ASZTROLOGOSZ, Kozma Szilárd - karma-asztrológus fóruma

Asztrológiai fórum: Kozma Szilárd és feleségének valamint asztrológus-barátainak fóruma
Pontos idő: 2019.06.15. 23:41

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: 15. Információ.
HozzászólásElküldve: 2014.06.05. 22:51 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 00:08
Hozzászólások: 258
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Halak
Aszcendens: Kos
Információ.

Dénes Albert

A horoszkóp értelmezésének végső kimenete nem más, mint az információ, vagy információk valamilyen csoportja. Ha ezen információs kimenet szempontjából nézzük, akkor az értelmezés szövegének jellemzői, stiláris tulajdonságai már csak másodlagosak. Ebben a tekintetben csak az információ számít. Mi is az információ? Olyan, jelek által hordozott jelentés, amely egy valamire vonatkozó tudást hoz létre egy befogadóban. Hogy mi a jel? Jel bármi lehet, ami valamilyen jelentést hordoz, pontosabban aminek jelentést tulajdoníthat valaki. A kommunikációban a jelek javát mi állítjuk elő, hogy a kommunikálandó tartalmat, az információt közvetítsük. Erre a célra megfelel a nyelv, valamint a tudás.

Ezen rövid kommunikációelméleti kitérő után megvizsgálhatjuk, hogyan állunk az információval az asztrológiában. Egy ember jön bizonyos problémákkal kapcsolatosan tanácsot kérni, értelmezzük a horoszkópot, tegyük fel, hogy például írásban. Kap egy úgynevezett szintézist, amelynek sok oldalon át futó soraiban lázasan keresi, hol van a feltett kérdésre adott válasz. Amint bizonyos problémák aktuálissá válnak életünkben, először a problémával kapcsolatos bizonytalanságokkal, homályokkal, érthetetlenségekkel szembesülünk gyakran. Információkra van szükség, mert az információ az, ami a problémával kapcsolatos tudást hordoz, vagyis a bizonytalanságokat csökkenti, a homályokat eloszlatja és lehetővé teszi a megértést. Érthető, hogy egy személy a gyorsolvasó sebességével futja át a sorokat, hogy találjon olyan szövegrészt, amely az őt éppen aktuálisan foglalkoztató problémával kapcsolatos. Egy teljes horoszkópszintézisben ugyanis másról is szó van, mint amit egy éppen aktuális probléma képezhet. Például, a szülött el akar menni külföldre hosszabb időre, mondjuk dolgozni, de amint tervén gondolkozik, bizonytalanságai támadnak szándékával kapcsolatosan. Sokat tépelődik, menjen vagy ne menjen. Eszébe jut az a lehetőség, hogy vajon mit mondana egy asztrológus ezzel kapcsolatosan. A példa kedvéért tegyük fel, hogy horoszkópjában csupa olyan elemek vannak, amelyek egy „klasszikusabb” értelmezés szerint egyáltalán nem támogatják a külföldre való hosszabb elutazást. Diszharmonikus négyes házhoz, kilences házhoz kapcsolódó bolygók szólhatnak ilyesmi mellett, jobban mondva ilyesmi ellen. A születési horoszkóp más elemeit is figyelembe véve elkészítjük az értelmezést, mégpedig úgy, hogy a feltett kérdésre, mármint a külföldi elutazással kapcsolatos problémára összpontosítunk. Információkat adunk a külföldi elutazással összefüggő rejtettebb és összetettebb körülményekre vonatkozóan, az illető ember személyes sorsszerkezetének egészét tartva szem előtt. Végül mondhatunk olyasmit, hogy szerintünk jobb ha nem megy, éspedig a megfelelő megfontolások értelmében, amelyeket a horoszkópból derítettünk ki. Azt azonban nem mondhatjuk, hogy ne menjen. Rámutattunk az egész kérdésnek egy sors-egészbe ágyazódó összefüggéseire, hogy mi egyébbel jár együtt, ha elmegy, mivel kell számolnia, ha mindenképp menni akar. Egyrészt azt sem mondhatjuk, hogy ne menjen, másrészt nem kezdhetjük rémíteni, hogy ha elmegy, akkor ilyen s meg olyan szörnyű események következnek be életében.

Információt mindenképp adunk, sőt a szigorúan vett információn kívül megmondhatjuk saját véleményünket is, például, hogy sokkal jobb, ha lemond az elutazásról.

Ha már beszéltünk jelről, információról, tudásról, kissé alaposabban is belemehetünk a jel és az információ viszonyába. Térjünk vissza egy régebbi példára, az ázó mennyezet példájára. Amikor megjelenik a vízfolt a falon, ez egy olyan jel számomra, amely önmagában véve azt a jelentést hordozza, hogy „igenis, ázik a fal”. Információtartalma egyértelmű. Ami az egészben jelnek számít, itt egybeesik a jelentéssel és az információval. Az is körvonalazódik számunkra, hogy mit kell tennünk. Azonban amikor bizonyos bőrkiütések jelennek meg valamelyik testrészünkön, akkor már bizonytalanná válunk, mert azon kívül, hogy bizonyos színű, alakú, kiterjedésű foltokat látunk, semmi mást nem tudunk. Elmegyünk az orvoshoz, aki esetleg az első rápillantás alapján megmondja, hogy miről van szó. A példában a bőrkiütés számunkra is jel, csak éppen nem tudjuk minek a jele. Az orvosnak is jel, de tudásának, tapasztalatának köszönhetően tudja, hogy mit jelez ez, vagyis mit jelent. Egy bőrkiütés lehet más betegség kísérő tünete is. Ebben az esetben a jel azt jelenti, hogy az illető betegség jelenlétével is számolnunk kell. Amikor először az illető észlelte a kiütéseket, a jel ott volt számára, de információja nem volt arra vonatkozóan, hogy miről is van szó. Az orvos tudta, hogy miről van szó és ezt közölte is a példában szereplő személlyel. Az orvos mintegy kommunikálta azt az információt, hogy erről s meg erről van szó.

Az asztrológiában is egy hasonló folyamat megy végbe. Azok a folyamatok, amit a kommunikációelmélet feltárt és megfogalmazott, itt is érvényesek, mint ahogy a logika törvényei érvényesek a gondolkodásban.

Egy személy felkeresi az asztrológust egy vagy több problémájával kapcsolatosan. Az asztrológus elemzi a horoszkópot. A problémákra koncentrál, de úgy, hogy közben a horoszkóp egészét figyelembe veszi. Ez már „szakmai” feltétel. A fontos az, hogy jelek, szimbólumok megfelelő interpretációja révén választ tud adni a kérdésekre, vagyis információt. Bonyolultabbá válik a helyzet olyankor, amikor olyan kérdésekre is választ kap a személy, amit fel sem tett, vagy a feltett kérdéstől eltérő választ kap. Az előbbi „bőrkiütéses” példát itt is segítségül hívjuk. Milyen jók is ezek az egyszerű példák. Igazán hálásak.

Szóval emberünk látja, hogy kiütések jelentek meg a bőrén. Feltételezi, sejti, hogy ezt be kéne kenni valamilyen kenőccsel, hiszen rendelkezésére álló tudása szerint ilyen esetben ezt kell tenni. Elmegy az orvoshoz és közli, hogy ő valamilyen kenőcsöt szeretne, mert kiütései vannak. Az orvos megnézi a kiütéseket és esetleg azt fogja mondani, hogy semmiféle kenőcsöt nem fog kapni, mert nem olyan természetű a kiütés, amire kenőcsöt kell tenni. Az illetőnek esetleg fel sem sejlik gondolataiban, hogy valamilyen más betegség kísérő tünetéről is szó lehet, így fel sem tesz olyan kérdést, ami erre vonatkozna. Amikor az orvos közli, hogy márpedig erről van szó, akkor ez elég újszerűen hangzik a beteg számára. Az is kiderülhet, hogy ugyan lehet bizonyos kenőccsel kenegetni a bőrét, de ez egyáltalán nem fogja az alapbetegséget meggyógyítani.

Az asztrológus jeleket értelmez. Az információ „tárgyi” forrása, a jel nem más, mint maga a horoszkóp. Helyesebben mondva ez egy sajátos konfigurációjú jelrendszer. A jelentések az asztrológus tudásából, tapasztalatából, kialakított értelmezési bázisából rendelődnek a jelekhez. Összeáll a kép, s az asztrológus kommunikálja élőszóban vagy írásban az információkat, a feltett és fel nem tett kérdésekre adott válaszait. Lehet olyan válasz, amelyre a kérdés fel sem volt téve. A kérdező jött egy vagy több kérdéssel, de kiderülhet, hogy ami felől kérdez a személy, annak megválaszolása inkább egy másik kérdés feltételét követeli meg. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mellébeszélünk és nem a kérdésre válaszolunk. Azonban gyakran előfordul, hogy a kérdés olyan kezdetlegesen, hogy ne mondjam, rosszul van feltéve, hogy arra nem lehet értelmes választ adni. Nem azt jelenti, hogy az illetőt butának minősítjük, csupán annyit, hogy fel kell világosítanunk, hogy ha a problémája megoldása tekintetében el szeretne igazodni, ahhoz a rá vonatkozó kérdést egy „kicsit” másképpen kell feltenni.

Végső soron, információkat adunk. Hogy mit kezd ezekkel valaki, az tőle függ. Számításba kell venni azt, hogy önállóan gondolkozni tudó lények vagyunk és ezt tiszteletben is kell tartani. Információk áramlanak világunkban, mivelhogy információkat áramoltatunk, de nem tudjuk pontosan kontrollálni, és nem is kell, hogy az információk hogyan hassanak. Nyilvánvaló, hogy az információ adója mindig úgy szeretné, hogy az információ úgy hasson, ahogyan az ő legvilágosabb koncepciója szerint való. Ilyesmiről van szó. Persze abba is belemehetnénk, hogy egyáltalán nem igaz, hogy mindenki önállóan gondolkozik, ugyanakkor kommunikációs fogások által befolyásolni lehet embereket, méghozzá nagyon jól. Ebben az esetben nagyon kétségessé válik, hogy beszélhetünk-e „legvilágosabb koncepcióról”, vagy inkább tegyünk le erről, s használjuk a tisztázatlan szándékok fogalmát. Annyira ez most nem érdekel engem, mert az idevonatkozó kommunikáció „legtisztább” változatát próbáltam bemutatni, ahol jelen van a „jó indulat”, az „együttműködés” elve.

Az asztrológiát s az ennek alapjában levő szellemi törvényeket komolyan vevő asztrológus semmi késztetést, indítatást nem érez, hogy embereket tájékoztasson félre, hogy dezinformáljon, hogy csoda dolgokat találjon ki és ezzel nyerészkedjen. A valóságkutatás elkötelezettje ő, beleértve a valóság alakíthatóságát illető törvényszerűségek kutatását is. Ennek magatartásbeli feltételei is vannak. Etikai szempontjai. Ha összevissza csalna, szélhámoskodna, nem mondhatná már többé valóságkutatónak magát. Esetleg ügyes nyerészkedési stratégiáival elérné céljait, ahhoz hogy majd egyszer szembesüljön a kérdéssel, hogy mit is ért el valójában?...

Mindezt csak azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert lehet hallani olyan vádakat, hogy az asztrológia szélhámoskodás. Hogy mennyi tájékozódásra, tapasztalatra, tanulásra van szükség ahhoz, hogy az asztrológiát valóságkutató színvonalon gyakorolhassuk, azt biztosan figyelmen kívül hagyják a vádaskodók. Nem elég a magában vett asztrológiai ismeret. Kell filozófia, logika, kommunikációelmélet, sőt egyes természettudományok is szóba jöhetnek, kell a jelek tudománya, vagyis szemiológia, sőt nem árt ha az asztrológus ellátogat a nyelvészet vagy az irodalomtudomány területére is. A pszichológiával és a szociológiával kapcsolatban is jó, ha legalább az alapvető fogalmakkal tisztában van. A szellemi hagyományok metafizikáját tekintve pedig alapos tájékozottságra kell szert tennie. Tehát olyan tájékozódási-tanulási tevékenységet kell folytatnia, hogy az már önmagában, ha nem foglalkozna horoszkópok értelmezésével, akkor is egy értékelendő szellemi teljesítmény lenne. Nem is beszélve arról, hogy e tanulási, képzési folyamatnak nincs végpontja, mindig tovább kell művelni, folytatni ezt. Persze, hogy nem így képzeli el minden asztrológus ezt és nem ez szerint gyakorolják az asztrológiát. Lehet, hogy sok esetben a maguk megfogalmazásaiban többet tudnak nyújtani, mint ami az én ismeretelméleti akadékoskodásaimon nyugszik. Lehet, hogy amilyen területeket felsoroltam, azokból az asztrológiához kellő részeket sokkal spontánabbul sajátítják el, és például nagyon jól kommunikálnak annak ellenére, hogy komolyabban nem tanultak kommunikációelméletet. Ami végül az ismeretelméleti akadékoskodásaimat illeti, ez engemet sem gyötör különösebben, csupán csak akkor, ha olyanok firtatnak felkészültséggel és képzettséggel kapcsolatos kérdéseket, akiknek valójában fogalmuk sincs arról, hogy miből állhatna ez a képzés, illetve felkészülés. Az ilyesmitől nagyon be tudok gurulni, de ez is hamar elmúlik, mert rájövök, hogy lényegében nincs amiért idegesítenem magam.

Ahhoz, hogy a horoszkópban található jeleket értelmezzük, tudásra, tapasztalatra van szükség. A jel ott van a horoszkópban, de a jelentés nincs. A horoszkóp az asztrológiailag ismert szimbólumoknak egy sajátos konfigurációja, tehát jelek bizonyos rendszere, de ennyi. A jelentés az asztrológus értelmezési bázisából, tudásából rendelődik a jelrendszerhez. Így lesz belőle információ, kommunikálható tudás. Ez abból is világosan kitűnik, hogy amikor először lát horoszkópot, mondjuk egy leendő asztrológus, halvány elképzelése sincs arról, hogy azok a félkörökből, körökből, keresztekből, vonalakból álló és egy nagyobb körben elhelyezett jelek micsodák. Megtanulja, de kiderül, hogy az még nem elég. Tovább dolgozik. Alakítja, gyarapítja, fejleszti, rendezi értelmezési bázisát, mert egyre inkább erősödik az igény benne, hogy valós információkat adjon.

Tudjuk mindannyian, még akkor is, ha ez sok ember számára homályos, hogy a valóság nem csak egy passzívan átélhető valami, hanem a valóságot bizonyos tekintetben alakítani is lehet. Ez azonnal két kérdést von maga után.

Első kérdés az, hogy mi is a valóság? A második pedig az, hogy amennyiben alakítható, akkor mi az, amiben alakítani lehet és hogyan? Igaz, hogy ez három kérdés volt, az utóbbi kettőt összevontam. Ha a feltett kérdések szellemében keressük az információt, akkor először alaposan meg kell nézni, mi is ez a szellem, mint irányulás, milyen koncepcióval operál és milyen megállapításokat tud tenni arra vonatkozóan, amit kutat.

_________________
Mária

A lét megismerése a bátorságon és személyes áldozaton keresztül vezet, s ki kell lépnünk a megszokott komfortzónánkból, elõítéleteinkbõl, ennek érdekében.


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO