ASZTROLOGOSZ, Kozma Szilárd - karma-asztrológus fóruma

Asztrológiai fórum: Kozma Szilárd és asztrológus-barátainak fóruma
Pontos idő: 2021.12.04. 17:29

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Fórum szabályok


Csak általam feltett, vagy általam látott és a fórumra feltöltendőnek talált versek és poetikai szövegek (prózaversek), esszék és kritikai értelmezések jelenhetnek meg. Szabadon tetszésnyilvánítás, illetve ennek ellenkezője is megjelenhet, de egy mondatban.Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Ars Poetica helyett
HozzászólásElküldve: 2012.12.02. 12:21 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 22:01
Hozzászólások: 4167
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Skorpió
Aszcendens: Oroszlán
Múzsák nélkül meddő ugyan az irodalom, de a sorsközösség- és felelősség-hárítás nem bátorság jele, hanem a gyávaságé.

Egy pillanatig sem vitatnám, hogy irodalom-e az, a szórakoztató kocsmai blöffökkel és steril nagyotmondásokkal telt szöveggyűjtemény, amit a Székelyudvarhelyi származású karate - mester: Murányi Sándor Olivér a Budapesti Kaligram kiadónál "valamiként" (A szerző nem hajlandó meghatározni a szöveggyűjteménye műfaját, mondván, hogy az utókor döntse majd el, hogy regény-e, vagy mifene?) közre adott. És, amely regénynek tűnő szöveggyűjtemény - a téma szerint, mégiscsak egységes történeteket tartalmazó szöveghalmaz - fölött, egyesek azon vitatkoznak az Irodalmi Jelen portálján, hogy egyáltalán irodalom-e vagy sem? Sőt: hogy a szerző szuper-tehetséges-e vagy dilettáns (-Sic!), hogy szintén ő, tehát Murányi Sándor Olivér karate mester, alul művelt-e, vagy felül… Hogy ki volt, vagy ki nem volt Shakespeare, hogy "Miért Spanyolország és hol Hitler?" (Joseph Heller: A 22-es Csapdája).
Manapság az irodalomba, mint tágas öblű világi szajhába, elképesztő irka-firkák férnek bele, Maldoror énekeitől és De Sade márki látomásaitól Orbán János Dénes primitív rímekbe faragott, - állítólag: a magyar post-modernizmus csúcsának számító! - trágárkodásaiig. (Egyébként: olyan sánta rímekbe faragott trágárkodásokat ma bármely útszéli rap-énekes tud faragni, de attól nem nevezik a szerzőt költőnek…) Nem is értem tehát, a harcos lelkű szerző pirongó szabadkozását, hogy aszongya: ő kicsisége, csak író-segédnek az inasa (Vagy fordítva…? "- Fiatalember, maga mitől olyan szerény?") Szóval, szerintem azzal, hogy Murányi egyáltalán író-e, vagy nem, hogy tehetséges-e, mint egy kötélmászó, vagy dilettáns, mint valaki, akit Demény Péternek neveznek - ugyan kérem, hagyjuk a faksznikat! -, manapság eleve oka-nincs kérdés! Sőt, még az szem fontos számomra, hogy Murányi felül, vagy alultáplált-e dicsőséges harcsaszorongatóként (Elnézést, de ez az eszelős nézésű harcsaszorongató, nos, egy eléggé előnytelen fénykép... Persze, ezzel sincs baj, hiszen a sok medve lesen viharvert és ezért fiatalon fehéredő üstökű szerző, állítólag semmit nem szégyell, ami emberi…), bocsánat: hogy alul-e, vagy felülművelt! - Hiszen, mind lehet valaki rettenetesen tehetséges is, és jaj Istenem de művelt is egyszerre, ha mindaz amit ír, bűzlik az öncélú vagánykodástól. A Murányi kocsmai szintű nagyotmondásai (Sem nem allegória, mint a szerző által emlegetett Kafka-művek, sem nem irodalmi, vagy netalán-tán tudományos fikció, de nem is aranyszájú valóságábrázolás…) tehát, bűzlő tehetségtől és rettenetes műveltségtől függetlenül bele férnek az irodalmi műfaj kategóriába. Nem ezzel van a baj!
Hanem azzal, hogy mind lehet valaki szuperművelt, ha az elemi felelősséget, sőt annak a fikarcnyi nyomát is, akárcsak az olvasott történetek leírásának a művészi indítékát (Netalán erkölcsi okát) Diogéneszi lámpával kell keresni, az írásaiban. Ez az elemi elvárás ugyanis - Mármint az erkölcs, vagy a felelősség, illetve az indíték kérdése, vagyis: AZ ÍRÁSTUDÓK FELELŐSSÉGE (ÁRULÁSA) - talán ugyanannak a kortárs magyar irodalom csimborasszójának a szerepében (ön)tetszelgő, "Transzközépen Előretolt" romániai magyar "középgenerációs" posztmodernizmus hatására, amely Kelemen Hunor EREMDÉESZ elnököt is megszülte, mára sajnos, messze irodalmon kívüli kérdéssé változott. Szerintem viszont, ez az igény mégiscsak elvárható kellene legyen bármilyen "irodalmi" minőségre igényt tartó "szöveggel" szemben. Nem, hogy egy egész regénynyi, egymáshoz a téma-logikában mégis csak valamennyire logikusan kötődő szöveggyűjteménnyel szemben… - Ám legyen még ez az elemi elvárás is, az én maradiságom bélyege…

Én tehát, csak annyit jegyeznék meg 28 éves karatézó múltammal (Kb. akkor tanulhatott írni a saját bevallása szerint is, inkább életművész, mint Író Úr, amikor én az első Do-Jo béli beavatásokat megkaptam.) a Murányiénál nem kevesebb szerénységgel (Még egyszer tehát: "Maga mire (is) olyan szerény fiatalember?), hogy annak, a medve-táncoltató, bocsánat: medve-leső kocsmai cirkusznak és hányingerkeltő álszerénység alá rejtett hetvenkedésnek, amit Murányi ezekben az irományokban és az Irodalmi Jelenben olvasható művész-interjúban is, szó szorosan "levág", az égvilágon semmi, de semmi, köze nincs a harcművészetek azon szakrális moralitásához, amit többek között, én is ismerek. És amely moralitás szerint élnek azok is, akikkel én karatézok, illetve, azok a japán nagy-mesterek, akiktől tanulok.
"Múzsák nélkül pedig meddő a literatúra, mint a szőkefalvi javasasszony." - Jelenti ki, ex chatedra Murányi, amivel nem is lehet, csak maximálisan egyet érteni. Esetleg még annyit tennék hozzá, hogy csakugyan: múzsák nélkül meddő az irodalom, akárcsak a hozzá hasonló módon elkötelezett és elhivatott, tehát a szellem által "meghívott" írók nélkül! Felelősségteljes írók nélkül tehát, akik egyébként, nem csak férfi neműek, de nőneműek is lehetnek… - Tudom, hogy ez is közhely, de a szerző és az interjú-készítő is, mintha megfeledkeznének erről az elemi tényről, ebben a cirkuszian színpompás ló-idomár és harcsafogdosó, medvetáncoltató és kardcsiszoló, és az eszelős hülyeség határáig kitolt (Jocó, a kardcsiszolás művészetébe bele hülyült családapa) elvont maszkulin nagyotmondás-özönben. Ti., hogy a nők nem csak arra valók és nem csak attól jók, hogy az eszelős kardművészeknek a "kisvárosi zsenik" szexuális szükségleteit kiszolgáló lányai és elzüllött feleségei (Múzsái…) legyenek. Vigyázat tehát: kisebbségi, vagy "nagyobbsági", de valamilyen környezeti sorsközösség- és felelősségvállalás nélkül, vagyis ragadozói szabadság-szeretetnek álcázott felelősség-hárítási álerkölccsel (Legyünk őszinték: világos, hogy itt morális elköteleződéstől való félelemről, vagyis mindössze tudatosan álcázott morális gyávaságról van szó.), magtalan marad az álszerény-író is, nem csak a szőkefalvi javasasszony, illetve a medve kukkolló Harcos Olivér.
- Így lehet tehát, ilyen irodalmilag deklarált gerinctelenséggel "közzé tenni" ilyen, irodalomnak ugyan még elsüthető, de a gyakorlati valóságban soha meg nem valósulható - és persze: a valós szamuráji erkölcs-rendben még csak el sem képzelhető! - kocsmai blöfföket, mint amilyen ama bizonyos kardkészítő (Vagy mindössze kardcsiszoló?) "Jocó mester" állítólagos esete is: "...Ezért a kötetben szereplő kardkészítő Jocót említem példaként, aki egy esztendőnél tovább tudott aggályosan csiszolni egyetlen kardot. Nem érdekelte, hogy felesége alkoholista lesz mellette, és lányán végigmennek a kisvárosi pehelysúlyú zsenik. A kardra figyelt,..." - Sajnálom, de mivel az apai érzelmekről és felelősségérzetről, ezek szerint, elemi lövés nélkül éldegélő (kocsmázgató, néptáncoló, medveleső) és e magasztos felelősség-nélküli életművész-unalmában nagyotmondásokat írogató Karate-mester ezt, az emeletes marhaságot közre adta, hát én sem tudom megállni, hogy közre ne adjak ennek kapcsán egy, a Jocó-fantázia olvasásakor spontánul belőlem kitörő, ugyancsak harcosi véleményem előretolt irodalmi szózatot: "- Milyen ostoba! Istenem, hogy ez a veszélyesen felelőtlen ember, erkölcsileg mennyire ostoba!"

_________________
Nem arra való a gondolkozási képességünk (kincse),hogy a pokollal (a karma hazájával) való kapcsolatunkat fenntartsuk általa, hanem arra, hogy Isten Országát megkeressük..
Kozma Szilárd asztrológus - http://www.kozmaszilard.hu/


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO