ASZTROLOGOSZ, Kozma Szilárd - karma-asztrológus fóruma

Asztrológiai fórum: Kozma Szilárd és feleségének valamint asztrológus-barátainak fóruma
Pontos idő: 2019.06.15. 23:37

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: 14.Tanulmány a problémákról.
HozzászólásElküldve: 2014.06.05. 22:49 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2008.03.11. 00:08
Hozzászólások: 258
Tartózkodási hely: Csíkszereda
Napjegy: Halak
Aszcendens: Kos
Tanulmány a problémákról.
Dénes Albert


Problémák vannak. Nevezhetjük ezeket akár megoldandó feladatoknak is. Asztrológiailag a diszharmonikus fényszögekhez kapcsolódnak a problémák, elsősorban, de a Sárkányfarok-Sárkányfej tengely, valamint a Lilith is problémákat, vagyis feladatokat mutat meg. Vigyázni kell azonban erre az elvre is. A harmonikus fényszögek bár képességeket jeleznek, nem biztos, hogy ezek „hatása” egyben problémamentességet is jelent, főleg a személy horoszkópjának egészére vonatkoztatva. Ismert az a jelenség, amikor valakinek egy „Nagy Trigon”-nak nevezett harmonikus fényszög-alakzat van a horoszkópjában, s ez arra jogosít fel bennünket, hogy bizonyos jó tulajdonságokról, képességekről beszéljünk ugyan, s ezt az illető látható sikerei is alátámasztják, mégis felfigyelünk arra, hogy a szóban forgó személy elutasít egyes témákat, elzárkózik olyan más életterületek elől, melyekkel ildomos lenne foglalkoznia, legalábbis a horoszkópja szerint. A Nagy Trigon elhelyezkedése szerint jól, zökkenőmentesen mennek neki bizonyos tevékenységek, jó eredményeket, sikereket ér el. Ez vitathatatlan. Azonban ő ezt kivetíti az élete egészére s ekkor következik be, amit a „Nagy Trigonosok nagyképűsége” névvel is elláthatunk akár, mint jelenséget, de inkább, mint szindrómát. Nem igazán mondhatunk semmit neki, amit ő ne tudja jobban, sőt sokkal jobban. Már ha egyáltalán szóba áll velünk.

Ismertem a horoszkópjában pajzsokkal rendelkező személyt is. A pajzs is egy harmonikus fényszögekből álló fényszög-alakzat, két sextillből és egy trigonból áll. Valóban voltak jó képességei, jó lehetőségek nyíltak meg számára, azonban a sorsát mégis meglehetősen rosszul alakította, sőt, a lehető legrosszabbul. Akkoriban még nem foglalkoztam asztrológiával. Később néztem meg a horoszkópját, éppen az iránt érdeklődve, hogy mi lehetett az asztrológiailag nyomon követhető oka annak, ami ezt az embert ilyen szélsőséges válságba, vagy mondjuk inkább úgy, összeomlásba vitte. Amikor először pillantottam meg a horoszkópját, meglepődve láthattam az előbb említett pajzsokat s ezeken kívül még más harmonikus fényszögeket is. Egy felületesebb elemzés szerint egy sikeres, jó képességekkel rendelkező, „boldog” életet élő személyt tételeznénk fel egy ilyen horoszkópot látva. Azonban megtaláltam a „sötét pontot” is. Ott volt ez is. Összehasonlítva a szimbólumok jelentését azzal, ami történt, egyértelműen követhető volt a „sorstragédia”, mind okaiban, mind cselekményszerű lefolyásában.

Bár kihangsúlyozást nyert az értelmezés azon módja, mely szerint nem konkrét eseményeket vetítünk előre, tehát nem jósolunk, azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos tartalmak és folyamatok ismeretében, valamint ezek megfelelései révén egy-egy asztrológiai szimbólumnak, nagyon pontos, a sorssal kapcsolatos „történésjellegeket” tudunk megmondani.

Tudhatjuk azt, hogy ha van egy probléma, amelynek összetevőit, továbbá ezek tulajdonságait ismerjük, mi következik abból, amennyiben a probléma nem nyer feloldást. Korábban, kissé erőltetett példák segítségével is vizsgálat alá került ez a téma. Tudhatjuk, hogy idézzük fel ezt a régebbi példát, hogy ha a víz egy edényből, tartályból, vezetékből kikerül, akkor szétfolyik, mivelhogy folyadék és azt is tudjuk, amennyiben kapcsolatba kerül más tárgyakkal, azok vagy vizesek lesznek, vagy átáznak. Ha egy műanyag tárgyat ér, akkor ennek csupán felülete lesz vizes, meg lehet törülni és máris ismét száraz. Ha ruhát, textíliát ér, átázik, de megszárad egy bizonyos idő múlva, mintha mi sem történt volna. A papír is megszárad, de a száradás után megmaradnak az ázás nyomai, hullámossá, gyűrötté válik, esetleg el is színeződik. Egy elektromos készülék annyira megsérülhet, hogy használhatatlanná válik. Ha a fal sokat ázik, szerkezete idővel fellazul és összeomlik. S így tovább. A víz tulajdonságairól, valamint tárgyak tulajdonságairól tudva egyet s mást, előre meg tudunk mondani, hogy bizonyos körülmények között milyen események fognak bekövetkezni. Mindezt akkor, ha-és itt jön a „ha”, amely minket igazán érdekel- ha nem avatkozunk valamiképpen be az események menetébe és nem változtatjuk meg olyan módon, hogy abból vagy valami számunkra „jó” esemény következzen be, vagy pedig a „rossz” esemény ne következzen be. Ha látom, hogy a mennyezet ázik, mert mondjuk megrongálódott a tető és a tartós esőzések miatt már kezd „gyöngyöződni” a fejem fölött a fal, akkor majdnem ösztönösen azt nézem, hogy mi van alatta. Ha például a számítógépem van alatta, első számú teendő lesz, hogy elvegyem a számítógépet e helyről, mivelhogy tudjuk, meglehetősen „hidrofób” ez a készülék. Nem szereti a fürdőzést. Aztán arra is kell gondolnom, hogy felmegyek a tetőre terepszemlét tartani, kiderítendő, miért folyik be a víz, hol van szakadás, honnan mozdult el a cserép s így tovább. Lehetne még sok ilyen példát említeni. Sok folyamatról, megnyilvánulásról tudjuk, hogy miről van szó, ismerjük a lefolyását és közbe is tudunk lépni, hogy az eseményeket alakíthassuk, legjobb tudásunk és elvárásaink, igényeink szerint. Az asztrológia segítségével feltárható problémák esetében is hasonló a helyzet. Tudjuk, hogy bizonyos lelki-szellemi, pszichés-mentális tulajdonságoknak milyen, folyamatokban megjelenő tulajdonságai vannak és így azt is tudjuk, hogy magára hagyott esetben ez miként fog lefolyni, hová, milyen állapotok felé vezet.

Akárcsak a tudomány esetében, itt is arról van szó, hogy nem csak előre jelezni akarunk eseményeket, hanem be is akarunk avatkozni. Jobban mondva, amikor az események hátterében valamilyen problematikus tényezőt sejtünk meg, akkor az események mögé próbálunk hatolni, kísérletet teszünk e tényező felderítésére, amikor ez megvan, akkor már is azon vagyunk, miként tudnánk e tényezőt úgy manipulálni, hogy az eseményeket az általunk legmegfelelőbbnek tartott mederbe tereljük. Ez így jogos is. Jogos is, de ismét csak problémás is, mert egyáltalán nem mindegy az, amit mi az „általunk legmegfelelőbbnek tartott” kifejezés alatt értünk. Ezt nem árt mindig, a konkrét helyzethez is kapcsolódó módon alaposan tisztázni.

Fel kell vállaljuk mi, földi életüket élő emberek, hogy igenis beavatkozunk eseményekbe, folyamatokba, hogy beavatkozási stratégiákat alakítunk ki, hogy manipulálunk nem csak dolgokat, hanem állapotokat és állapotváltozásokat is. A hagyomány be nem avatkozó szemlélőjéről is tudunk, csakhogy ezt nem szabad úgy érteni, hogy passzív szemlélőkké kéne váljunk. A tudás, amit megszerzünk, az tenni tudást is jelent. Nem véletlenül vannak cselekvőerőink is, a megismerő erőink mellett, méghozzá nagyon is összerendezett, de legalábbis összerendezhető módon. Ha felismertük a problémát, mint megoldandó feladatot, lépnünk, tennünk kell valamit és nem csak valamit, hanem egy problémára adaptált cselekvési sort kell megvalósítanunk ahhoz, hogy a feladatnak eleget tehessünk. A valóság szövésében, alakításában aktívan részt veszünk és jobb ha ehhez tudatosan állunk hozzá, mert egyébként is így van, csak éppen lényeges eltérés van aközött, amikor nem véve tudomást erről csupán sodródunk az eseményekkel, vagy pedig amikor tudatosan és reálisan számolunk lehetőségeinkkel, általunk megtehető lépésekkel, tettekkel, állásfoglalásokkal.

A horoszkópban található diszharmonikus és harmonikus fényszögek gyakran viselik a negatív illetve a pozitív jelzőt is. Ezt inkább könnyítő fogásnak kell tekinteni, mármint hogy egyszerűbb a pozitív vagy a negatív szót használni, mint a harmonikus és a diszharmonikus terminusokat. Akár így, akár úgy használjuk, fontos azt tudni, hogy a negatív, a diszharmonikus nem jelent rosszat, míg a pozitív, a harmonikus jót.

A diszharmonikus fényszögek problémákat, vagyis megoldandó feladatokat jelölnek. Ezt úgy kell érteni, hogy egy személy sorsszerkezetét vizsgálva, első sorban a diszharmonikus fényszögeket kapó bolygók azok, amelyek problémákra utalnak, a bolygó helyzetének, jelentésének megfelelően, valamint ahhoz a jelentéskomplexumhoz való kapcsolódása által, ami a horoszkópban látható az illető bolygó egyéb viszonylatainak formájában.

Egy probléma nyomon követhető bizonyos analogikus megfelelések szerinti motívumismétlődések szintjén is. Például a diszharmonikus Marshoz kötődő problémákra utalhat még a Kosban található Sárkányfarok is. Fontos a problémát illetve a problémákat úgy térképezni fel az értelmezés során, hogy a személy magára ismerjen. Mondtuk már, hogy a horoszkóp nem egy olyan személyiségrajz, amely a tárgyi reprezentáció fényképszerű hűségével mintegy ábrázolja az illető embert, ez ellenben nem mond ellent annak a követelménynek, hogy a „probléma-térkép”, tényleg azt a mezőt kell alapjaiban felvázolja, amelyben a születési horoszkóp tulajdonosa jár. Ez sokszor nem olyan könnyű. Egy példát is felhasználhatunk itt, sőt akár kettőt is. De csak azért egyet-kettőt mert a jelen írás keretei között nem hozhatjuk fel példák sokaságát. Ugyanis egy önálló kötetre rúgó eseteket, példákat lehetne felsorakoztatni, amikor egy ember beszél egy problémáról, az asztrológus meg beszél más problémáról.

Beszél valaki az őt égető anyagi problémákról. Az ezekkel összefüggő kettes házában nincs semmi erre utaló jel, a Bika jegyében sincs, a Vénusza is „jól” áll, de legalábbis nem csak negatívan fényszögelt. Nem találunk semmi olyant, ami „per primam” a problémát jelzi. Egyébként az anyagi probléma, a pénzzel kapcsolatos gondok olyanok, hogy nem lehet egyértelműen megjelölni a felső határukat. Akinek nincs pénze, nyilván, hogy anyagi problémákkal küzd, akinek kevés van, az is, de itt már kezd megfoghatatlanná válni éppen „a kevés” fogalma. És ez így folytatódik „felfelé”, nincs egy olyan egyértelmű határ, ami az anyagi gondokon túli dimenzió kezdetét jelölné. De nem is ez a fontos most. Térjünk vissza inkább a példára. Az illetőnek nincs semmi „gond” a horoszkóp szintjén, amit ő márpedig gondként, problémaként fogalmaz meg. Egyébként lehetnek csakugyan égetős anyagi gondjai is. Nézzük, nézzük a horoszkópját s amint nézzük, láthatunk benne például egy „tök negatív” Jupitert a Bakban, a hatos házban, amint negatív fényszöggel kapcsolódik az ötös házban található Nappal, ez utóbbi pedig negatívan kacsolódik a hármas házban, Mérlegben levő Plútóval. A Nap sem kap pozitív fényszöget, sőt a Jupiter mellett még a Szaturnusztól is kap egy negatívat, ráadásul a Nap együtt áll a Lilith-tel. S így haladva még megvizsgálunk egyéb viszonyaltokat is. Az kezd világossá válni számunkra, hogy az illető ember anyagi válságának bár nem lehet olyan magyarázata, ami az elsődleges megfelelések szintjén tárgyalja a dolgot, nevezetesen a Bika, a kettős ház, a Vénusz szintjén, de van a problémáknak egy olyan komplexuma, amely a hozzáállás szintjén magyarázza a problémát, mármint az illető személy bizonyos életterületekhez való hozzáállása szintjén.

Ez a probléma-komplexum meg fogja nyitni az önértékelés, az önbizalom, a közvetlen tapasztalatokhoz való viszonyulás, a kreativitás, a helyzetek megítélésének, a mentális önfegyelem, az összpontosító képesség témakörét és ha az illető „veszi” a lapot, akkor olyan megfogalmazásokat tudunk tenni, amelyek valóban hozzájárulnak a probléma megoldásához. Sőt, a puszta hozzájáruláson túlmenően lényeges információkat hordoznak arra vonatkozóan, hogy miként kell olyan tervet készíteni, amely azt a problémát is megoldja, amellyel kapcsolatban eredetileg emberünk tanácsot kért. Amennyiben információnkat felhasználja, biztos lesz annak pozitív eredménye. És többet kapott annál, amit egy pénzügyi tanácsadó mondott volna. Megtudhatja, hogy egy pénzügyinek minősülő probléma hátterében egy egész probléma-komplexum rejtőzhet és azt is, hogy ez mi.

E példa kapcsán lehet belemenni a problémák azon „meta-problémájába”, amely a végleges vagy részleges feloldás kérdését teszi fel. A példa kapcsán, akár a pénzügyi problémát, akár a mögötte meghúzódó, okként szereplő probléma-komplexumot vesszük, nem tudunk olyant mondani, ami a probléma végleges megoldását jelenti rögtön-azonnal. Egy folyamat elindítását várhatjuk, amely ilyen s ilyen probléma-világban mozog, egy olyan tudatos folyamatét amely bizonyos szintű megoldásokat valósít meg. E megoldások lehetnek véglegesek, ha azon a helyen nézzük, ahol ez egyáltalán végleges lehet. Például, lehet, hogy többet nem fog olyan mély pénzügyi krízisbe kerülni a példában szereplő személy, mint amikor tanácsot kért tőlünk, mindez nem jelenti azt, hogy soha többé nem lesznek pénzügyekkel kapcsolatos problémái. Ami az önértékelést, önbizalmat, kreativitást stb. illeti, azok sem olyan természetű problémaköröket képeznek, amelyek mereven fixálható végpontokkal rendelkeznek. A kreativitás például olyasvalami, amelyen egész életében dolgozik az ember. A kreativitása során problémák merülnek fel, amelyeket megold, aztán jönnek újabb problémák, feladatok. Lényeg, hogy egy probléma megoldása kapcsán mindig magunkkal vigyük tovább a tanulságot, a tapasztalatot, a megszerzett tudást. Ebben az esetben, amit e példa mutatott be, a probléma megoldását nem tekinthetjük részlegesnek. Arról van szó, hogy a személy az információkat felhasználva elindulhat egy fejlődési úton, egy integrációs folyamatban. Vegyünk egy olyan példát is, amikor a probléma megoldása részleges. Sőt beszéljünk a részlegesség két típusáról is.

Egy ember megbetegedik, elmegy az orvoshoz, aki megállapítja a diagnózist, és vagy kezelést ír elő, vagy maga, mármint az orvos hajtja végre a megfelelő kezelést. Tehát vagy gyógyszert ír fel, amit a beteg beszed, vagy éppen előkerül a sebészi szike és műtétre kerül sor, a diagnózisnak megfelelően. A beteg gyógyul. Teljesen. Klinikai szempontból minden rendbe jön. De vajon minden megoldódott ezzel? A „korántsem” választ nem is kell különösebben hangsúlyoznom. A betegségeknek már maguknak megvan a maguk szimbolikus üzenetértéke, arra vonatkozóan, hogy mögöttük lelki-szellemi, tudati, gondolkodásbeli problémakomplexumok húzódnak meg, de nem csak úgy meghúzódnak, hanem oki szerepet játszanak a betegség megjelenésében. Ilyen könyvek vannak, amelyek bemutatják a betegségek szimbolikája által hordozott fontos üzeneteket, jelzéseket. Ráadásul, legalábbis amelyeket én olvastam, orvosok írták, akik a tudományos medicinához nagyon is jól értenek, ismerik a különböző kórképek etio-patogenézisét. Tehát a beteg meggyógyult, a probléma azonban továbbra is megmaradt, mint olyan. Az a „belső” tartalom, ami az illető pszichikai, tudati, mentális szféráiban, mint probléma vagy problémakomplexum volt jelen, továbbra is jelen fog maradni. Tényleg csak klinikai értelemben gyógyult meg. Ez sem elhanyagolható, sőt fontos és örvendetes tény, de minket most nem ez érdeket. A megoldatlan probléma természetének megfelelően ismét megnyilvánulhat így vagy úgy. Nem biztos, hogy ugyanaz a betegség fog ismét megjelenni később, sőt az sem biztos, hogy egyáltalán betegség, vagyis klinikai tünetek formájában fog megjelenni. Megjelenhet, megnyilvánulhat másképp is. Amit itt fontos megjegyezni, az, hogy a problémamegoldás részleges volt. Ha tovább vizsgáljuk, nem is valódi részlegességről van itt szó. A problémának csak a klinikai megnyilvánulása volt megállapítva és egy olyan megoldás valósult meg ennek megfelelően, ami az orvosi apparátus felkészültségének köszönhető, a személy maga tulajdonképpen alig járult hozzá az egész terápiához. Rendelkezünk ugyan regenerációs képességekkel, amire maga a medicina is alapoz, csak ezt nem lehet egy problémával kapcsolatos személyes és főleg tudatos hozzájárulásnak tekinteni. Végül arra jutunk, hogy a megoldás részlegesnek sem tekinthető valójában, mert a problémát nem is érinti. Nagyon jó dolog az, ha az orvostudomány tud rajtunk segíteni, s biztos, hogy egy akut hasnak nevezett diagnózis tüneteit viselő személy esetében nincs amit filozofálni, hanem lépni kell, méghozzá gyorsan. Ha nem lépik közbe a medicina ilyen esetben, az egyén meghal. De közbelép és megmenti az egyén életét. A baj csak akkor van, ha az egyén utólag is csupán klinikai körében fogja fel a dolgot, s megoldottnak tekinti az ügyet. Ha nem vet fel olyan gondolatokat ezzel kapcsolatosan, amelyek a személyes, „belső” élete és a történtek között teremtenek összefüggéseket. Akkor a probléma megoldását még részlegesként sem lehet felfogni, mivelhogy a probléma, mint olyan szóba sem került.

Valódi részlegességről akkor lehet szó, ha egyáltalán valami „besejlett” abból valaki számára, hogy konkrétan megnyilvánuló problémái hátterében, de inkább alapjában egyéb problémák is vannak, méghozzá olyanok, amelyek a megnyilvánultakat meghatározzák, vagy úgy is lehet mondani, előidézik. Ilyenkor személyesen is hozzájárul az illető éppen a saját problémáira vonatkozóan, túllép azon a körön, amikor csak külsődleges tényezők magyaráznak meg különböző megnyilvánulásokat. Eljut valahová ebben a kutakodásban, de nem tud olyan megfogalmazásokig eljutni, amelyekkel aztán bátrabban elindulhatna valamilyen vonalon. Ilyenkor lehet részleges megoldásról beszélni.

A horoszkóp segítségével olyan problémákat tudunk elemezni, mint például párkapcsolati problémák, egészségügyi problémák, a hivatással, családdal, a személyközti viszonyokkal kapcsolatos problémák, anyagi helyzettel, a személyes kibontakozással, a személy társadalmi életével összefüggő problémák, a hithez, a mentalitáshoz, a magatartáshoz kötött problémák, és még sorolhatnám, de itt akár összefoglalást is tehetek, miszerint az asztrológia segítségével feltárható problémák köre teljesen lefedi a problémák azon összességét, amelyekkel az emberek egyáltalán találkozhatnak életük során. Az asztrológia így univerzális problémakezelő módszer vagy inkább tudomány.

Még arra kell választ adnunk, hogy egy születési horoszkóp, hogyan tud olyan mintát képviselni, hogy az vonatkozzon az egyénre. Mert mondtuk ugyan, hogy nem egy fényképszerű személyrajzról van szó, de azt is mondtuk, hogy az egyén problematikájának rajzolata, térképe elég pontosan elkészíthető a horoszkóp alapján. Mivel magyarázható az ebben az értelemben való „találás?” Vannak erre bár olyan magyarázatok, hogy egy bizonyos időminőség szellemi-szimbolikus rajzolatát láthatjuk a horoszkópban és így a születési horoszkóp egy olyan alapvető időminőségbeli mintázat, amely a következő elv alapján az egyén egész életére vonatkozik. Ez az elv úgy fogalmazható meg, „hogy a kezdetben benne van az egész”. A kezdet itt a születés. Az akkori és ottani időminőség. Ha akkor és ott született az illető, amikor és ahol az időnek és helynek megfelelő koordináták szerint éppen az volt az „égi rajzolat”, ami volt, akkor mérvadónak számít ez olyan szempontból, hogy azok a feszültségek, tendenciák, potenciák és egyebek, amit ez az szimbolika jelez, érvényesek az egyénre. Ez így rendben is van. De mégsem ezt a magyarázatot hangsúlyozom most. Ez a tanulmány, vagyis ez a könyv követ egy érvelési vonalat is, többek között, s ha már így van, mivelhogy így is akartam, eléggé racionálisnak kell lennem.

Én ezért most inkább az asztrológia által is használt induktív módszerre hivatkoznék. Beleszámítva azt is, hogy már az ősi mitológiák szintjén megvolt a gondolat, hogy az emberi lény és az „égi mintázat” között összefüggések vannak, e gondolat tovább haladt egy olyan hipotézis irányába, hogy ez az összefüggés lehet valós relációk összessége is, nem csupán merő mítosz. Megfigyelések hosszú sora indult el, és így gyűlt lassan-lassan össze a tudás. A magyarázat bár erőltetett, de nem vetendő el, mert az asztrológia, mint fejlődő tudomány tényleg használ ilyen induktív módszert.

Bár nem tudunk minden olyan rejtélyt megmagyarázni, amelyek az asztrológia alapjaiban vannak, valahol a valóság és létezés összefonódásában, tapasztalatilag tudjuk, hogy horoszkópokat lehet úgy értelmezni, hogy ennek az értelmezésnek a személyre való vonatkozása által fontos információkat adjunk.

_________________
Mária

A lét megismerése a bátorságon és személyes áldozaton keresztül vezet, s ki kell lépnünk a megszokott komfortzónánkból, elõítéleteinkbõl, ennek érdekében.


Vissza a tetejére
  Megosztás a Szepon         
Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO