalitásnak a megtestesülése, és ebben ők ketten egymástól elképesztő módon különböznek, holott mind a ketten a kettő közötti pozitív Kos szellemiséget kellene, hogy megvalósítsák. Ez így nem egymásnak a kiegészítése, hanem egyik a másiknak a közös karmába való befagyasztása.
A Tűz elem jang töltetű, férfias, ezért a Tűz karmával született nők, ha rejtetten is, de általában nagyon férfias lelkületűek, még akkor is, ha ezt lehazudják maguk előtt is, és a külsejüket tekintve nagyon is nőiesek. (De gyakran megesik az is, hogy jobban érzik magukat férfiasabb kinézetű ruhákat, frizurát hordva.) Harciasságuknak, győzni akarásuknak, tüzességüknek köszönhetően a Tűz karmás nők öntudatlanul és akaratlanul is ellenfelet, ellenséget látnak a férfiakban, fenyegetőnek érzik a közelségüket, jelenlétüket, bármelyik változatát élnék és testesítenék meg a fent leírt szélsőséges Tűz karmás magatartásnak. Emiatt nehezen tudnak párkapcsolatban élni. A férfiakkal szemben mindig harcra készek, úgy érzik, meg kell védeniük magukat, mert a férfi el fogja őket nyomni, uralkodni akar rajtuk, megfosztja őket a szabadságuktól és a jogaiktól, majd tönkreteszi őket. Ezt az ellenérzést, ellenszenvet a spirituális öröklődés – a generációkon átívelő, kauzális-szellemi memória – által kapják az anyjuktól és az anyai nagyanyjuktól, valamint az anyai ági őseiktől, akiket meglehet, hogy valóban elnyomott a férjük vagy a család más férfitagja, s aki ellen nem tehettek semmit, csak belül lázadoztak ellene, és ezt a mély ellenérzését átörökítették az utódaikra is. Ezért aztán a Tűz karmás nő akkor is meg van győződve arról, hogy “minden férfi egyforma” abban, hogy őt személy szerint el akarja nyomni és ki akarja készíteni, illetve csak szexuális élvezeti tárgynak akarja használni, és hogy általában is mindegyik, kivétel nélkül, nőket elnyomó, lenéző, ha személyesen soha nem tapasztalt effélét. Folyton résen van, sőt, ha nem akarja, hogy elnyomják, “legjobb védekezés a támadás” elvét követve ő az, aki elnyomja a férfit, és vagy az őrületbe kergeti, vagy papucsot csinál belőle, s azután amiatt panaszkodik, hogy a férfiak pipogyák és nem lehet őket tisztelni. A párkapcsolata emiatt boldogtalan, a férfitól való félelmében nem meri odaadni magát, ez pedig orgazmusproblémákhoz vezet, vagy pedig az általa leszerelt, lelkileg kiherélt férfit már nem tartja vonzónak, “kiszeret belőle”.
Viviennek tehát fontos életfeladata lenne megismerni, elfogadni, megszeretni a másik nemet általában, illetve, konkrétan annak egyes tagjait is. Az Ascendensén álló Marsa (és a Plútója is) pozitív fényszögeket képez a Vénusszal és a Neptunusszal valamint a Szaturnusszal is, ami azt jelenti, hogy megvan a képessége arra, hogy feloldja az ősanyáktól örökölt irracionális félelmét és gyűlöletét a férfiak iránt, és boldog, harmonikus párkapcsolatot alakíthasson ki, a Mérleg Ascendense és Napja által jelzett kiegyenlítődési, harmóniába kerülési képességének megfelelően.
Az Ascendens a születési képletben olyan képességeket, tulajdonságokat jelez, amelyek a szülöttben potenciálisan megvannak, és viszonylag kevés erőfeszítéssel a felszínre hozhatók, megszerezhetők, “előhívhatók”. Az Ascendens tehát egy magasabbrendű szellemiséget jelez, egy magasabbrendű éntudatot, amit krisztusinak, megváltónak nevezhetünk, mert ezeket a személyi jellemzőket tudatos munkával lehet elérni, kifejleszteni, vagyis tudatosan a karmaoldásra, a megváltotti állapotra törekedve el lehet érni, hogy pozitív személyi tulajdonságainkká váljanak. (Tudatosan kell keresni azokat az élethelyzeteket, lehetőségeket, amelyek alkalmasak arra, hogy ezek a képesség-csírák megnyilvánulhassanak és megerősödhessenek, és végül beépüljenek a személyiségbe pozitív képességként.) Az Ascendensre úgy is tekinthetünk, mint afféle segítségre, amellyel azért születtünk, mert éppen ezekre az Ascendens jegye által jelzett tulajdonságokra van a legnagyobb szükségünk a karmánk feloldásához, a megváltás és a boldogság eléréséhez, mive az önmegváltás beindítását, kiteljesítését és beteljesítését szolgálja.
Vivien esetében is láthatjuk, hogy miért van neki nagy szüksége éppen a Mérleg pozitív tulajdonságaira. A legszembeötlőbb ugyanis a vénuszi őserőhöz való diszharmonikus viszonya. A Vénusz egyszerre uralkodója a Bika és a Mérleg jegyeknek, s ezért a Bika szellemiségét megtestesítő 2-es ház és a Mérleg gyakorlati életkörét megjelenítő 7-es horoszkópház is hozzá tartozik.
És Viviennek a 2-es házában levő Napja, Merkúrja és Jupitere azt jelzi, hogy aránytalanul nagy hangsúlyt fektet az anyagiakra, értékrendje alapjainál ez áll, gondolkodását eltorzítja az anyagiak megszerzésének a vágya, és önmagát is ennek a tükrében érzékeli. (Attól érzi magát “valakinek”, ha van mit aprítania a tejbe, sőt, ha van pénze, különbnek is érzi magát azoktól, akik kevésbé tehetősek.) A Mérleg pozitív képességeinek a megszerzésére való törekvés, a vénuszi őserővel való tudatos harmonizáció (egyensúlyi állapot létrehozása és fenntartása testi és lelki szinten egyaránt, a négy őselem egyforma, arányos megélésére, jelenlétére való törekvés) nagy segítségül szolgálhat, hogy ezt az anyagiak, a föld elem felé erősen kibillent egyensúlyt helyreállítsa, és így ne nyomják el a földies vágyak, törekvések a többi, ugyanolyan fontos szükségleteket: a tűzhöz tartozó igazságért folytatott becsületes harcot, a levegőhöz tartozó intellektuális és szellemi tevékenységeket és a vízhez tartozó érzelmi, szeretet-áramoltatási, szeretet-adási, áldozathozatali szükségletek kielégítését.
Ennek a négy elemnek az arányosságára azért is fontos volna Viviennek figyelnie, mert az ő képlete azt jelzi, hogy a tudattalanjában eltorzultan éli meg mind a négy őselem egy-egy aspektusát. A Föld elemhez kapcsolható tévképzeteiről fennebb esett szó, tehát arról, hogy, ha önkéntelenül is, de túlzó, sőt, amint láthattuk is: betegesen nagy fontosságot tulajdonít az anyagiaknak. (Ezért is folyik ki a pénz a kezéből, és vált szegény munkanélkülivé a két magas képzettséget jelző egyetemi diplomája ellenére!) Így a 2-es házában álló fontos bolygók és Szűz Lilithje kapcsán is biztosak lehetünk ebben. Továbbá: Tűz karmát jelez az Oroszlán Sárkányfarka, az Ascendensén álló Marsa és a hangsúlyos 1-es háza, valamint Víz jellegű életfeladatokat mutat a 12-es házban álló Lilithje és a 8-as házas Szaturnusza is, Levegő karmát pedig a képletéből kiolvasható erős Ikrek karmája, tehát az erős árnyék-énje és a negatív Mérleg bolygói is. Láthatjuk hát, hogy Vivien karmája milyen összetett és ellentmondásos, és ennek a feloldásához bizony nagy szükség van a Mérleg Ascendens által biztosítandó arányosságérzékére, harmóniára és egyensúlyra törekvésére, a kettősségek kiegyensúlyozására, majd megszüntetésére.
Arról nem is beszélve, hogy a Mérleghez elsősorban mégis a párkapcsolatok jelentőségének a megértése tartozik, a férfi és női erők kiegyenlítődésére való törekvés, a nemek különbözőségének, és ezen belül azok funkcióinak a megértése és elfogadása, a párkapcsolatban, a szexualitáson keresztül elérhető kiegyenlítettség, valamint az emberi viszonyok, lelki jelenségek harmonizációjának a vágya: a lelki és szellemi jin és jang potencialitások közötti egyensúlyi állapot elérése és a létrehozott harmónia fenntartásához, az életnek az igazság szellemében való működtetéséhez (Lásd a Tarotban a Mérleggel jelölt Igazság – ikonját!) szükséges éberség is.
A nemek törvényének az ismerete által (amely törvény a Mérleg jegyéhez tartozik), valamint a párkapcsolati harmóniára való törekvés által, sőt: egyáltalán harmonikus párkapcsolatok létesítése által, tisztázódhat(na…) számára a nemek funkciója és szerepe. Ezt egy Tűz karmával született nőnek nagyon fontos tudni, mert így lehetséges önmaga nőként való elfogadása és megszeretése, a férfiakkal szemben érzett haragjának, eltaposási vágyának, kisebbségi érzésével keveredő gőgjéből és kevélységéből adódó, keserves gyűlöletének a feloldása, és így a másik nem elfogadása, megszeretése is. Így lehet csak esélye arra, hogy jól működő párkapcsolatot alakíthasson ki, hogy a szexuális vágyai és szerelmi érzései miatt ne érezze magát fenyegetve, a férfinak kiszolgáltatva.
A nemek törvényének az ismerete, valamint a férfiakkal való gyakorlati szexuális-szerelmi és általános párkapcsolati viszonyok létesítése segítene neki abban az újjászületési életfeladatában is, amelyet az erős Skorpió motívumok jeleznek a képletében. A férfiassággal, annak szaturnuszi aspektusaival kapcsolatos tévképzeteit jelzik a Szaturnusz negatív fényszögei. És 8-as házas helyzete is arra utal, hogy ezzel kapcsolatban gyökeres mentalitásváltásra volna szüksége ahhoz, hogy egészséges és boldog lehessen. Azt, hogy ehhez a gyökeres szemléletváltáshoz nagy szüksége volna mind párkapcsolatra (és főként a férfiakkal való intimen meghitt, bensőséges kommununikációra), mind valós – tehát a tárgyi valóságban visszaigazolódó! – metafizikai információra, jelzi a Skorpióban álló Jupitere is (a törvényesség, igazságosság, értéktudat, értékítélet bolygója). Ez a Jupiter meredeken szembenáll a Szaturnusszal, ami azt jelzi, hogy Vivien tudattalanjában ez a földi rendeltetés beváltása szempontjából legfontosabb két őserő eleve kizárja egymást! Hogy az ő számára hatalmas erőfeszítést és belső munkát jelent harmóniába hozni a felelősségtudatot az értékszemléletével, a pozitív helytállást (tehát nem a nyakas makacsságot) és a következetességet az erkölcsi világképével, igazságérzetével.
Ehhez elsősorban hiteles metafizikai információszerzési ambícióra lenne szüksége, hogy legyen egy olyan biztos alapja, értéktudata, amire építkezni tud, ami eleve irányt mutat, amihez igazodni tud. Azonban láthatjuk, hogy Vivien süket a metafizikai információval szemben (a Bakhoz, Szaturnuszhoz tartoznak a fülek is): napokon, heteken át hallgatja-nézi az internetre feltöltött asztrológiai-metafizikai videókat, de a férfiellenes gyűlölködés annyira beszűkítette már az értelmét, hogy nem csak a metafizikai információ nem tud eljutni hozzá, de semmilyen tárgyi valósághoz köthető igazság sem. Őt az igazság egyáltalán nem érdekli, monomániásan csakis arra összpontosít, hogy miként tudná tönkretenni, és mi miatt tudná feljelenteni a felvételeket készítő asztrológuspárt. (Pedig a Jupiter és a Hold közötti harmonikus fényszög arra is utal, hogy az érzékenysége, a befogadóképessége megvan a metafizikai tudással szemben. Sajnos azonban ezt a pozitív képességét elnyomják a feloldatlanul maradt és még nagyobbra duzzasztott karmikus, negatív késztetések, romboló indulatok.)
Pedig a jupiteri tiszta értéktudatra azért is nagy szüksége lenne, mert ez a Jupiter-Szaturnusz fényszög többek között azt is jelzi, hogy – bár nem tehet róla, de – eleve irtózik és menekül minden nehezebb helyzettől, amikor felelősséget kellene vállalnia és amikor szellemi erőfeszítéseket kellene tennie. Márpedig erőfeszítésbe kerül, hogy folyamatosan ellenőrizze azt, hogy az elképzelései megfelelnek-e a gyakorlati tényeknek, a valóságnak. (Ezért nem teszi. Egyrészt szellemi lustaságból, másrészt a szaturnuszian felelősségteljes apa-férfinek a zsigeri utálata miatti elvakultságból!) Ha nem oldja fel ezeket a negatív meghatározódásokat, amelyeket ez a Jupiter-Szaturnusz szembenállás jelez, akkor a kitartás hiánya, a könnyű és erőfeszítések nélküli életre való sóvárgása miatt nem tud sikereket elérni, emellett pedig a Jupiterhez-Nyilashoz tartozó szervei, testrészei is megbetegedhetnek (Az önámító szellemi elvakultság miatt tovább gyengül a szeme, az epéje és a mája sem működik megfelelően, esetleg cukorbeteg is lehet – ez a betegség a huzamos önámítás, a mélytudattalan szinteken is megélt, vagy oda lenyomott boldogtalanság eredményeképpen alakul ki). Ezek a nehézségek félelemmel és haraggal töltik el, főként, ha önkéntelen, gyűlölködésre való késztetéseit nem igyekszik leküzdeni.
Igazságtalannak érezheti az őt érő nehéz élethelyzeteket – a Jupiterhez tartozik az igazságérzet is, és a jupiteri őserővel való diszharmonikus viszony abban is megnyilvánulhat, hogy a sorsnehézségeket önérzeteskedéssel fogadja: háborog az őt ért igazságtalanságok miatt, az önérzetében érzi magát megsértve, mintha a sors vagy az Isten direkt packázna vele. (Jellemzően Tűz karmás reakció ez, amikor még az “engedetlen” tárgyak is dührohamot váltanak ki, ha pl. leesik az asztalról egy pohár, vagy tányér, esetleg vajaskenyér, ha beleakad a ruhája a kilincsbe vagy ráesik a polcról valami, ami rosszul volt odatéve – mintha azok is direkt csak őt bosszantanák. Kovács Ákos énekes, dalszerző a Rosszkedv című Bonanza Banzai slágerben így fogalmazza meg ezt: “Rosszul indul néha egy-egy nap,/ ilyenkor az aljas tárgyak ellenem vannak:/ a parancsnak mind ellenszegül,/ gyűlöletük drótként feszül,/ ha tehetnék, meggyilkolnának.” – Ákos maga is a Kos jegyében született.)
Amíg nem hajlandó sem a valósággal szembesülni, sem önvizsgálatot tartani, a lelke mélyébe szimatolni, felkutatni a nehézségek valódi okát, addig ártatlannak érzi magát, és belemerülhet az érzelgős önsajnálatba, ádáz haragot érezhet általában az élettel és a sorssal meg az Istennel szemben (a feloldatlan skorpiói tévképzetekkel maradt személyek különösen nagyon hajlamosak erre). A lelkében és a képzeletében dúló indulatok miatt környezetével sem tud békében élni, muszáj kiélnie haragját, frusztrációját a szerettein is, az általa kiszemelt ellenségeiről (az ellenségeknek beállított személyekről) nem is beszélve.
Viviennél láthatjuk, hová vezettek ezek a feloldatlanul maradt negatív késztetések, tulajdonságok. Ikertestvérét, akinek a szülőktől örökölt házrészét felelőtlenül elköltötte, terrorizálja és folyamatosan irányítgatni, ellenőrizni akarja. És ezt annyira, hogy az gyakran teljesen elzárkózik előle. (Mindketten tűzkarmásak, és a kettő ugyanannak a negativ jelenségnek a két végletét megtestesítve, Vivien fúriaként tombol, a félénk és konfliktuskerülő ikertestvére pedig “galambepével” tűr és szó szerint is, mindenáron – még a barátságok elvesztése árán is – kerüli vele a konfrontációt.) Vivien azonban ennyivel nem elégszik meg, és valósággal kapóra jött neki az, hogy megtudta: a testvére évekkel ezelőtt az asztrológusnak, akinek a munkájával nagyon elégedett volt, és aki szívesen válaszolt neki utólagosan is a felmerülő sorskérdéseire, néhányszor kisebb összeget küldött (pontosabban a gyerekeinek). Vivien ezért aztán hónapok óta megszállottan zaklatja, és ő lett az, akire rázúdítja azt a sok gyűlöletet, indulatot, frusztrációt, amit a lelkében hord, mert a karmájából semmit nem sikerült feloldania: nincs családja, párkapcsolata sem, miközben a férfiakat engesztelhetetlenül gyűlöli, és mérhetetlen pénzimádatában, egoizmusában, önzőségében nagy valószínűséggel a gyerekeket is, illetve azokat, akik gyerekeket nevelnek, mert az mind olyan pénzbe kerül szerinte, amit, az ő ide vonatkozó, irracionális képzetrendszere szerinti tekervényes úton-módon, mások (a társadalom, a gyermekeket nevelő szülők, az ikertestvére, stb), mind tőle akarnak elvenni.
A gyerekek és a családosok iránti ellenszenve, gyűlölete is a karmája feloldatlanságából ered. Egyrészt a Tűz karmából, amelyet nem csak nem oldott fel, hanem még nagyobbra duzzasztott. Ez olyan mértékű önimádatot, egoizmust eredményez, hogy az öntudatát sérti annak a gondolata is, hogy bárki miatt is a legkisebb áldozatot vállalja, hogy a saját érdekei elé helyezze bárki más igényeit, szükségleteit. (Akár a saját gyermekei érdekeit is, akinek van ilyen egyáltalán!) Az ilyen, élvezetvágyba és önimádatba belebódult nők azok, akik pl. az abortusz mellett tüntetnek (legtöbbször mocskos szájjal, gyűlölködve), mondván, hogy jogukban áll rendelkezni a saját testük fölött, és eldönteni, hogy oda bármi is bekerülhessen vagy sem. Vivient azonban az a veszély nem fenyegeti, hogy akarata ellenére anyává váljon, mivel nem enged férfit a közelébe, s valószínűleg akkor sem foganna magzatot (nem engedné, hogy megtermékenyítsék), ha lenne párja és egészséges szexuális életet élne.
A gyerekutálata másrészt onnan is ered, hogy az ő egyik legfontosabb életfeladata éppen a többgyerekes anyává válás lett volna – emiatt az elmaradt, be nem teljesített életfeladata miatt (is) még mélyebbre került a karmája sötétségébe. Vivien képletében a Hold – az anyaság, a teremtés, a táplálás, az utódgondozás őselvét megtestesítő bolygó – a saját jegyében, a Rákban áll, és nem is akármilyen pozícióban: az ég tetejének nevezett ponton, az MC-n, a tízes ház csúcsán, amelyet a hivatás házának is neveznek. Vivien esetében tehát az anyaság megélése nagyon fontos, ha nem a legfontosabb életfeladat lett volna, ez az a szerep, amivel szemben elhivatottságot kellett volna éreznie, a Hold kellett volna legyen az ő „vezércsillaga”. Pozitív fényszöget zár be az öntudatot megtestesítő Nappal és a Jupiterrel is (a Napnak ráadásul ez az egyetlen fényszöge). Tehát a gyermekgondozás, - nevelés, határozottan segíthetett volna neki a szilárd öntudat és értéktudat kialakításában, és az igazi boldogsága elérésében! Többgyerekes családanyaként fejleszthette volna a szeretetáramoltatási és áldozathozatali képességét is, így nem nyeli el őt az élete második felében a skorpiói gyűlölködés és bosszúvágy, sem a Tűz karmás egoizmus, amiben és amitől most szenved. Helyes értékrendhez igazodva kialakulhatott volna benne egy másfajta életszemlélet, amelyben az önös érdekek, az anyagiak imádata és önmaga kényeztetése, „fényezése” helyett megtapasztalhatta volna, hogy a mások érdekének a figyelembevétele, az önzetlenség, a szeretteiért hozott áldozatok nem vesznek el semmit tőle, nem szegényebb, hanem éppenséggel gazdagabb lesz tőle az ember. És nem csak lelkileg és spirituálisan, hanem anyagi szinten is, hiszen – amint a „gyermekáldás” szavunk megőrizte az őseink mára elfeledett tudását – a gyermekáldás és az anyagi bőség nem zárják ki egymást. Sőt: ha valaki a teremtés törvényének nem szegül ellen a gyermekszülés elutasításával, az anyagi szinten is képes teremteni, bőséget létrehozni.
A harmonikus fényszögek jelezte pozitív tulajdonságok és képességek segítségül szolgálhattak volna a karmapontok és a diszharmonikus fényszögek által jelzett tévképzetek, öntudatlanul működő ellenérzések, negatív meghatározódások feloldásához, meghaladásához. A Holdnak a Szaturnusszal és a Marssal alkotott negatív fényszögei azt jelzik, hogy a tudattalanjában nem tudja összeegyeztetni az anyaság, a teremtés őselvét a férfiasság semelyik aspektusával, akaratlanul is elzárkózik, nem hajlandó befogadni, túl durvának, az érzékenységét sértőnek érzi a nyers férfias megnyilvánulásokat, a céltudatos magatartást, az erélyességet, a szigorúságot, a következetességet. Ugyanígy az uránuszi fényt, a férfi általi átvilágítást, a szellemi megtermékenyítést is ösztönösen elutasítja, és ellenséges érzelmekkel viseltetik iránta, férfiakkal szembeni hatalmi ösztönökkel van tele, uralkodni vágyik a férfiak fölött, ösztönösen irányítani vágyik azokat. (A Hold az Uránusszal és a Plútóval is negatív fényszögeket alkot.)
Ezek a veleszületett, zsigeri ellenérzései a férfiak iránt ráadásul más jellegűek is, mint a Tűz karmából eredő általános férfi-legyőzési, eltiprási vágyak, de ugyanolyan veszélyesek, ha nem veszélyesebbek. A Rák Holdja ugyanis Viviennek egy rejtettebb oldalát, személyiségrészét jelzi: túlérzékeny, könnyen sérthető és sebezhető, aki éppen ennek a szellemi-spirituális információnak a befogadásával szembeni túlérzékenységének köszönhetően irtózik a nyers férfiasságtól, zsigeri iszonyatot érez attól, hogy megnyíljon, hogy befogadja (szellemileg és testileg egyaránt) a jang, maszkulin energiát, a megtermékenyítő fényt. (Németh László Iszony című regényében ír erről a mély, veleszületett irtózatról, amelyet az ilyen karmikus meghatározódásokkal született nők éreznek a férfiak iránt: „Az állatokat láttam. De azt elgondolni is szörnyű volt, hogy én egy férfival olyasmit… Nem a mozdulat, az a néhány lökés a bikáknál, méneknél. A lélekben is meg kell repednie olyankor valaminek. Amíg szűz az ember, a maga burkában él; a levegő külön hűs réteggel veszi körül, s ebbe senkinek sem szabad beletörnie. De akkor egyszerre fölreped a burok; az ember lelke is sebet kap, s azon mocskos, idegen, erőszakos indulatok nyomulnak bele. Történhetik leánnyal iszonyúbb?”) Ezt erősíti meg az, amit fentebb már taglaltunk, hogy a másik két feminin bolygója (a Vénusz és a Neptunusz) is diszharmonikus fényszöget zár be a Szaturnusszal és az Uránusszal.
A Marssal és Plútóval azonban éppen ellenkezőleg: pozitívakat alkot, s ezek a pozitív fényszögek olyan képességeket jeleznek, amelyek segítségével meghaladható lehetett volna ez a túlzott érzékenység, veleszületett iszony a férfiak iránt. Különösen a Vénusznak a Marssal és a Plútóval képezett pozitív fényszögei jeleznek olyan intenzív kiegyenlítődési vágyakat, erős szexuális vonzerőt, magnetikus kisugárzást, amelyeknek a segítségével leküzdhetőek lettek volna a férfiakkal szemben táplált karmikus ellenérzései. Ugyanígy az Ascendens jegyének a pozitív tulajdonságai is segítségére lehettek volna: az emberi viszonyok, lelki jelenségek harmonizációja, a lelki és szellemi jin és jang potencialitások közötti egyensúlyi állapot elérésére való törekvés.
Sajnos azonban Vivien nem hogy oldotta volna ezeket a karmikus meghatározódásait, hanem még tovább dagasztotta, növelte őket, kizárván a férfiakat az életéből. Ez nem csak boldogtalan, sivár életet eredményez – hiszen a férfiaktól elzárkózva kizárja az életéből a szerelem lelki és testi megélésének a lehetőségét, a családban élés örömét, a gyerekek szeretetét –, hanem hosszú távon betegségek is származhatnak belőle. A párkapcsolat és az anyaság vagy az apaság, a szülői szerep általános, mindenki számára felvállalandó életfeladatok, de Vivien számára ezek különösen fontosak lettek volna a karmaoldás miatt. Olyannyira, hogy ha ezeket elmulasztja, a szaporító és tápláló szervei megbetegedését, akár rákosodását is okozhatja. A skorpiói gyűlölködése, bosszúvágya, elengedésre, mentalitásváltásra képtelensége pedig a vastagbél és végbél betegségeit, legrosszabb esetben elrákosodását eredményezheti.
A horoszkóp elemeinek a vizsgálatával magyarázatot találhatunk arra, hogy miért hajszolta bele magát Vivien ebbe az irracionális gyűlölethadjáratba, amelyet már hónapok óta folytat lankadatlanul a csíkszeredai asztrológuspár ellen. Feloldatlanul maradt és hatalmasra duzzasztott karmikus meghatározódásai meggátolják őt abban, hogy józanul gondolkodhasson és ne hadakozzon képzelt ellenségekkel, ne mást hibáztasson elrontott, boldogtalan, sivár életéért. Erős árnyék-énje a Szűz karmás mániákusságában, kicsinyességében, anyagiasságában, fösvénységében megerősítette, és ettől mintha valósággal elveszítette volna az eszét… A párkapcsolattal és anyasággal kapcsolatos mélyen elhárított és most már végleg elvégezetlen életfeladatai, karmája oldatlansága miatt az egoizmusa, irigysége, férfiutálata és gyermekek iránt érzett ellenszenve hatalmasra duzzadt az évek alatt, és a mélytudattalan (és ezért immár végleg feloldhatatlan) boldogság-hiánya, a benne feszülő gyűlölete, feloldatlanul maradt hatalmi vágyai miatt folyamatosan másokat büntet, másokon éli ki a frusztrációit. Ezen a lejtőn azonban nincsen megállás, hacsak nem tér gyorsan észre, és a gyűlölködés és irányítási vágy helyett a megértő és elfogadó szeretet útját választja határozottan és egyértelműen – ami nem túl valószínű, hiszen semmilyen józan érv nem volt eddig képes kizökkenteni őt mániákus gyűlölködéséből, s ennek a gyümölcse valamilyen súlyos skorpiói betegség (vastag-, ill. végbél, szaporítószervek betegségei, rákosodása) formájában előbb-utóbb jelentkezni fog.

_________________
"Jobb a világra egyáltalában meg se születni, mint benne alacsonyrendű, vak, ostoba, értelmetlen, zavaros életet élni, s a nagy igazságok tudásában nem részesülni."


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO