ASZTROLOGOSZ, Kozma Szilárd - karma-asztrológus fóruma

Asztrológiai fórum: Kozma Szilárd és asztrológus-barátainak fóruma
Pontos idő: 2023.02.04. 12:10

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: 17.Asztrológia, tudás és szabadság
HozzászólásElküldve: 2014.06.05. 22:54 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 00:08
Hozzászólások: 248
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Halak
Aszcendens: Kos
Asztrológia, tudás és szabadság

Dénes AlbertJelen fejezet címe egyben e könyv címe is.

Amint végighaladtunk az egyes fejezeteken, vizsgálat alá kerültek témák és gondolatok, most már néhány megfogalmazás tételére vállalkozom, s ha lehet, minél egyszerűbben. Egyben záró és összegező fejezetként írom ezt, de óvakodom az összegezés olyan módjától, amely visszakanyarítana bennünket a gyakran bonyodalmas elemzésekbe, amelyekre a megfelelő helyeken sor került.

Az áttekinthetőség kedvéért számozással látom ez az egyes megfogalmazásokat.

1. Az asztrológia a megismerésnek olyan formája, módja, amely megfelelően gyakorolva legalább annyira megbízható, mint a megismerés egyedüli lehetséges mintájaként tartott tudomány.

2. Az asztrológia nem csak valóságértelmezésekkel, valóságmagyarázatokkal foglalkozik, akárcsak a tudomány sem, hanem a valóság alakíthatóságának lehetőségeivel és törvényszerűségeivel is. Mindezt személyre vonatkoztatottan is tudja gyakorolni a születési horoszkóp elemzése és értelmezése által.

3. Az asztrológia gyakorlatának alapjául bár a horoszkóp szolgál, mint „tárgyi” alap, azonban az asztrológus értelmezési bázisától függ, hogy milyen lesz az értelmezés minősége, az információk megbízhatósága. Ezt az értelmezési bázist az asztrológusnak kell kialakítani, egy olyan alapos tanulási, tájékozódási folyamat során, amelyben nincs merev határ tudomány és metafizika között, hanem egyedül a mérvadó megismerés számít. Nyilvánvaló az is, hogy nem csak az értelmezési bázis kialakítása a fontos, hanem az értelmezési tapasztalat is, amely az értelmezés gyakorlatának mennyiségi és minőségi jellemzőivel függ össze.

4. Az asztrológia fejlődésben van. Ez nem azt jelenti, hogy az alapstruktúráját képező szimbólumrendszer változik meg, hanem az értelmezési bázisa gazdagodik, tisztul és rendeződik. Feltéve, ha ennek szellemében van gyakorolva.

5. Az asztrológia kapcsolatot teremt megismerés, megvalósítás és szabadság között. Ez a következőképpen ajánlott érteni. Amivel kapcsolatban megismerést valósítunk meg, az egyrészt, mint ahogy az előbbi szavakban benne rejlik, már egy fajta megvalósítás, másrészt pedig további megvalósítások lehetősége nyílik meg számunkra. Az, hogy ez a szabadságnak valamilyen „fokozatát” is jelenti egyben, szerintem nem okozhat különösebb megértési nehézséget.

6. Az asztrológia az integráció műveletére vonatkozó információkat ad. Kapcsolatot teremt sors-egész, tudatosság és értelem-egész között. Integrációs műveletként fogja fel azt, amikor a sors-egészet az értelem-egész felé lehet vinni. Ezen művelet kulcsát a tudatosságban látja. A tudatossághoz problémák is kapcsolódnak, amelyek a horoszkóp segítségével értelmezhetők és amelyek az ember egyes konkrét életterületeivel állnak összefüggésben. Természetesen a személyes, vagyis a születési horoszkópról van szó. A problémák megoldásával együtt a tudatosság is érik, fejlődik, tisztul, létrejön a kapcsolat sors-egész, tudatosság és értelem-egész között, amely mintegy lehetővé teszi az integráció folytatását. Megjegyzendő, hogy a sors-egész, a tudatosság és az értelem-egész a maguk meghatározatlanságaik ellenére is használhatók, mint integrációs műveleti fogalmak és ugyanakkor rendelkeznek a konkrét megtapasztalás szerinti nyomon-követhetőséggel, ezért nem kell ezeket eszményi produktumoknak tartani.

7. Mindezek alapján megállapítható, hogy az asztrológia, a hozzá el nem választható módon tartozó metafizikai, szellemi tudással együtt megbízható és fontos információkat nyújthat számunkra.Körülbelül ennyi, amit így, pontokban foglaltan meg tudok állapítani az asztrológiával kapcsolatban. Ha ezzel kezdtem volna, akkor is magyarázatokkal tartoztam volna, ami indokolta volna e tanulmány-könyv fejezeteinek megírását. Ezért inkább a fejezeteket helyeztem előre, és a következtetés-szerű megállapításokat a végére hagytam.

Ez nem jelenti azt, hogy itt olyan végkövetkeztetésekről van szó, amelyeken nem érdemes tovább gondolkodni, tovább vizsgálódni.

Annyit azonban szerintem sikerült alátámasztani, hogy az asztrológiáról, a tudásról és a szabadságról joggal beszélhetünk úgy, hogy ezek kapcsolatát, összefüggését elismerjük. Mindemellett nem volt és nincs arról szó, hogy egyedül az asztrológia vezet el minket az „igazi” tudáshoz, csupán arról, hogy adhat az asztrológia olyan fontos és megbízható információkat, amelyekre másképpen, máshol nem találunk rá.

_________________
Mária

A lét megismerése a bátorságon és személyes áldozaton keresztül vezet, s ki kell lépnünk a megszokott komfortzónánkból, elõítéleteinkbõl, ennek érdekében.


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO